Diskuse k článku: Kapři a kukuřice

Diskuse k článku Kapři a kukuřice

Autor diskuse: Bachy - Profil , 18.1.2006

Mačís - Profil | Čt 22.7.2010 10:40:58

mohl by mi někdo prosim odepsat?

Mačís - Profil | Pá 16.7.2010 18:00:05

Má někdo zkušenost i s pletenou šnůrou (plétenkou?)?
Právě si myslím že ten návazec ze silónu sa mosí vlnit(krčit...:X)a docela často měnit..??díkk

carp karlov - Profil | Ne 14.3.2010 19:42:23

članek je opravdu super :)

Palino | St 7.11.2007 21:11:50

zatedy jeden z troch najlepsich clankov co som tu cital

"Harpunář" | Ne 9.9.2007 7:00:55

Kdo vymyslel kombinaci černého pozadí a modrého písma na stránkách, před tím opravdu klobouk dolů, jakékoliv pojmenování tohoto umělce by byla veliká urážka pro ostatní jedince onoho druhu živočichů.
"Harpunář"

Pegu | Pá 4.5.2007 12:20:37

Supr článek, sám používám stejnou metodu cca. 3-5m od břehu v hloubce 2-4m, kukuřici dávám přímo na háček 1 mustad, průbežné olůvko , kratší návazec na olůvkem 5 - 8 cm, je to supr rybařina když to trhá pruty z vidliček :-) , jinak co se týče krmení chodím co 2 dny a ryby se naučí :-) , vlasec 20 nej.kapr 72cm

Bachy - Profil | Pá 28.4.2006 6:11:48

anton33 - Moje zkušenost byla na takovou montáž spíše velké háky. U Mustadu 1/0 - šlo to, ale chtělo to ještě větší. Podstatná je ale ta ostrost špičky. Tak aby se kaprovi vlezl do papule i s kukuřicí v obloučku. :o)

anton33 | Čt 27.4.2006 21:57:29

Bachy. Pri položené je použití krátkého (5 – 8 cm) návazce z 0,25mm Stroftu a velkého háčku s jedním zrnkem kukuřice v obloučku. Tým velkým háčkom je myslená velkost-vzdialenosť hrotu od ramienka háčika napr. 10 mm, alebo viac ? Zámerne neuvádzam veľkosť 1, lebo výrobcovia majú rôzne druhy číslovania veľkostí

Bachy - Profil | Út 28.2.2006 6:54:58

Petrson - Díky, asi myslíš, že se malý tenký háček více zařeže než větší hrubší háček. Pravda je ale taková, že když máš malý háček a tenký silon, tak se ryby zdolávají jemněji - protože víš, že kapr visí jen za malý háček. Navíc tenčí silon bývá při zdolávání průtažnější, než třeba hrubý silon. Vyháčkování jde v pohodě a nějaké větší ranky jsem nepozoroval. Když se chytá s většími háčky - některý rybář má pocit, že se může do kapra víc opřít. Zvlášť když někdy vidím jak někdo rve kapra z vody skoro po hladině. Je to tedy také o způsobu zdolávání, průtažnosti vlasce a tuhosti prutu. Jinak ten malý háček na vlasu - s tím problémy nejsou, akorát když ho urveš v podběráku a na fleku máš plno kaprů, tak jak převazuješ nadáváš jak špaček. :o)

Petrson - Profil | Út 28.2.2006 1:52:13

Dobrý a poučný článek, obsahuje slušnou řadu informací a návodů, zvlášt třeba ten malý háček na přívěsu - jednoduché a praktické. I když, nemůže taková soustava rybu víc ranit a působit obtíže při vyprošťování háčku?
S díky Bachymu si článek řadím ke svým oblíbeným receptům, které chci u vody vyzkoušet.

Bachy - Profil | St 1.2.2006 9:02:36

feederman: Když chytám tam kde je hodně malých cejnů čekám na jízdu, nebo vytáhnu montáž pokud je evidentně nějaký cejnek samovolně zaseklý. Jinak k urvání vlasu dochází dost často hlavně při vylovení ryby podběrákem. Proto si háčky s vlasem vždy předvazuji. Použití pletenky nebo hrubšího silonu nepovažuji za dobré řešení - vzhledem k malému lehkému háčku a relativně lehké nástraze. Vlasová metoda je právě o tom, aby se kaprovi při snaze vyfouknout zrnko zachytil háček o rypec a kukuřička zároveň nestáhla háček nechtěným směrem. Proto používám silon 0,08mm. Když si to vyzkoušíš - uvidíš sám. No jinak u malých kapříků nehrozí, že by dostatečně nenasály zrnko i s háčkem. :o)

feederman | St 1.2.2006 7:39:31

Ahoj Bachy, ještě jeden dotaz, dojde vždy ktomu, že ryba nasaje nástrahu včetně háčku umístěného mimo nástrahu, nestává se ti ža menší ryby(cejni, malí kapři) nasají pouze kuku s menším háčkem, uvázeným na 0,10 vlasci. Myslím, že v tomto případě by hrozilo,zejména při prudším záseku,utržení pomocného háčku.

Bachy - Profil | Út 31.1.2006 8:00:50

feederman: Asi jsem popis montáže podcenil, i když jsem právě v tomto chtěl nechat každému prostor pro vlastní experimentování. Tak tedy na položenou použiju silon o průměru okolo 0,20mm a provleču třeba olověnou koulí 60g. Navážu zarážku z text. náplasti a po 25cm přivážu malý háček s již navázaným přívěsem podle fotky. Mezi olovo a špičku prutu přicvaknu malý broček tak, aby byl pár centimetrů od olova. (Psal jsem už i níže.)

feederman | Út 31.1.2006 7:30:44

Super článek Bachy se spoustou nových(slespoň pro mne poznatků), akorát si stále nejsem jistý jetsli bych zvládl sestavení správné montáže dle tvého popisu, vím že jsem asi úplně blbej, ale nemohl by jsi to vysvětlit ještě jednou
děkuju

MatesJ - Profil | Pá 27.1.2006 12:07:27

Ja to delam s kukurici tak,ze kdyz ji vydelam z mrazaku tak ji pak jen dam do hrnce ,uvedu na par minut do varu a voni uplne stejne jako cerstve uvarena

Bachy - Profil | Pá 27.1.2006 7:11:09

Petr.J: Přesto, že respektuju Tvůj názor, nedá mi to, a na Tvůj příspěvek musím reagovat. Píšeš tady, že používáš zátěž 15 - 20g a zároveň napružíš silon pomocí špičky (match, tuhší feedr), která pak svým zpětným švihem pomáhá při samozáseku ryby. Jistou dobu jsem takto také chytal a vím, že výrazněji napružit silon při použití tak lehké zátěže zpravidla nejde. Zvláště když ještě k tomu uvádíš, že to jde i na 20m, což je vzhledem k prověšení vlasce blbost. Nechci tutu techniku nějak kritizovat, je lepší než mnohé jiné, zvláště při použití tenkého vlasce. Rozhodně však špička prutu svým pružením neudělá samozásek. Taky tento způsob víceméně předpokládá, že se kapr rozjede ve směru silonu, což u kaprů projíždějících kolem břehu nebývá zvykem. Detekce záběru, kdy kapr ujíždí do strany, nedejbože ke břehu je slabší, někdy velmi slabá. Může za to do velké míry právě váha 15g olůvka, která je ve vodě asi pouhých 5 gramů. Samozřejmě vidiletnost jemných záběrů při takovémto lovu večer po setmění je ještě o mnoho horší. Toť můj názor. :-)
Hugo: Jestli Ti pomůžé pár mých skromných poznatků o malém proměňování záběrů.
1.- Při lovu na krátkou vzdálenost si stále ještě spousta rybářů myslí, že všechno co jim zvedne číhátko/swingr... jsou záběry. Dá se to vemi dobře poznat při použití těžšího olova. Jak jsem psal už v článku, mám zkušenost, že například u čtyřmetrového náhozu a 80g olova kapří přejezd dokáže ohnout špici prutu (30-60g) až do 60 stupňů. Mí kolegové rybáři mi to zezačátku nechtěli věřit, proto jsem je pozval k mým prutům a názorně ukázal. Policajt plynule vyletěl do prutu a bylo vidět jak silon viditelně mění směr do strany následován plynulým ohnutím špičky prutu. Nesekal jsem to a silon se opět vrátil do původního směru. Olovo jsem pak vytáhl ze stejného místa kde jsem nahodil. Toto jsem pak předvedl ještě jednou a mí kolegové mi daly zapravdu s tím, že kdyby to neviděli - něvěřili by. Jen pro informaci jsem ten nához zkrátil o další dva metry a začal konečně tahat kapry bez přejezdů. Takže né vše co Ti přilepí policajta k prutu je záběr.
2.- Slabší sekatelnost je také při použití až příliš malých háčků. To se dá taky dobře poznat - ryby často padají při poslední fázi zdolávání.
3.- Pro mně nejhorší je sekat záběry zkušených kaprů, kteří často při průběžnem olovu jen trochu přizvednou policajta a pokud člověk okamžitě nezasekne - zkušeného kapra nechytí. Je to jeden z důvodů proč dávám tu zmiňovanou zarážku nad olovo.
4.- Také to může být použitím příliš krátkého návazce a zároveň malého háčku s kukou na vlasu. Mně se to stávalo u asi 12cm návazce. Háček se nedostane pořádně do rypce kapra a když už se sekne, je jen za krajíček.
5.- Také bych chtěl tady ještě uvést použití zbytečně velkého háčku, který zkušenější kapři podle mne rychle vyplivují. Myslím ale, že to ve většině případů rybář na signalizaci ani nepozná. To samé se týká i při použití zbytečně těžkého policajta. Zkušený kapr při takovém odporu zrnko i s malým háčkem opět rychle vyplyvne.
Vím, že chytáš taky dost dlouho a rozhodně jsem Tě nechtěl nějak poučovat, jen jsem nabídl některé mé poznatky. :-)
Roman.P: Taky často nemám dostatek času na vaření kukuřice, poslední dobou si ho ale radši vždy udělám. Když jdu na ryby ráno - dám vařit kuku večer a nastavím si budíka na vypnutí. Když jdu na ryby na večer, dávám vařit hned jak příjdu z práce (obvykle už na chvilku předvařím ráno). Prostě ČERSTVÁ, MĚKKÁ, VOŇAVÁ kukuřice mi za to stojí. Teda hlavně pak ty záběry, že. :-)

Petr.J | Čt 26.1.2006 18:45:27

Zavařit jde normálně, uvaří se ještě teplá se dá do skleniček, závíčkuje a hodinu vaří, ale nepoužívám to protože jedna sklenička je na chytání málo je to dost pracné. Já to raději mrazím, nebo kupuji zamraženou a úplně nejlepší je čerstvě uvařená. Na jedno chytání spotřebuji podle toho jak to bere tak od 5L výše a to by bylo skleniček.

Cerebro - Profil | Čt 26.1.2006 18:37:11

Jestli se nechceš zdržovat vařením tak si kup sterilizovanou osobně jí často používám. taky o tom byl napsanej článek
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=626

Roman.P - Profil | Čt 26.1.2006 18:31:16

Panové jsem tady novačkem.Je tady moc zajimavych článku a rad.Mám málo času a tak scháním osvědčeny recept na zavařovani kukuřice,abych když mě vyde čas a du na ryby vzal sklenici kukuřice a nezdržoval se vařením.

Petr.J | Čt 26.1.2006 18:10:56

Hugo: Více proměněných záběrů jsem dokázal tak, že chytám na match prut a nebo tvrdší feeder, ale asi by to šlo i s jiným měkčím prutem, dávám pruty rovnoběžně s břehem a napružím vlasec, jak to jen jde nejvíc, aby byl prut co nejvíce ohnutý, olovo používám tak 15-20g spíše placaté. Kapr jak uchpí nástrahu, tak přizvedne olovo a jak se narovná prut tak ho sekne, je to takový trochu samosek, ale funguje to opravdu perfektně, roky odskoušeno. Je to samozřejmě na kratší vzdálenost tak do 20 m na kuku nebo hrách stejně dál nechytám.

Hugo - Profil | Čt 26.1.2006 13:30:29

Moc pěkný článek. Chytám podobně jako ty, s Ownery jsem taky spokojený. Jenom se mi zdá, že proměňuji málo záběrů - zkusím těžší olovo se zarážkou. Zatím jsem používal 10g bez zarážky. Díky za inspiraci.

Boss - Profil | St 25.1.2006 13:17:48

Bachy: Tak to už chápu... taková vylepšená srkačka:-) Díkec za vysvětlení... určitě vyzkouším.

Michal