Little CM Praha - 5. kvalifikační kolo

Kategorie: Všeobecné

Máčidlo

V sobotu 21. 6. 2014 proběhlo poslední kvalifikační kolo Little Carp Marathonu Praha 2014. Tentokrát jsme se s malými závodníky sešli na revíru Máčidlo, které se nachází v obci Velký Osek nedaleko Kolína. Tento revír je umístěn na pokraji lužního lesa a tomu odpovídala i krása zdejší přírody, která byla naprosto úžasná a téměř neporušená lidskými zásahy.


Tohoto závodu se zúčastnilo celkem dvanáct závodníků, kteří soutěžili o poslední čtyři postupová místa do finálového závodu. Již od samého rána zde byl osobně přítomen kolínský šéfkuchař Karel Nikl, který byl garantem tohoto kvalifikačního kola. Ihned po samotném rozlosování startovních míst, si vzal všechny malé závodníky stranou a udělil jim několik rad, jak by na tomto revíru chytal on a prozradil i několik zajímavých fint, tipů a triků z vlastního rukávu. Ukázal dětem své oblíbené návazce, nebo metodu přesného nahazování pomocí zaklipovaného vlasce.


Poté už se děti rozprchly na svá vylosovaná místa, kde se začaly se připravovat na zahájení závodu. Všechny se moc těšily, jak si během pětihodinového závodu zachytají, avšak místní rybí obsádce se moc nechtělo. Na vině byl zřejmě hluk a velké množství vlasců, na které zde ryby nejsou moc zvyklé. Nepomáhaly ani různé způsoby rybolovu. Závodníci zkoušeli chytat na jemnou plavanou, feeder i na těžko, avšak bez většího úspěchu. Postupem času a i s přispěním rad Karla Nikla, který děti neustále obcházel a pomáhal jim převazovat návazce nebo vybrat vhodnou nástrahu, se podařilo několik ryb přeci jenom k záběru přesvědčit.


Bohužel ne všem se dařilo úlovky zdolat. Velkým smolařem byl v tomto směru Dominik Kořínek, kterému spadly dvě ryby okolo 70 – 80 cm. Pokud by se mu je podařilo zdolat, stal by se jasným vítězem. První dva bodované kapry o délce 65 cm a 56 cm zdolal Jakub Špringl a tyto úlovky mu stačily i na celkové vítězství . Celou dobu však byl v napětí, zda to bude stačit či nikoliv. V poslední hodině a půl závodu se totiž i dalším závodníkům podařilo zdolat několik kaprů a línů, takže jeho vítězství bylo po celou dobu v ohrožení. Nakonec však žádný ze závodníků druhou bodovanou rybu na své konto nepřidal a tak mohl začít slavit. Na druhém místě se umístil Daniel Poštolka s kaprem o délce 64 cm a na třetím Michal Dragoun s kaprem o délce 56 cm. Poslední postupové místo získala Michaela Forštová. Všem postupujícím moc gratulujeme a těšíme se na ně ve finále, které se koná 27. 7. 2014 na jezeru Kopa.


Celkem se během tohoto závodu podařilo ulovit 5 bodovaných kaprů, dva líni a několik cejnů a plotic. Oproti minulému kolu, kdy se podařilo chytit celkem 26 bodovaných kaprů to byl značný rozdíl, ale pokaždé to prostě nejde. I přesto žádné z dětí neodjelo ze závodu předčasně a všechny vydržely až do závěrečného vyhlášení, kde si opět rozdělily mnoho krásných cen od našich sponzorů. Velké poděkování pak patří i panu Petru Backovi za zapůjčení tohoto revíru, paní Jarmile Dařilkové za veškerou pomoc během závodu a Karlovi Niklovi za trpělivost, se kterou se celý den dětem věnoval a pomáhal jim tak odkrýt tajemství, které v sobě rybařina skrývá.
 
mexik - 20.10.2014

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.