Krajský přebor MRS 2014

Kategorie: Feeder
Letošní Krajský přebor (KP) a Divize MRS se konaly ve dvou kolech - v půlce června na řece Moravě pod Uherským Ostrohem a koncem srpna na přehradě Mušov.


Uherský Ostroh

První kolo lovím z paměti po 3 měsících, tak si možná na všechny detaily takto zpětně nevzpomenu. Závod se konal na pomalu tekoucím úseku řeky Moravy v dlouhém ohybu, kde byla největší hloubka hned u našeho břehu - kolem pěti metrů. V půlce řeky již bylo o metr méně vody a u protějšího břehu byla vyloženě mělčina. Tento rozdíl hloubek byl natolik výrazný, že se většina rozhodla chytal cca v jedné třetině šířky, což nebývá na podobných závodech obvyklé. Vzhledem k hloubce se i mírný proud značně opíral do vlasců, a i na krátkou vzdálenost bylo potřeba používat krmítka mezi 40 a 60 gramy.



První kolo bylo rozpačité. Většina závodníků zde chytala úplně poprvé a pro některé to dokonce byla první zkušenost s takto velkou řekou. Z Divize se postupuje do 1. Ligy (nejvyšší soutěž v ČR), kde se na podobných typech revírů chytává velmi často, a je potřeba takové revíry umět.

Tento závod jsem pořádal já a Jarda Břoušek, takže jsme si zaslouženě za tu dřinu oba vylosovali na první část závodu forhont (místo na začátku nebo na konci závodního úseku). Já nahoře C11, Jarda dole A1.



Závod jsem odchytal s medium pruty na vzdálenosti asi 18 metrů - přesněji řečeno nahazoval jsem takto daleko, ale při klesání do 5m hloubky na napnutém vlasci se krmítko obloukem dostane ještě o pár metrů blíž ke mně. Krmítka jsem volil střední velikosti o hmotnosti kolem 60 gramů - mám rád, když krmítko neposkakuje a nepohne se ani při záběru.

Návnadu jsem měl ze Sensas Brune Feeder se sladkými sušenkami v poměru 3:1. K tomu sladká kukuřice a masňáci. Hnojáky jsem měl jen na háček.

Mělo se zde vyskytovat mnoho podouství kolem 20-30 cm, sem tam cejni, parmy, ostroretky a další druhy ryb. Při chytání mimo závod se zdálo, že podoustve a cejni jsou zhruba nastejno (počítáno na hmotnost úlovku), a nechtěl jsem dělat návnadu vyloženě na jeden druh ryby, ale více univerzální. Sladké krmení se mi proto zdálo ideální.

Po lehkém úvodním zakrmení jsem měl na druhý nához na prutě slušnou rybu, ale ztratil jsem ji u břehu v kamenech - nejspíše malý kapr nebo parma. Další ryby následovaly v zápětí, ale v relativně dlouhých intervalech během celého kola - cejni, cejni a kupodivu jen minimum podouství. Vše jsem chytil na průběžku s asi 70 cm návazcem o průměru 0,14 mm.

Na konci kola jsem měl 7 kg, což stačilo na jedničku v sektoru. V prostředním sektoru B se chytalo do 3 kg ryb, ale dole na A si celkem zachytali a byly zde i úlovky mezi 10 - 12 kg.

Odpolední kolo jsem seděl v sektoru B. Zkráceně - všude se nachytala jen asi polovina ryb než dopoledne. Já měl tuším jednu náhodnou parmičku a pár menších rybek - dohromady jen asi 1,5 kg - a to mi stačilo na dvojku v sektoru. V krajních sektorech se chytalo do 5-6 kg.



Se součtem 1+2 jsem první kolo krajského přeboru vyhrál.

Tohle kolo na nové vodě se mi z pozice organizátora těžko hodnotí - sice závod nedopadl špatně, ale mnoho lidí si nezachytalo. Přestože bylo vše spravedlivé a bez komplikací, tak podobné závody lidem berou náladu do dalšího závodění. Očekávání bylo větší. Zároveň vnímám, že zdejší úsek řeky nebude vhodný pro více jak 40 rybářů z důvodu složitého parkovaní a stanování. Pro divizní závody dobrý, ale žádný větší závod zde udělat nemůžeme.



Takové cejny nebyl problém na Mušově v týdnu před závodem chytat ve velkém počtu. V závodě to ale již bylo horší.

Mušov

Druhé kolo bylo koncem prázdnin na Mušově a zúčastnilo se jej nezvykle mnoho závodníků - rovných 50. Přijelo totiž hodně prvoligových borců z celé republiky, aby si zde zatrénovali před následujícím víkendem. Pro naši regionální soutěž jen dobře.

I náš prvoligový tým zde trénoval v plném složení (Radynek, Papin a já). Měli jsme dilema, jestli nasadit naše osvědčené tajné krmení na tuhle vodu, se kterým jsme zde již 2x vyhráli, ale nakonec se shodujeme, že raději zkusíme každý něco jiného podle svého výběru. Já nakonec zvolil Sensas 3000 carpes se sladkými sušenkami a epiceinem (karamelové sušenky). Tohle krmení mi na velké cejny a kapry funguje skvěle, ale na Mušově jsem ho v závodě ještě nepoužil. Pro masivní zakrmování by bylo příliš silné (a také velmi sladké), ale já tolik nekrmím a hlavně chytáme jen 2x 3 hodiny. Navíc větším cejnům ostré krmení tolik nevadí, narozdíl od menších ryb.



První kolo mne los posílá na B4. Vedle mne je zleva Roman Srb a zprava David Holeš, na kterého však přes rákosí nevím. Vzdálenost klipuji na cca 53 metrů, kam jsem schopen házet menší krmítka i medium prutem. Zdá se mi, že tu je velmi mělko - jen něco přes metr. Bohužel je to zde téměř rovina a nepomohl bych si ani jinou vzdáleností.

Na začátek zakrmuji asi 10 středních krmítek, do kterých se snažím zazátkovat co nejvíce červů a patentek. Hnojáky úplně vynechávám a začal bych je do krmení přidávat, až kdyby to vypadalo, že cejni budou brát opravdu dobře. Včerejší trénink ale napověděl, že to bude boj o každou rybu, a tak se držím se žížalami zpátky.

První hodinu ryby neberou. Zkouším dokonce chytat i asi 15 metrů od břehu, kde je velké hejno ouklejí, ale jsou u hladiny a ze dna chytám jen dvě malé plotičky. Mezi tím se v sektoru objevují první úlovky cejnů, takže se vracím na původní vzdálenost, kde po pár nahozeních dostávám také první ryby - plotice, cejnky a menší cejny. Po další hodině zkouším trochu změnit složení živých nástrah v krmení a na háček dávám 4 žížaly - a to se osvědčuje. Tahám dva cejny a hned volám Radynkovi, ať to také zkusí. Během telefonátu tahám třetího cejna a hned volám i Papinovi. Ten má v tu chvíli asi 15 malých ryb, což je výborná startovací pozice pro tento test - do konce kola chytá i on 4 cejny, funguje to.

Ve svém sektoru končím druhý (4,1 kg) za Karlem Mucalou (6,1 kg). Chytalo se docela málo ryb, někdo se zachraňoval i ouklejemi. Vyčníval jen Jirka Vitásek, který z velké dálky nachytal 13,7 kg ryb.



Po přestávce, kterou jsem vyplnil cestou domů a zpět kvůli zapomenutému logu sponzora závodu, se vracím až po losování - dostal jsem B8, tedy jen kousek od mého dopoledního místa. Vedle mne je zleva Lukáš Man a zprava Lukáš Hanák. Vzdálenost nechávám stejnou, stejně tak úvodní zakrmení a vůbec celou strategie. Tentokrát na první záběry nečekám tak dlouho a dokonce si mohu dovolit ryby selektovat větší nástrahou, abych nechytal úplnou drobotinu. Daří se mi vytáhnout asi 7 cejnů a nějaké menší ryby. Problém nebyl záběry rozpoznat nebo proměnit, ale přinutit rybu k záběru. Pokud se to povedlo, byl záběr krásně viditelný a zásek seděl. Nejlépe mi fungovala krátká průběžka nebo velmi krátký paternoster, kdy háček visel těsně nad krmítkem (balaton). Návazce jsem měl o průměru 0,14 mm.

Nachytal jsem 9,5 kg a skončil jsem druhý v sektoru. Přechytal mne těsně Petr Kabát o 40 gramů.


První tři na Mušově.

Tak jako i jindy bodovali ti, kteří umí přesně nahazovat a stále častěji je k přesnosti potřeba přidat i vzdálenost. I druhé kolo se dařilo Jirkovi Vitáskovi, který opět nachytal přes 13 kg a se součtem 1+1 tohle kolo KP vyhrál. Nahazoval na vzdálenost 75 metrů.

Druhý skončil Karel Mucala (1+2) a já bral třetí místo (2+2).


První tři celkově.

Celkově jsem za obě kola vyhrál a stal se tak Přeborníkem MRS pro rok 2014. Druhý byl Franta Filák a třetí Petr Vafek.


Postupující družstvo do I. Ligy - Awa-Shima MO MRS Třebíč Speed feeder team.

Děkuji Rybářské speciálce za dlouholetou podporu této soutěže!
 
Martin M. - 3.10.2014

Diskuse k miničlánku

Nadík - Profil | Po 11.5.2015 19:54:46

Tam jsem byl a sledoval.