Diskuse k článku: Úvahy nad feederem II

Diskuse k článku Úvahy nad feederem II

Autor diskuse: osprey - Profil , 27.11.2004

Mlady_rybar | Po 17.10.2005 20:17:58

Feeder je supr! Je to můj nejoblíbenější rybolovný způsob a jsem rád za každý článek o něm. Já chytám s návazcem asi 20-30cm a nad ním průběžným olovem asi 30g. Nespecializuji se na určitou rybu, prostě co zabere, to zabere. Docela mně udivilo, co udělal s mou nejtvrdší špičkou ježdík cca15cm-doslova kmitala. Chyt jsem zatím jen tohohle, ale o víkendu snad vyrazím zas. Feeder je rozhodně lepší a zábavnější než obyčejná bobkařina(chytám na ni s duhým prutem). Mám winklepicker.

zubáč | Po 10.1.2005 13:48:51

osprey: stejně jako předchudce i tento tvuj článek je velmi dobrý, jk jsi naznačil je možné experimentovat a žádný zaručený recept neexistuje, někdy stačí skutečně " zanebdatelná " maličkost a počet, ale hlavně kvalita záběru se výrazně zvýší. Hodnotím 1, a drž se, doufám, že pomalu připravuješ 3. článek ...

miki | Pá 10.12.2004 16:08:57

Dost dobrej a praktickej článek. Vzhledem k tomu, že s feederem teprve začínám, nemůžu dát ani jinak, než za 1. Jsem rád, že jsem v tvém článku objevil věci, které jsem i já sám v praxi u vody poznal a nyní se mi potvrdilo, že mé poznatky nebudou tudíž zase až tak špatné.
Pavel: Než jsem koupil feeder, také jsem nedříve zkoušel plavačkový prut, jako jeho náhražku. Ryby jsem chytal, ale po pravdě to nebylo nikdy ono a dnes musím říci, že feederový prut se nikdy nedá nahradit.

gajdik - Profil | Pá 10.12.2004 12:10:19

Veľmi zaujmavý a výborne spracovaný článok.Hodnotím1+

Lang - Profil | Pá 3.12.2004 22:24:50

Dávám 1 - jen tak dále a nenech se odradit.

osprey - Profil | Pá 3.12.2004 13:52:54

Zdravíme vlka!
Pardon, Aleše. Jsem rád, že ses ozval, však tam kus té tvé teorie mám. Souhlasím s tím, co píšeš. Proto taky dávám přednost lovu plotic s dlouhým návazcem. Víc až se potkáme. Ahoj.

Aleš K. | Pá 3.12.2004 7:23:46

Ahoj Míro, jako vždy velmi pěkné kvalitou i slohem, dávám za jedna. Zkusím trochu svojí teorie z druhé strany. Chytám pouze na řece v proudech a v poslední době používám téměř výhradně paternoster. A teď to hlavní, rád používám delší návazce zima - cca 40 cm, jinak cca 50 - 70cm (třešeň, švestka někdy kukuřice i delší). K tomu však používám délku návazce od kmene k olůvku cca 15 cm. Mám dost sekatelných záběrů po celý rok. Vysvětluji si to následovně: Nástraha leží téměř v přímce s kmenem po vodě díky proudění. U dna s ležící nástrahou bývá proudění nejmenší díky turbulenci vody a proudovým stínům. Pokud ryba nástrahu uchopí a ochutnává, současně se narovnává a nechává se částečně snést po proudu, aby po pozření zaujala původní polohu, vrátila se zpět, či vyhledávala další potravu proti proudu. V okamžiku snášení a pohybu ryby zapracuje olůvko na krátkém návazci - únikový reflex, zbavení nástrahy s háčkem (na špičce to vidím jako mírné zachvění s následným nervózním přihnutím). Přirovnal bych pohyb ryby k pohybu lipana při vystoupání pro suchou mouchu- snesení proudem. návrat zpět. Je to samozřejmě moje teorie, která je mi často bořena samotnými rybami a je třeba v konkrétní situaci zkoušet a hledat.

marchi | Čt 2.12.2004 17:29:49

Maty® :ja len že takychta vecných článkov k feederu je málo a nie každy to vie odceniť.Nepomôžu ani články v časopisoch kde každy reklamuje len to svoje a skúsenosti od vody su iba letmé.Kupte také krmivo a také háčiky a ryby sa chitia samé.To neni ono.Preto som rad ked sa takýto clanok a este o feederi niekde obiavý.

Maty - Profil | Čt 2.12.2004 16:44:42

marchi: na jaké blbce? :-) Já jsem jen chtěl vyprovokovat trochu diskuze ke článku a ne jen pochlebovat jako ostatní :-))

marchi | Čt 2.12.2004 15:14:37

osprey® :Má nejaký vplyv na lov tvar krmítka ,alebo je to len o hmotnosti?
Na blbcov sa vykašli ak su taký mudri nech niečo napíšu oni.
Krytyzovať je lahké.

Pavel | St 1.12.2004 23:57:02

Na feederový prut nechytám, ale používám kratší plavačkový prut, lovím a "špičku", což je stará metoda. Chytám tlouště a parmy, nosáky a plotice většinou v proudu, nebo na rozhraní s tišinou. Z nástrahy většinou nechávám koukat špičku háčku a záběry jsou skutečně razantní. Malých ryby jsem touto metodou nikdy mnoho nechytl. (Není divu - proud, 20g olovo.) Prosím o porovnání, pokud někdo takto také lovil o srovnání s feedrem, zda je více záběrů i od menších ryb. Nemohu se ubránit dojmu zda je možné, že záběry "ochutnávání" jak je zde popisováno se dají sekat a vůbec odhalit v kontextu s těžším olovem a proudem? Kolikrát i na jemnou plavanou se velmi těžce odhaluje záběr. Za případné srovnání dík

Přichy - Profil | St 1.12.2004 23:05:29

osprey: mno, rychle :). Ano rozumíš , myslim, že zvlášť když je ryba méně aktivní s nástrahou se nikam nepovláčí ( u plavačky se ti jen houpe splávek), ale bude ji jen olizovat :) (právě příde doba - zima- kdy to bude možné ověřit) Jinak moc nevěřim, že malé potahy jsou malé ryby, spíše naopak. Přiběh: první den na fídr, první záběr, kapr 47 (pěknej kousek na studeném západě)- jen se chvěla špička, no spíše se pohupovala. Bylo to na řece. Takže pokud nemám hromadu záběrů seklých do prázdna - neprodloužím. Další důvod proč tam dát krátký návazec je, že alespoň uvidím co se děje na krmném místě (teda většinou).

osprey - Profil | St 1.12.2004 16:33:13

Přichy: Vzal jsi to trochu fofrem. Rozumím tomu dobře, že jsi přešel z dlouhých návazců na krátké, bylo to lepší, ale ještě to nebylo ono?
50% záběrů do prázdna není při lovu bílé ryby tak strašné - jsou tam kolikrát různé druhy, třeba jak sám říkáš plotice a taky často cejni těch nejmenších velikostních skupin. Do toho přejezdy, postrkování krmítka a já nevím, co ještě.

Dlouhý návazec je dobrý pro ryby, které jsou dynamické, sbírají nástrahu v pohybu, pro velká sousta - moje věčné ovoce pro tlouště, potom v zimě, kdy někdy ryba postrádá potřebnou dynamiku, aby se na krátkém návazci sekla sama.

Laky: Ten příští článek... Úvahy trojku už opravdu nechystám, musel bych se opakovat. Tohle bylo takové dotažení toho prvního článku do konce.
Ten příští by mělo být rozmalování většiny běžných montáží v nejrůznějších situacích a uvažování nad tím, co se tam dole děje. Takové slovo do pranice. Tyhle dva celkem dobře přijaté články mi tady udělaly aspoň nějakou reputaci, takže to zkusím. Když ale vidím, jací rybáři tady to moje povídání čtou, mám už dopředu staženou prdel...

Laky - Profil | St 1.12.2004 12:27:54

Pěknej článek pro mě možná zajímavější bude asi ten příští ale i tak díky

Přichy - Profil | Út 30.11.2004 23:46:35

Na základě prvního článku jsem zkoušel krátké návazce na Březovské přehradě na cejnech. Ve vzdalenosti cca 40m (s lightem dal asi nehodim), jsem měl jen nesekatelné záběry - chvění, dal jsem krátký návazec špička se ohla a v této pozici "kmitala" :) Ovšem měl jsem stále cca 50% záběrů, které nešli seknout - do prázdna. Přisuzuji to ploticím či jinému druhu. Ale zeptám se zastánců dlouhých návazců (když pomineme řeku) co je na nich lepší? Vím, že to můžou ryby i nedobrat - nepomáhá menší nastraha? Jaké máte zkušenosti?? Jinak dávám od jisté doby krátké návazce a háček "na ostro" - miluji když se fídr ohne jako luk:)))
Ještě jednu otázku: Nemyslíte, že tohle celé není o fídru, ale o položené jako takové? (já ano). Jo a někdy to spíš vypadá, že špička 1/2 oz není třeba, člověk to pozná jak se klepe vydlička :)))

Marin - Profil | Út 30.11.2004 20:09:57

Pěkný článek. Oceňuji vůli se podělit o poznatky a námahu s formulováním článku.
Dovolím si napsat sem svůj postup. Přemýšlel jsem jako vy o tom, co ryba musí všechno udělat s nástrahou (návazcem), abych to viděl na špičce. Vadila mi představa, že např. 60cm návazec leží nějak na dně a ryba má hodně místa, než ho napne.
Proto na stojáku po nahození napnu vlasec a po několika vteřinách se špička (1oz) vždy narovná. Z toho jsem usoudil, že se vysypalo krmítko a já potom ještě dopnu sestavu - snažím se ,abych vlastně natáhnul nástrahu do krmení a tím zároveň napnu návazec. Takže pokud ryba vezme nástrahu a neplave s ní přímo ke mně, vidím záběr.
Používám průběžnou sestavu s lomenou trubičkou, krmítko 20g (prázdné)

Maty - Profil | Út 30.11.2004 12:40:44

Martin M: Tak kdybych to věděl, tak bych byl asi mnohem úspěšnější rybář :-) Na jedničku bych to moc neviděl, vzhledem k tomu, že většina ryb seknutých při "opatrném" záběru, měla háček v přední části huby, spíš až pysku. Je fakt, že si chodím k vodě většinou odpočinout a příliš vědecky nerybařím, což je možná chyba. :-)

Jarin - Profil | Út 30.11.2004 12:26:28

osprey/ lovim na feeder 4 sezonu ale az tento rok som sa venoval lovu aj na rieke (Dunaj V okoli Bratislavy). Musim povedat ci napisať ze vela otázok , ktoré som si kládol je aj ked z Tvojho pohladu zodpovedanych v Tvojom clanku a verim ze mi pri dalsom love vo všeobecnosti hodne pomozu aj ked detaily su na mne.
Clanok hodnotim ako vynikajúci po každej stranke.

Martin M. - Profil | Út 30.11.2004 12:23:18

maty> muzes prosimte napsat, jak podle tebe probiha zaber - presneji v jake pozici je hacek v hube ryby, kdyz vidis zaber? Tedy kdyz chytas napr. na sladkou kukurici napichnutou tak, ze hacek velikosti 8 ma uplne volny hrot, tak jak tento spolek kovu a zrna kapr drzi v dutine ustni, aby se nepichnul, ale zaroven doslo k napnuti nazazce a prenosu zaberu na spicku? Napadaji mne 3 moznosti:
1) ryba to drzi pozerakovymi zuby - to bys ale pri neuspesnem zaseku videl na pomackane nastraze
2) ryba to drzi v zavrene hube - pak ale hacek je pred nastrahou a je velka sance, ze uz je hrot jemne zapichnuty (mozna ve spatne poloze a misto zapichnuti pri zaseku bude jen skrabanec)
3) hacek je OPRENY za ZAPRICENY uvnitr tlamy a tvori treci odpor (skrabe), ktery dovoluje videt zaber

Maty - Profil | Út 30.11.2004 11:31:27

osprey: Já naprostou většinu kaprů chytám na řece , někd yi dost proudné a se spoustou vázek :_) Je to výborný adrenalin, když víš jaké jsou v té vodě ryby :-))

osprey - Profil | Út 30.11.2004 11:17:12

Já se proti té ochutnávací teorii nestavím, ale pokud to ta ryba jen nasaje a vyplivne, nebude vidět ani těch pár mm. Je jasné, že aby se na špičku něco přeneslo, musí udělat aspoň takový pohyb, aby napnula návazec. Ten háček jí to vyplivování rozhodně neulehčí. Já tomu říkám záběr, třebaže opatrný, protože to jde seknout. Řekl bych, že je to spíš nevyjasněnost pojmů, jinak do jisté míry mluvíme o tom samém.
Jde taky hrozně o to, kde, kdy a na čem člověk ty zkušenosti nasbíral. Myslím, že jsou tady lepší feedraři než já, který téměř nechytám na stojaté vodě, kapr mě baví jen v létě atd.
Tohle je rozhodně dobrá diskuse a jestli je to kvůli mému článku, pak mě to těší.

blood - Profil | Út 30.11.2004 10:29:35

Ok beru, take jsem psal, ze zalezi od druhu ryby. Velkymu kaprovi urcite staci maly pohyb, aby to bylo videt na spicce. Skratka jde o to napnout navazec a vecsi ryby maj kratsi cestu..

Maty - Profil | Út 30.11.2004 10:02:40

blood: Letos to vypadalo každý den jinak. Jednou to brali kapři opravdu expresně (hrčák) druhý den jsem třeba seděl a z počátku nepatrné zachvění ignoroval, když jsem dlouho nemohl dostat slušný záběr, tak jsem to začal sekat a kapr tam většinou byl, neměl to hluboko a byly to ryby nad 60cm (i větší :-)

blood - Profil | Út 30.11.2004 9:33:14

Jiste, me kapri bali stejne. Nepatrny pohyb. Dokonce dost jsem jich capnul pri stahovani udice, ze jsem ani zaber nevidel a to jsem mel pletenku. Pri uziti delsiho navazce to meli nekteri dost hluboko. Bylo to na jare, kdyz byla jeste studena voda a trefil jsem hejno. Berou vam kapri takhle i v lete? A meli to ti kapri na krajicku?
Maty: s velkymi kapry moc zkusenosti nemam, par velkejch co jsem nevytah nebo upalil mi bralo prut do vody.

Rush - Profil | Út 30.11.2004 9:29:14

Nemůžu jinak než za 1, jsem ve feederu začátečník a mohu podle takového článku konfrontovat své dojmy s tím , co napsal Osprey.
Díky za takový článek

Maty - Profil | Út 30.11.2004 8:23:37

Iceman: souhlasím s Tvojí teorii potvrzenou i mojí praxí. Spousta záběrů velkých kaprů se projevila jen nepatrným pohnutím špičky :-)
Jinak konečně kloudná diskuze :-)

rybomil | Út 30.11.2004 8:01:08

Vzhledem k tomu, že feederrový prut mám 3 dny a na zapůjčený jsem chytal 1x, pro mne "lapače všech feeder info" super článek.

Forest - Profil | Út 30.11.2004 5:54:25

Super článek, mnoho věci potvrdilo meje dosavadní zkušenosti.
Co se týče ochutnávání nástrahy, tak je to asi věc názoru, ale klasika tvrdí "Ochutnat u nás znamená vypít! Celý!" :-))
Jen mě překvapila ta guma před zátěží, já dávám gumu před nástrahu, ale logicky má něco do sebe i guma před zátěž.

Petus - Profil | Út 30.11.2004 2:56:29

Diky za kazdy takovy clanek. Feeder planuji na pristi rok, letos jen cerpam informace. Kazda rada a postreh zkuseneho rybare dobra, vetsinou si kazdy vsechno tutla a zacatecnik se tezko dopidi co a jak delat. Takze jeste jednou dik.

blood - Profil | Po 29.11.2004 20:19:38

iceman - sakra zrusil jsem si omylem co jsem krvopotne napsal. Uz se mi to nechce znova, tak jen strucne: Zrejme jsem to spatne formuloval, ale pokud ochutnavani znamena uchopeni nastrahy a ujeti delky nutne na napnuti navazce, tak ano, je videt i ochutnavani. A co kdyz jede ryba k tobe? To musi ujet jeste delku navazce. A jeste musi ryba vzit nastrahu ze dna, pokud na nem chytas. Pri chytani na cit jsem sledoval plotice v cire vode, jak mi vcucly nastrahu a vyplivly bez toho abych neco citil. Nastraha se pohla asi o 1cm. Ja si predstavuju pod ochutnavanim tohle. Myslim si, ze zaber uvidime, pokud ryba ujede (nebo proste udela pohyb) minimalnou delku nutnou pro napnuti navazce, to ze ryba vyplivne nastrahu az uciti odpor(nebo neco podezrele) je vec druha. Pokud je tohle ochutnavani, tak souhlasim ;-)

Martin M. - Profil | Po 29.11.2004 18:34:48

Souhlasim s ospreyovou verzi teorie zaberu. Myslim, ze tento clanek se pravem zaradi mezi top10 na MRKu.
Fugas> nastraha na dne zrejme plati z plavane, kde "na dne" take znamena, ze "se to nehybe". S feederem ale muzes nehybne chytat i kousek nade dnem. Pokud mas zakrmeno, tak stejne hodne navnady ryby svymi pohyby zviruji do sloupce..

iceman is back - Profil | Po 29.11.2004 17:59:39

blood: tak se podívej níž kolik lidi psalo o nesekatelných záběrech od malých ryb. To si piš, že je vidět i to ochutnávání, protože kdyby vše co vidíš byly regulérní záběry tak je úspěšnost záseku skoro 100%. Mám zjištěno, že nám kapři brali i způsobem, že se špička ohla o pár mm a pak nic. Když si to nesekl - smůla. A nástraha tam zůstávala - byli to právě ty ochutnávky co jsme sekali.

blood - Profil | Po 29.11.2004 16:13:34

Iceman,Honza,Osprey - Kdyz se bavime o sekatelnych zaberech tak se spis priklanim k Ospreyovi. Myslim, ze v drvive vetsine jakesi "ochutnavani" nastrahy neni mozne pozorovat na sebecitlivejsi montazi. Samo zalezi od druhu ryby a jejim zpusobu prijimani potravy. To lze zohlednit a snazit se o to, aby to meli ty mrchy co nejtezsi.

Jinak clanek fajn.