Diskuse k článku: Vývoj rybaření u nás

Diskuse k článku Vývoj rybaření u nás

Autor diskuse: ICE - Ladislav Kalina - , 1.4.2001

Gudaska | Po 7.10.2002 9:56:11

Hlavní problém je v tom, že rybáři nosící ryby slepicím a sousedovic kočkám nesedí ve volných chvílích tady, ale POUZE v hospodě nebo u televize. A chodí na členské schůze a chtějí své kapry. Také rybářská periodika se příliš jasně nestaví k oněm fotografiím mrtvol u lednic. Tím nechci říct, že si občas také rybu nevezmu, ale určitě ne mateční kusy, či ryby skoro nejedlé. A ti hospodáři dělají asi pouze to, co po nich VĚTŠINA členské základny chce.
Vydra je původní obyvatel, patří do ekosystému. Mývalovec a norek jsou tu jaksi navíc a chránění kormorána bylo vyhláčeno v nějaké době při nějakém stavu. Což není již dávno aktuelní.

FRK - Profil | Ne 16.6.2002 21:15:37

Už jednou jsem s L.Kalinou víceméně v jeho názorech souhlasil a dělám to znovu, ale potrefená husa se ozve (tím zrovna teď myslím sebe). Jsem také hospodář ale MO. Tím je snad řečeno vše. Pokud ne, připomenu, že podle zákona je pro každý revír stanoven hospodář,kterého navrhuje atd. atd... Např.MV Praha má jednoho hospodáře,který byl ustanoven ale organizací kolem čtyřiceti. Proto se mi nelíbí věta.....a hospodáři rozum do hrsti. Pokud tento stav nemohu ze svého postu ovlivnit.....nekopat prosím.

fanik | Út 12.6.2001 15:21:56

Nechci se kasat, ale za letosek mam nachytano ze se to jiste da pocitat na tuny, ale zadny zapis. Proste ryby neberu, moc rad je ale chytam :). Me vcelku nevadi kdyz rybozrout od vody odnese rybu, skutecne znam lidi kteri se po rybach mohou utlouct. Dokonce mi nevadi ze si nekdo odnese 7kg plotic za den, ale z reviru kde je jich skutecne neunosne mnozstvi, navic pro vlastni potrebu to udela jednou ci dvakrat, vicekrat je to uz opravdu o krmeni kachen a kocek. Kecam... vadi mi to ale dokazu to pochopit, dokazu pochopit odnaseni kapru, ale vzdycky dostanu amok kdyz vidim fotky (ryb. casopisy) ostroretek, plotic, parem, tloustu, linu z kuchyne a v pozadi lednice - to je opravdovej hnus!

Dalsi problem je naprosto nesmyslne vysazovani kapra vsude kam to jen trochu jde, znam spoustu lokalit kde se vyskytovali lini vsech velikosti a v primerenem mnozstvi, ale pote co se tam zacal vysazovat kapr lini temer vymizeli. Nejde jen o to ze si vzajemne potravne konkuruji, ale kapr take dokaze zcela znicit zivotni prostredi lina a prida-li se k tomu amur tak je dilo zkazy hotovo. Bohuzel na vetsine reviru se hospodari bez ohledu k jemnemu mistnimu vodnimu ekosystemu a jen s ohledem na konzumni rybareni. Sportovnich rybaru je skutecne velmi malo a dokaze me hystericky rozesmat chlap kterej o sobe tvrdi ze je sportovni rybar a ma zapsano 120 kapru a dle nej je to dukaz jeho "sportovniho umu". Pravdou je ze prevahu maji KONZUMNI rybari a heslo "musim odnest rybu za kazdou cenu, aspon plotici...!" maji proste zazite jiz od svych ryb. zacatku.

Nema cenu se s temi lidmi moc bavit a uz vubec ne jim radit, jedina cesta je zamerit se na deti a mlade rybare, stareho psa novym kouskum nenaucis. Zacinam pomalu ztracet nit - to okynko je male a uz nevim co jsem psal na zacatku a jsem rozcileny... Fanik & Zdenka B.

borek | Ne 8.4.2001 15:35:19

Mas recht. Kapry at si sezerou - od toho se taky nasazuji, ale tlouste, parmy, ostroretky... . Krmit rybama sousedovic kocku nebo slepice muze jenom debil. Nedavno se na rybach ke me vetrel "rybar" kterej mi po kratkem rozhovoru rekl toto: Soused ma chut na rybi salat, tak se asi pojedu podivat pod Modranskej jez na plotice. Vis ja potrebuju vopravit topeni... Proste idiot.

vráťa | Pá 6.4.2001 20:49:03

2M> já vůbec neprotestuju proti nasazování kapra a duháka na dejme tomu uzavřený revíry, ba naopak.
Ale moje konkrétní zkučenost se týká středního toku Otavy. DO vody charakterem parmové, možná i lipanové se celé roky sypal duhák, u kapra to pokračuje i teď. Přitom by "hospodář", má -li mít právo si tak říkat, měl dbát spíš ne reintrodukci parmy a podoustve, které zmizely po otravách. Tím chybí potravní základna pro štiku a ty podle toho vypadají.
S tou vydrou Ti gratuluju. Dost mě udivuje, že takhle plachý zvíře Ti plavalo pod prutem. Asi jsi hodně tichej rybář.

Martin M. - Profil | Út 3.4.2001 17:19:09

vrata> vydru jsem videl na vlastni oci na Brnenske prehrade, kde je v lete u vody pulka Brna. Plavala mi pod prutama. Rozhodne jsem proti jakymkoliv zasahum proti vydram nebo bobrum, ale u kormoranu si tak jisty nejsem, spis naopak. U nasazovani puvodnich druhu ryb (ostroretky, parmy, tlousti) pozoruji na JM mirne pokroky, snad to bude jeste lepsi. S kaprama a duhakama je problem v tom, ze 90% rybaru vam rekne, ze se jim to libi a ze by se jich melo nasazovat 2x tolik. Je pak slozite jit proti takove mase lidi. Problem vidim napr. v propagaci lovu jinych ryb nez jen kapru. O dravcich toho moc nevim, tak se nebudu vyjadrovat.
Podle (nejen) meho nazoru je v nasich vodach casto vice kaprovitych ryb, nez kolik ta voda zvladne, ale jsou to hlavne male kusy.
LJ, JurasS> tahle diskuse by se mela ubirat spise smerem reakci k tematu a ne k hodnoceni urovne clanku. D.

vráťa | Po 2.4.2001 20:27:38

100% souhlas s tím, že nejvíce škod napáchají někteří "hospodáři". Tedy pokud pominu faktickou likvidaci toků příčnými stavbami. Sypání duháků a kaprů (společně) tam, kam patří, a kde před otravami bývala podoustev a parma, je trestuhodné. K predátorům tolik: skutečně nejsem takový odborník jako někteří činovníci ČRS, abych prosazoval s klidným svědomím nutnost jejich vybíjení. Je sporná absolutní ochrana kormorána jeko nepůvodního druhu. Divím se, že se nikdo nepozastavuje nad hrozivou invazí norka minka kolem našich toků. A vydra? Zajímalo by mě, kdo ji skutečně viděl na vlastní oči. Více než deset let chytám na řece, kde se vyskytuje, a nikdy jsem ji nespatřil, i když jsem si vědom její plachosti. Zato mývalovce už ano.

lukasjicha - Profil | Po 2.4.2001 17:39:08

Chybí mi tam ještě nějaký delší dovětek o tom kapru. Článek nese jeho název,ale v textu se jeho problematice skoro nevěnuje.Jinak good.

Luďas - Profil | Po 2.4.2001 10:37:55

Tak tak, kapr, kapr a nic než kapr. Je to škoda, ale zase ti "kapraři" nechají ty ostatní na pokoji, doufám........
(Jo, a dávám 1!)

JuraS - Profil | Po 2.4.2001 8:34:40

Zajímavé aktuální téma, ale chybí zkušenost s napsáním čtivého textu. Nehodnotím.