Rybářské zamyšlení

Kategorie: Všeobecné
Často tak v dlouhých zimních podvečerech přemítám nad uplynulou rybářskou sezónou. V Těchto chvílích si většina rybářů uvědomí, jak malý zlomek všech jejich plánů vlastně za sezónu zase stihli. Tedy spíše nestihli. Opravdu, těch dnů u vody je rok od roku pořád nějak méně. Když si jen vzpomenu, kolik nových revírů jsem měl v plánu navštívit, kolik nových vzorů mušek a nejrůznějších nástrah a návnad jsem toužil vyzkoušet.


Přesto jsem vděčný i za těch pár okamžiků, které jsem měl možnost u vody strávit. Díky nim jsem zase o něco chytřejší, co se lovu týče, ale zároveň o to víc zmatenější, protože to, co platilo na ryby v loňském roce, bylo již v nové sezóně minulostí. Ano, skutečně málokdo z těch, co znají rybu pouze z talíře by mi věřil, že ti zdánlivě pro někoho hloupý tvorové, co nemají víčka a neumí mluvit jsou stále mazanější a mazanější. Jako by jim jejich matky, ať už v sádkách či ve volné vodě, jako by všem těm jejich potomkům mimoděk přidaly do vínku trochu více té ostražitosti a obezřetnosti, než byla v jejich životech souzena jim.

Nebo jsou ryby pořád stejně hloupé a je snad problém v množství ryb? Můžou za to kormoráni? Či stále se zvyšující rybářský tlak na našich vodách? Možná, že těch důvodů by jsme našli celou řadu a v každém by bylo něco pravdy. Ale já si stejně myslím, že i ty ryby jsou tak trochu mazanější, než dřív. Vždyť rybářský trh neustále překypuje množstvím nových výrobků, od nejrůznějších pelet všemožných tvarů a příchutí, až po zaručeně účinné vláčecí nástrahy, kterým dravec, dle slov prodejců, nemůže odolat. Ano, opravdu je trošku úsměvné, co všechno dneska potřebujeme pro to, abychom přelstili rybu. Když si vybavím, s jakým málem si vystačili naši dědové, a přesto jak bohatý měli výběr mezi nástrahami.

A tak se jen ptám, nezapomněli jsme tak trochu náhodou, co je vlastně pravá podstata rybařiny? Kdybychom vyměnili moderní uhlíkové pruty a balzové splávky za staré bambusáky a husí brka, drahé navoněné kuličky za kus čerstvého rohlíku či žížaly, změnilo by se něco na kráse rybařiny? Ztratil by touto změnou náš koníček něco ze sebe? Nemyslím.

Ale pro člověka je dnes vynalézavost a soutěživost přirozená a tak nepřemýšlí nad tím, že je vlastně úplně jedno jestli od vody odejde jako vítěz, či poražený. Hlavně nachytat víc ryb než ten vedle. Aspoň takhle mi to kolikrát u vody připadá. Místo aby jsme se radovali z každé volné chvilky, strávené u našich oblíbených revírů, často odcházíme znechucení a bez nálady jen proto, že jsme nic nechytli. Je opravdu tak důležité pokaždé být za každou cenu úspěšný? Vždyť přece na rybách jde o mnohem víc, než jen o ryby. Když si člověk po dlouhé a studené zimě lehne do sluncem prohřáté, voňavé trávy a nad sebou vidí hejna sýkorek a drozdů, a když pak zavře oči a zaposlouchá se do šumění vzrostlých bříz, dostane rázem pocit, jako by to všechno k němu promlouvalo. Otevře oči. V místě, kde rostl protivný kus dřeva, do kterého se vždycky zamotal vlasec teď vidí, jak se stará vrba schýlená nad vodu snaží ze všech sil svými konečky větví políbit milovanou řeku. Opodál spatří hejno divokých kachen, ale už nevidí jen protivné a neodbytné ptáky co, nedají pokoj rohlíku, který na hladině čekal na pozornost kapitálního amura. Vidí jen ubohé a vyhladovělé tvory, kteří se radují z příchodu jara a laskají se s vodou tak, jako to dělají ryby když naposled zatřepou ocasní ploutví, než je rybář navždy zbaví svobody. Náhle se všechno kolem zdá být jiné, radostnější a hezčí. Pro většinu lidí jsou to nejspíš jen maličkosti, ale kdysi někdo řekl, radujme se z každé maličkosti. Protože možná jednou přijde doba, kdy se z maličkostí stanou velké věci a kdy vidět u vody živého tvora či stovky let starý strom, bude zázrak.
 
nicminebere - 17.3.2014

Diskuse k miničlánku

marius - Profil | Čt 27.3.2014 15:42:46

Měl jsem dojem, že to napsal někdo o hodně starší. Třeba jako já. Vzpomínám si, že ani "velcí" rybáři toho za mých mladých let mnoho nechytili, sedávali na rybách rozhodně častěji a déle,než já dnes a taky nadávali, "...dřív, jo, dřív to bylo ryb...". Možná jste si také všimli, že každá akce vyvolá protiakci. Nejen v mechanice, ale i ve vývoji.Tak se říká, že mladí obdivují spíše dědy než otce, asi je to přesycením vším tím hi-tech/em/, ale "retro" dnes docela frčí. A je to docela hezké, ale ruku na srdce, ten plný laminát se s dnešními pruty opravdu nedá srovnat, vlasce už vůbec ne atd. Tak i já se prokousal od spousty "nářadí a doplňků" zpět k jednomu prutu a tomu nejnutnějšímu.Ale není to laminát a TAP. Udělal jsem si radost s velmi dobrým cajkem, a je to požitek i když věřím, že těm rybám je to úplně fuk. Dokážeme-li vnímat všechno hezké/ nejen pruty/ kolem vody, potom, myslím, odcházíme "bohatší" než jsme tam přišli. A o to možná jde....ale...dřív, jo, dřív to bylo ryb, a stromy rostly vejš a tráva byla zelenější a holky se víc smály...

Magič - Profil | Čt 20.3.2014 23:05:35

Moc pěkně napsané,také to tak cítím.Také proto jsem se dal na retro lov.Štípák Tokoz,Tapa A.Tlustoše a hnojáky do kapsy.

Killkeel - Profil | Čt 20.3.2014 22:13:39

No, já raději chytám, než abych se u vody kochal pohledem do korun stromů a večer psal kýčovitě romantické storky. Ryb je hodně a je jen na šikovnosti a zkušenosti rybáře, zda je přelstí. Co se týče soutěživosti, je to dobré měřítko úspěchu a dává to podmět pro sebezdokonalení.

JPlov - Profil | Čt 20.3.2014 14:26:43

Po obsahové i slohové stránce je to výborný článek. Doslova balbalzám na rybářovu duši. Sice vím, že se vývoj nezastaví, ale přesto by bylo dobré nezapomínat, v čem tkví pravá podstata rybaření. Podle mne to autor vystihl naprosto přesně.

Ohledně gramatických chyb bych jenom dodal, že je sice chválihodné, umí-li Čech dobře česky, ale u mě přece jenom v tomto případě vítězí obsahová stránka a neřešil bych to. Ostatně, i v redakci časopisů a v nakladatelstvích mají své korektory, kteří opravují texty. Nositelem dobré myšlenky může být každý. A proto, díky za tento článek.

luli - Profil | St 19.3.2014 11:35:57

Článek super, líbí se mi. K pravopisu, opravdu nevim , proč se vždycky najdou jedinci, kteří za každou cenu potřebují někoho opravovat nebo nějakým způsobem otravovat. Pro pány božstva tohle je " mrk " ne forum slohových prací a pravidel jazyka.... hrůza.

JOP - Profil | St 19.3.2014 10:48:07

Také se mi to čtení líbilo.

MAXXSKATER - Profil | St 19.3.2014 0:44:46

Moc pěkný článek, pod který bych se mohl s klidem podepsat. :-)

Blue - Profil | Út 18.3.2014 20:43:52

Já si zase myslim že už nevíte o čem se bavit že řešíte Y/i na netu jsou určitě i stránky českého jazyka kde najdete též své uplatnění,,fakt pokud nechcete řešit ryby a nebo pohodově pokecat,,, jde vám jen o gramatiku tak kašlete na mrk a zkuste nějaké stránky o jazyce.........Já třeba toleruji dá se říct cokoliv co se dá přečíst a myslim že tak to je správné nikdo za to jak píše i/y nemůže prostě to neumí nebo nezná pravidla ČJ a proto bych ho určitě nijak nenapadal akord né na čistě rybářských stránkách...Navíc je plno horších vad které nejsou na první pohled znát jde např o charakterové vady slyšel o nich někdo ?

Siven Polní - Profil | Út 18.3.2014 20:03:30

Moc hezké! A co se týká té gramatiky, stane se - četl jsem tady po téhle stránce spousty mnohem horších příspěvků... Tohle aspoň mělo duši a srdce.

TWIN 69 - Profil | Út 18.3.2014 15:39:35

Krásně napsaný článek.Právě ty maličkosti nám dělají život krásnější.Už hodně krát se mi stalo,že v tom neustálém shonu a stresu jsem dorazil k vodě.Stačilo opravdu být chvilku v klidu a pozorovat přírodu a hned mi bylo líp.

Kurt T. - Profil | Út 18.3.2014 15:03:15

Paráda. Už se těším až vyrazím z lehka na šoulačku a přesně takhle si to užiju.

david.ch - Profil | Út 18.3.2014 7:39:52

Moc krásný článek.