Jak jsme se chystali na jaro

Kategorie: Plavaná
Aneb výroba splávků v paneláku

Proč vlastně?

Není nic lepšího, než chytit rybu na vlastnoručně vyrobené náčiní. Co si budeme povídat, zima není nejoblíbenějším obdobím rybáře, tak proč nevyužít čas mezi vánočkou a silvestrovskými oslavami k přípravě na přicházející sezonu. No a tak nějak došlo k tomu, že jsme se s Davidem (9 roků), dali do výroby splávků.

Nyní předávám slovo a Davídek vám napíše, co vše jsme k tomu potřebovali.

K výrobě splávků jsme potřebovali - balsu, vrtačku, barvy, dráty na očka, dřevo na stojan na vrtačku, bambusové špejle, šmirglový papír a lodní lak a bužírku :-)

Děkuji Davi :-).

Vzhledem k tomu, že bydlíme v paneláku a vymoženosti jako soustruh nevlastníme, museli jsme si vystačit s běžnou vrtačkou, na kterou jsme si vyrobili takový provizorní stojánek - nebo spíše lehánek.

Tvarujeme dle libosti

Když jsme měli lehánek hotový, nařezali jsme si špalíčky z balsy, kterými jsme propíchli bambusové špejle a nahrubo zařízli hrany balsy přibližně podle budoucího vzhledu splávku. Obzvláště u menších kousků balsy není na škodu špejli zakápnout při nasunování lepidlem, aby se při soustružení neprotáčela.



Vidíte, jak to Davídkovi jde? Všimněte si velice důležitého pomocníka - vysavače. Umístěním trubky od vysavače k "soustruhu" jsme si ušetřili hodně práce při úklidu. Tvary splávků jsme volili dle libosti a "jak se to povedlo". Jejich účinnost tedy budeme muset vyzkoušet :-).



Od maminky jsme si půjčili kulaté kleště na korálkování a vytvořili různá očka z drátku, která jsme pomocí vteřinového lepidla umístili na balsová tělíčka splávků. Na zkoušku jsme udělali i "waglery", kterým jsme očka (ve dvou případech i s olůvkem) připevnili pomocí nitě na špejli.

Barvím, barvíš, barvíme...

Po vysoustružení různých tvarů, a letmém úklidu, jsme se rozhodli vyrobit další pomůcku. Davídku, řekneš nám, jaká to byla?


Museli jsme si vyrobit držák na kterém jsme barvili splávky. Použili jsme merkur a při točení kličkou se splávek otáčel, abysme ho mohli nabarvit a nalakovat ...


Tento stojánek, alespoň jak jsme doufali, nám měl pomoci v rovnoměrné lince barvy na splávku, nefungoval dokonale, ale pro naše potřeby to stačilo :-)

A nakonec závěr

Po zaschnutí jsme vše nalakovali několika vrstvami lodního laku a výsledek můžete vidět na poslední fotografii. Nyní nám už zbývá jen vyzkoušet gramáž, označit číslem splávek a čekat na vysněné jaro a první záběry :-)


 
Maroku - 11.1.2014

Diskuse k miničlánku

Annaq1w - Profil | So 19.4.2014 10:58:20

Také jsme doma dělali něco podobného :-)

Dandy64 - Profil | Ne 19.1.2014 12:10:10

Přidám ještě nápad z článku s vysavačem a je to-úchyt se dělá..

Dandy64 - Profil | Ne 19.1.2014 12:09:18

detail

Dandy64 - Profil | Ne 19.1.2014 12:08:26

Jsem se inspiroval a oprášil stojan, nad kterým jsem dlouho uvažoval pro další výrobu splávků...

Maroku - Profil | Ne 19.1.2014 11:51:07

Hora >> Děkujeme, orobinec určitě zkusíme, roste nedaleko u rybníka, akorát musí začít trochu mrznout, abysme se k němu dostali bez nedobrovolné koupele :-)

Hora - Profil | Čt 16.1.2014 15:59:37

Looki >> tak zkus použít orobinec na waglery,mám s tím velmi dobré zkušenosti.

Grassel - Profil | Čt 16.1.2014 12:19:22

Looki >> Dobře Ty!!! To mikádo je super nápad!! Díky za něj,taky se nechám inspirovat :) DIIIIIIIIKY

Maroku - Profil | Út 14.1.2014 19:05:46

Looki >> použili jsme bambusové špejle na špízy, normální se opravdu nehodí, to máš pravdu :-). Díky za tip s mikádem!

Looki - Profil | Út 14.1.2014 17:43:19

Misto tech dříku ze špejli,si zajedte do OBI (nebo jineho hobby marketu) a sezente si bambusove.Ty se nelamou,nebo si kupte detskou hru mikado, http://www.svet-her.cz/spolecenske-hry/mikado-plast​ove/ tam jsou takove plastove tycky (cele baleni stoji 60kc) a ty jsou uz nabarvene. Jinak mi osobne vyhovuje zatim tvar angličaku ci wagleru. Z rakosu ty waglery moc nevydrzi, to uz radeji sezente hrubsi bambus,nebo primo nejakou plastovou trubicku jako je na pur pěně (ale tenči),snad to budou mit nekde v hobby marketech. Kdysi byl nekde tady clanek o vyrobe brček ze slamek do pití.ale to je takove domacke,ale mrknout muzete.
a jeste pro inspiraci: razicí barvy prodavaji modelarske potreby (barvy to jsou Revell) a jsou paradni

aleš vavřina - Profil | Út 14.1.2014 10:52:39

Maroku - >> Být tam hodnocení, tak za článek a jeho námět by byla 1 jak vyšije. Vzhledem k tomu, že o domácí výrobě retro splávků taky uvažuju, tak rozhodně se budu i inspirovat. Chlape fakt pěkný článek.

uhrkapr - Profil | Po 13.1.2014 22:57:33

Tohle je úplně fantastický,ten hošík na to do smrti nezapomene a když na ně něco chytí má být na co pyšný.Mám stejné vzpomínky spojené s mým dědou. Už se těším,až bude vnukovi těch 9, už teď to do něj po troškách cpu,hlavně o vztahu k přírodě-Díky a víc takových otců.