Rybářské muzeum Střední rybářské školy

Kategorie: Všeobecné
Skoro přesně před rokem jsme na tomto místě informovali návštěvníky MRKu o záměru Střední rybářské školy Vodňany vybudovat v půdních prostorách rybářské muzeum. Po roce můžeme říci, že úkol byl splněn. Rybářské muzeum v rybářské škole již je hotové a je připraveno přivítat návštěvníky.


Zrekonstruované půdní prostory - dnešní muzeum

Ještě před tím, než popíšeme jeho vznik a co je v něm možné vidět, je vhodné se vrátit k tomu, co stálo u zrodu této neobvyklé myšlenky. Tedy neobvyklé proto, že školy většinou muzea neprovozují. Hlavní důvody byly dva. Tím prvním byla skutečnost, že v této svým zaměřením velmi specifické škole bylo nashromážděno za dobu její existence velké množství různých výukových pomůcek – modelů, preparátů, vycpanin atd. Řada z těchto pomůcek pamatuje samotný vznik školy v roce 1920. A tak zde nechybí ani prostředky a zařízení používaná v rybářství již od poloviny 19. století. Tyto pomůcky se však již dávno při výuce nepoužívaly a v depozitářích školy chátraly. Proto vznikla myšlenka je vystavit natrvalo v nějaké expozici, a často je také opravit, natřít, nově zrestaurovat.


Transpost částí biotopu do třetího patra školy

Druhým důvodem bylo pojmout expozici komplexním způsobem, tak jak to zatím u nás nikdo neprovedl. Tedy věnovat se všem oborům a oblastem našeho rybářství. V konečném důsledku je cílem muzea zaměřit se co nejvíce na mládež a snažit se podnítit zájem dětí o toto tradiční odvětví lidské činnosti. Výsledkem není úplně typické muzeum, ale expozice, které se asi nejvíce podobá například informačním centrům v národních parcích a má do značné míry interaktivní charakter.


Celkový pohled na biotop

Nyní už k samotnému muzeu. Stavba byla zahájena v únoru minulého roku rekonstrukcí půdních prostor školy. Vše šlo velmi rychle. Již v průběhu prázdnin začaly být prostory muzea zaplňovány exponáty. Vše bylo dokončeno v říjnu a tak mohlo být muzeum slavnostně otevřeno 28. listopadu. Tohoto aktu se zúčastnilo na 60 hostů. Jsme rádi, že naše pozvání přijaly špičky českého rybářství v čele s prezidentem Rybářského sdružení ČR Ing. Janem Hůdou, Ph.D. a předsedou Českého rybářského svazu JUDr. Alexandrem Šímou. Křestu muzea se ujali dva asi mediálně nejznámější absolventi školy, Pavel Tomi, známý rybář a televizní moderátor, a Miloš Štěpnička, autor řady rybích kuchařek a častý host televizního pořadu Receptář. Po tomto zahájení si již všichni přítomní mohli muzeum prohlédnout. Jsme rádi, že o muzeu informovala i média, například proběhla reportáž v pořadu Toulavá kamera.


Křest muzea

Muzeum se skládá z několika částí. V první lze vidět přírodní biotop s desítkami preparovaných vodních ptáků a savců, jehož centrem je malá vodní plocha. V další části jsou pak jednotlivá oddělení nazvaná pro školu příznačně kabinety. Je to kabinet říčního rybářství, rybníkářství, umělého chovu ryb a geodesie a vodních staveb. Počty vystavených exponátů jdou do stovek. Proto uvádíme jen příklady. K vidění je vývoj rybářských prutů, navijáků, echolotů, pytláckých metod lovu, model rybníka, rybích přechodů, rybniční hráze, modely výpustí, přelivů, geodetické přístroje, líhňařské přístroje, dobová literatura a mnoho dalších věcí. Expozice je doplněna množstvím preparovaných ryb, ukázkami obojživelníků, plžů, mlžů, vodního hmyzu. Podrobnější popis muzea zde nepodáváme záměrně, rádi bychom si něco ponechali pro samotné návštěvníky.


Pohled do expozice

V další místnosti je malý promítací sál. V něm je možné si na interaktivní tabuli vyzkoušet své znalosti plněním testových úkolů, nebo určit věk ryby ze šupiny, či pozorovat vodní organizmy pod mikroskopy. Vše probíhá pod dohledem figuríny rybáře oblečeného v kožených loveckých botách a v kožené zástěře tak, jak tomu bylo někdy před 100 lety.


Amazonské akvárium

Nesmíme však zapomenout na druhou část našeho muzea. Jedná se o 17 akvárií v suterénu školy, ve kterých je k vidění zhruba stovka druhů ryb. Největší úspěch u návštěvníků sklízí velké Amazonské akvárium se sladkovodními rejnoky, arowanou, panaky a dalšími vzácnými druhy ryb. Největší atrakcí je krmení ryb v tomto akváriu, ale také krmení našich dravých ryb, štik, okounů, sumce. U akvárií jsou dotykové monitory se zajímavými informacemi o rybách v akváriích.


Teplovodní sekce akvaristiky

Muzeum jen za krátkou dobu necelých tří měsíců navštívila téměř tisícovka vesměs spokojených návštěvníků. Dveře muzea se otevírají při pravidelných dnech otevřených dveří. Větší skupiny si mohou návštěvu objednat. Informace o provozu muzea jsou uvedeny na webových stránkách Střední rybářské školy Vodňany.

www.srs-vodnany.cz
 
- 21.1.2014

Diskuse k miničlánku

RK - Profil | Čt 27.2.2014 17:50:14

LaV. >> Ahoj LaV,ty jsi byl vždycky dobrej diplomat.Možná bys měl brnknout Teličkovi a hupsnout do Bruselu:)
Debata začala nevinně a trošičku mě nadzvedla. Ale jak se říká,každý svého dortu krůjcem.
A po pravdě-doporučil bys synátorovi tuto školu? Když bys nebyl z oboru a nemohl mu prošlapat cestičku mezi jinými rybkami?Nebo bys mu radši promluvil do duše?
A to je to oč tu běží.A ne o pošlapání rybářských snů................

LaV. - Profil | Čt 20.2.2014 20:56:57

Zdravím všechny diskutující. Jsem též absolvent této školy a to dokonce spolužák Jirky Staňka a i RK. končilo nás 34 ( o jedné spolužačce jsme za 4 roky studia nic nevěděli, ale je též v seznamu absolventů školy v tom roce ) a dnes se nás rybářstvím profesně a nebo jako výkonní lidé ve svazu živí 12 a 2 jsou na vodních dílech jako zaměstnanci podniku POVODÍ a další mají sportovní rybařinu jako koníčka. Z našeho ročníku ještě před cca 8 lety ( 20 let po škole ) bylo cca 20 lidí. Poslední doba je fakt "hustá" jak říkají naši mladí "candátci" a "ouklejky", ale jen "mazati na ústa medu" nebo jen "kydati hnůj" nelze. Každá doba je svým způsobem těžká. Vzpomenu-li např. na jednoho svého prarodiče, který se narodil v červnu roku 1914 pak jsem rád, že jsem se narodil "až" když jsem se narodil. Takže naší ALMA MATER přeji mnoho nadšených studentů a zapálených pedagogů a nám absolventům přeji stálé zdraví a životní pohodu. Vypadá to, že se i naše profese posouvá a více lidí se živí "byznysem" okolo chytání ryb ( od nástrah, návnad, nářadí k lovu, focení, filmování, přednášky, výstavy, závody atd... až po vaření ) než samotnou produkcí. Rád bych taky někdy potkal absolventy VOŠ a JčU na různých úřadech, to by asi byla jiná domluva než nyní. A pokud je někdo zapálen do rybařiny nechť ji absolvuje nakonec i RK velmi rád jezdí na srazy a komunikuje pozitivně se spolužáky. Jen měl (aspoň si to nyní myslím ) nějaký "splín" a vyznělo to poněkud pesimističtěji než jak vypadal ještě v létě na rybách, kde jsme se na 4 dny potkali .
Zdar a sílu přeje LaV.

RK - Profil | Út 11.2.2014 13:09:23

fotojakes >> OK.Hezky napsané.
Měl jsi štěstí a přeju ti ho.
Petrův zdar

fotojakes - Profil | Út 11.2.2014 12:16:57

RK >> Když budou lidi, včetně těch mladých hledat jen samá negativa, nebudou moci dělat téměř nic. Vše má své stinné stránky.

Já jsem byl žák s průměrným prospěchem a předměty jako čeština, jazyk, matika a podobně jsem měl spíše na hraně prolezení do dalšího ročníku. V devítce jsem si vyzkoušel i opravky. Když jsem si vybíral školu, rodiče mě do ničeho nenutili, jen mi často připomínali abych dělal to, co mě baví (za to jim moc děkuji). I když byla rybářská škola (hlásil jsem se do Třeboně) na druhém konci země a věděl jsem, že to je dřina za málo peněz a spíše než ryby uvidím lopatu a bláto, šel jsem do toho. Ty obecné předměty jsem válčil tak jako na základce, ale ty odborné jsem se učil poslechem výkladu ve škole. Později už jsem si nevedl ani zápisky a přesto jsem učňovské zkoušky udělal nejlépe v ročníku. Našel jsem se v tom, baví mě to a tak to šlo samo. Poté jsem si udělal i nástavbu i když při nástupu do školy jsem na něco takového díky svým známkám ze základky ani nepomyslel. Bohužel VŠ (hlásil jsem se pouze do ČB-rybářství) mi nevyšla, protože místo přijímaček se bral průměr známek a to jsem díky obecným předmětům neměl šanci ani na odvolání. Zkoušel jsem to dva roky a po tu bodu jsem pracoval na líhni. Je pravda, že po posledním marném pokusu dostat se na VŠ a první možnosti získat lépe placenou práci jsem od rybářů odešel montovat plastová okna, ale to jsem dělal tři týdny, než jsem v novinách narazil na inzerát redaktora rybářského časopisu. A ve výběrku jsem byl vybrán právě díky rybářské škole, znalosti rybařiny a tomu, že jsem měl jako koníčka focení. A kdybych od rybářů neodešel zpět na sever čech, nenarazil bych na ten inzerát a tuto práci, kterou už dělám osmým rokem, bych asi nikdy nedělal. Není to sice rybařina jako taková, i když i té se díky tomu co dělám mohu zase trochu věnovat.

Když se zeptáš kohokoliv úspěšného ve svém oboru, většina ti odpoví, že jejich úspěch je v tom, že dělají to, co je baví a šli za svým snem. Pokud se člověk nechá svázat negativy a bude dopředu počítat výhodnost cesty na kterou se má vydat, ničeho v životě nedosáhne.

Já osobně jsem rád, že jsem poslechl své rybářské sny a nepočítal jsem jestli tu práci mít budu, nebo ne. Ono to stejně není v těch školách, ale v nás samotných, jestli chceme, nebo nechceme a co jsme ochotni tomu dát, ale rozhodně jde vše snáz, když děláme co nás baví. Jinak obě rybářské školy jsou velmi kvalitní, mají bezvadné učitele a díky nevelkému počtu studentů je tam bezvadná atmosféra. Prostě ideální prostředí pro osobní růst těch, kteří chtějí.

RK - Profil | Út 11.2.2014 11:26:28

Tozan >> Teď mě ještě napadlo,zda nejsi zaměstnanec školy.Protože ten rukopis je jak z agitky. ,,Likvidace rybářských snů" , to přece nenapíše člověk s odstupem.........

RK - Profil | Út 11.2.2014 10:13:43

Tozan >> Milý Tozane.
Možná by bylo ku prospěchu věci,přečíst si celé to povídání komplet.
Mimo jiné píšu i o sobě.Měl jsem to velké štěstí,že jsem zakotvil po nezbytné rekvalifikaci ve stavebnictví.Nemohu si stěžovat a to říkám s pokorou,protože člověk nikdy neví co příjde.Rodinu s dvěmi dětmi a jejich a mými náročnými koníčky uživým. Tolik k mojí neschopnosti.
Gesto hlupáka může být spíš oslavování něčeho,co jsi neokusil a hodnotíš to.
Jestliže se mladý člověk vydává do světa,tak má rodič právo a i povinnost,snažit se mu vysvětlit vyhody a zápory jeho rozhodnutí.
Zápory hezky popsal Lauri:,,Jestliže v Česku existuje profese, jejíž příslušníci si mohou nejvíce stěžovat na nejnižší nárůst mezd oproti dobám komunismu, pak to nejsou pracovníci v těžkém průmyslu, ale rybáři." Takže jestliže u nás máme tržní kapitalismus,který je založen na penězích,tak se budu snažit,neuvrtat se do sraček.
Píšeš,že od známých víš,že zhruba polovina absolventů se uplatňuje v oboru, přibližně druhá polovina se rozhodne pro jiný směr.Jestliže jsi neabsolvoval tuto školu,tak nejspíš nebudeš mít tolik známých z oboru jako já.Opakuji,neznám nikoho ze znýmých,kdo by byl spokojený,když zůstal v oboru.Výjimku tvoří vysokoškoláci.Ovšem Ti jsou za stolem a ryby většinou vidí jako grafické nebo procentuální vyjádření ekonomických ukazatelů.
Tak a poslední.Jestliže ty máš ohromnou potřebu dělat propagátora této školy,tak já mám zase potřebu uvést věci na pravou míru.
Ohledně mojich životních proher: vyhrávám i ve sportu a ryby mi berou.
Ty ,který školu znáš jen z otevřených dveří ,dáváš moudra-musím se smát...................

A není to školou s tím souhlasím,je to dobou s tím také souhlasím.



Tozan - Profil | Po 10.2.2014 18:01:21

RK >> Tak tedy poslední příspěvek: Pane RK, to že jste v životě ničeho nedosáhl a přičítáte to svému klukovskému snu nemá asi se školou pranic společného, spíš to je odrazem Vaší neschopnosti. A shrnout vše závěrem, že je škola nahovno je gesto hlupáka, který nemá tušení, co hodnotí... V tom případě můžete tuto frázi pronést u každé školy, protože místa nemají po střední už ani absolventi středních škol stavebních, zdravotních atd., snad s výjimnou strojních. Není to školou, ale dobou, která je těžší. A nutit někoho, komu srdce velí do Vodňan, aby šel na strojaře, protože bude dělat práci, kdy sežene místo s větší pravděpodobností, byť se o strojařinu vůbec nezajímá, je cesta proti sobě samotnému... Tohle normální člověk neudělá.
Napsal jsem to jednou a napíšu to podruhé - od známých vím, že je zhruba polovina absolventů se uplatňuje v oboru, přibližně druhá polovina se rozhodne pro jiný směr. To je realita naprosté většiny středních odborných škol. Tak tady prosím nelikvidujte rybářské sny a raději se zamyslete nad tím, jestli ta chyba není náhodou ve Vás a ne ve škole... Kdo má malý potenciál, nepomůže mu ani to nejlepší gymnázium v zemi... Ta diskuse se už netýká vůbec příspěvku, možná by autoři uvítali, kdybyste si své životní prohry nechal pro sebe.

RK - Profil | St 5.2.2014 11:02:33

MichalU >> Proti škole nic nemám.A že vedení a učitelé jsou dobří je fajn.
Nicméně já hodnotil budoucí uplatnění.A tím také budoucí kvalitu života.A bohužel chudý Honza si princeznu nenajde.
Jako zaměstnanec asi nezbohatneš,ale při lepším výběru školy budeš mít alespoň šanci na rozumné uplatnění.Vidím kolem sebe kamarády,kteří pracují v různých odvětvích a ti,kteří mají lukrativní práci,dokáží i realizovat své sny.Třeba výpravy za rybami(Norsko,Slovinsko)atd.Dokáží v důsledku svoji vášeň realizovat lépe a radostněji,než zamindrákovaný člověk,který se věnuje pracovně svému pomýlenému mladickému snu.

MichalU - Profil | Út 4.2.2014 17:58:46

RK >> Ja si myslim ze za to nemuze ani tak skola ale dnesni zakony a majtele rybarskych podniku, a kdyz nad tim tak premyslim tak jako zamestnanec v dnesni dobe az na par pripadu nikde nezbohatnes. Jen se me nelibi tahle diskuse, skola udelala kus prace a to nemyslim jen timhle muzeem ale i v ucebnach intru atd. A vzdy se na mrku najde nekdo kdo to musi obratit proti autorovy, nezlob se na me...

RK - Profil | Út 4.2.2014 16:06:49

Lauri >> Jinak ten Jirka Staněk je můj spolužák. Co říká je pravda,ale v podstatě je to k ničemu.Protože to tak bude dál.A jestliže víme,že to tak bude dál,tak jsem velice udiven,že někdo je ochoten tuto školu absolvovat.Agrární komora je také udivena,ale tam maj teplé fleky.A jak víme sytý hladovému nevěří.Já si mslím ,že i věří ale je jim to jedno.Na oko ne samozřejmě.

RK - Profil | Út 4.2.2014 15:30:53

MichalU >> Panebože,tak já jsem zaujatej.
Já jsem blázen do přírody a ryb,ale mít syna(já ho mám),kterej by na tu školu chtěl jít,tak si s ním důrazně promluvím.
Hezky a neagresivně to napsal níže Lauri.
Prostě škola na hovno. V dnešní době podotýkám.
Bez prestiže a bez budoucnosti.

MichalU - Profil | Út 4.2.2014 14:42:29

Karel Dubský - >> Jinak pekna prace. Mame v planu se s klukama stavit na ples, tak budem met aspon na co se podivat :-)

MichalU - Profil | Út 4.2.2014 14:32:16

RK >> zda se me ze to resis az moc zaujate, ono ani decka z gymplu nemaj zadne uplatneni a neco si najdou. Tak si myslim ze pokud nechces delat v oboru tak nemusis zkoncit v lidlu, v dnesni dobe je to stejne vic o znamostech jak o skole. Ja praci v oboru mel domluvenou jeste kdyz sem byl na skole coz si myslim ze v dnesni dobe neni az tak spatne, kdyz vem u potaz ze vetsina mojich vrstevniku skoncila i na nekolik let na pracaku. To ze prace v rybarstvi neni nejak extra placena je vseobecne znama vec a taky zalezi asi u jake firmy a na jakem poste delas, ja byl taky dlouhou dobu nespokojeny ale ted se to trochu zlepsilo a kdyz vim za kolik i starsi chlapi jak ja delaji v tovarnach tak mozu byt rad za to co mam prozatim.

Lauri - Profil | Út 4.2.2014 11:54:53

doporučuji přečíst, to je realita za komunistů byli rybáři páni, teď už bohužel toto krásné odvětví nefrčí


foto: ČTK

Mzdy rybářů rostou pomalu
Plat rybáře je nyní necelých sedmnáct tisíc. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
12. listopadu 2007 9:58 | Lidovky.cz

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jestliže v Česku existuje profese, jejíž příslušníci si mohou nejvíce stěžovat na nejnižší nárůst mezd oproti dobám komunismu, pak to nejsou pracovníci v těžkém průmyslu, ale rybáři.


Z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem totiž překvapivě vyplývá, že z hlediska průměrných platů byly v roce 1989 nejlépe honorováni právě zaměstnanci v oboru rybářství a chovu ryb. Jejich průměrný plat těsně před pádem totality přesáhl 4100 korun hrubého. I když například někteří horníci brali i desetitisícové částky, celkově si v průmyslu lidé vydělávali takřka o čtvrtinu méně než rybáři.

„Rybářství bylo vysoce ziskové a ryby se už tehdy masivně vyvážely na Západ. Rybářské podniky tak vydělávaly devizy, což se mimo jiné projevovalo i na poměrně vysokých platech,“ řekl LN Jiří Staněk, vedoucí rybniční výroby podniku Lesy a rybníky města Českých Budějovic. Rybáři jako jediní v republice v roce 1989 v průměrných platech překonali magickou čtyřtisícovou hranici, když celkově průměrný plat dosahoval 3100 korun. Už v prvních letech po sametové revoluci ale začala alespoň z hlediska mezd sláva rybářské profese rychle pohasínat. Dnes totiž rybáři berou v průměru 16 836 korun, což je jen necelý čtyřnásobek „komunistické“ mzdy a o čtyři tisíce nižší částka než celkový průměr hospodářství. Žádné jiné zaměstnanecké odvětví si z hlediska průměrných mezd tak nepohoršilo oproti časům komunismu jako právě rybářství. Například v průmyslu stouply mzdy v absolutních číslech šestkrát, v dopravě a spojích takřka sedmkrát. Rekordmanem v růstu platů zůstává ale obor finančního zprostředkování, v němž mzdy vzrostly za posledních osmnáct let takřka třináctkrát na současných 40 000 korun hrubého. V roce 1989 přitom zaměstnanci ve finančním sektoru brali v průměru 3100 korun a rybářům se čtyřmi tisícovkami mohli jen závidět. „Proč si rybáři tak pohoršili? To je takový komplex důvodů, že bychom si o tom museli povídat hodiny,“ tvrdí Staněk. Obecně se ale podle něj dá říci, že rybářství je součást zemědělské výroby, která z hlediska mezd zaznamenala malý růst. „Systém podpory a dotací je špatný, protože v mnoha případech odměňuje zemědělce spíše za to, když nic neprodukují. Druhý problém spočívá v tom, že sice rostou náklady na výrobu, ale prodejní ceny tomu neodpovídají,“ říká Staněk.

Fakt, že se mzdy v zemědělství pohybují pod celkovým průměrem, se nelíbí ani zástupcům Agrární komory ČR. Zatímco v roce 2006 si Češi v průměru vydělávali 20 050 korun hrubého, v oblasti zemědělské výroby, myslivosti a lesnictví si zaměstnanec v průměru vydělal 14 483 korun. Většina zaměstnanců odvětví však pobírala mnohem nižší částku.

Podle některých zemědělců dnes souvisí nízké platy v jejich oboru i s tím, že největší podporu a dotace nedostává zemědělská výroba, ale takzvaná údržba krajiny. „V Česku se podpora zemědělství týká především takzvaných sedláků z Václaváku, kteří si někde pronajmou stovky hektarů luk, nechají na ně vyhnat krávy a berou stamiliony korun za to, že jim tu louku třeba třikrát za rok někdo zmulčuje nebo pokosí. Jinak nic,“ stěžuje si například František Špatný, chovatel koz z Bílska na Strakonicku. Takzvaní pasečkáři, kteří sami možná krávu ani neviděli, tak podle něj profitují ze zemědělských

Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/mzdy-rybaru-rostou-pomalu-​d0f-/moje-penize.aspx?c=A071112_095821_ln_ekonomika​_vvr

Lauri - Profil | Út 4.2.2014 11:34:30

Chlapci každý máte v něčem pravdu.
To co tvrdí RK je ale pravdivá realita. Mí spolužáci šli dělat Vodňany kvůli tomu, aby si rozšířili obzor a znalosti v rybách a rybářství. Podotýkám, že jsem školu dělal dálkově, takže tam byli spolužáci, kteří se například už živili chovem akvarijních rybek, dělali ve zpracovnách ryb a samozřejmě tam byli ti, kteří chtěli jakoukoliv maturitu a rybařina jim byla blízká, tak proto zvolili tento obor. Ten co dělal ve zpracovně ryb skončil, dříve než začal studovat, ti co se živili chovem a prodejem akvarijních ryb s tím skončili během studia a změnili úplně obor zaměstnání. Ti co si s maturitním vysvědčením z Vodňan mysleli, že jim patří svět byli zklamáni. Příklad mého kamaráda, který se rybařinou chtěl živit. Nastoupil v nejmenovaném rybářství za cca něco kolem deseti tisíc čistého. Dělal tam stejného ,,póvla" jako ti co rybářskou školu neměli. Dojížděl do práce 25km na kole. Měl manželku na mateřské a dvě děti. Skončil po pár měsících, při kterých se stále zadlužoval. Bylo to asi 5let dozadu, takže to není až taková historie. Tentýž člověk chtěl si vybudoval v Praze velkopěstírnu akvarijních ryb, bohužel mu to taky nevyšlo. Práce od nevidím do nevidím a ve finále byl rád, že není v mínusu. Další kamarád, absolvent z Třeboně. Přijel z třídního srazu, kde zjistil že se v oboru (jako rybářský dělník) živí jako jediný. A pokud vím, tak má také zaječí úmysly za lepším finančním hodnocením. Proto říkám rybářská škola je dobrá, ale spíš jako koníček než jako příprava na budoucí zaměstnání. Protože každý negramotný přidavač ve stavebnictví má více peněz než absolvent SRŠ. Další kamarád co absolvoval Vodňanskou VOŠku se tím také neživí, jeho spolužáci skončili v McDonaldu a jiných ,,podřadných" oborech. Něco jiného je asi jít potom na vysokou, tam je těch možností více. A pravdou je, že SRŠ připraví studenta na další studium velice dobře. Protože učitelé mají profesionální přístup, nebojí se sami učit novým věcem. Já tam přišel po absolvování jiné školy a nestačil jsem se divit. Smekám před učiteli ve Vodňanech, i když pravdou je, že paní Jarolímkovou už bych potkat nemusel :))

RK - Profil | Út 4.2.2014 10:54:36

Janh >> Tak jsem zvědav co budeš říkat za takových dalších 10.let v provozu.
Já už mám to srovnání od kluků,co byli srdcaři,ale dneska už mluvěj jinak.Po pár pivech samozřejmě.
Bez piv se k tomu nikdo nepřizná.Protože by sis uvědomil,že stejně zabahněnou cestu máš i po zbytek života.
Vzpomínám na svého kamaráda,který obcházel nová zaměstnání.Když při pohovoru řekl,že je rybář,tak většinou volali ochranku.
Takže škola je fajn,záměry ušlechtilé,hřeje to na srdíčku,ale je to pumprdentlich........asi víš od Oty Pavla,která bije co?

RK - Profil | Út 4.2.2014 10:46:51

Rafe >> Důležité je,že se máš kam vrátit

Janh - Profil | Pá 31.1.2014 22:34:20

Zdar pánové. Diskuze o uplatnění je zajímavá, ale trochu mimo téma. Muzeum je pěkný. Školu jsem dodělal před osmi lety a vzpomínám jen v dobrém. Na SRŠ jsou snad opravdu jen srdcaři, dali nám hodně. Kdo tam byl, rozumí. V provozu nejsem kvůli penězům, to je pravda. Ale žiju s vědomím, že studiem ve Vodňanech jsem si splnil sen. A to mě prostě těší. Hned bych se tam vrátil.

Rafe - Profil | Pá 24.1.2014 21:04:46

No, pánové, jen aby to po vysoké jiné bylo.. Mám střední jako mechanik seřizovač a potom jsem se vyučil jako obráběč kovů. Dělat jsem to nechtěl, a tak jsem šel dál, šel jsem na FROV. V této situaci si nejsem úplně jist, jestli najdu práci v oboru mimo JČU. Rybářských firem tolik není a místo zootechnika bývá většinou dlouho obsazeno.. Každopádně mě to na škole baví, je tam příjemný kolektiv a předměty jsou zajímavé, zatím tedy na uplatnění nemyslím a když mi to náhodou nevyšlo, vrátím se k mašinám..