LRU Feeder 2016 - Lužnice

Kategorie: Feeder
Druhé kolo nejvyšší soutěže v lovu ryb udicí na feeder se letos konalo 21.-22. května na řece Lužnici, těsně nad soutokem s Vltavou. Po zkušenostech z minulého roku, kdy se mi na tomto závodě vůbec nedařilo, jsem se na závod pečlivě připravoval už dlouho dopředu. Studoval jsem své zápisky z předchozích tří ročníků, konzultovat taktiku s několika kolegy a skládal si postupně svůj plán.

K vodě přijel celý náš tým Preston feeder team MRK.cz v pátek dopoledne jako jeden z prvních týmů. Zatím ještě nikdo nechytal.

Nahodil jsem kolem jedenácté hodiny, a jelikož jsem neočekával mnoho záběrů, chytal jsem na dva pruty. Jeden jsem měl asi 12 metrů daleko od břehu, druhý 25 metrů. Během asi patnácti minut mi přišly první klepance do špiček - nejdřív na vzdálenějším místě, ale potom i na bližším. A právě na něm pak přicházely záběry častěji. Seděli jsme od sebe tři po osmi metrech, měli jsme nahozené pruty v různých vzdálenostech, a přesto ryby nejvíce braly na nejblíže nahozený prut zavřený mezi mnoha pruty z obou stran. Většinou by tento prut měl mít nejméně záběrů, ale tentokrát to bylo jinak - rybám se u břehu líbilo a to byla dobrá zkušenost do závodu. Ovšem čím déle jsme chytali, tím bylo záběrů méně a méně a poslední hodinu jsem byl zcela bez ryby.


Opět jsme s sebou vzali „břehaře“ Radka Pečtu. Prošel si závodní trať a došel s cennými informacemi, které vypozoroval u ostatních trénujících týmů. Málokomu se dařilo chytat ryby pravidelně, většina se trápila ještě více než my. Z předchozích let jsme měli tu zkušenost, že zde trénink bývá horší, než jak to pak vypadá při závodě, ale jak už jsem zmínil, ke konci tréninku to bylo tak špatné, že jsem začínal mít pocit, že v závodě budeme bojovat o každou rybu a možná se dočkáme i nějakých nul.

Možná se pletu, ale rozhodně to bude chtít začít opatrně, nepřekrmit si své místo, prostě bez ohledu na datum chytat „zimním stylem“. Mimochodem zimní feederové závody mají v ČR již svou tradici a nepochybně posunují myšlení závodníků správným směrem k tomu, jak postupovat při závodech, kde se chytají jemně menší ryby v malém počtu.

Krmení na zítřek volíme klasické: „slaňáky“ Sensas 3000 Dark Salty Bremes a Sensas 3000 Dark Salty Riviere v poměru 1:1. Každý máme šest litrů hotové směsi a k tomu samostatně přichystanou hlínu na přimíchávání podle průběhu závodu. Živé nástrahy od Pepy Konopáska budou malé patentky, pinky, kukly a hnojáci. „Velké“ červy sice máme také, ale spíš jen pro klid v duši.


V sobotu ráno se losuje opět podle tabulky. Zbývá šest týmů, které neměly forhont (krajní místo), a my jsme mezi nimi. Bylo by tedy příjemné vylosovat si jej na tomto závodě, protože na tekoucí vodě (i když je proud minimální, přece jen je…) bývá forhont důlěžitější než na stojaté vodě, kde se bude konat třetí kolo. Není nám však přáno, vytahujeme číslo 12, což znamená nejen to, že nemáme forhont dnes, ale že jej nebudeme mít ani zítra, protože budeme losovat z koše s čísly 5 až 11.

Číslo 12 je dobré pro sektor C, kam jdu já. Třetí místo od koncového C14 je velmi slibné a čím blíže ke krajům závodního pole, tím lépe. Na B12 jde Radek Černý, to je průměrný los. Všechna místa v sektoru B jsou rovnocenná. Martin Brückner jde na A12 a to je bohužel podprůměrné místo, protože krajní místa A1 až A4 se budou špatně přechytávat.

Opět máme vedle sebe zprava Matrix feeder team CZ, už potřetí za sebou. A aby se to nepletlo, zleva vedle sebe máme druhý tým Matrix Uničov. V mém případě Milana Štěpničku a Vladimíra Hrabala. Na forhontu C14 sedí Pavel Sičák.

Mé místo je výborné. Sedím u borovice, kvůli které se muselo vynechat asi deset metrů břehu, takže mám takový miniforhont.

Po písknutí signálu povolujícího vstup do sektoru hledám místo, kam postavím sedací bednu. Mám tu uprostřed u vody takový malý, k vodě nahnutý stromek, který mi překáží. Sedám si tedy mezi něj a borovici na pravý okraj svého jedenáctimetrového sektoru. Budu tam sice mít málo místa na pruty, ale aspoň budu brzy ve stínu.

Vše mám nachystané, krmení zkontrolované a jde se na to. Na úvod nahazuji asi šest krmítek na vzdálenosti 14, 30 a 45 metrů. Nepamatuji si, jestli jsem vůbec někdy zakrmoval hned od začátku tři místa, ale tentokrát mi to dává smysl. Chci první hodinu hledat, kde jsou ryby, a pak se rozhodnout, kterému místu se budu věnovat naplno.

Začínám chytat na 30 metrech. První dvě nahození se nic neděje, ale v okolí se už objevují první ryby. Pěkně se rozjel Milan Štěpnička na vzdálenosti asi 15 metrů. Je za hustou borovicí, ale nahazování a zdolávání vidím spolehlivě. Zkouším také bližší místo a velmi rychle dostávám první záběr a prvního cejna kolem 30 cm. Tomuto místu se pak věnuji víc a na 30 metrech už jen asi dvakrát zkouším, jestli se nepletu v rozhodnutí, že místo vzdálené 14 metrů od břehu je lepší. Na 45 metrech jsem to ani nezkusil.


U břehu se mi daří odchytávat cejny a cejnky v pravidelných intervalech, ale není to zadarmo. Musím stále něco měnit, jako by se každé rybě líbilo něco trochu jiného. Většinu ryb chytám na patentky s pinkou, něco na hnojáky, něco málo i na pinky. Hodně musím kouzlit s dávkováním krmení a živých nástrah (respektive návnad, ale pojem „živá návnada“ se mi těžko používá). Střídám velikost a typ krmítek, hraji si s hlínou a se silou umáčknutí návnady v krmítku. Nejlépe mi chytá prut s průběžnou montáží a 60cm návazcem z 0,09mm vlasce s háčkem o velikosti 16. Kmenový vlasec měl průměr 0,18 mm. Pletenku jsem vyřadil, protože chytám na krátkou vzdálenost, a také proto, že na hladině plave hodně nečistot, které by se mi chytaly na uzlík na šokové šňůrce. Jen bych si tím zadělal na zlomení špičky. Za zmíněným nakloněným stromkem se mi hromadilo tolik nečistot, že jsem musel zvednout podpěru prutu, aby mi šel vlasec do vody až několik metrů od břehu.

Na tuto sestavu byly záběry krásně zřetelné, především skaláci brali velmi ostře. Skaláků bylo v druhé polovině kola více než cejnů a ke konci kola už chodili jen skaláci.

Poslední hodinu berou ryby dost neochotně. Musel jsem téměř přestat krmit, abych nějaký záběr ještě dostal. Na forthontu vytáhli velikého cejna - zdá se mi být nedostižný.

Radek Pečta nosí zprávy, že jsem na tom v sektoru dobře. Radkovi se také vede a druhý Martin by měl být přibližně kolem poloviny ve svém sektoru. Jsou to ale jen orientační odhady, protože každý přehlédnutý kapřík - a že se jich ulovilo celkem dost - významně zamíchá pořadím.


Jdeme vážit. Pavel Sičák na forhontu má 11 kg, Vladimír Hrabal 6 kg a u mne se váha zastavuje na 12 kg! Uf, tolik jsem nečekal… Doprava ode mne má nejvíc Jirka Denemarek 10,5 kg, což je tak hluboko v sektoru skvělý výsledek. Mám za jedna! Průměrný úlovek v celém sektoru je 7 kg.

Z našeho týmu má Radek Černý v sektoru B trojku za 7 kg a Martin Brückner v sektoru A sedmičku za 6 kg. Celkem tedy 11 bodů a na konci soboty jsme třetí za Feeder klubem Třebíč s famózním součtem 6 a Maver feeder teamem, který má také 11, ale o trošičku vyšší součet vah.

Za tohle kolo jsem zkrmil jen něco přes litr krmení, podobné množství hlíny a možná tři decilitry živých nástrah. Těch jsem dával víc, než kolik jsem po tréninku předpokládal, že bude potřeba, a také úplně jiné složení, než jsem měl v plánu - detaily jsou ale tajné…! :)

Na druhé kolo závodu se strategie nijak nemění: málo krmit a chytat co nejprecizněji blízko u břehu. Krmení ani nedomícháváme, bude stačit zbytek ze včerejška, každý máme asi pět litrů.

U losování jsou opět komplikace, ale nakonec vytahujeme číslo 6, což je střed všech tří sektorů. Já jdu opět na C, Radynek na B a Martin na A.


Po příchodu na své místo vidím zprava Luboše Kuneše z Browning týmu. Včera dělal za jedna, zprava je opět Matrix CZ (letos pokaždé vedle sebe) a znovu stejně jako včera Milan Štěpnička. Dále mám v sektoru na C13 Tondu Kunsta, který měl včera také jedničku, takže jsme se tu sešli všichni tři jedničkáři ze soboty. Tonda má výborný los - jedno místo od konce závodní tratě. Je si toho sám dobře vědom, protože po losování si s vidinou vezírku plného cejnů nechal z penzionu donést dalšího půl litru hnojáků.

Závod začínám zakrmením dvou míst na 30 a 14 metrech. Včerejších 45 vynechávám. Kolegové kolem mne zakrmují 20-30 metrů od břehu, což je fajn - mám zónu nejvíc kolem břehu jen pro sebe. Včera zde seděl Franta Filák, a dokud chytal blízko u břehu on sám, tahal rybu za rybou, ale jakmile se lovci kolem něj také stáhli ke břehu, ryby se mu ztratily.


První ryby začínám tahat téměř okamžitě - cejny a cejnky. Daří se mi chytit i několik slušných cejnů kolem jednoho kila, ale jinak to jsou ryby kolem tří set gramů. Postupně dostávám čím dál víc cejnků a cejni úplně mizí, ale ryby berou víc než včera. Záběr je snad na každé nahození. Každé nahození sice nezasekávám, ale zkrátka na každé nahození je na špičce nějaký pohyb.

Chytám s 0,09mm návazcem a asi v polovině kola jednu rybu trhám chvíli po záseku, zřejmě kapříka. Dávám proto návazec silný 0,12 mm a asi na třetí nahození skutečně vytahuji kapříka kolem 1,5 kg. Pak zase tahám cejnky a vracím se k tenčímu návazci v síle 0,10 mm. Do konce kola vytahuji kromě jiných ryb ještě další dva kapry podobné velikosti, to už na tento slabší návazec. Naštěstí se ani jeden nerozjel hned po záseku a dali mi šanci odklipovat vlasec z cívky. Počet záběrů se ke konci kola zmenšuje, ale já tuším, že mám náskok a že ani ostatní už moc ryb nechytají. V poslední hodině mi ale Radek Pečta hlásí, že se rozchytal Tonda Kunst - chytá velké cejnky na hod, takže to bude ještě napínavé…


Váha se zjišťuje v pořadí od koncového C14. Dokud se nedostanu na řadu já na C6, má s velkým přehledem nejvíc právě Tonda, a to 14,7 kg. To bych měl mít, říkam si, ale jistější jsem si, teprve až když zvednu vezírek z vody a potěžkám si jej. Tohle se bude vážit na dvakrát. Nejdříve cejni a cejnci, ti mají něco přes 14 kg, potom tři kapři, zhruba 4,5 kg. Dohromady je to 18,8 kg. Opět jednička v sektoru a opět nejvyšší váha kola.

Všechny ryby jsem chytil z bližšího místa 14 metrů od břehu, vzdálenější místo jsem zkusil jen párkrát ze začátku. Opět jsem zkrmil jen něco přes litr krmné směsi a za oba dny jsem nespotřeboval dohromady více než tři litry krmení. K tomu hlínu a ne více než litr živých nástrah. A na to jsem nachytal přes 30 kilo ryb.

Radek Černý má v sektoru B pětku za 6,3 kg a Martin Brückner bohužel 12 v sektoru A za 3,4 kg. Celkově jsme za tohle kolo třetí a já v jednotlivcích první!


Výsledky - týmy:
1. Feeder klub Třebíč (Oliva, Denemarek, Kunst) - 24 bodů, 56 320 gramů
2. Maver feeder team (Velebný, Štětina, Kameník) - 28 bodů, 44 420 gramů
3. Preston feeder team MRK.cz (Černý, Maťák, Brückner) - 29 bodů, 54 360 gramů

Výsledky - jednotlivci:
1. Martin Maťák (Preston feeder team MRK.cz) - 1+1, 30 969 gramů
2. Antonín Kunst (Feeder klub Třebíč) - 1+2, 24 271 gramů
3. Petr Štětina (Maver feeder team) - 2+3, 16 519 gramů
 
Martin M. - 15.6.2016

Diskuse k miničlánku

Martin M. - Profil | Čt 10.8.2017 12:34:13

Petovsky I >> s 0.11 se da chytat relativne normalne... vetsinou je problem v rukach a v hlave :-)

Petovsky I - Profil | Čt 10.8.2017 12:15:25

Martin M. - >> a netrháte,ja když jsem dal 0.11 na svuj multifeeder 80g během zimi hrozně jsem trhal ať už při zdolávání nebo lehkého zasekávání :/ teď s gumou už ne - v čem byl problém,v prutu ?

Martin M. - Profil | Čt 10.8.2017 9:16:24

Petovsky I >> ahoj, nepouzivam.

Petovsky I - Profil | Čt 10.8.2017 9:02:20

Martin M. - >> Zdravim chci se zeptat,při používání vlasců o síle 0,09, až 0,011mm používáte feeder gumu ?

Bea - Profil | Ne 26.6.2016 14:25:22

Gratuluji museli to byt super zavody

Jarda Š. - Profil | Pá 24.6.2016 13:11:37

lubomirdzmi >> Na to by byl potřeba profesionální tým, nejen jeden kameraman, což by asi bylo značně nad finanční možnosti MRKu, takže by se musel najít sponzor nebo by se toho musela ujmout některá televize.

speed641 - Profil | Út 21.6.2016 23:16:59

Gratuluji,povedlo se...:-)

TonyK - Profil | St 15.6.2016 21:26:00

To je ale kopyto, ten Kunst. Takový dobrý los a nechá si nadělit čtyři kila :-)

PS: Samozřejmě blahopřeji a držím palce ať se zadaří v Srbsku.

lubomirdzmi - Profil | St 15.6.2016 19:10:40

Tieto clanky z pretekov mam najradsej. Davam za 1 :) bola by parada ak by z preteku vyslo aj videjko. To by bola pecka. Bolo by mozne zrealizovat tento napad?:)

Nevyn - Profil | St 15.6.2016 7:46:01

Gratuluji.