Krčmaň – Divize LRU Feeder

Kategorie: Feeder
Letošní závod na Krčmani byl první ve feederovém závodním kalendáři našeho Timár teamu. Krčmaň (Morava stará 1- MO Brodek u Přerova) je štěrkovna poblíž nedaleké stejnojmenné obce. Hloubka 2-4 m a osádku tvořil převážně cejni, plotice a násadoví kapři. Startovné činilo pouze symbolických 100 Kč a závodu se účastnilo 35 závodníků a 7 divizních týmu.


Tyto závody bývají proslulé svým chladným, větrným, deštivým počasím a také hodně malým množstvím ulovených ryb na osobu, jenž umocňují pocit nezdaru, když jedete domů na kost promrzlí a promočení.
V sobotu odpoledne nakládám Pepého (Jožka Kohoutek) do auta a vyrážíme na trénink. Počasí je nevyzpytatelné, ale do večera už by snad nemělo pršet. Cesta není dlouhá, a tak za hodinu a půl jsme na místě. Hned se ubíráme k vodě a vidíme Jirku Vitáska, jak poctivě trénuje. Přivítáme se a zjišťujeme, jestli koušou. Jirka ukazuje malinkou plotičku a říká, že jde jen drobotina. Tak se ubíráme k autu vyndat věci a namíchat - jenže začíná pršet.
V první řadě si připravuji a klipuji pruty na vzdálenost 36 metrů, jelikož zde pozoruji kapří aktivitu. Když je všechno připraveno, vnadím 5 velkých krmítek a začínám lovit.
Plotičky a malincí cejnci berou na hod, ale velké ryby neprojevují zájem. Je tu však ještě jeden problém a to řasa na dně, která při stahování krmítka nepříjemně ověší celou sestavu a také se často zamotá do předního očka prutu. Po čtyřech hodinách to vzdáváme a za nepřetržitého deště se ubíráme k domovu.



Ráno vyrážíme ve čtyři hodiny a o půl šesté jsme na místě. Pomalu se to začíná sjíždět, a tak se s všemi zdravíme a jdeme se zapsat a losovat. Vytahuji si B1 a A3, Jožka Kohoutek A4 a C5 a Marian Mokryš C4 a B5. Ještě prohodíme pár vtipných hlášek a jde se na věc.

Na každé kolo si připravuji 6 litrů krmení, plechovku kukuřice, 0,5 litru červů, které jsem utopil, 0,5 litru kukel + menší množství pinek. Strategie je jasná - hlavní rybou dne bude plotice a snad se povede i něco většího.

Po zaznění signálu krmení posílám do vody 5 krmítek krmení s červy a jedno krmítko kukuřice, kdyby se ukázal nějaký kapřík.

Po zaznění druhé signálu to všechno začalo. Plotičky braly jako o život, ale jejich velikost byla proti tréninku poloviční. Po hodině chytání pomalu záběry ustávaly, ale zato narůstala síla větru a velikost vln, jenž se špičkou lomcovaly tak, že menší záběry nešly rozeznat. Po celou dobu závodu jsem zkoušel snad všechny barevné kombinace červů a dalších nástrah, ale nejvíc se mi osvědčila kukla s bílou pinkou. Montáž jsem měl průběžnou s 50cm návazcem.

Po závodu se váha zastavila na 2280 gramech a to znamenalo druhé místo v sektoru.
Pepé udělal šestku s váhou 1120 g a Marian dělené páté místo s váhou 1840 g - to zajišťovalo našemu týmu průběžné první místo s 13,5 body.


Druhé kolo jsem byl v sektoru A, který byl už dopoledne váhově slabší. Započal jsem přípravu jako dopoledne s myšlenkou, že nebudu nic měnit a zůstanu u plotic, když najednou zazněl signál krmení a já ještě neměl ani připevněné plato k bedně. Musel jsem sebou hodit, abych všechno dohnal. Na úvod jsem poslal do vody pět krmítek a doufal, že bude brát aspoň drobná ryba. Po hodině a půl závodu a vyzkoušení všeho možného jsem byl bez záběru, skoro jako všichni v mém sektoru, a navíc zde byla ještě více řasa, která mi tolik komplikovala závod. Musel jsem přehodnotil situaci, změnit strategii, vyměnil návazec za silnější 0,14 mm a háček desítku. Nastražit mnoho červů na háček, jít do rizika a doufat, že se splete nějaký ten kapřík. Po 15 minutách se zachvěla špička a přišel první cejn - v hlavě mi bleskla naděje, že to nebude nula. Asi po půl hodině přišla hokejka, po záseku zacvrčela brzda a já cítil na prutu docela slušný odpor. Ryba ujížděla do leva a já musel opustit bednu abych ji kočíroval, aniž by stihla někoho zamotat. Za 2 minutky byl první větší kapřík v podběráku a já se snažil koncentrovat své myšlenky na posledních 45 minut závodu. Zanedlouho po něm zabral ještě jeden menší kapřík, ale to už byl skoro konec závodu a já tušil, že nikdo v sektoru nepřekoná moji váhu. Ta se zastavila na hodnotě 2230 g a to znamenalo jedničku v sektoru, která na mé tváři vykoulila blažený úsměv.

Pepé dělal s 60 g devítku, Marian s 2200 g skvělou dvojku - tím dovršil skvělý výsledek, který nám zajistil průběžné vedení v SMS Divizi.


Celkově náš Timár Feeder Team Tovačov vyhrál s výsledkem 25,5 bodu a CIPS 9730, jako druzí skončili Feeder Team Haná – Kojetín s 37 body a CIPS 6360 a jako třetí se umístil Milo Feeder Team Valašské Meziříčí s 38,5 body a CIPS 6310.

V jednotlivcích zazářil Tomáš Dorotík s bodovým součtem 1+1 a CIPS 2950, na druhém místě se umístil František Filák (já) s bodovým součtem 2+1 a CIPS 4510 a na třetím místě František Uher s bodovým součtem 1+2 a CIPS 3530.

Na závěr bych rád poděkoval Pavlovi Bořutovi a Petru Přidalovi za organizaci a Oldovi Dahňelovi za věnování hodnotných cen pro závodníky až do 10. místa a také pro naše mladé feederaře.
 
Franko - 22.5.2014

Diskuse k miničlánku

Zdenekson - Profil | Čt 5.6.2014 14:30:26

Právě se mi to taky nezdálo, ale znáš to hospodský kecy ...jsem od toho rybníku cca 7km tak se ke mě sem tam dostane nějáké to povídání. Jinak nevím jak je to teď dva roky jsem tam pořádně chytat nebyl ....ale nikdy to nebyla žádná velká sláva. Bohužel teď to tady není sláva skoro nikde :( sever stojí za prd a na anín se mi povolenka zatím pořizovat nechce

Zajda - Profil | Čt 5.6.2014 13:54:08

Zdenekson >> A kdyby to měla být soukromá voda, tak na co by tam ty lidi chtěli přitáhnout? Na ta cejní zrcátka a mini kapříky? By tam majitel musel sypat tuny žrádla, aby tam ty ryby měly co žrát...

Zdenekson - Profil | Čt 5.6.2014 13:21:55

Zdravím bratry z Petrova cechu. Jak je to s Krčmaní ? V kuloárech jsem slyšel, že se z ní má stát soukromá voda ? + nemáte někdo tušení zda se již dá chytat na pískovně v Grygově ? Díky a Petrův zdar

synnebes - Profil | Pá 30.5.2014 17:17:10

se nedivim ze chytali jen takove rybky . Sak vetsi tam ani nejsou :) vsem blahopreji at uz dopadli jak dopadli :)

judas.d - Profil | Čt 22.5.2014 18:39:43

jo marián je borec a nejenom v feedru,ale i v rozpalování grilu:-)))