Spor dvou filosofií

Kategorie: Všeobecné
Existuje střet dvou rybolovných filosofií, který nikdy nebude vyřešen, protože nejde přiklonit se na jednu nebo druhou stranu a mít 100% jistotu správnosti. Je to stokrát omlácená sláma se spousty klišé a pokud se to téma objeví někde v diskusi, snažím se nereagovat. V reálu se pohybuji mezi těmi dvěma extrémy, ale příští rok se chystám zkusit si pár závodů ve feederu a to mě spolu s částí diskuse pod jedním článkem Milana Tychlera donutilo proti mé vůli o tom zase přemýšlet, i když mou pozici k této věci už to asi nezmění. Jde o příznivce a odpůrce závodního rybolovu nebo příznivce a odpůrce čudlařiny (a trochu i o příznivce a odpůrce CHaP). Mimochodem M. Tychler ten spor trefně přirovnal ke sporu zastánců a odpůrců koňských dostihů.

Zákon a prováděcí vyhláška, jejichž výtah je v "rybářském řádu", na jednom nebo víc místech zdůrazňují nutnost šetrného zacházení s rybou hájenou, podměrečnou a obecně takovou, kterou bude puštěna. Ideální způsob je vyproštění háčku bez kontaktu s rybou ještě ve vodě, tj. aniž bych se jí dotýkal podběrákem nebo rukou.
Zároveň je potřeba připustit, že v dnešní moderní době všichni chytáme pro zábavu. Rozdíl je jen v tom, že někdo to připouští a propaguje a někdo to popírá a tvrdí, že "loví", tudíž primárně si jde k vodě rybu ponechat a je mu proti srsti ryby trápit bezúčelným lovem jen pro zábavu (nebo čudlařit). Autor několika článků tady na MRKu "osprey" dokonce uvažoval, jestli vůbec má právo ryby lovit a pak pouštět nebo čudlařit.

Na celé problematice je zajímavá jedna věc. Obvykle je možné setkávat se s tím, že závodníci nebo kapraři specialisté bývají často zároveň příznivci CHaP, bývají zvyklí ryby pouštět (anebo musí kvůli K70) a snad i většinou mít šetrnější přístup k věci (aspoň mimo závod a určitě ne všichni). Šetrné chování k rybě provedené do důsledku znamená nechňapat rybu celou rukou, neválet ji po trávě nebo něčem horším, nenechávat úmyslně zažrat nástrahu do jícnu, omezovat používání podběráku k omezení stírání rybího ochranného slizu, v zimě nepokládat rybu na sníh a tuplem omezit kontakt s "velmi teplou" lidskou rukou, netahat ryby z vody vzduchem, ať už má jakoukoliv velikost, neměřit a nefotit tuctové ryby a neprodlužovat jim tím pobyt na břehu atd. atd. Osobně se teď snažím provádět maximum věcí z výše namátkou vyjmenovaných, dokonce dnes už nechápu, jak jsem mohl chytat na háček s protihrotem - vždy zamačkávám protihrot peánem. Ale co závod? Tam rybáři provádějí opak šetrného chování - vždy používají podběrák, používají vezírek, tzn. že sakují ryby, přestože dopředu vědí, že je budou pouštět, pravděpodobně všichni používají protihroty, aby snížili riziko spadnutí ryby, ryby se přesypávají z vezírků do jiných saků k vážení a pak jsou sypány do vody.
Možná pro většinu rybářů jsou to nesmysly. Vím ale, že v tomto uvažování nejsem zdaleka sám a pro důkladněji přemýšlící kolegy - stejně jako pro mě - může nastat otázka, jak se k tomu postavit. Já se přiznám, že odsouzení závodů z důvodu nešetrného chování k rybě a samoúčelného lovu mě zatím nikdy nenapadlo, setkal jsem se s tím v jedné diskusi před pár dny poprvé a překvapilo mě, že to mojí hlavu tolik zaměstnalo.

Své chuti závodit a čudlařit se nevzdám:

1. Přístup k chození na ryby za účelem plnění "pravé podstaty lovu", tj. ponechání si ryb je podle mě jen zdánlivě vznešenou legalizací primárnějšího záměru - zábavy. A ponechání ryby a masa je sekundární, protože několik tisíc let se už člověk lovem živit nepotřebuje, i když lovecký pud mu zůstal a takto na to nahlížet zřejmě nejde.

2. Z toho vyplývá, že v dnešní době se za smysluplné náplnění podstaty lovu dají považovat širší cíle nebo záměry, např. závodění nebo lov drobnějších ryb, které budou puštěny nebo lov trofejních ryb, které budou taky puštěny - samozřejmě za předpokladu maximální šetrnosti, protože nemá smysl pouštět rybu poraněnou nebo předem odsouzenou k uhynutí způsobeným poraněním; a podle mě závodní způsob chování k rybám to splňuje, přestože překračuje ustanovení RŘ a ryby nejsou vyprošťovány už ve vodě, je jim otírán sliz podběrákem a vezírkem atd. atd. Nemyslím si, že by to bylo nešetrné, nevěřím, že to rybě neumožní přežít a považuji povinnost vyprostit rybu ještě ve vodě za přehnanou a většinou technicky nemožnou. Můžu se na to dívat tak, že právo takto s rybami zacházet je právě právem lovce, který sice už ryby neloví pro obživu, ale lovcem zůstává a svoje lovecké předurčení naplňuje humánně nejen usmrcením, ale i závoděním nebo čudlařením.

Co se mě týče, většinu ryb pouštím, ale na ryby jdu vždy s tím, že odpovídající pro mě zajímavou rybu si rád nechám - kapra kolem 50 cm a cejna kolem min. 35-40 cm (větší ne). Ostatní ryby nemám to srdce si nechat (nebo jsou moc malé) a nenechal bych si hezké a míň vysazované nebo málo se vyskytující ryby jen proto, že "jsem lovcem".
 
Bečetka - 10.12.2013

Diskuse k miničlánku

Doudleban - Profil | Ne 15.12.2013 10:19:29

Bečetka - >> Článek mi přišel poměrně zmatený. Dvoubodové vyústění to ale zabilo totálně.

Bod 1: Všichni jsou stejní a někteří i horší.
Bod 2: Vůbec to není až tak špatné, z čehož vyplývá, že je to vlastně dobré.

Celé je to vylepšené hrstkou věření a domněnek.

Stejným postupem si můžeš ,,obhájit" naprosto cokoliv.

Mrknato - Profil | Ne 15.12.2013 9:47:13

Dedekk >> Máš recht, že ČRS je zájmová organizace, která ale dnes poskytuje svým "členům" neopomenutelné výhody, oproti rybolovu nečlenů. Změna členství v jiné organizaci ČRS, či MRS nic podstatného neřeší.

Sám svaz říká, že rybolov se provádí dle zákona 99/2004 a jeho prováděcí vyhlášky. Tam ale o závodění není ani slovo, navíc výkon rybářského práva a svazoživot jsou dvě zcela odlišné věci, které se dějí dle dvou zcela odlišných zákonů. Plést to dokupy může jen anonymní bulík, nebo agitátor.

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 19:30:49

Woohooo >> ja rybolovem pouze castecne uspokojuji svou primitivni touhu lovit, a tim alespon castecne nachazim poteseni ze zivota ve 21. stoleti. Jsem bliz prirode, ale uslechtileho na tom neshledavam nic. To bych fakt musel jen krmit.

retrívr - Profil | Pá 13.12.2013 16:09:41

O filosofii nic nevím, je to věc názoru, tady myslím, že je to rozdíl.Na lovu je ušlechtilý způsob lovu a jeho kvalita, tedy nemyslím cena lovných pomůcek. Člověk je od přírody lovec. Ano situace je jiná, je však zcela zcestné vyjímat rybaření z " chodu života".Tady se stále vytrhávají jednotlivé problémy, které jsou však součástí vývoje společnosti. Netvrdím, že vývoj jde šťastným směrem. Rybařina je jen velmi malou součástí toho vývoje a to je velmi dobře. Závody jsou zcela jiný level, tady je to zcela bez komentáře.

computerfish - Profil | Pá 13.12.2013 16:02:03

Siven Polní >> Souhlasím, s tebou. Rybářské závody v současném podání a k tomu ještě na umělých nádržích není nic jiného než obyčejná rybí štvanice na nebohé ryby, které se nestačily ani rozkoukat neb byly do vody vrženy z valníku těsně před závodem aby byly následně vytaženy, přeměřeny a započítány nějakému šťastlivci. To už bych pokládal za daleko více humální způsob sportu nasypat na Staromáku krmení holubům a chytat je do podběráku na čas.

Woohooo - Profil | Pá 13.12.2013 15:37:49

Siven Polní >> Ne jako vazne :D co je na rybarine ušlechtilého ... jednou sem mel debatu s ochrancem přírody kámošem a ptal se me když ma někdo ryby tak mooooc rad proc proste nechodi k rybniku jen s kusem chleba nakrmit kapry ... a nevenuje ty peníze co da do rybariny na ochranu ryb a nejak neprispeje svoji praci k tomu :))) co je na tom nasem konicku tak ušlechtilého ?

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 15:32:01

Woohooo >> Hm, ze by ironie?

Woohooo - Profil | Pá 13.12.2013 14:45:38

Siven Polní >> Nevim opravdu ke si vzal ze na rybarine je něco ušlechtilého ... ostatne jako téměř na vsem co clovek dela :)))

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 14:37:54

Drozďák >> No jo, to je prostě sport, že ano. Ale co, nejsem naivka. Když před fotbalem nechá policie dělat hulváty to, za co by jedince za jiných okolností nekompromisně sbalila, tak co by si rybaříci nezadováděli na "závodech". Naštěstí to většinou jde mimo mě, někdy se však bohužel nechtěně s fanoušky či aktivními sportovci potkám. V obou případech mám jasno, nenadělám však nic. Jinak co se např. závodů v plavané v UH týče - bezprostředně po nich se na místním svazu konala oslavná trachtace za účasti mezinárodních "sportovců". Na dohled od jejich šmajchlkabinetu se válely po břehu a ve vodě stovky mrtvých , vyzávoděných ouklejí, plotiček, jelečků a bolínků. Nejsem cíťa, ale nemám rád, když se hovadství skrývá za ušlechtilou činnost, a navíc je konáno opět za asistence lidí, kteří by na zlořád měli dohlížet - a jindy taky velice svědomitě dohlíží - to ale zrovna nemají hlavy zasunuty v mezinárodně závodních perdelích.
Takže jestli je děda, který zmasí kapře, hovado, a závodníci jsou jiná liga, protože to mají tak nějak posvěcené a jsou ušlechtilí - na tohle mám odpovědi: za 1.ne a za 2. ne-e.

Woohooo - Profil | Pá 13.12.2013 14:24:02

Tohle je opravdu vrchol ... myslim ze zadny normalni rybar nepotrebuje podobne clanky a zvasty co se tady predvadi ... ono je moderni za něco bojovat kdo bojuje je v kurzu a je jedno jesli bojujete za zacleneni mensin do majoritni spoelcnosti ... nebo za rovnopravnost homosexualu ... nebo před stadionem za svůj oblibeny tym zkratka boj je v kurzu :))) moc me tesi všechny reakce které galatne rikaji ze clanek je o nicem ... lide keri svazove rybari jen a pouze kuli jidlu je absolutni minorita skoro hodna ochrany pre jak je videt vlivem módních trendu brzy vymizi :))

Drozďák - Profil | Pá 13.12.2013 14:15:46

Siven Polní >> ale zdůvodnil si to úžasně. Jako nejčistší to závodění není, ale jsou i větší dobytci.

Kolikrát už jsem to četl...

brach - Profil | Pá 13.12.2013 14:13:10

Skutečně mluvíš o "filosofiích"?
Myslím, že filosofie je úplně něco jinoho, než chytání, nechytání, braní, nebraní ryb.
Každému, co jeho jest....

J.P. - Profil | Pá 13.12.2013 14:02:57

Pro obě filosofie,je ale jeden stejný základ.Ryba se většinou musí v chovném zařízení nechat vyrůst do určité velikosti(ne jen kapr ,ale i ostatní druhy ryb),potom se několikrát slovuje ,přepravuje a vysazuje , a to je mnohdy větší stres a poškození pro vysazovanou rybu,než její násladné ulovení a šetrné vrácení zpět. Proto tento spor má z mého pohledu jediné řešení,ten kdo si chce ponechat ulovenou rybu,musí ji zkrátit utrpeni(nejlépe ihned usmrtit),ne jí hodiny týrat v uzlíkovém vezírku nebo nechat leknou na břehu .Ten kdo chce ulovenou rybu opět pustit,tak co možná nejšetrněji(ne ji sakovat kvůli focení a pod.) a nejrychleji. Závody,to bude vždy problém,i když jsou ryby sakována v eko. vezírech, dochází k jejich poškození. Řešení je u každého z nás jak budeme k rybám přistupovat a jak s nima budem zacházet.

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 8:32:10

tomato >>

"pretekár má aj väčší cit k rybe - v situácii, keď nie je na preteku"

Nádhera. To bych dal na trička. Závodníkům. A nebo jako zvláštní motto do "závodníkovy" členské legitimace. Nebo v minulém čase do smuteční řeči - pecka :)

Siven Polní - Profil | Pá 13.12.2013 8:22:50

Bečetka >> Zaplísněné...?

Bečetka - Profil | Pá 13.12.2013 8:00:19

tomato >> Ca znamena zplesnene?

tomato - Profil | Čt 12.12.2013 23:55:05

Naozaj si nepamätám splesnené ryby na rybníku po žiadnom závode... Myslím to samozrejme s odstupom času.
To, že používam pri vylovovaní ryby podberák je určite lepšie, ako ju ťahať po zemi a navyše mám pogumovanú fish friendly sieťku. Pretekárska plávaná určite nie je k rybám moc šetrná, ale keď sa dívam na ostatných dementov pri vode - bežný rybár, tak sme určite šetrnejší - pretekári, pretože si myslím, že pretekár má aj väčší cit k rybe - v situácii, keď nie je na preteku. Rybu si dokáže viac vážiť.
Ja si pred každou rybou namočím ruku, prejdem k vode a keď mi nezavadzia pupok, tak ju v tej vode aj vypnem...
A tým ,ktorým vadí blíženie rybám, tak si neberte rybársky lístok a nakúpte za peniaze krmivo pre ryby. Budete sa cítiť určite lepšie.

Juraj - Profil | St 11.12.2013 23:08:44

Bečetka >> Nerozumím tomu, proč někdo řeší protihroty u háčků č. 10 a menších. Ten pokud háček vyndávám správně rybu zkrátka nepoškodí. TEČKA!