Diskuse k článku: Proč letos neberou?

Diskuse k článku Proč letos neberou?

Autor diskuse: Jan Pokorný - , 25.9.2004

Petrson - Profil | St 11.1.2006 7:27:04

Autor chtěl zřejmě zohlednit jev nikoli řídký - že prostě ryby několik dní o nástrahy ani nezavadí, a vyjádřit jakousi rezignovanost ducha, která nás v takovích situacích provází. Prostě už toho máme dost, ne vždy je chuť běhat, zkoumat, převazovat, tak to protě sbalíme a jdeme domů, však se svět nepo... ....Jeho cílem, řekl bych že záměrně, nebylo ihned vykřesat řešení, ale spíš s nadsázkou zachytit atmosféru, což se mu - když připustím, že z hlediska akce a děje je článek "o ničem" - podařilo a s neúspěchem si poradil vcelku poutavě. Pokud bych však měl přiznat, že svůj závěr - definitivně vyřadit krmení ze svého arzenálu - myslí úplně vážně, souhlasit nemohu. Stejně jako Mirek Saf. jsem zapátral v paměti, jak se vlastně lovilo a krmilo před 20 lety, s takřka totožným výsledkem. Vnadilo se mnohem méně, bez přípravy, přihodilo se prostě trochu šrotu se strouhankou, možná špetkou vanilkového cukru, to bylo vše. Přišel 1, 2 záběry, plotička, kapřík 35, výjimečně 40 - to bylo rovněž vše... Dodnes mám v živé paměti jeden lovecký den z těch dob, který byl výjimečný množstvím krmení. Prostě jsem se "utrhl", do pobřežní tůně hodil naráz asi 1 kg žrádla a světe div se - přišla velká změna v podobě několikahodinového intenzivního lovu línů, pěkných kaprů a vůbec všeho stylem nához = záběr. A musím říct, že tohle téměř beze změn platí do dneška - když dobře zakrmím (nejde o množství; stačí i pár dkg, ale především o složení směsi), opět tahám rybu za rybou. Samozřejmě ne vždy, ne všude. Ale jev "překrmenosti" návnadou jsem zatím nikde nezaregistroval.
Ale! Ovšem se dá chytat i bez vnadění, a troufám si tvrdit že aspoň částečně s úspěchem. Proto to autorovi nebudu vyvracet, spíš se pokusím přihodit pár tipů. Myslím, že k tomuje třeba vyhledat revír s minimálním tlakem rybářů (letos jsem se přesvědčil, že to jde a takové vody pořád jsou) a trošku změnit cílovou skupinu ryb - lovit v pobřežních partijích pouze na živočišné nástrahy. Tedy především okouna, úhoře, dravce, až pak běžnější kaprovité ryby, budou-li při chuti.

jihočeská vydra | Čt 3.11.2005 15:21:41

ja jsem pro krmeni ale zaleží kde to nahážeš a pokud přijdes na misto kde chytaš a někdo před tebou tam ten kybl naházel něčeho nekvalitniho tak to maš na h...... Tim chci řict krmeni jasne ale s mirou .a pokud nakrmim tak tam i vydžim chytat a né že to za hodinu zabalím na to jsem nadavala a ne na krmeni jako takove asi jsem to spatne napsala sorry kluci beru zpět vydra

Bulk - Profil | Čt 3.11.2005 12:21:26

jihočeská vydra: Hele jihočeská hrdinko, ty vážně nevíš o čem píšeš. Zkus někdy naházet do vody kýbl krmení a pak se tam zkus za určitou dobu potopit a uvidíš kolik tam toho zůstane. Slon 1211 má pravdu.

macek | Čt 3.11.2005 11:58:13

edit

jihočeská vydra | Čt 3.11.2005 11:49:37

ahoj nejsem žadny ukřivděny rybař jak tu píšeš a páru co píši zde určitě mam .Nedostatky ve své rybolovné technice ma určitě každy .a je to dobře ,protože kdyby byl každý borec a in jako si ty ,tak by tyto stránky nemuseli byt!Neurážej nikoho koho neznáš !Taky bych dokázala o tobě napsat článek že by si se ztoho probral az na vánoce hrdino!!!!

slon1211 - Profil | Ne 30.10.2005 18:04:59

Jihočeská vydra a podobní rádoby ukřivdění rybáři:
Myslím že nemáte ani páru o tom co zde píšete a není nic jednoduššího než nedostatky ve své rybolovné technice a umění házet na ostatní - Vámi tzv krmiče - jediné v čem mohu souhlasit je že někteří méně zkušení rybáři třeba i nechtěně kazí nějaký úsek vody špatným krmením jako např. syrové luštěniny kukuřice a pod. , čtěte,čtěte a zase čtěte případně se poraďte se zkušenějšími rybáři třeba i tady na mrku prostřednictvím otázek a změňte způsob lovu - plavaná ani feeder již dávno nejsou o velkých penězích a vcelku kvalitní pruty i navijáky nemluvě o vlascích atd. se dají pořídit i nové(příp.použité) za peníze ,které si může dovolit každý - samozřejmě to neznamená že od prvního náhozu novým vercajkem budete tahat rybu za rybou , ale časem se to jistě zlepší. Ostatně kdyby byla pravda v tom překrmování tak to by závodníci třeba v plavané splakali nad výdělkem......
A neberte to ve zlém ,nemyslel jsem to tak.

jihočeská vydra | So 15.10.2005 23:12:52

Je to napsany suprově .Jsou i tací kteří tam nahážou kýble žrádla jsou u vody hodinu dvě nebere to tak to zabalí a kašlou na to ale tím skazí vodu a rybařinu mnoha dalším rybářum třeba na 14dní i déle takového bych tam skopla a pruty mu tam naházela za ním ja jsem pro trochu si navnadit par hrstiček ale ne tam narvat kýble žrádla které tam plesnivý pokud to nesežerou napsal si to dobre řeka je dost uživna rybníky aj také tak proč to tam rvát po kylech kdyz si pak nezachytam protože předemnou tam nejakej dobrák narval také pár kylo .Tak snad příšti rok budem moudřejší a třeba si i zachytáme

Karas - Profil | Po 10.10.2005 22:53:20

Možná je taky docela důležitý kdy a hlavně co se do vody sype. Pokud na zakrmení použijete bublající kukuřici po dědovi a pravidelně ji den co den sypete na jedno místo možná vám taky za nějakou dobu budou vyčnívat olova z vody. Pokud ale používáte jen trochu kvalitní směsi třeba i domácí výroby a samozřejmě v poměru k počtu záběrů myslím že to není nikdý na škodu. Prostě všeho s mírou. Jenže proč teda neberou? Copak už nás prokoukly?

PB - Profil | Út 7.6.2005 14:44:22

Fish: To že budou mít dostatek přirozené potravy jsi vzal odkud? Malinko o téhle problematice vím, a věř, že vzhledem k velkému rybářskému tlaku a neustálém přesazování (i když se nám to mnohdy nezdá) revírů, té přirozené potravy tolik není. Jen si všimni jaké vyhubliny se na těch méně úživných revírech chytá zjara, a jak tam vypadají ryby po prázdninách....¨
Apropó - kamarád vlastní malý rybníček v bývalém sadu, 50x50m hloubka cca120cm, obsádka vloni nasazeno 60ks K2, trochu bílé ryby, nějaký okoun.
Krmí každý den! od jara do podzimu kýbl od primalexu kukuřice (jen ji máčí) a všechny zbytky chleba a rohlíků od místního pekaře. Sype na jedno místo, druhý den tam nic nezbyde, zachytá si kdy si vzpomene (Ty taky nemáš pokaždý chuť) a na Vánoce má ryby jedna báseň. Šikulo máš pravdu.

Fish | So 26.2.2005 18:48:03

Já sem chtel jen podotknou, že pokud ryby nebudete krmit tak stejně nemohou bej chcípáci protože mají svojí přirozené potravy dost a ten článek je dobrej a i pravdivej, ale zase nikdy prostě spíš najedou k tomu co krmí, ale za těch podmínek že krmí skoro všichni je jasný, že na žraní z háčku se vybodnou.Takže co řiká Sikula je blbost!!!!

Sikula - Profil | Pá 29.10.2004 22:29:56

Martin M: Ne-e. Špatně jsem se vyjádřil. Pokud si pisatel článku myslí, že když ryby vyhladoví, tak že pak bude snadnější je chytit, tak je to možná pravda, ale chytí chcípáka a ne rybu. Buď bude rybka hubená (pakliže jí vyhladoví), nebo vůbec nenaroste (když bude mít alespoň tolik potravy, aby nějak přežila...)
Ale k tomu vyhladovění opravdu za normálních okolností dojít nemůže.
Chtěl jsem tím podotknout, že je to prostě nesmysl chtít ty ryby vyhladovět.
Jinak jsi si tím údajem jistý? Je to možný... Vlastně když to tak přepočtu, tak je to jeden skalák na 1-2m čtvereční :o)) Kdežto takovej pětikilovej kapřík už bude mít pro sebe celej ar, případně se o něj bude muset podělit až s 2 kamarády :o))

Martin M. - Profil | Čt 28.10.2004 20:27:54

sikula> ad 3) muzes to vice vysvetlit s tim podvyzivenenim? RYby prece nejsou zavysle na tom, co tam rybari nahazeji. Jiste to netvori ani 10% jejich potravy. Pokud nekde ano, tak je ta voda je nesmyslne prerybnena.
ad 4) v prumeru je tak 0.05 - 0.15kg ryb na metr ctverecni (500-1500 kg/ha), v tomto bode s tebou souhlasim.

Sikula - Profil | Čt 28.10.2004 18:42:40

Původně jsem ani nechtěl reagovat. Ale přecejen mi to nedá a vyjádřím se.
1) Mě ryby berou. Neřikam, že trofejní, kaprů taky moc nenachytam ( nespecializuju se na ně), ale drobnější rybu nachytám vždy, protože krmím. A to spotřebuju za vycházku víc, než 1kg suché směsi. Odhaduji tak 2-3 kg na 3-5hodin chytání.
2) Pokud píšeš, že 25 lidí z 30 krmí, tak to asi tak špatný nebude. Proč by krmili, když nic nechytí? To by bylo vyhazování peněz oknem! Takže pravděpodobně krmí proto, že s krmením nachytají víc, jak bez něj.
3) Pokud jsem to pochopil správně. Tvojí prioritou je tedy ryby vyhladovět, aby se pak o tvoji nástrahu poprali. Dobrá, vize je to pěkná, ale má to nevýhodu. Co se ti o tvoji nástrrahu bude prát? Malý podvyživení chcípáci. Proto k tý vodě chodíš? Nevím jestli ryby bereš, nebo je pouštíš, ale tak jako tak si souboj s takovou rybou neužiješ a ke kulinářský úpravě to taky nejvhodnější nebude...
4) Netroufnu si odhadnout kolik kg ryb je na metru čtverečním vody, ale vím, že jich je dost. Takový kvantum ryb nepřekrmíš, ani kdyby ses zbláznil. Kdyby jsi měl akvárium, leccos bys pochopil. Rybky v akváriu mají rychlejší metabolismus (kvůli teplejší vodě). Když je budeš krmit každou půlhodinu, budou každou půlhodinu žrát! Ve vodě to tedy nebude tak často, ale i taktvrdím, že pokud se ryba přežere, tak za půl hodiny se do ní tvoje žížala jistě ještě vejde.

Ale i přes to, že s tebou naprosto nesouhlasím ti přeju, aby sis příště zachytal líp.

Milky | Ne 24.10.2004 21:31:36

Článek je prosycen dogmatickými nesmysly. Průměrný mozek masaře se naplno projevil v posledním odstavci a tak mě dost udivuje benevolnce ostatních čtenářů (cca 3000), kteří hodnotí tento článek jako vynikající. Na tento web chodím občas, ale jestli tenhle článek tolika lidem sedí, asi jsem v této společnosti omylem (to je ale můj problém).
Cituji: "Vyhladovím je a potom začnou zase brát mé žížaly a rohlík a budou vděčné za tu změnu oproti přirozené potravě a budou si vážit toho, že jednou za čas některou pěknou rybu milostivě vezmu domů na pekáč a ušetřím jí navěky stres ze shánění tak nedostatkové potravy…"
Kde autor bere tolik jistoty, že zrovna jeho žížaly jsou pro ryby takovým tahákem, že z toho polezou z vody. Nejsem ortodoxní kaprař, ale byla by zajímavá statistika zjistit, kolik trofejních ryb bylo chyceno na žížalu. V reakcích na článek tu bylo několikrát zmíněno, že stoupla čistota vody - tím ale logicky klesla úživnost (už tam neplavou zbytky, ...) a na místo toho zase přibylo některých mikroorganizmů. To jsou změny, na které ryby MUSÍ reagovat. Mění se tím jejich návyky a tak se to někde musí odrazit. Do toho povodně, suchá léta, .... příroda není zvyklá na takovéto rychlé změny a ty se zákonině musí někde projevit.
Když srovnám úroveň tohoto článku třeba s http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=497 - tomu říkám nebe a dudy!

.

levit - Profil | Pá 22.10.2004 2:45:22

naprosto bozi clanek - v jednoduchosti je krasa!

barbel - Profil | Ne 10.10.2004 13:09:35

Ještě mne napadla ohledně potravy ve vodě jedna věc. V Pardubicích kdysi byly splašky z celého města pouštěny kanlizační výpustí přímo do řeky. Tuny odpadu, které byly pro ryby pochoutkou. Člověk by si řekl, že pod tímto kanálem nebude možné nic ulovit, že ryby budou přesyceny, ale opak byl pravdou. Pod tímto kanálem byly doslova bitky o místo a někteří jedinci zde i nocovali. Kdo si chtěl pořádně byť i ve smradu zachytat, pokusil se vybojovat si misto právě zde. Ryby samozřejmě nikdo nejedl, ale podle slov pamětníků, tak jako tady si, nezachytal nikde jinde. Od doby co se postavila ČOV, je situace s braním ryb u dnes nefunkčního kanálu stejná, jako v kterékoli jiné části této řeky. Podobně tomu bylo i u Opatovického odpadního kanálu z masokombinátu Březhrad, kde do vody tekla i spousta krve. Toť moje úvaha....

Martin M. - Profil | Po 4.10.2004 19:08:57

jan pokorny> muj nazor: v prirode v dlouhodobem horizontu neexistuje termin "presycen". Pokud je jidla dost, ryby rychleji rostou a vice se rozmnozuji, tedy spotrebuje se vice potravy a to az do doby, kdy je v reviru ryb tak akorat. V 90% nasich reviru je strasne moc ryb, z velke casti "nelovitelnych" ci "neulovitelnych" ryb (tzv. plevelne ryby nebo treba tolstolobici). Nedokazu si predstavit, ze by bylo nekolik mesicu (nebo treba i jen nekolik dnu) presycen. Tento stav mozna nastava na revirech, kde je nekolik dnu trenink pred zavody v lovu ryb na plavanou, kdyz nekolik desitek zavodniku na trati dlouhe par set metru nahaze do vody radove nekolik tun zradla (20kg/zavodnik/den).

Jan Pokorný - Profil | Po 4.10.2004 15:36:40

Děkuji všem kolegům za názory. Článek jsem psal úmyslně emotivně tak, jak se cítím při odchodu z neúspěšného lovu. Každou reakci čtu pozorně a jsem za ní rád. V rybaření budu pokračovat, přiznám se však, že nevím ještě přesně, jakým způsobem. Určitě začnu hledat další revíry s menším tlakem.
S tím překrmováním to však myslím vážně. Ale to si musí každý přebrat, zda je jeho prioritou přetáhnout ryby sousedům nebo je zkusit vyhladovět. Všem stranám přeji pohodové chvíle u vody.

barbel - Profil | Pá 1.10.2004 12:37:12

No, nevím, nevím... Že by se vše takhle radikálně změnilo ze dne na den (z roku na rok)???? Vloni si nikdo nestěžoval a letos koho potkám, tak pláče že neberou... Krmením a překrmováním to asi nebude. Jeden rok taky rostou houby že by je mohl člověk sekat kosou a jiný rok je to bída. Asi na braní ryb má vliv spousta okolností a letos nasta taková jejich konstalace, že prostě neberou... Rozklíčováním těchto okolností je možná na Nobelovu cenu :-)

whitefish | Čt 30.9.2004 9:47:38

Tolik mrzutosti v jednom článku ? Krmení (vnadění) je pro mně sice jednou z nejproblematičtějších součástí rybolovu, ale tak černě jako autor článku to nevidím. Je zřejmé, že na půlhektarové kaluži, oblepené rybáři nastane problém, jestliže všichni zakrmí. Zvláště, naháží - li do vody brambory, kroupy, kukuřici atd. Ryby přirozeně sežerou jen část (pokud vůbec) a zbytek podlehne rozkladu a podle mně může napáchat ve vodě opravdovou škodu. Ale. Někdy chodím na takto maličkou vodu (v časové nouzi) a ať je rybářský tlak sebevětší, většinou jsem za absolutního exota, když vytáhnu míchárnu, sáčky Sensasu, Mila, Lorpia, nebo jakékoliv jiné vnadicí směsi, do toho pár kapek nějakého atraktoru. Mnozí rybáři jakoby ani nemohli uvěřit tomu, že je někdo ochoten takto drahé věci rybám do vody vůbec hodit. Když mně pak vidí, jak ulovené ryby pouštím, to jsem už opravdový idiot. Ale mezi námi bývá rozdíl ! A to rozdíl pro rybáře zcela zásadní. Zatímco oni sedí a hledí na pinpongáče, já na matchku nebo feeder už tahám bůhvíkolikátou rybu. Přijde - li někdo, co jsem tam naházel, že on tam hodil šrot a nic, milerád ukážu krmení. Vzhledem k tomu, že moje krmení je pro ryby atraktivní (samozřejmě, že ne vždy) jsem přesvědčený o tom, že zakrmené místo ryby zcela vyzobou a nic na dně nezbyde. To se však jistě nedá říct o bramborách ! Proto si myslím, že ryby nelze překrmit, jen znečistit vodu zemědělskými produkty, které mnozí považují za návnadu.

Mates(původní) | Čt 30.9.2004 6:39:30

Naprosto s tebou souhlasím,krásnej,jasnej a výstižnej článek.dávám za 1.

knecht - Profil | St 29.9.2004 15:21:28

Souhlasim s Mirkem.Saf. "prekrmit" vodu je vetsinou neuskutecnitelny ukol.Jiz klasik Riha v 1000+1 psal, ze o navnadu se drobot ve vetsine pripadu rychle postara.Na druhou stranu pri krmeni "objemovymi" a velice sytymi navnadami (hrach) se nektere cilove ryby - vetsi kapri snadno zasyti a casto zerou jen velice kratce a zbytek dne se poflakuji, vyhrivaji, neberou....a premluvit je k zaberu je problem, ale vetsinou to jde! Vetsinou to ale chce nesedet a s prutem smajdat kolem vody a hledat a vsimat si kde a kdy se ryby projevuji.Nekdy je to skutecne o atraktivni a nenapadne predlozene nastraze - cervi, patentky, slabe vlasce....Vysedet rybu je casto drina!!!Vetsi nez ji najit.U dravcu je to ponekud jinak,ale je to zase o case stravenem hledanim a zkousenim.Ale neni to vzdy jen o nejakem cajku a umeni. Sleduji posledni dobou, ze ryby se chovaji jinak nez drive - nereaguji tak ochotne na krmeni (casto cim vic, tim hur a muze to byt krmeni sebekvalitnejsi) a jsou pri brani opatrnejsi a vic jim vadi aktivita na brehu...vypada to,ze se uci :) a co hur, ze si nejakym zpusobem predavaji zkusenosti - nasadaci prejimaji nesvary dmorodcu (zaliba ve stromech, zdrzovani se ve sloupci, krmeni se za tmy apod.)

Mirek Saf. | Út 28.9.2004 15:01:13

Myslím, že se autor velice mýlí. Zajisté, pokud přijde na 1ha rybníček cca 2 00 závodníků a po 3 dny každý skrmí kýbel, je možné o tom uvažovat. Ale jako obecné pravidlo s tím NEMOHU SOUHLASIT. Pokud by to byla pravda , tak před 20 ti lety , když jsem začínal jako kluk s rybolovem , tak jsem lovil přesně jak autor uvádá. Žádna návnada jen nástraha brambor, žížalka, chleba, těsto ap. Myslíte , že jsem tahal metráky ryb ? Nikoliv. Byl jsem rád, když jesem za sezonu lapil sotva 40 cm kapříka. Většinou to byly ale kousky mezi 30 35 cm. Takhle tehdy lovili všichni rybáři , takže o překrmování tehdy nemohlo být ani zdání. Základem je tedy správné zarybnění. Ne tedy co se vypustí , to se do 14 dnů vychytá.
V čem je tedy podstata úspěchu. Předně je to "šestý smysl" najít tzv. "komfortní zonu", tj. místo kde je optimální teplota , kyslík a dostatek potravy či klidu pro ryby. Pak je to zajisté výskyt přirozené potravy a s tím související návyky ryb. A neméně významné je rybářské náčinní a technika lovu. Co se tedy změnilo, jak autor uvádí, od doby svých dědů. Předně je to množství přirozené potravy. Je to způsobeno dvěma vlivy globálním oteplováním a samozřejmě znečistěním. Zde to je zejména odpadní , splašková voda a hnojiva. To vše má za následek enormní rozvoj fyto a zoo planktonu. Vždyt v kubíku bahna je tolik přirozené potravy. Jen mějte otevřené oči u vody. Co tedy radím autorovi. Změn techniku lovu , zkus feder , plavanou a hlavně přemýšlej a hledej ryby. O vše ostatní se musejí postarat jiní. Tj. rybářská zejména organizace. Pokud neuspěješ a myslíš, že vše děláš "in" , změn revír.

MArek | Út 28.9.2004 9:08:21

No chlapci neda mi neragovať... podla mňa autor članku tvrdi niečo čo sme akosik nepostrehli .. načo budeme sypař (ja nie som výnimkou' tony draheho krmiva do vody aby som potom každou dochádzkou musel vymýšlař niečo atraktivnejšie ??? ja kašlem na celých van nenov a pod.. zistil som že na prechytaných vodach fungujú len silno aromatizovane navnady alebo zrovna tie niečim odlišné od ostatných... chodte na nejaku vodu kde sa plati u nas je taka na duchonke tam nesedi rybyr vedla rybára a nevali sa tam množstvo krmenia! a je to citit na malý kýblik navnadím take množstvo rýb že to nie až normalne ... obyčajne ovsenné vločky v kuk. šrote a par kot¨ákov!!!!!!! a nestiham pokladař prut a to je jeden klasika na řažko a jeden feeder a vobec nenychyta jeden viac ako druhý čo by každého napadlo oba frčia anestiham řahař ryby !!!!!! niečo na tom bude ....načo valiř tony krmiva aby som na buduce musel vymyšlař ešte zaujimavejšie ? potom jejjasne že starté techniky zzlihávajú..

CeP - Profil | Po 27.9.2004 22:28:59

a nema to taky nejakou souvislost s tim jak se vody za poslednich 15 let hodne vycistily => vratil se do nich drobnej zivot => voda se stava uzivnejsi => potvory maji daleko vice prirozeny potravy. myslim ze to je videt na cetnosti poteru..nevim jestli jsem ten pravej kterej muze srovnavat posledni leta...jiste je, ze kdysi (rybarinu jsem letos oprasil po 22letech) bylo Labe verejnou stokou ve ktery tekla mocka a poteru tam bylo pramalo, pozivatelne ryby jeste min..
taky by se mohl projevit dlouhodoby dusledek povodni ktery dost rapidne zmenily koryta rek v nekterych usecich, ale to je troufala spekulace..jezis to zase kecam...uz radeji nepiju...

Salám - Profil | Po 27.9.2004 11:27:29

Doporučuju koupit vagon řepky a rovnoměrně prnadit celou vodu, působí jako projímadlo a ryby po ní žerou jakoby tejden nežraly:-))) Zní to jako blbej fór, ale je to tak.

miki | Ne 26.9.2004 10:34:38

Malou vodu lze skutečně překrmit, ale nemyslím, že by to bylo až zase tak strašné. Záleží samozřejmě na obsádce ryb-především těch menších, které dokáží oněch 25kg deně slupnout jak malinu. Myslím, že tvůj problém není "v překrmeném" revíru, ale právě v tom co píše HrubecT. Zkus něco změnit, např. metodu lovu a nebo něco přidat např. posilovač. A možná, že že nejlépe to řekl "jura".

jura | Ne 26.9.2004 9:11:43

Tak jako zdůvodnění stavu bych to bral, HrubecT to vystihl velice přesně a Pavel taky, já jsem se totiž "vybodl" na ty malé a překrmené stojaté vody, vyměnil jsem kaprové pruty s "osmadvacítkou" a těžkými krmítky za chytání na feeder a plavanou na řece Svitavě. Můžu říci, že nachytám taky ryby, je mi u řeky příjemněji a vlastně víš co, zkus to taky, petrův zdar.

HrubecT - Profil | So 25.9.2004 22:02:20

Zajímavá úvaha, nicméně si myslím, že nebude až tak správná. Jaká je šance, že v tůni plné krmení od ostatních rybářů najde ryba právě tu Tvoji jednu žížalu, rohlíček?? Ty sice krmit nebudeš, ale ti všichni okolo budou, jaká je změna mezi 25kg krmení a 24kg krmení?? Netvrdím že Ti ryba nezabere, ale proč myslíš, že se vyrábí rejrůznější posilovače a příchutě?? Podle mě aby ve vodě zanechaly pachovou stopu (a taky vytáhli prachy z rybářů), která rybu přivede až k té Tvé nástraze na háčku. Kdy je větší pravděpodobnost záběru?? Když ryba jede kolem jedné žížalky, tak si jí podle mě všimne tak na 30cm, krmítko vydávající lákavou vůni podle mě přitáhne rybu z větší dálky... Rozhodnutí je jen na Tobě, možná by to chtělo zkusit zmenšit nástrahu aby ses pobavil aspoň drobotinou, zjemnit cajk, použít posilovače, prostě zatraktivnit svou nástrahu před ostatními, zkusit něco, naco se tam nechytá a ryby to neberou jako hrozbu... Možností je spousta, ale to nejdůležitější si stejně nikde nekoupíš, a to je štěstí... ale štěstí přeje připraveným ;-)

Pavel | So 25.9.2004 21:44:34

S dobou i "vědeckými poznatky" se mění vše. Před několika měsíci jsem zde vyjádřil názor na "lov na boilí" , což je standartní překrmování malých revírů začínajícími "specialisty", což se špatnými klimatickými podmínkami znamená na malých revírech konec lovu. S vaším článkem s velké části souhlasím. Nejen proto jsem přestal chytat na stojatých vodách., ikdyž do tekoucích se toho moc nedává.