Brigáda nadšenců na Nových mlýnech

Kategorie: Všeobecné
Ptáte-li se, proč název této reportáže obsahuje zrovna slovo nadšenci, pokusím se Vám právě toto slovo trochu přiblížit a důvod jeho použití objasnit. Je tomu už pár týdnů, co jsem se z internetu dozvěděl o aktivitě mého kamaráda Miry Matějoviče. Jednoduše má Novomlýnskou nádrž rád a ne jen jako vášnivý kaprař. Umím si představit, že lidí co tuto perlu pod Pavlovskými vrchy milují, stejně jako on, bude spousta, ale Mira se rozhodl, že odvézt igelitku odpadků z místa, kde právě chytá je trochu málo a vzhledem k délce břehu jen kapka v moři. Postupně v něm uzrála myšlenka, že lidí smýšlejících podobně může být dost na to, aby ve svém volném čase bez nároku na jakoukoliv odměnu přidali ruku k dílu a pokusili se proměnit aspoň pořádný kus břehu v důstojnou krajinu.


Vzal si na sebe organizaci a začal s přípravou. Rozhodl se jít svou cestou v podstatě formou akce Z lidí dobré vůle. V první řadě kontaktoval státní podnik Povodí s žádostí o přístup na břehy a klíče od příjezdových bran. Stejně tak všechny paní starostky a pány starosty z jednotlivých katastrů do, kterých dotčené úseky břehů Dyje 5 zasahují. Dlužno říci, že u většiny obcí se setkal s velice vstřícným jednáním. Ono totiž není „až tak složité“ pytle naplnit odpadem, ale co s ním potom dál? Mají se tyto pytle válet někde na hromadě u příjezdové cesty x měsíců než je vítr rozežene zpět do krajiny? Jednoduše koncovkou celé akce muselo být uložení na sběrné dvory jednotlivých obcí. Po dohodě s obcemi se tedy určila místa svozu a obce poskytly igelitové pytle. První část příprav, které nikdo z nás zásadně neřešil, Mira dotáhl do úspěšného konce.


Teď už bylo vše připraveno a šlo jen o to, aby bylo dost nezištných rukou a nohou k provedení záměru úklidu břehu Novomlýnské nádrže. Na různých sociálních sítích od MRK.cz po Facebook proletěla informace o plánované brigádě jako blesk. Prvotní reakce, jak už to tak mnohdy bývá, byly velice kladné a účast přislíbila spousta lidí. Mira měl dostatek času zmapovat rozsah znečištění a vytipovat místa, která budou čištěna přednostně v návaznosti na množství brigádníků. Mě osobně velice překvapila odpovědnost Miry a perfektně připravené podklady map katastrů a vytýčení jednotlivých zón, s deníčkem plným kontaktů, s poznámkami v plánech úseků. Prostě si s tím dal mravenčí práci a podotýkám, že bez jakékoliv vidiny nějaké odměny. V dnešní uspěchané a konzumní době, si toto počínání už pomalu troufám zařadit do oddílu zralého na diagnózu :o)
No a přišel den D, sobota ráno 16.11. 2013. Na domluveném místě srazu na parkovišti nedaleko vrat jezera se pomalu začali sjíždět brigádníci. Já přijel 15 minut před časem srazu a na parkovišti s Mirem stáli čtyři kluci. Moc příjemný pohled to nebyl, ale netrvalo to ani půl hodiny a bylo nás cca 25 plus tři děti a jeden pes a to už bylo veselejší a v tomto počtu se dal udělat kus práce. Mira nás všechny přivítal a rozdělil úkoly. Plán byl jednoduchý, při tomto počtu jistě neuklidíme vše, co naplánoval, ale zvládneme toho jistě dost. Na šakvickou stranu byli vysláni čtyři kluci vzhledem k tomu, že je relativně schůdná a zbytek se přesunul na břeh spadající do katastru Milovic a Pavlova. Systém fungoval jak na drátkách, naskákali jsme do Jardovi skříňovky a vždy po cca 200 metrech byla vysazena dvojice s pytlem a provázky, označili začátek svého úseku a jelo se dál. Takto jsme pokryli cca 2km břehu a začaly petkové žně. Je až s podivem jak důmyslně někteří rybáři umí schovávat odpadky mezi kameny. Nedělám si iluze ani o turistech a s určitostí si troufám tvrdit, že vlny jezera časem přinesou novou várku odpadu, ale aspoň na nějaký čas se nebudeme muset za Novomlýnskou nádrž stydět.



Na relativně malou skupinku brigádníků se podařilo uklidit hodný kus břehu a to dohromady 6,1km v katastrech obcí Milovice, Pavlov a Šakvice. Co se týče množství odpadu, tak jako jeden z těch, co pytle nakládali a skládali na určených místech, si troufám počet odhadnout na cca 250 žoků. Víc jsme zvládnout při tomto počtu lidí nedokázali, ale ono není tak podstatné kolik se toho uklidilo, jako spíš to, že v dnešní době jsou ještě lidi ochotni účastnit se ve svém volném čase na své náklady bez nároku na odměnu podobných akcí. Jako perličku mohu uvést 5 brigádníků ze Slovenska, přijeli kapraři co na Novomlýnské nechytají, za to klobouk dolu chalani. A aby to nevypadalo, že se účastnili akce jen kapraři, nebylo tomu tak, přijeli kluci, co vláčí, chytají plavanou nebo feeder. Byla to brigáda rybářů, vůbec to nebylo o kaprařině. Za sebe mohu jen konstatovat, že jsem čekal ze strany kaprařů trochu větší účast, ale co už, díky Bohu za těch pár co přijelo.


Neodvratně se blížil večer, na obloze už svítil měsíc v úplňku a my nakládali poslední pytle do skříňovky na šakvické straně. Až večer jsme si uvědomili, co všechno zvládne pár lidí, kteří přijedou nezištně máknout. Před odjezdem domů jsme se ještě zastavili na večeři v klidu si užít trochu toho klidu a pohody. Mirka teda ještě čekal odvoz nepoužitých pytlů na obce, vrácení zapůjčeného vozíku do mateřské MO Rakvice, za což klukům děkujeme a úklid auta. Myslím si, že auto uklízí ještě teď, co píši tyto řádky vzhledem k tomu, že se do kufru podařil vylít zbytek svařáku z konví :o)
Závěrem bych rád poděkoval Mirovi a všem klukům co se účastnili, státnímu podniku Povodí, že nám umožnil protáhnout těla na čistém vzduchu, obcím za vstřícnou ruku a všem, kterým by rád poděkoval Mira a já o nich jako řadový sběrač nevím.
 
Kochač - 6.12.2013

Diskuse k miničlánku

Končan - Profil | Út 10.12.2013 7:48:45

Ano přesně tak sůhlasím z Dunem DÍKY Miro.Už ať je jaro.

dun - Profil | Po 9.12.2013 21:27:45

mimat >> My děkujeme Tobě Miro :-)

mimat - Profil | Po 9.12.2013 21:14:48

šimi.p >> Ahoj, diskuze k této brigádě tu byla 5 týdnů před termínem. Bylo to taky v "kalendáři akcí". Diskuzi jsem také uveřejnil na carpfishing. cz a na faceboku. Tři dny před brigádou jsem to nechal vyhlásit ve všech okolních obcích rozhlasem.
Reklamu bych platit rozhodně nemohl, i tak to bylo náročné... Pokud se vše podaří jak letos, hlavně obce budou spolupracovat, tak to budeme opakovat. Nicméně z jara nás čeká ještě 2,3 km katastru Přítluk (Nové Mlýny) Ten nebyl v plánu, jelikož by jsme neměli kam uložit odpad. Teď už máme :o) V plánu jsme měli 9 kilometrů, nakonec jsme vyčistily ve dvou etapách 11 km.

"Každá ruka dobrá"

Díky všem :o)

F.T.M. - Profil | Po 9.12.2013 19:40:05

rover >> Jestli je to tak, tak je to celkem "smutný příběh" :-(((((((

rover - Profil | Po 9.12.2013 18:54:52

F.T.M. >> :-) Tam už to tak "platí " roky.

šimi.p - Profil | Po 9.12.2013 16:23:09

Chlapi jste borci, příště pojedu s Váma...bylo by lepší příště akci více zmedializovat

Ježkec - Profil | Ne 8.12.2013 22:36:33

Na Mlýnech sem nechytal, chytám druhým rokem, ale byl jsem párkrát vláčet na Dyji a Jihlavu, a příště až bude taková akce, tak si to v práci zařídím, abych mohl jet taky něco udělat pro překrásnou Pálavu chlapi!

vundu - Profil | Ne 8.12.2013 21:31:30

Soulfish >> to do nich vštěpujeme už od začátku kroužku a praktikujeme to ihned po příchodu k vodě.....a nevěřil by si jakou mají radost z toho že udělali něco pro blaho přírody.....

hraji - Profil | Ne 8.12.2013 20:46:43

Soulfish >> moje zkušenost mi říká, že pokud to v tom dítěti není zakotveno výchovou v rodině a především příkladem jeho rodičů, v kroužku už s tím skoro nic neuděláš. To je jako s chytáním kapra. Když ti přijde do kroužku dítě, které vyrůstalo vedle dědečka - běžného rybáře, už z něj tu mantru o kaprovi jako jediné rybě nevymlátíš.

Soulfish - Profil | Ne 8.12.2013 19:13:21

hraji >> ono by stačilo, kdyby rybáři nebyli prasata a odnášeli si ten nepořádek domů, místo toho aby všechen ten humus nechali u vody přímo na lovném místě nebo v keři o pár metrů vedle

proto bych prosil všechny rodiče rybáře a vedoucí kroužků, aby případnou lovící ratolest vedli k uklízení lovných míst po ukončení lovu