Mistrovství ČR LRU feeder 2015

Kategorie: Feeder
Letošní Mistrovství ČR v lovu ryb udicí na feeder se konalo začátkem srpna na řece Labi u Mlékojed. Trefili jsme velmi suché a teplé období, kdy hladina vody v řece byla na rekordním minimu - běžný průtok je kolem 150 kubíků za sekundu, a pak se používají krmítka kolem 80 gramů, ale tentokrát byl průtok poloviční a krmítka také tak. A počasí? Pařák 35 stupňů ve stínu.

K řece jsme s Radkem přijeli v pátek kolem poledne. Hned jsme začali sondovat, co ostatní trénující závodníci chytají, a nebylo to vůbec veselé. Půlka lidí byla bez záběru, druhá půlka třeba jen jednu plotici nebo náhodného cejna. Prý to bralo jakž takž dopoledne do 11 hod a pak už vůbec nic. Jen nahoře proti proudu pár rybářů chytalo trochu pravidelněji. Po těchto informacích jsme se rozhodli, že se jen vykoupeme v řece a budeme tahat rozumy z ostatních. Co jsem mohl vidět, tak kdo chytal aktivně a soustředěně, nějaké záběry přece jen "vymodlil", úplně bez ryb to nebude. Podle mých zkušeností na tréninku mnoho lidí chytá jen tak halabala - i já se nedokáži vyhecovat k takovému soustředění a intenzitě chytání, jako při závodě. Navíc v tréninku skoro nikdo nepoužívá patentky nebo stříhané žížaly. Zkrátka v závodě při maximálním nasazení a s nejlepšími návnadami a nástrahami to pak nemusí být taková tragédie.

Trochu to zkrátím a přeskočím rovnou na losování v sobotu dopoledne. Vytahuji si A13, což je snad nejhorší los v mé závodní kariéře - byl jsem hodně zklamaný. Sedět na řece 120 metrů od krajního forhontu je prostě špatný. Parťáci z našeho družstva Preston feeder team MRK.cz jsou na tom lépe. Radek jde kamsi na D rovnou před hlavní tábořiště, Papin až nahoru na F cca doprostřed sektoru.


Radynek na svém sobotním místě.

V nesnesitelném vedru se přesunujeme na svá místa a "s radostí" zjištuji, že v sektoru s 15 závodníky je prvních 12 ve stínu a já jsem kolikátý? No třináctý! Nejteplejší den v roce a já si jej protrpím pěkně naplno.

Chystám si jen medium pruty - při tomto průtoku silnější nemají smysl, udržím 40-50g krmítko, kamkoliv dohodím. Pro jistotu si prohazuji mnohokrát své loviště, protože místní trať je známá svými vázkami. Naštěstí je to přede mnou čisté. Mám tři pruty na paternoster a dva na průběžku. Z předchozích ročníků jsem věděl, že zde paternoster bývá lepší - alespoň dokud nenajedou větší ryby, s čímž jsem ani moc nepočítal.

Dále mám nachystány kukly, hnojáky, červy, pinky a malé patentky - od každého půl litru a na háček velké patentky. Krmení mám Sensas Dark Salty Bremes + Dark Salty Riviere - naše klasika na tekoucí vody. A nakonec černou hlínu.



Začínám chytat 30 m od břehu a sleduji bedlivě také soupeře, kteří nahazují o něco dál než já. Trvá mi velmi dlouho, než mám první záběr a je z toho malý úhoř - náhodná ryba, druhou takovou už jistě nechytím. Opět dlouho čekám na další záběr a tentokrát to je okoun - to už je dejme tomu trochu menší náhoda, ale potřeboval bych spíše nějaké hejno kaprovitých ryb, které mohu držet návnadou na svém místě a chytit jich více kusů. Brzy chytám tlouštíka (zase proplouvající ryba, která se v krmení většinou nezastaví) a menší plotici. Záběry jsou náhodné, daleko od sebe a pokaždé jiný druh ryby - sice mám teď na počet asi nejvíc ryb na dohled, ale je to stejně hodně divné.

Přemýšlím, co změnit. Pokud mám chytat tyhle druhy ryb, tak těm bude více vyhovovat dlouhý návazec a zkusit to trochu zvednout nade dno, nebo aspoň dodat nástraze prouděním vody pohyb. Dávám metrového paternostera a jen dva červy bez patentek - stále to ale není ono. Cejna, který by mohl vynulovat 10 rybiček ve velikosti, kterou chytám, zatím nikdo nechytil a nevypadá to, že by se mělo něco změnit. Tak ještě více ustupuji ze strategie na cejny na strategii na malé ryby a vytahuji eso z rukávu, které sice mnoho lidi zná, ale snad nikdo u nás nepoužívá - plovoucí živé masňáky.

Kdo neví, co to je, tak asi takhle - dáte si do nádobky s víčkem asi 5 mm vody a přisypete tolik červů, aby někteří dosahovali nad hladinu. Červ se nechce utopit a začne do sebe pumpovat vzduch (proto nesmí být trvale potopen). Za 20 minut k červům dolejete vodu, abyste mohli z hladiny posbírat plovoucí kusy, které buď berete rovnou z hladiny na háček, nebo si je můžete dát do nějaké jiné nádobky (pozor, zdrhají). Úžasné na tom je, že si je můžete takto připravit i v průběhu závodu - červi ale musí být ve stoprocentní kondici. 14 dní staré červy už plavat nenaučíte, stejně tak nesmí být moc zima.

Dva plovoucí červi na háčku č. 14 ještě nedokáží háček zvednout ze dna, jen ho nadlehčují a na paternosteru se to chová hodně zajímavě. Tři červi už háček zvednou - ale je lepší si to vyzkoušet u břehu ve vodě. Na dvanáctku háček je potřeba 4-5 červů.

S touto nástrahou jsem začel chytat ryby 2x rychleji než před tím. Plotice, cejnky, tlouště a okouny. Největší ryby byly dva tloušti kolem 40 cm a plotice přes 30 cm. Bylo mi jasné, že takto nechytím cejny, a byl jsem připraven rychle přejít na patentky nebo hnojáky, pokud by se v mém okolí nějací ukázali, ale to se nestalo. Možná jediného cejna (za to fakt velkého přes 3 kg) chytl v mém sektoru Petr Přidal. O jiných cejnech nevím, chytali se především plotice, oukleje a jiné menší ryby.

Fungovalo mi s nástrahou občas potáhnout, ale nebylo to nic rozhodujícího. Jako stěžejní pokládám přesné nahazování, malé krmítko, dlouhý návazec a částečně či úplně plovoucí nástrahu na letargické ryby. Záběry byly nevýrazné, musel se sekat každý nepřirozený pohyb špičky. Normální záběry jsem měl možná tak 3 za celé kolo.

Odhadoval jsem se na 3-4 kg, ale nakonec jsem měl lehce přes 5kg. Ryby byly sice malé, ale krásně baculaté - hlavně okouni a plotice měly pupíky jak před třením. Tahle váha mi stačila na sektorovou jedničku, což s ohledem na fakt hnusnej los byl fantastický pocit.


Papin v sobotu nalovil 50 kg placek.

Kolega Radek Černý vychytal dvojku za 4,5 kg a Martin Brückner, přestože nachytal neuvěřitelných 50 kg, tak skončil ve svém sektoru až na 7. místě z 15 lovců. Tento sektor byl nejvýše proti proudu, těsně pod soutokem Labe s Ohří, odkud přitékala studenější a prokysličenější voda, která se hlavně velkým cejnům ve vedrech líbila. Vítěz Martin Štěpnička jich zde nachytal téměr 87 kg, což je nový rekord za 5 hodin lovu. Nejlepší na tom je, že takové váhy nikdo nečekal - nikdo v těchto místech v pátek netrénoval a osobně to pokládám za největší překvapení, co jsem na závodech zažil. Čekal se boj o každou malou rybičku, někdo doufal v zatoulaného cejna, ale tohle?

A jdeme na neděli. S klukama se domlouváme, že kdo vylosuje sektor E nebo F, dostane více hnojáků a krmení, protože se dá opět očekávat, že zde se budou lovit cejni, zatímco jinde to bude třeba i jen o ouklejích. Tenhle "černý Petr" nakonec padl na mne, jdu na F11. Radek zůstává na D a Martin jde dolů na B.


Horní část závodního úseku a závodní pole pokřačuje skoro až dolů k mostu.

Co jsem vytáhl informace z kluků, kteří zde seděli včera, tak stačilo chytat na 0,16 návazec s desítkou háčkem, na to pár hnojáků nebo 6 červů a nechytat ani moc daleko od břehu. Tak silné návazce a velké háčky ani nemám připravené dopředu, takže před přípravou ještě deset návazců chystám. Přes noc hodně foukal vítr a trochu se ochladilo, tak uvidíme, co to udělá s rybama. Pokud jim chyběl kyslík, tak teď ho trochu dostaly a studený přítok nemusí být tak rozhodující.


Moje nedělní místo.

Opět volím vzdálenost 30 metrů, pro jistotu si prohazuji několikrát své místo, abych našel případné vázky, ale vše se zdá být v pořádku. Se startem nahazuji asi 8 krmítek nabytých hnojákama, kukuřicí a kuklama. První 3 nahození se nic neděje, ale pak začnou cejni brát a zlepšuje se to. Po hodině je to opravdu frmol, ale stává se také, že třeba 3 nahození není záběr a pak jsou 4 za sebou. Cejni jsou pěkní, mezi 1 a 2,5 kg. Dvě místa pode mnou chytá Pepa Konopásek podobně jako já, těžko se to odhaduje a není čas koukat okolo. Po dvou hodinách je ale jasné, že zas takový masakr jako včera to nebude, šestnáctka návazec je zbytečná a chytám na čtrnáctku a dvanáctku háček. Nejlepší nástraha jsou hnojáci, ale jak to slábne, zkouším i patentky a jiné nástrahy.


V půlce kola nás jdou převážit, ať nejsou ryby moc dlouho ve vezírcích ve velkém počtu. Na forhontu Petr Kabát má kolem 19 kg, já mám 22 a Pepa 28. Je nám jasné, že po vypuštění ryb to bude slabší, protože krmící se hejno může následovat prchající puštěné ryby. A to se vyplňuje do puntíku. Sice jsem před vážením rychle naházel do vody asi 8 krmítkek návnady, ale nepomohlo to. Od zvážení až do konce kola nemám od cejna ani jeden záběr - tahám jen pár ouklejí. Pepa je na tom podobně a jeho náskok 6kg nemám šanci na ouklejích dohnat, takže se stále snažím o cejny, ale marně. Pepa se baví ouklejemi - včera dělal jedničku s 55 kg v sektoru E, dnes to bude druhá jednička, ale součet 1+1 může mít i Martin Štěpnička a jeho včerejších 87 kg teď Pepa přebíjí jen o pár kilo - a to nemusí stačit.

Jediný, komu to po zvážení posledních asi 45 minut začalo opět brát, byl Petr Kabát na forhontu. Dostal pár cejnů a sebral mi tím nejen dvojku v sektoru, ale také přerušil mou úspěšnou sérii, kdy jsem na tomto závodním úseku vždy skončil se součtem 1+2. Tentokrát to tedy bude 1+3.

Radkovi na D4 se dařilo a s 5 kg vybojoval jedničku. Martin si bohužel neporadil v sektoru B, kde se na některých místech tento den už chytali i cejni, a skončil na 14. místě. V týmech končíme na 5. místě. V jednotlivcích je Radek pátý, já šestý a Martin někde v druhé půlce.



Vítězem družstev a mistrem ČR pro rok 2015 je tým Colmic RSK Pardubice. V jednotlivcích je mistrem ČR zaslouženě Pepa Konopásek.

Celkové výsledky najdete na http://feedertrebic.cz/index.php/vysledky-micr-lru-feeder-2015-mlekojedy


A na závěr poděkování našemu břehaři Petrovi Šimánkovi - děkujeme!
 
Martin M. - 15.9.2015

Diskuse k miničlánku

smola75 - Profil | Po 5.10.2015 0:12:46

Martin M. >> Já to samozřejmě beru s rezervou, byla sranda :-) i když tenhle "režim diplomat" se dá snadno zneužít ;-)

Martin M. - Profil | Ne 4.10.2015 23:18:35

smola75 >> to jsme (nebo aspon ja) byli vysmati a ty vidlaky musis brat s rezervou ;-) Proste ze mi nedela problemy bavit se s kymkoliv, pokud to neni idiot.
(rezim diplomat zapnut)

Tiky Květák - Profil | Ne 4.10.2015 23:00:53

Juraj >> Já sem nad tim uvažoval. Akorát jsem je nechtěl kupovat a jak bylo sucho, nasbírat nesly.

smola75 - Profil | Ne 4.10.2015 22:54:30

Martin M. >> Jo to sme byli my, a tvoje odpověď byla "jsem takový diplomat, že se dokážu přizpůsobit i vám vidlákům" :-D

Kocháč - Profil | Ne 4.10.2015 22:51:55

Martin M. >> Takových let se umět udržet, to klobouk dolu :o) To bych nedal a ani nechtěl dát.

Juraj - Profil | Ne 4.10.2015 22:49:27

Martin M. >> Na druhou stranu by mě zajímalo, co by to udělalo, kdyby tam někdo tu rousnici napích. Ovšem toho smělce, co by to střelil na MiČR, bych chtěl vidět.

Juraj - Profil | Ne 4.10.2015 22:46:36

Martin M. >> Zdarma zašlu Jurajův Sprostník naučný. :-)

Martin M. - Profil | Ne 4.10.2015 22:46:07

Kocháč >> dnes mi nekdo nazivo rikal, ze v realu nejsem takovy svatousek, ale tady to uz dlouho zapiram ;-)

Kocháč - Profil | Ne 4.10.2015 22:41:45

Martin M. >> Ano, chyba je v tobě. Už by jsi měl napsat nějakě fakt sprosté až vulgární slovo.

Martin M. - Profil | Ne 4.10.2015 22:27:49

venybit >> ja se priznam, ze s tebou se mi komunikuje velice spatne, a to se pokladam alespon zde na MRKu za pomerne velkeho diplomata... Mozna je chyba ve mne, klidne je to mozne.

plavan - Profil | Pá 2.10.2015 10:52:50

venybit >> jen pro upřesnění, tady se určitě jedná o Mlékojedy naproti Litoměřicím, neplést s obcí Mlékojedy naproti Neratovicím.