Bramborové GP Čech 2014

Kategorie: Feeder
Letos jsme se rozhodli, že uděláme změnu a podívám se i na závod v lovu na feeder, který jsme vždy vynechávali - Grand Prix Čech. Jednak nás hodně lákala Jizera, a také je letos za tento závod více bodů do celostátního žebříčku než předchozí roky.


Týden před závodem některá místa v České republice postihly lokální deště a hladiny řek se začaly silně zvedat. Tohle postihlo i Jizeru. Místo původních 10 m3/s teklo i 45. Podle zpráv místních znalců a dle vývoje dešťů to vypadalo, že víkendové závody nejsou v ohrožení a že se Jizera vrátí do „chytatelného stavu“. V pátek dopoledne jsme s Martinem vyrazili směrem Mladá Boleslav. Papin bohužel musel v pátek pracovat a po práci se měl ozvat, jestli přijede ještě večer, nebo až ráno přímo na závod. Cesta proběhla v poklidu, až hodně zakalené Labe nás trošku znejistilo. Hned po příjezdu jsme se ubytovali v předem pomluveném penzionu a hurá k vodě. Po cestě na závodní úsek vypadala Jizera jako „Žlutá řeka“, měla nezvyklou barvu.


Na místo určení jsme se dostali až na druhý pokus. Odbočku z hlavní cesty se nám nepodařilo správně trefit. Na místě už sedělo několik známých i místních závodníků. Voda celkem tekla, ale horší byl květ topolu. Ten plaval na hladině ve velkém množství a opravu znepříjemňoval rybolov. Lepil se na vlasec a za chvíli se uchycoval na očka a bránil v nahazování. Kluci z Mivardi Haná, Venca Hanousek a Jirka Vitásek, už poctivě trénovali. Moc ulovených ryb neměli, ale přece jenom jejich špičky nebyly bez pohybu. Sedli jsme si s Martinem kus pod ně a začali jsme se chystat. Trošku naše plány rozhodili mnou zapomenuté červy v místě ubytování na parkovišti. Martin pro ně zajel a já mezitím odnosil všechno harampádí na vybrané místo. Rozhodli jsme se namíchat každý jiné krmení, abychom mohli porovnat jejich fungování. Já zvolil místo lovu kousek za středem řeky a Martin čistý prostředek. Voda táhla slušně. Mě se dařilo držet 80g na místě a Martinovi 60g. Martin měl záběry po malé chvilce, ale já si na první závěr musel ještě počkat. Nakonec se mi podařilo ulovit 7 ryb a Martinovi 8. Byli to cejni menší a střední velikosti, slušné podoustve a plotice. Žádný masakr a ani propadák to nebyl. Ostatní rybáři zachytali nějak podobně. Po příjezdu na penzion jsme zjistili, že jako sousedy máme i již zmiňované kolegy z týmu Mivardi Haná. Domluvili jsme se na společnou večeři v nedaleké hospůdce. Samozřejmě večeře byla naplánovaná po navlhčení krmení. Po tréninku byla volby krmení jasná. Já namíchal letos osvědčenou kombinaci 3000 Dark Salty Bremes a 3000 Dark Salty Riviere od Sensasu a kluci se rozhodli, zkoušel každý jiné ploticové krmeni. Papin už byl dávno na cestě k nám. V Mladé Boleslavi se mu moc nedařilo a tak k nám trefil až na několikátý pokus. Večeře proběhla v přátelském duchu a důkladně jsme probrali trénink a předešlé závody. Před spánkem ještě opozdilec Papin namíchal krmení.


Ráno byl budíček naplánován na šestou hodinu. Dovlhčili jsme krmení, nachystali všechny živé nástrahy - červy, pinky, hnojky a malou a velkou patentku, všechno v poklidu a vyrazili na závodní úsek. Závod zahájil proslovem Pavel Velebný a hned se losovalo. Martin nalosoval C3, pro mě vytáhl D8 a Papin jako dítě štěstěny A1. Papinovo štěstí netřeba komentovat, jen že, jeho místo bylo vzdáleno asi 100 metrů nad jezem. Takže to až taková výhoda nebyla. Martin měl koryto řeky na svém místě spíše pod nohama, já na druhé straně. Docela dost mi trvalo připravit místo a hlavně usadit bednu na kamenitý břeh. Nade mnou seděl Petr Kabát a nad ním Venca Hanousek. Pode mnou Honza Prepsl a na D3 Kája Skalický. Všechno hodně dobří soupeři. Deset minut krmení jsem nevyužil celých, do dvou třetin řeky, kde byla největší hloubka 3,4 m, jsem poslal 6 středních krmítek. Hned po signálu krmení se začali tahat ryby. Já měl nejistý záběr na druhé nahození, dva červi byly „vycucnuté“. Další nahození znamenalo záběry, ale nemohl jsem se prostě trefit. Po výměně prutu se mi na sedmý pokus podařila vylovit malá plotička. Hned další, ty už byly větší. Pode mnou Honza Prepsl měl hodně dobrý začátek a Petr Kabát chytal od prvního hodu. Na ostatní jsem moc nekoukal, snažil jsem se soustředit na rychlé záběry. První hodina a půl byla na záběry slušná, pak záběrů hodně ubylo. Někteří po dvou až třech hodinách byli takřka bez záběrů, nebo dostali jen náhodný záběr. Zmenšil jsem krmítko a snažil jsem se nepropadnout pasivitě a soustředit na stále ubývající záběry. U břehu jsem přišel asi o kámen o slušnou, bonusovou rybu, asi o podoustev. Petr Kabát měl ryb stejně, nebo možná víc, ale měl uloveno několik bonusových cejnů a podouství. Venca Hanousek si nevedl vůbec špatně a měl jsem zprávy, že Skalda je na tom tak hodně dobře. Z telefonů jsem se dozvěděl, že Martinovi ryby špatně reagují na krmení, má uloveny jen malé plotičky, které se nemůžou vyrovnat konkurenci. Papin taky žádná sláva, určitě z forhontu čekal víc. Já měl na kontě rovných 20 ryb. Navážil jsem 5.842g. Před Vencem Hanouskem se mi podařilo uhájit trojku a Petr Kabát a Skalda mě přeskočili skoro o 3 kg. Martin měl 11 a Papin 8. Bylo rozhodnuto. Druhý den budeme míchat slanýho cejna všichni a Martin stanovil jasný cíl, všichni do trojky!


Večer bylo nachystáno všechno celkem rychle a vyrazili jsme na večeři až dál do Mladé Boleslavi, protože naše hospůdka „za rohem“ byla zavřená. Po večeři jsme nakupili zásoby jídla a pití na neděli. Všichni jsme se těšili do pelechu. Ráno bylo stávání naplánované na půl patou, abychom vše stihli beze stresu. Před spaním jsem si s Papinem navázal několik forpasů na 0,12 mm. Na desítku jsem nechtěl chytat, protože na 60g krmítko by to byl hodně velký risk.

Ráno se nám moc nechtělo stávat, ale museli jsme. Krmení bylo hotové od večera. Tak hlavním úkolem bylo nachystat živou a rozdělit ji. Měli jsme podobné složení jako v sobotu. Červy, pinky, malou a velkou patentku a pár hnojek na háček. Jelikož se mi dařilo chytat ryby na všechny jmenované nástrahy, chtěli jsme mít všichni „celou výbavu“. Hnojky kluci vydolovali z nedalekého kompostu a něco nám před závodem přidal Toník Kunst. Na háček to stačilo. Nedělní los nás s Martinem poslal na Áčko. Já A5 a Martin na A11, kde v sobotu chytal vítěz s 3.716g. Papin šel na D3. Opět jsem zahájil lov šesti krmítky asi ve dvou třetinách řeky, kde byla hloubka 3,2 m. Koryto vedlo blízko našeho břehu, kde bylo 4,5m. Záběr přišel asi na pátý hod. Opět prudké rychlé škubnutí. Minul jsem. Pode mnou začal chytat skaláky Milan Rada, vítěz sobotního Áčka. Konečně putovala do vezírku malá plotička a za chvíli asi kilový jesen – bonusová ryba. Během první půlhodiny se mi podařilo chytit pět ryb. Do hodiny byly ještě záběry a začala být velká nuda. Pořád chytal jsem nejmenší krmítko, co sem měl, se zátěží 60 a 50 g. Čtyřicítka mi nedržela na dně, občas popoběhla. Snažil jsem se častěji nahazovat menší krmítko než ostatní a každou chvíli měnit nástrahu. Během dalších 4,5 hodin jsem zdolal další 5 ryb a neproměnil rychlých 7 záběrů. Martin měl parmu a asi dalších 9 ryb, ale menších. Pavel Velebný zdolal dva pěkné tlouště, jednoho hned na začátku a měl ji drobnější ryby. Hlavně Petr Kabát na A1 měl uloveného kapra a další ryby. Nevypadalo to pro mě vůbec špatně. Mých 10 ulovených ryb vážilo 3.960 g. Vyhrál Petr Kabát s 4.530g. Martin těsně uhájil s 3.108g trojku před Pavlem Velebným 3.002g.


Sbalili jsme věci, Já byl tradičně skoro poslední. Papin nahlásil za 3. Tak jsme měli všichni splněno. Úkol zněl jasně, všichni do trojky!! V sobotu jsem spotřeboval 6 l krmení a v neděli skoro polovičku. S živou to bylo taky stejné.

Na vyhlášení jsem byl překvapen s umístěním 3+2, 9.802g, že beru bramboru, 4. místo. Zvítězil Petr Kabát 1+1, 13.382g, druhý byl Jaromír Senft 2+1, 8.044g a třetí Jirka Vitásek 2+3 a váha 10.376g. Bedna nebyla daleko, ale i 4. místo jsem považoval za úspěch. Závodu se zúčastnilo 53 závodníků. Mezi nimi byla jedna dívka a jedna žena a několik mládežníků, kteří všichni při vyhlášení dostali ceny. Odměněno bylo kromě mládežníků a ženy odměněno deset prvních závodníků v celkovém pořadí od sponzora akce firmy Browning a Zebco. Kromě cen obdrželi vítězové sektorů sektorové pohárky a první tři závodníci poháry. Závod se mi líbil, až na neděli, kde se rybám moc nechtělo. Jizera je pěkná řeka a plave v ní hodně druhů ryb. Děkujeme pořadatelům za uspořádání závodů. Určitě zde nejsme naposled.


Feederu zdar.
 
Radynek - 9.6.2014

Diskuse k miničlánku

čabi - Profil | Út 24.6.2014 17:40:38

Martin M. >> řekl bych, že "nenávist" je až příliš silné slovo ;-)
Překlepů jsem tam viděl nejméně 6 a některé docela zásadní...

Martin M. - Profil | Út 24.6.2014 12:30:43

čabi >> spise neodpustitelna nenavist k autorovi clanku ;-) Jestli tam vidis nejake preklepy, tak jdou na hlavu me a moji korektorky. Zas tak hrozny to jiste nebude.

čabi - Profil | Út 24.6.2014 12:11:55

Hrozne moc preklepu! Priste by si to mel autor po sobe poradne precist, nez to pusti do sveta...