Zimní lovy 10

Kategorie: Feeder
Od půlky prosince do půlky ledna jsem byl asi 15x u vody na šesti různých revírech. Hledal jsem místa, kde si nejenže dobře zachytám, ale hlavně abych našel vhodný revír pro natáčení nových filmů pro MRK, případně alespoň napsal nějaký miničlánek o Zimních lovech. Popravdě řečeno série Zimní lovy jsou jen ty méně povedené výpravy - pokud se lov povede, nechávám si téma a lokalitu na natáčení.


Najdříve jsem našel aktivní ryby na jedné moravské řece, kde bralo mnoho druhů ryb a pletli se mezi ně i náhodní kapři. Týden pred Vánocemi jsme zde natočili film Zimní jemnota. Pár dnů potom jsem si zde již bez kamery opět několik kaprů na kukuřici chytil, mezi nimi i jednoho na vánoční večeři. Počasí bylo ještě perfektní - cca 10 stupňů.


Po svátcích jsem se chtěl věnovat jinému krásnému úseku této řeky, kde jsem napoprvé nachytal asi 10-15 kusů plotic a mezi nimi i nějaké slušné. Říkal jsem si, že jejich lov by se v zimě dal zajímavě natočit (na rozdíl od letního chytání, kde by takové ryby nestačily) a že pokud jim přizpůsobím taktiku, tak by jich mohlo být i více kusů. Zašel jsem si sem ještě jednou, podle mne s více ploticovou strategií (místo krátké průběžky delší paternoster, rohlík, jiné krmení), ale chytil jsem jen dvě. Pravda, mrzlo a voda byla čistější. Takhle na náhodu ale plánovat natáčení nehodlám a hledám další revíry.

Novou sezónu jsem započal 5. ledna na řece na místě, kde jsme natáčeli film Snadno a rychle. Jenže to měla voda ještě kolem 7-10 stupňů a teď měla tak 3 stupně a i já jsem se klepal v silném větru schovaný za velkým deštníkem. Chytil jsem jen asi 5 menších plotic a podouství - slabota.

Pár dnů na to mne vytáhl kamarád na jinou řeku, do míst, o kterých jsem sice věděl, ale kde jsem nikdy nechytal. Lovili jsme v celkem silném proudu menší cejny, podoustve, tlouště a další druhy ryb - zajímavé chytání, o kterém bych už přemýšlel, co zde vymyslet za téma na film či článek. Než jsem se ale rozhoupal, přišla obleva a všechny moravské řeky se zvedly na nechytatelné průtoky.

Zbývaly mi stojaté vody.

Zimní klasika je Mušov, kde jsem 12. ledna byl schovaný před silným větrem pod vysokým břehem. Sedím a říkám si, jak cejni pěkně berou (asi 10 ks za 2 hodiny a skoro všechny na kukuřici), ale je mi jasné, že tento revír jsem tématicky už vyčerpal. Kdyby aspoň braly jiné druhy ryb, než stále dokola jen cejni. Na kapry jsme zde narazili za ta léta takhle v zimě jen asi 2x - a to sem s kamarádem chodíme na zimní feeder možná deset let. Samozřejmě se dá vymyslet třeba lov cejnů na burisony, lov cejnů na kolínka, lov cejnů na dešťovky, lov cejnů na chleba, což může být možná zajímavé, ale nikdy to nebude efektivnější než standardní taktika s masňákama. A tu už jsme zde ukázali několikrát.


Následující dny jsem se odhodlal zkusit Nové Mlýny. Ačkoliv je to "stejná voda" jako Mušov, tak zde zimní chytání není vůbec tak snadné. Jo, opět je to o cejnech, ale 2x težších a 10x méně ochotných se nechat v zimě chytit. Jsou to pro mne cennější úlovky. Loni v prosinci jsem z této vody psal Zimní lovy 6, kde si můžete přečíst, jakou radost jsem měl z ulovení 6ti cejnů. No a tentokrát? Dvě hodiny mrtvo a pak dvě hodiny trápení, když jsem nedokázal proměnit asi 10 slabých záběrů, ze kterých tak polovina byla docela jednoznačná. Ryby tam byly, šanci jsem dostal, ale neuměl jsem si s tím poradit. Ono v takové zimě se mi ani nechtělo cokoliv předělávat a zkoušet.


O pár dnů později zde sedíme již s kamarádem, každý na dva pruty. Sice jsem neměl tolik záběrů jako posledně, ale mám čtyři slušné cejny a kámoš dva. Co je najednou jinak, to nevím. Spokojený ale nejsem. Na to, jak dlouho a aktivně jsme chytali, to bylo slabé.

Zbývá mi 12 dnů do termínu pro zveřejnění nového filmu na MRKu - a žádný natočený v zásobě nemáme.

Vybavuje se mi jedno mrtvé říční rameno (na řekách je stále moc vody), kde jsem chtěl natáčel již loňskou zimu, ale tou dobou se tam kolem vody každý den pohybovala težká technika, snad kvůli kopání nové kanalizace. Než mi došlo, že v tom rámusu nepůjde natáčet, tak jsem na dvou testovacích lovech chytil vždy jednoho kapříka a dost karasů. Nic moc, ale v nouzi by se něco vymyslet a natočit dalo, nebýt toho kraválu na břehu.

Letošní zimu se tam tedy vypravuji znovu, i když se trochu bojím, aby na takto malém revíru nebyla zamrzlá hladina. Je to ale v pohodě. Vybírám si fotogenické místo s popadanými stromy na druhém břehu a zkouším běžným stylem na feeder, jaké ryby budou brát. Během 2 hodin jsem ulovil asi 10 karasů kolem 20-30 cm a asi 5 kapříků kolem míry. No, to by třeba šlo, na tuhle roční dobu, ale ještě to zkusím další den trochu jinak.


Vracím se na stejné místo, tentokrát s plavačkou a druhý prut na picker. Na plavačku začínám během chvíle tahat jednoho cejna za druhým, přitom na feeder jsem je zde nikdy v takovém počtu nechytal. Mají kolem 20-30cm, nezajímavá velikost. Nasazuji 6 červů a ejhle, první kapr. Ale picker stále mlčí, co je jinak než včera? Chytám s ním jen kousek od břehu, kde končí kamenité dno a přechází do bahna, včera jsem lovil na prostředku přímo v bahně. Zkouším tedy změnit vzdálenost a hned na první hod mám kapra. Sice je to na delší dobu jediná ryba na tento prut, ale dobrý signál to byl. Na plavačku to také stagnuje, zase jen cejni. Chtělo by to asi na kapříky kukuřici, ale místo ní zkouším měkké, namočené pelety, které mám přidané do krmení. Jak na plavačku, tak na picker s nimi najednou tahám kapry a karasy. Cejnům se tohle nelíbí, chtěli by červy. Tak sláva, na tohle téma už se něco dá vymyslet pro natáčení.

Během cesty domů volám kameramanovi, domlouvám den, místo a čas a na konci ledna na MRKu uvidíte výsledek.

Tolik pro představu, kolik planých pokusů a vymýšlení zajímavé taktiky předchází typickému natáčení našich filmů.
 
Martin M. - 23.1.2015

Diskuse k miničlánku

pocatek - Profil | St 8.4.2015 19:22:29

jako vždy supr.dik.kdyby mi to šlo aspoň z 10% tak dobře.jen tak dál.

Martin M. - Profil | Ne 15.2.2015 17:59:05

rabit >> zajima, ale nedosahuji v nem takovych vysledku..

rabit - Profil | Ne 15.2.2015 14:28:26

Martin M. >> Rád bych se podíval na nějaké video lovu na plavanou na řece, lov parem, jelcu, ostroretek, cejnu, kapru. Stejně jako lovíš na feeder, tak takový lov na plavanou. Nevím jestli tě tento lov zajímá, pokud ano myslím že by to mohlo být velmi dobré video.

kubah - Profil | Po 9.2.2015 20:24:00

FABi >> dírky již zde na mrku jsou...

Martin M. - Profil | Po 9.2.2015 20:21:51

FABi >> k tomu se ja nepropujcim.

FABi - Profil | Po 9.2.2015 19:57:37

Už se těším na další video. Co třeba druhy a způsoby rybaření na dírkách. Zvedačka, splávek, položená. Nástrahy, Druhy ryb, které je možné chytit. atd.

Kruan - Profil | Čt 29.1.2015 13:40:00

Uz se tesim na dalsi video :)
Jinak pokud se tyce absence nápadu na nove video, tak bych navrhoval Bolonku na vetsi rece. Neco jako bylo 4 dilne video Plavana s delickou. Hlavne, co se tyce montazi na hloubokou, proudnou vodu a vedeni splavku. Takove video tu stale chybi bych rekl :) VIdel jsem nektera italska, nemecka a anglicka videa, ale cizi reci moc nevladnu :)

JaLeOn - Profil | Út 27.1.2015 15:27:43

Nedavno jsem tu procetl celou diskuzi o privlaci ve ktere se na kritiku nekteri ohrazovali tim, ze kdyz neco natoci ci napise Matak, tak se mu tady leze do prdele, ale kdyz neco prida jiny, jsme prilis kriticky. Ale ja rikam, ze toto je odpoved.... videa maji hlavu a patu, nauci, sloh vyborny, co pise je ctive a neboji se prijit s cimkoliv a ne jen se porad opakovat. On a s malim odstupem p. Tychler jsou ti, kvuli kterym ma cenu se sem vracet a vzdy se tesit co bude noveho.
Diky a at se dari.

Dragoun6969 - Profil | Po 26.1.2015 15:30:41

Už se těšim na videjko.Mě se zimní lovy nedaří tak se snad něco přiučím.A co malé potoky s tůněma do metru a půl.Dá se chytat ted v takové vodě?A jak?Poradte

rudlarybar - Profil | Ne 25.1.2015 18:49:26

Ahoj, jsem novým členem MRK, ale články a videa už pozoruji delší dobu a máš je Martine moc dobré obdivuji tě co všechno dokážeš prostě super.