Diskuse k článku: Lov mníků na feeder

Diskuse k článku Lov mníků na feeder

Autor diskuse: Aleš Tóth - čolkař - Profil , 11.1.2005

AdamHT - Profil | Pá 8.1.2010 10:36:54

Zdravím, nevíte kde se dá jít na mniky v Okolí Ostravy?

hering - Profil | St 14.1.2009 22:02:48

Tomáš - Tom :Jsem též líhňař a chtěl bych se o problematice výtěru něco dozvědět.Naše líheń produkuje cca 400.000 plůdku potočáka do vod ČRS a má ještě volnou kapacitu.Produkce mníka by byla ideální.Dík

jees - Profil | St 14.1.2009 21:48:18

čolkař,zloch >> čolkař >> podle mne z toho, co bylo v článku napsáno nebylo poznat že jde o 6 ryb za delší dobu, protože text byl vztažen k tomu podzimu/zimě kdyby bylo chyceno těch 11 mníků. Určitě jsem si to nevybral proto, že by se mi to hodilo, takovej bojovník za práva mníků zase nejsem (rybí Džamila). Prostě to podle mě z textu vyplývalo.
Limpopo si zahrát nemůžu, nevěděl jsem že to je hra a neznám pravidla. Ale přes zimu proč ne

Tomáš - Tom - Profil | St 14.1.2009 21:02:38

Zabývám se výtěrem a chovem mníka již asi 12 let a tam kde se mníci pravidelně vysazují je jich dost. Dokonce si dokážou poradit i s méně kvalitní vodou než se dříve myslelo.Při lovu se mi jako nejúspěšnější jeví letní bouřky a zákal vody.

čolkař - Profil | St 14.1.2009 20:47:08

jees >> možná jsem to nenapsal dost jasně,anebo sis vybral co se ti hodilo,ale nebylo myšleno 6 zmasených(vykuchaných) mníků z těch 11 prosincových,ale 6 za celou dobu mé rybářské kariéry,což je něco přez 45 let.Pokud tě to přesto naplńuje hnusem,rybařina je boj,zkus hrát třeba limpopo,..:-))

jees - Profil | Po 12.1.2009 19:19:48

Vím, že už je to po čtyřech letech mimo, ale přesto mi to nedá abych nesouhlasil s Patanem (1.příspěvek). Pokud to dobře chápu, bylo chyceno 11 mníků, zkoumáno-tedy asi i zkonzumováno- 6 mníků, takže přes polovinu. V prosinci. Na závěr poučení o tom, že v prosinci se připravují mníci na tření, jsou plní mlíčí a jiker a měli bychom se zamyslet i nad možností jejich vracení do vody a tím podpoření jejich výskytu. Ten protimluv bude nejspíš to, co Patana znechutilo. Mě tedy určitě.
A je celkem jedno od kdy nebo do kdy je tato ryba hájena.

Rapalla - Profil | St 20.7.2005 15:23:46

Bulk - dle čeho soudíš - pokud jsi k tomu dospěl při osobním setkání a MT tě přesvědčil, že je machr, tak potom jo. Já ho vidím, jako machra pouze v umění prodat trochu vědomostí (dobrej podnikatel). Já jsem s feedrem začínal před cca 7-8 roky o MT jsem nevěděl a celkem jsem neměl problémy s touto technikou. Feedr jako způsob lovu není nikterak složitá technika, machrů formátu Tychlera je skutečně habakuk. Pokud nachytá hafo ryb, věř, že to není o feedru, ale zejména o krmení.

Bulk - Profil | St 20.7.2005 14:38:23

rapalla: No tak M. TYchler co se týká feederu, je machr, to že má kolem toho spoustu keců je jiná.

Rapalla - Profil | St 20.7.2005 14:31:00

jepice.cz - chyť M.T. za ruku a dejte si tři rány holí. Na to abych "vymyslel pípák před prut" nepotřebuju Tychlera a věřím, že ani MM ho nepotřeboval. Nebuď z něj posra.nej, používej svoji hlavu, a zjistíš, že ho (zejména jeho cancy) nepotřebuješ.

Bulk - Profil | St 20.7.2005 12:58:18

jepice: Nejste příbuzný že ho všude cpeš??

jepice.cz - Profil | St 20.7.2005 12:55:27

jak prej mm psal o dávání pípáku před prut tak podle mě to byl první nápad m.tychlera, podívejte se kdy vydal knihu m.tychler a kdy to napsal mm

mirmen - Profil | St 19.1.2005 22:41:17

Buki: při lovu u šutrů je všechno, co trhne kmen, v neprospěch rybáře. Proto bych krmítka ( viz. článek na Ryby.sk- krmítka do proudu na Moravu.. či tak nějak) ani náhodou nedoporučoval. Spíš koncovou montáž - paternoster, kde zátěž bude zavěšena na monofilu o nosnosti minimálně o 1/3 menší, než nosnost kmene, aby se zátěž dala odtrhnout!! Nebo to, co jsem převzal od Goellnera - zátěž z kytu, snadno se dá stáhnout.
Krmítko blízko šutrů - při cíleném lovu mníků -považuju za nesmysl.

Ales V. - Profil | St 19.1.2005 19:41:48

Škoda.Myslel jsem to docela vážně.Mníka bych rád někdy chytil, nezbývá než se s tím poprat sám.

čolkař - Profil | St 19.1.2005 19:16:08

Pavel-potmě už na plavačku v zimě asi moc nechytáš a já měl všechny mníky chycené až potmě,zkus na těch nadějných místech vydržet do tmy třeba i s tyčinkou na splávku.
Ales V.-mám na to moc málo času,přesto dík.

Gudaska - Profil | St 19.1.2005 10:47:56

Je pravda, že se mník asi málo cíleně loví. Já jsem mníka viděl uloveného na vodě, kam docházím pravidelně a léta letoucí - pstruhová část Mastníku od Radíče po Kasárna (vzedmutí Slap). V ČERVENCI jsem večer bezvýsledně prohazoval proudy i tůně, až jsem narazil na pytlačící dorosteneckou dvojici. A koukám jak blb - v trávě na břehu 2mníci kolem 50cm. Že prý stačí nahoditbalíček rousnic a je to. No do teď jsem to nerozdýchal.

Pavel | Út 18.1.2005 22:23:07

čolkař : některé příspěvky jsou lepší, jiné horší, jiné zas člověka nadzvednou a vyprovokují k diskusi a vo tom to je. Chápu, že jako každého rybího druhu je něde víc a někde míň. Já osobně lovím většinou na plavanou a "zimní rybolov na hnojáka" je pro mě velmi zajímavý. Lovím velmi často na místech, které považuji za ideální i pro mníka, ale v tomto období jsem za mnoho let aktivnílo lovu o žádného mníka nezavadil, ani moji známí. Vyjímku tvoří dva mí "letní" mníci ze zakalené vody z před mnoha let.

Diskusi zdar.

Ales V. - Profil | Út 18.1.2005 20:36:24

čolkař:Začni dělat průvodce.Já jsem první zákazník:-)).

čolkař - Profil | Út 18.1.2005 20:12:55

Pavel-tenhle článek určitě neměl být návodem jak cíleně likvidovat určitý druh ryby,spíš měl poukázat na to,co napadlo většinu zde reagujících-možnost využít období kdy většina rybářů již sedí u kamen k lovu zajímavé a možná jen díky nedostatku zkušeností málo lovené ryby.

Michal | Út 18.1.2005 11:21:57

all: V okolí Šumperka, Zábřeha a Mohelnice je mníků habakuk. Ono se zdá, že v řece nejsou, opak je pravdou. Prostě se jenom nechytají a tudíž nejsou v sumářích, jak jsem zjistil, tak chytit mníka je docela složitý a ne vždy je to úspěšný. V neděli jsem chytl 1 mníka 60 cm na plavanou v Lupěném nad Zábřehem na hnojáčka, nádhera, škoda, že jsem neměl foťák. Od kamarádů taky vím, že jde o rybu velice plodnou, má mraky jiker. Pravda, ne všude má však podmínky ke tření.

Buki - Profil | Po 17.1.2005 12:10:09

Aleši, a skúšal si olovo s ohybnými kotvičkovými drôtmi (riadne dlhými aby nezapadalo do škáry / nie je ťažko urobiť "na kolene") - riziko uviaznutia sa dosť znižuje.
Vtedy stačí menšia gramáž, kotvička drží.
Akurát, že sa trochu ťažšie zasekáva a vyťahuje.

mirmen - Profil | Ne 16.1.2005 22:44:44

Pavel: početnost jednotlivých druhů ryb v revíru by měl znát důkladně především hospodář. Pokud je v obsádce revíru druh ryby zastoupen v dostatečném počtu ( jak z hlediska vlivu na přírodní rovnováhu, tak i s ohledem na možnosti reprodukce) tak nic nebrání tomu, aby byl lov umožněn. Pokud jsou toky - revíry, v nichž je důvod k ochraně například striktním zákazem lovu, pak je v pravomoci MO ČRS (případně nadřízeného subjektu) o ochraně rozhodnout.
Možná by namísto nepovolování lovu mníků ( původního druhu) mělo být znemožněno vysazování druhů nepůvodních ( například duháků).
A ještě k obsádce mníka - největší škody nejsou způsobeny odlovením několika desítek či stovek kusů mníka z revíru v rámci sportovního rybolovu, nýbrž regulacemi potoků a říček,k nimž dochází na území celé ČR , systematicky a plánovitě pod plnou podporou Ministerstva zemědělství a výživy ( viz.plány v hodnotách miliard Kč na regulace dalších úseků vodních toků).

Ales V. - Profil | Ne 16.1.2005 20:54:35

Pavel:Já si spíš myslím,že ho neumíme chytat a ještě pravděpodobnější je,že v době kdy je aktivní a žere ,sedí většina rybářů za kamny.Možná bychom se divili,kolik jich v našich vodách je.

Martin M. - Profil | Ne 16.1.2005 18:16:54

Pavel> moje organizace Brno 3 jen loni nasadila 50 000 ks mniku.

Pavel | Ne 16.1.2005 17:57:07

Ales V.,mirmen : monté uhoře si kupujeme proto, abychom ho ulovili a snědli, nebo ho nechali zemřít přirozenou smrtí. Mník u nás a hlavně na pstruhovkách neměl na "růžích ustláno". Nevím kde a v jaké podobě ho vysazují do řek a proto specializace na tohoto tvora se mě vůbec nelíbí. Pokud ho budeme vysazovat, pak ho můžeme i masívně lovit.

mirmen - Profil | So 15.1.2005 1:26:36

Rasto, Pavel: mník se často chytne i v létě, při nočním lovu úhořů na rousnice. A už vícekrát se mi stalo, že se policajt jen nepatrně zachvěl nebo jsem dokonce záběr nezpozoroval. Představa, že by při lovu na rousnice, žížaly nebo kousky rybek či rybku celou bylo možné lovit mníky jen za okraj tlamy mi připadá naprosto nereálná. Ta ryba se s tím prostě nese.e. Podobně hltavý je snad už jen sumeček americký.

Čolkař: trhání sestavy v kamenném záhozu jde zabránit tak, že se namísto olova na paternoster dá používat kulička sklenářského kytu namáčknutá na uzlík na konci kmene ( při vázce se snadno stáhne a nemusí se zátěž trhat).
Jinak se mi zdá dost podceněná sestava. Podle německých autorů je na chytání v kamenných záhozech lépe používat tvrdé štikařské pruty o délkách do 5ti metrů a monofilní kmen o nosnosti od 6-7 kg výše. Udávají, že velký mník vyjede k nástraze, uchopí a okamžitě směřuje do škvíry mezi kameny. Pokud je prut dlouhý a sestava dostatečně dimenzovaná, tak se podaří rybu udržet mimo vázku a zdolat ( např. Goellner silnou sestavu doporučuje tam, kde může přijít mník i 70 cm velký).