Diskuse k článku: Máme na výkonnější rybářskou stráž?

Autor diskuse: strejka - Profil , 30.10.2004

Pvl - Profil | Po 8.9.2008 20:22:38

Jsemkozo

sven - Profil | Po 8.9.2008 20:07:41

V jedné větě o šesti slovech udělat 5 chyb, tak tomu říkám výkon.Ty budeš opravdu velký hrdina, když se bojíš vyplnit kartu.

kozina - Profil | Po 8.9.2008 20:03:55

Hele PVL Dědo nejsi taky jeden znich

Pvl - Profil | Po 8.9.2008 19:53:05

kozina - ® Vezmi to ty, a hned bude o jednoho výkonnějšího víc . A vyplň si pořádně kartu ---hrdino :o§)) Navíc je otázka pěkně stará...

sven - Profil | Po 8.9.2008 19:44:33

Hlavně si zjisti ,než se pustíš do psaní počteníčka, kde se píše I a kde Y (důkazy). Aby si nebyl za blbce hlavně Ty.

kozina - Profil | Po 8.9.2008 19:27:05

Bohužel nemáme zatím tam jsou blbci hlavně na MO Most Jen co zpracuji veškeré důkazi co mám,,, Křivé svědectví Policie a RS odvolání nemožné ... .To bude počteníčko

Caira - Profil | Čt 18.1.2007 15:19:53

Když je v tomhle debilnim státě bordel uplně všude, obávam se, že v rybaření to nebude jiné. Až někdo rozseká Paroubkovi držku, možná bude aspoň o jednoho ubožáka méně. Bez systémových změn to nepůjde.

strejka - Profil | Čt 18.1.2007 15:07:26

to uz je docela stara vec, byl to takovy zoufaly vystrel do prazdna, neprilis domysleny a principielne chybne postaveny na tom, ze se da neco systemoveho ve fungovani rybareni u nas vydiskutovat a posleze prosadit debatami uzke skupiny lidi na netu, uz jsem z toho vyrostl...

Reno - Profil | Čt 18.1.2007 14:58:36

Jo ! Článek super ale myslím si že ,by bylo lepší zřídit v každem kraji Profesionální RS , která by byla placena KÚ a MO by přispívala asi nejlepší řešení.

Radek Rohleder | Ne 23.4.2006 17:22:54

rybářská stráž z org. ČRS MO Litovel stojí za uplný hovno,nechodí rybáře kontrolovat a pak se divý,že se na revíru MOR 19B PYTLAČÍ!!!PYTLAČÍ malý kluci i staří chlapi-dnes jsem byl toho svědkem-chytl kapra,bouchl po hlavě a hodil do křoví a tak to udělal 3x......! a když té stráži řeknete co jste viděl tak vám řeknou ,ať se staráte hlavně o sebe aby ste nepřišel k urazu!

Robert P. - Profil | Čt 9.2.2006 12:46:03

Hraji z 1.11.2004 "AMEN" ( je mi 28 let)

Laďas - Profil | Ne 21.11.2004 8:54:08

strejka:článek dobrý,ale uvědomuješ si finanční mánii lidí,co Ti říká hon na rybáře za každou cenu?Asi si se s tím nikdy nesetkal,ale já vím o čem mluvím.Když si na jiném revíru mimo vlastní MO,tak můžeš očekávat také 3-4 kontroly RS za hodinu!!Takže si myslím,že to zase tak dobrý není,ale diskutovat by se o tom dalo.

Spinner - Profil | Čt 18.11.2004 0:07:48

strejka:napad je to urcite zajimavy, i kdyz jeste ne zcela domysleny.Nejspis, ale neco na financnich pokutach za prestupky bude.S policii to treba taky funguje.Za clanek davam 1.

Martin M. - Profil | Pá 12.11.2004 12:32:55

hraji> Pokud se budou stiky chovat na tolika hektarech jako kapri a bude se do nich vkladat tolik financnich a jinych prostredku, tak to bude dobre i pres ten jejich kanibalismus. Vse je jen otazkou penez a ochoty ty stiky mit.
Ok, lze nasazovat i pludek stiky, ale i v tom pripade budu trvat na pomeru vysazovanych stik a kapru 1:10 , ale v kilogramech ;-)

hraji - Profil | Pá 12.11.2004 10:12:28

Martin M: nenechej cloumat zlostí svým majestátem, a prosím přečti si nějakou odbornou publikaci o chovu štik. Zjistíš, že něco takového, jako je odchovat tříletou násadu štik, je utopie. Všichni chovatelé ví, že 5 centimetrové štičky, když je vezeš na revír v igelitovém pytli, se žerou navzájem a v tom pokračují i v revíru. Štiku nelze chovat na rybníčku o výměře o,5 hektaru, ztráty jsou tak velké, že se to nikomu nevyplatí, proto se štika vysazuje jako odkrmený plůdek.

Pavel | Čt 11.11.2004 3:07:41

Hraji : refundací jsem měl na mysli přerozdělení finančních náhrad za ulovené ryby na celosvazové povolenky. Tato suma je půměr, kde si polepší kapr, ale pohorší štika, candát, okoun ... Pokud se mýlím oprav mě prosím.
Co se týká pěstování a nákupu násad v malých MO, tak já si myslím, že rybochovná zařízení mají sice tradici ve spolcích, ale podle mě, je jedno, jestli MO budou prodávat ryby přes svazy, což většina členů neumí, nebo dělat svoji práci, kterou umíme a za peníze, za co jiného dnes, se násady nakoupí. (Dnes 99% rybářů si brigádu proplácí!) Ve velkých MO, kde se členové vidí většinou je jednou ročně při výdeji povolenek, není vyloučeno, že si s toho pár chasníků dělá pěknou živnost. Nikomu nic nezávidím, ale je jisté, že zarybnňování je ve většině případů možno provádět i jinak, ekonomičtěji a průhledněji.

Martin M. - Profil | St 10.11.2004 19:32:34

hraji> pockej, pockej, ty tvrdis, ze se nasazuje dostatecny pocet stik a ze nejsou opomijeny? Mozna tim jen chces rici, ze se vysazuji presne podle planu na zarybneni, ale to neni totez. Az se bude vysazovat alespon desetina (v kg) triletych stik, koli se nasazuje triletych kapru, pak to mozna po nekolika letech bude dostatecne... :-( Kapru se do vody nasype i nekolikrat tolik, nez ta voda uzivi, ale co se tyka dravcu, kazdej to prepocitava na uzivnost reviru, ztraty na nasade a kdesi cosi a pritom stiky jsou snad nejsnadneji odlovitelne ryby ze vsech! .. sakra ted jsem fakt vytocenej...

hraji - Profil | St 10.11.2004 14:15:28

Pavel: promiň, ale víš co je svazový ceník ryb? To je takové udělátko v MRS, kde se stanoví závazné ceny rybích násad v rámci MRS, které jsou pro MO garantované a v průběhu roku se do nich nepromítá vliv tržního prostředí. V rámci svazu se jeden člověk stará jen o to, aby žádná násada vychovaná v MO nemusela být prodávána jinam. Takže pokud MO chce a má co prodat, může se realizovat v rámci svazu, pokud není zájem, může i v jiném svazu nabo prodávat do zahraničí nebo soukromníkům. Jak jsi přišel proboha na to, že candát, štika, lipan a pstruh je opomíjený druh ryb? To mi prosím zkus vysvětlit. Abych se přiznal, druhé polovině tvého posledního příspěvku nerozumím vůbec. Co je to refundace v kg za ulovené ryby?
A k počtu členů a výměře revírů, jsou MO, které mají 2800 členů v jeden revír se 17 ha vody a právě díky členství ve svazu je možno všem vydat povolenku, protože v rámci svazu se to srovná.

XAXAP - Profil | St 10.11.2004 11:08:33

Ozdravovat z podstaty nefungujici vec lze do nekonecna, ale bez hmatatelnejsiho uspechu. Stejne tak v ramci jakehokoliv ozdraveni RS neozdravis CRS (MRS). Bez standardniho konkurencniho prostredi to proste nejde, at uz nekdo chce nebo ne. Ve chvili, kdy budou jednotlive reviry nebo i skupiny reviru vystaveny zakonum trhu, i jejich ochrana muze byt byznysem rizenym stejnymi zakonitostmi a tedy i efektivnim a za realnou cenu. Do teto doby se daji vsechny "nadejne" plany prirovnat jen k pouhym pokusum o perestrojku komunistickych idealu na preelomu 80. a 90. let.

Pavel | Ne 7.11.2004 10:45:30

hraji: Např. naše MO má cca 5000 členů a rozlohu všech revírů cca 450ha. Tzn. že můžeme svoji členskou základnu více než zdvojnásobit v počtu 25 čl/ha a to může udělat i jiný uživatel! V celosvazovém hospodaření (které není špatné, ale nefunguje) vidím m.j. brzdu rozvoje a zapojení i jiných uživatelů do tohoto hospodaření v tom, že refundace za ulovené ryby jsou v kg. Pokud jakýkoliv uživatel by vyslyšel nářky nás rybářů na horních tocích MP tak opravdu spláče. 1kg candáta, štiky, lipana, pstruhů i jiných opomíjených původních druhů ryb je v tomto váhovém množství 4 až 8 x nákladnější než kapr. Náhrady za ulovené ryby by toto měly odrážet. Nevím , kde za 100Kč by mě dali 100 USD. V případě, že nasadím plůdek budu čekat léta, pokud mě ho neodnese voda, nebo neotráví jezedovi a spláču také. Dalším námětem je oddělit hospodaření na tekoucích a stojatých vodách , aby násada šla skutečně do řek. Dalším řešením je, nakupovat násadu centrálně. Při dlouhodobých a velkých nákupech ne MO, ale územními svazy by cena mohla jít významě dolů a tím podpořit druhovou rozmanitost. Pokud malé MO budou jednotlivě nakupovat, nebo chovat, je to hezké, leckde možné, ale už samo limitující, z důvodu všech nákladů a na ostatní druhy ryb se nedostane. Pokud si já budu doma pěstovat prase, bude to moje prase, budu na něj hrdý, že jsem to dokázal, ale v Globusu si za všechny prachy co bych do toho chovu vrazil koupím min. 2x tolik vepřového, drůbežího, hovězího a hlavně takového, na jaké mám právě chuť. V tom je obecná platnost. To je velký dluh svazů vůči MO.

hraji - Profil | Pá 5.11.2004 7:28:30

Pavel: v jedné věci se hluboce mýlíš, a to v předpokladu, že noví uživatelé revírů, kteří vzejdou z výběrových řízení, budou na revíruhospodařit jinak než dosud.
Takový revír, aby byl ekonomicky soběstačný, musí mít zákonitě velmi drahou povolenku. Proč, protože na jeden hektar plochy revíru je podle stávajících předpisů možno vydat jen kolem 20 povolenek. Takže jestliže nový uživatel získá ve výběrovém řízení revír o rozloze 5 hektarů, může prodat cca 100 ročních povolenek. A z toho se má zarybnit a ještě něco vydělat? A aby tam ti rybáři přišli, nemůže tam mít jen plotice a perlíny, ale kapry. A jsme v začarovaném kruhu.

Pavel | Pá 5.11.2004 2:41:34

Hraji: Pokud jsem se tě osobě něčím dotkl, tak se ti omlouvám, nebylo to mým úmyslem. Tebe, ani tvoji MO neznám a z toho co jsi napsal ti fandím, pokud to co děláš tě baví. Je samozřejmé, že z praktického fungování MO máš jistě více zkušeností než já, i když jsem byl několik let ve výboru MO a to mě přestalo bavit. Dík za peníze, ale nech si je, kdybych se chtěl brodit bahnem, tak bych si už dávno koupil svůj rybník. Na výlov se nechám raději pozvat jako host. Na různých rybářských servrech, ale hlavně z praxe od vody vím, že počet a původní rozmanitost druhů a velikostí ryb MO v ČRS neplní. Je to rok od roku horší a to zase štve mě a moje známé, kteří s rybařinou na menších řekách končí. Je obrovský rozdíl mezi malými a velkými MO, máme zde ale územní a svazový systém hospodaření s výhodami i nevýhodami, které si vykládá každý jinak. Do revírů se cpou tuny kaprů okolo 35cm, a hlavní téma je, má a nebo nemá pětatřicet, jak to mám změřit? A to je tak odhaduju 80% členů, tuny kaprů mají a remcaj , je jim to málo. Uvidíme, jestli jiní uživatelé než MO ryb. svazů na vydražených revírech budou hospodařit rozuměji a na řekách si zachytáme zase jako dříve. Vždyť za jednoho pětatřicátníka by bylo mraky různých druhů podstatně menších ryb (viz ceník rybích násad) a pak by bylo od věci začít se chovat jako opravdov... rybáři. (Velikost háčků, nástrah, přístup k ulovené rybě, hájené úseky revírů, atd.) Velmi se mi tady líbil článek o počtu úlovků, kde se uvádělo, že ze statistiky 1 rybář uloví (teď nevím přesně .. 2kapry a 0,05 štiky) pak se nedivte, že když chytí pětatřicátníka, udělá vše aby ho odnesl domů. Do jisté míry ho i chápu, protože systém spolků, tak jak dříve fungoval , je historií a jeho 1500Kč taky. Poslední příměr : za bolševika se na banány stály fronty a lidi se o ně málem mlátili. Dnes je jich všude plno a málokoho už zajímají.
Pokud se jedná o registraci, lituji, jsem již ženat.

Ales V - Profil | Čt 4.11.2004 10:18:15

Krok do předu je omezený počet ůlovků a tím menší vysazování.Už tímto by se ušetřilo velké množství finančních prostředků a zdražování povolenek by nebylo nutné,nebo né příliš razantní.Existuje tu však silný tlak ze strany chovatelů ryb,pro které je prodej násady do sportovních revírů velmi lukrativní.Jelikož je v zájmu státu aby se peníze točili tak hold půjdeme cestou vybrat co nejvíce peněz a držet nad vodou chovatele.Dovede te si představit,kam by šel tento byznys,kdyby se u nás nasazovalo jako na západě.

hraji - Profil | Čt 4.11.2004 7:46:27

Pavel: ale mohu ti slíbit, že když se zaregistruješ, abych věděl s kým mám tu čest, pozvu tě na příští výlov, kdy se můžeš celý den brodit po pás v bahně a klidně ti za to přenechám svůj měsíční plat od MO.

hraji - Profil | Čt 4.11.2004 7:43:34

Pavel: v jednom z níže uvedených příspěvků jsi napsal, cituji: "Opakuji, proč tuto činnost nevykonává např. hospodář nebo předseda. Práce navíc ? Pak ať tu ve většině případů dobře placenou práci nedělá."
A chtěl bych k tomu napsat toto. Pokud neznáš poměry v MO, tak se k nim prosím nevyjadřuj. Jen pro tvoji představu, jsem již několik let předsedou organizace, jsem i Rybářská stráž a ke všemu se starám o kroužky mládeže v naší MO, píšu kroniku MO a udržuji internetovou stránku. A teď to hlavní, nejsem za to placený od MO, povolenku na celou republiku si kupuji za vlastní peníze a takové řeči lidí, kteří nic neví, ale o to více šíří "zaručené zprávy" mě pěkně štvou. Netvrdím, že nejsou organizace, kde si nevyplácejí funkcionáři platy, ale je jich minimum, a v poměru k těm, co pracují pro svaz za symbolickou odměnu, je to určitě kapka v moři.
Chtěl bych ti doporučit, zkus se odreagovávat radši tím fotbálkem, asi o něm víš víc než o fungování MO.
Stejně tak víš asi hodně málo o fungování svazu, protože jinak bys tu nemohl psát ty zmatky o tom, že nemáme na zarybnění velkých vod a podobně a že to stát vyřeší za nás. Žiješ zcela mimo realitu.
Zkus napsat skutečně něco použitelného a ne ty svoje bláboly o autogramiádách a rybářské stráži v maskáčích a s vysílačkami. Jestli jsi to dosud nepochopil, stát nemá o výkon dozoru nad rybářstvím vlastními úředníky žádný zájem a hlavně nemá na to žádné peníze.

Pavel | Čt 4.11.2004 0:34:51

Martin M : Motto článku bylo o výkonnější RStr. Znám několik sporných zásahů RStr. od mých známých, o nějakých jsem se dočetl zde. Aby se činnosti profi RStr. věnovali dosavadní členové RStr. po "získání papírů" a ještě k tomu za velké peníze je další hřebíček do rakvičky ryb.svazů. (pozn. netvrdím, že všechna RStr. je neschopna výkonu stráže) Tvým velkým omylem je, že případná kontrola rybářů je jen jedna složka její činnosti. Není jejím úkolem tě otravovat ekologií atd. ale chránit revíry, vod. stavby, kvalitu vody a zasahovat proti znečišťovatelům, zjišťovat příp. příčiny úhynů ryb, komunikovat s dalšími úřady a.j. Dalším mýtem je, proč by musela RStr. provádět 8hod. autogramiádu? Od známých vím, že např. v Itálii RStr. v maskáčích, s dalekohledy, vysílačkami sleduje cvrkot u vody a ty o ní ani nevíš. Pokud se jí něco nezdá, navštíví tě. Správní řád a navazující předpisy včetně novel (a je to pěkná džungle) musí znát aby ze sebe neudělal blbce a tebe nešikanoval. Trestní řád musí znát spolu s dalšími, aby zcela jasně věděl a uměl rozlišit, kdy s tebou má ještě diskutovat a kdy tě lísknout a kdy utéct. Kdo jiný má znát předpisy a zákony, než ten, kdo je vynucuje plnit. V čem je lepší RStr. která provede týdně 1000 zápisů do povolenky, než jiná, která jich provede 10, ale dbá o totéž se stejným výsledkem?
Protože svazy nejsou schopny a ochotny takovýmto způsobem profesionalizovat RStr. zefektivnit ji v tomto směru i pokusem změny zákona, dojde na ty Deži a Fery, uživatelé revírů budou mít splněno a navíc ukážeme Evropě, že nejsme rasisté, jak o nás smýšlejí !?

Šány - Profil | St 3.11.2004 19:26:02

Recon® (St 3.11.2004 15:12:55) : rozumím, přiznávám, že proti té škodné tak jak jsi ji vyjmenoval, skutečně pomůže jenom zásah policie. No to jsme tedy dopadli. Já když si vzpomenu na tu pohodu u vody, když jezdil s tatem na ryby jako kluk.
Zdraví Šány.