Okoun říční v obrazech

Kategorie: Všeobecné
Okouna říčního považuji za naprostý skvost a klenot našich vod. Takový okoun, když se „podaří“, je skvělá ryba. Nádherně vybarvený, pruhovaný jako tygr, s velkýma tmavýma a jiskrnýma očima. Šarlat ploutví mu dává šmrnc a ostnaté ploutve budí respekt. Ať už chytíte trofejní exemplář, nebo drobnou rybku z malé tůně, vždycky má tato ryba něco do sebe. Je to velký hltavec a mnoho jich pro tuhle vlastnost nepřežije, protože hloupý rybář se nechce svého háčku vzdát a často malé ryby při jeho vyprošťovaní smrtelně poraní. I malý okoun dokáže v mžiku zhltnout velkou žížalu a může to být jeho poslední.

Okouna si můžete splést jen těžko s jinou rybou, nejen pro jeho tvar těla, zbarvení, které sice může mít různé varianty, ale přesto je typické, ale především pro jeho pichlavou hřbetní ploutev. Podobnou sice má také candát a ježdík, ovšem zbarvení těla je jiné. Nejpodobnější je malý candát, ale ten nemá tělo tak vysoké jako okoun. Žádná z těchto ryb však nemá karmínové ploutve, které jsou pro okouny typické. Občas se setkáte i s „vybledlejší“ rybou, ale zásadní problém s jejím určením snad mít nemůžete. Připomeňme si poznávací znaky našeho milého okouna na několika fotografiích.


Okoun je oproti dřívější době méně zastoupen, a větší kusy jsou vzácnější


Okoun – odtud možná pochází i jeho jméno, loví především podle zraku. Má velké oči se zlatým kroužkem na rohovce.


Pro okouny jsou typická velká, široce roztažitelná ústa s jemnými zoubky


Prsní ploutve nemívají obvykle výrazné zabarvení, ale pokud ano, tak opět do oranžova.


Břišní a řitní ploutev jsou výrazně oranžové.


Ocasní ploutev je šedá, velmi lehce vykrojená se špičatými laloky a s lehkým odstínem oranžové v krajích.


Typická pro okouna je ostnatá hřbetní ploutev s černou skvrnkou v zadní části u hřbetu


Okoun má dvě hřbetní ploutve. Druhá, položená blíže k ocasu, ostnatá není. Zbarvení bývá v odstínech šedé.


Okouni, stejně jako většina ryb se předvádí v různobarevných odstínech podle prostředí, ve kterém žijí. Typický je pro ně tmavý až černý hřbet a zelené boky s černým svislým pruhováním. Tmavých pruhů bývá obvykle 5-7. U některých velkých jedinců může být pruhování málo výrazné, ale obvykle je dobře patrné. Postranní čára je položena výše a kopíruje linii hřbetu. Šupiny jsou drobné a pevně vrostlé v kůži.


Na skřelích mají okouni špičatý trn, který dokáže nepříjemně poranit.
 
Milan Tychler - 22.10.2013

Diskuse k miničlánku

Vítek - Profil | Út 29.10.2013 11:43:14

Reznik76 >> "Pražácí" dle vzoru "monteří"

Vítek - Profil | So 26.10.2013 9:34:21

Pěkný článek! Patří se ještě přičinit, že okouni z čistých vod mají obvykle výraznější barvy, než z vod přikalených. Někdy mají okouni odstín až do šedomodré. Trn se skrývá i na prsních a břišních ploutvích.

nofish - Profil | Pá 25.10.2013 14:33:39

Přemas >> CarpHouser - 25.10.2013 8:18:27 >> Mluvíš obecně. To že ryba v určitém prostředí, s uriitou potravou a tak dále doroste jen do nějakých rozměrů je fakt. Není to nic nového.
Nešlo ani tak o hojně navštštěvovanou vodu a kouny nikdo nechatal. Viz ta první věta. Někde prostě neporostou ani kdyby ses stavěl na hlavu.
Tohle fakt nemá cenu. Dívám se na to z pohledu praxe. Netvrdím, že tam kde jsou malí, nejsou velcí. Tvrdím, že někde prostě velcí nebudou ani kdyby ses stavěl na hlavu. Pokud se přemnoží, ebude nic co by je žralo, tak tuplem ne. To jsem si zažil taky.
Stejně tak tvrdím, že není zas takový problém nějaké to množství ročního a dvouletého okouna vyprodukovat a do velkých vod je prostě sypat. Nebude jich jako kaprů, ale mělo by to pomoct.
Výlovy revírů znám, to se neboj. Většinou pár pěkných ryb a hromada drobotě. Takových těch "normálních" velikostí ryb bývá po skromnu.

CarpHouser - Profil | Pá 25.10.2013 8:18:27

nofish >> Co je to ta poslední věta? Mluvíš sice pravdivě, ale obecně ... Jak se tedy podává pravda neobecně?

PS: to že jste při výlovu pochytali jen malé okouny, ještě neznamená, že tam nebylo velkých. Mnoho výlovů revírů s možností rybolovu končí překvapením prázdné vody.

nofish - Profil | Pá 25.10.2013 7:36:23

Přemas >> CarpHouser - 25.10.2013 7:09:28 >> Netvrdím, že se nutně musí projevitdegenereace z výtěru těch samých genů pořád dokola. Respektive, je rozdíl když se to bude dít na hektarové vodě a je rozdíl když se to bude dít na vodě velké rozlohy. Škoda že jsem si dvě takové vody evyfotil při výlovu. 10cm a ani prd na víc a to asi po dvaceti letech. Je to jedna z variant toho co se může stát.
k tomu "U okounů platí však jedno pravidlo a to jak ten onen okoun žije, kde loví, a čím se živí" ... ale to není jen u okounů To je u každého živočicha. Geneticky jou mu dány vlohy. Ale i geneticky "dobře vybavená ryba" (co se týče růstu) může být za určitých podmínek menší než "špatná ryba". A vo vo vo tom to je....
Ale už to nemá smysl řešit, jde s eněco dělat. Mluvíš pořád obecně. Sice pravdivě, ale jsou to obecné věci, které většina lidí ví.

CarpHouser - Profil | Pá 25.10.2013 7:09:28

nofish >> Jsou revíry, na kterých jsou ryby bez lidského zásahu a i když se vytírají ty samé dokola, tak jsou stále v dobré kondici a nadlimitní velikosti. Ono totiž příroda si bez člověka umí hravě poradit a ví jak se co má, na rozdíl od lidského snažení, které je mnohdy v omylu. U okounů platí však jedno pravidlo a to jak ten onen okoun žije, kde loví, a čím se živí. Proto jsou v jednom revíru při stejném věku ryby v různých velikostech, různých barvách, různých tvarů ...

nofish - Profil | Čt 24.10.2013 21:26:10

Přemas >> CarpHouser - 24.10.2013 21:12:46 >> 7 kg je v pohodě. Že jsou mezi námi blbci, to v pohodě není. Jdu na plotice- salátovky, beru 7kg a pak už nic. Nebudu to domů nosit po pěti kusech. Proč bych to měl dělat? Jdu na okouny? Chytím si jich deset, dvacet (podle velikosti), abych se trošku nažral a pak jim dám pokoj. Nepotřebuju je nosit po 7kg každý den. stejně tak jako neponesu ob den domů jednoho. MI tohle připadá normální.
S tím že každý kus nemá proporce (spíš teda geneticky dáno) vyrůst si protiřečíš. To, že se teoreticky objeví ryby co neporostou je dáno právě tou genetikou a občas i výtěrem těch samých ryb (genů) dokola.
Podívěj se jak jsem to psal o té pohlavní dospělosti a na ten dodatek k tomu. Těch 10cm na revíru většinou cca sedí. Netrdím že vždycky. Roční ryba tak do pěti cm. Dvouletá do deseti, tříletá ... jak kde... v revíru počíej že není tolik potravy, tolik planktonu... běžně se vytírají ryby o velikost 10-15cm i když je pravda že spíš mlíčáci. Pohlavní dospělost není o "tak a třeba". Ta je dána věkem a šlus. To že ryby nemají "nasazeno" způsobují dvě věci. Buď je ryba mladá (mladá, s velikostí nemá nic společného), nebo není zdravá, případně je v hodě nevhodném prostředí.

CarpHouser - Profil | Čt 24.10.2013 21:12:46

nofish >> 7kg je v pohodě? Z mého pohledu ne. Nevěř tomu, že malé okouny nikdo nebere, něco se vyčeřínkuje a Poláci berou ryby 15+, a nejen Poláci. Ale ano, že je rozdíl ve věku ryby, ne každý kus ryby má proporce vyrůst. Proto jsou ve vodě okounci 20+ 10let a pak v té samé vodě jsou 30+ třeba 5let. Tak je to ale u všech ryb, tedy pokud jim na hlavu nepadají 3x denně granule :o) Samosebou pokud bude supr hladová voda, třeba nějaké horské jezírko, tak tam bude největší okoun 25. Pohlavně dospělí nejsou v 10cm, ale dle věku a to je tak 3roky života, ale třeba i 5let ...

CarpHouser - Profil | Čt 24.10.2013 21:04:21

šmudla007 >> Ale ano, když se vysadí lín, do týdne je fuč. Nemám přístup k takovým povolenkám, a ani nemám fotodokumentaci, kdy se v takových chvílích na nějaké 7kg kašle. Tak jako když se ti "frajer" pochludí že jeden den 26okounů 30+ a druhý den už jenom 14ks, samosebou vše zmaštěno. A parmy? Těch je taky v zimě vidět na některých místech Labe plné vezírky. To nejsou pohádky, to je fakt ...Nejsem porybný, pár pytláků už jsem úspěšně nahlásil a s porybným lapil. Jenže není porybný jako porybný a někteří v tom jedou taky. Prostě když berou tak co bych si nevzal, a tímhle heslem se řídí kde kdo ...

nofish - Profil | Čt 24.10.2013 18:22:39

Jarda Š. >> 99% jiker v našich vodách lepí. Ale na přenos pomocí ptáků bych moc nevěřil. Teoreticky ano, prakticky, když víš trošku o líhňařině, je to hodně velká náhoda. I když vyloučené to není. Protože občas čučíš na nebesáku rybníce, kde se tam vzala nějaká ryba o které jsi přesvědčený, že jsi ji tam nedával.

btw: Lepkavé jsou i neoplozené jikry. A zrovna okouní je tak po jedné někam nepřeneseš. Když si jich ten pták všimne, tak je (tipiju) spíš sežere.

Jarda Š. - Profil | Čt 24.10.2013 18:16:19

nofish >> Oplodněné jikry okouna jsou lepkavé, takže se často nalepí na nohy vodních ptáků, kteří s nimi pak přeletí na jinou vodu. Je-li voda pro okouna vhodná, je pravděpodobné, že se v ní časem rozmnoží i bez vysazování. Vysazováním to ale lze urychlit.

nofish - Profil | Čt 24.10.2013 17:34:32

Přemas >> CarpHouser - 24.10.2013 8:12:33 >> 7kd/den je úplně v pohodě. Na mrku je to sice jakési mýtické číslo, ale klidně. Jestli jde někde pravidelně nachytat 7kg jedlých tak sem s čísly revírům a flekama kde berou.
Systém vysadit vychytat? To jde jen u "lepších ryb" ale vysadit malé okouny by od věci nebylo. A ne jako že dvacet kilo okounů na tisícihektarovou přehradu, okounů co leželi v blátě a stejně budou za chvilku mrtví. Okoun se dá taky odchovatt. Ne v množství jako kapr, ale dá.
Potom je taky třeba podotknout, že to že neberou neznamená, že ve vodě nejsou.
Pohlavně dospělí jsou cca v deseti centimetrch - aby to pochopil každý. Takové nikdo nežere.
A ten vyvratitelný blaf mi nevyvrátíš. Někde tomu tak je. Oni se teda hlavně dokáží přemnožit a pak prostě nerostou. Nemůžeš řešit jen velikost ryby, ale i její věk. Rozdíl je 30cm okou čtyřletý a desetiletý....

Rytíř - Profil | Čt 24.10.2013 16:32:34

fotojakes >> dík za odpověd.

Rytíř - Profil | Čt 24.10.2013 16:31:25

Reznik76 >> do vezírku:-))

Rytíř - Profil | Čt 24.10.2013 16:31:01

Bečetka >> no první vlaštovka.

fotojakes - Profil | Čt 24.10.2013 12:59:44

Vítek >> těch termínů lze použít více (sanace, renaturalizace, nebo třeba jen úpravy břehů). Ale to už tu zbytečně slovíčkaříme o něčem, co je nepodstatné, tedy termínech:-)

Reznik76 - Profil | Čt 24.10.2013 12:41:32

Vítek >> viděl sem na vlastní oči že okouny do Vltavy v Praze saděj
Zastavili u mě vyklopili dva podběráky okounů a jeli dál

Vítek - Profil | Čt 24.10.2013 12:36:18

fotojakes >> co úpravy nivy a břehů, kam tyhle práce patří?

fotojakes - Profil | Čt 24.10.2013 12:10:12

Vítek >> tak nějak vše dohromady, nelze to oddělovat:-) To co jsem se naučil ve škole, práci u rybářů lze kolikrát využít při chytání na prut a naopak to platí úplně stejně.
Scifi to je, alespoň u těch velkých řek a současné "protipovodňové" hysterii, ale já jsem netvrdil, že to je proveditelné, jen jsem upřesnil co jsi psal, protože rekultivace je něco jiného a nemá s tímto nic společné:-)