Finále Little Carp Marathonu Praha

Kategorie: Kaprařina
Když jsme před rokem dávali dohromady dětské kvalifikační závody, ani ve snu nás nenapadlo, že závody budou mít mezi rodiči a hlavně dětmi takový úspěch. Přeci jenom nikdo u nás pro děti takovouto akci zatím neuspořádal a tak jsme sami byli plni očekávání, jak tento průkopnický čin rybářská obec vezme. Při plánování jednotlivých závodů jsme se snažili rozprostřít jejich organizaci po celé republice tak, abychom rybářské závody přiblížili co nejvíce dětem a umožnili jim účastnit se našich kvalifikačních závodů, aniž by museli cestovat po celé zemi.


Celkem se našich závodů zúčastnilo více než šedesát dětí, z nichž se do závěrečného závodu kvalifikovalo nejlepších dvacet. Bohužel ne všechny mohly na finále přijet, a tak jejich místa zaujali náhradníci.

Všechna kvalifikační kola se konala na malých revírech s rozlohou od jednoho až do čtyř hektarů, ale finále jsme naplánovali na jezero Kopa, které má rozlohu již deset hektarů. Udělali jsme to zcela záměrně a to z toho důvodu, abychom malým finalistům nabídli dostatek místa a prostoru pro vyzkoušení nejrůznějších taktik. Přeci jenom finále je finále a zde již děti musely předvést veškeré své umění tak, aby mohly případně dosáhnout na vysněné první místo.

Samotný závod se konal 27. července. Nakonec na registraci nedorazil jen jeden závodník, který bohužel musel narychlo odcestovat do Chorvatska a tak na startovní listině bylo pouze devatenáct nejlepších závodníků z celé České republiky. Již při samotném losování dostaly děti mnoho dárků od našich sponzorů a to jsme pro ně měli ještě připraveno dvakrát tolik věcí na závěrečné vyhlášení. Děti se tedy měly na co těšit.

Závod byl, oproti předpokladům, zahájen o hodinu dříve než se plánovalo. Všichni závodníci se totiž shodli na tom, že na přípravu nepotřebují tolik času, a že si raději se vším pospíší, aby mohli déle chytat. Netrvalo to snad ani 30 minut od začátku závodu a už byl první kapr na břehu. Zasloužil se o to Matěj Ruffr, když úspěšně zdolal kapra o délce 68 cm. Tím se i na chvíli ujal vedení a vyprovokoval tak ostatní závodníky k ještě větší aktivitě. Postupně pak začali tahat kapry i ostatní a co dvacet minut se nějaký ten kapr „plácal“ na podložce.


I přes obrovské vedro, které ten den panovalo, byla aktivita ryb opravdu neskutečná. Někteří závodníci měli během závodu i více než 8 záběrů. Bohužel, ne všechny kapry se jim podařilo zdolat a ne všichni kapři byli bodovaní.

S koncem závodu začínalo být jasné, že kdo bude chtít vyhrát, bude muset mít na svém kontě tři bodované kapry. Dva bodované úlovky mělo totiž na kontě sedm závodníků! Ve vedení se držel desetiletý Jakub Umlauf za úlovky kaprů o délce 73 a 85 centimetrů. Před druhým Danielem Poštolkou měl náskok pouhých 7 centimetrů a před třetím Matějem Ruffrem 20 centimetrů. Navíc se na něj ze zadu tlačili i další. Třeba takový Filip Karban přišel půl hodiny před koncem závodu o třetího bodovaného kapra těsně před podběrákem, ale snažili se i další. Nikdo nechtěl závěr závodu vypustit. Minutu před koncem úspěšně zdolal dalšího kapra Daniel Poštolka, bohužel pro něj nebodovaného. A pak se zatroubilo a byl konec prvního ročníku Little Carp Marathonu Praha!


Některým závodníkům se ulevilo, že už je konec, protože se jim nedařilo podle jejich představ. Někteří byli na sebe naštvaní, že nedokázali to, co si předsevzali před začátkem závodu, a některým svítily v očích jiskřičky z úspěchu, kterého se jim podařilo dosáhnout. I tohle přináší dětské závody. Velká soutěživost je vidět i v tomto věku.

Vyhlášení výsledků už ale bylo plné usměvavých tváří. Umístění každého závodníka bylo slavnostně vyhlášeno a každý závodník byl odměněn velkým potleskem. Přeci jenom účast ve finále se přece také počítá! Navíc každé z dětí obdrželo další dárky a tak nikdo z finalistů neodcházel s prázdnou. Nejvíce cen si samozřejmě rozdělili nejlepší závodníci. A jak že to nakonec dopadlo? Na prvním místě skončil a právo startu na Dynamite Shimano Carp Marathonu Praha získal Jakub Umlauf! Na druhém místě skončil Daniel Poštulka a na třetím Matěj Ruffr. Všem účastníkům finále ještě jednou gratulujeme!

Doufáme, že se náš seriál dětských závodů dětem líbil, a že se zde i třeba něčemu novému přiučily. Pokud ne, tak jsme jim alespoň přinesli možnost strávit den s jejich rodiči při společném rybaření a to má přece také smysl.

Velký dík pak patří Michalovi Kučerovi, Aleši Václavíkovi, Karlu Niklovi za to, že se stali garanty jednotlivých kol, že se zde dětem věnovali a obohatili je tak i o další zážitek. A také Ondrovi Šulcovi a Honzovi Slaminkovi, kteří nám velice pomohli při finálovém závodu.


A co říci závěrem? Jsme moc rádi, že se nám podařilo tento seriál závodů uspořádat. I nám to totiž přineslo mnoho zkušeností a hlavně zážitků, které si určitě budeme pamatovat dlouhá léta. Za to moc děkujeme našim sponzorům a majitelům jednotlivých rybářských revírů, bez kterých by to nebylo možné.
 
mexik - 11.12.2014

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.