Jak dopadlo 2. kolo feeder ligy - Lužnice

Kategorie: Feeder
Na Lužnici v Nových Dvorech nikdo z nášeho týmu ještě nechytal. Sháněli jsme nějaké informace předem od kdekoho, ale často se rady významně lišily. Někdo radil chytat blízko u břehu, jiný zase co nejdál. Většina se shodovala, že dominantní rybou je skalák (cejnek malý) v menších a středních velikostech a cejn do kila, vyjíměčně kapřík. Podle všeho také měl být závodní úsek na dně řeky velmi zabahněný, ale naštěstí velmi regulérní - především takřka konstantní hloubka kolem 2,5 až 3 metrů. Různily se názory, jestli na 40 m od břehu začíná mělčina nebo je tam hrana do hloubky.... Ani jedno jsem nahazovacím echolotem nenašel, všude dokonalá placka. Hned u břehu za vezírkem bylo 2,5 metru a nikde v dohozové vzdálenosti přes 3 metry.

V pátek jsme začali s Radynkem trénovat kolem 15. hodiny. Papin měl dojet o něco později, ale bohužel ho zdržel kolega z konkurenčního týmu, se kterým jeli společně autem, a přijeli oba až pozdě večer - takže trénink opět nestihl. S Radkem jsme zkoušeli různé vzdálenosti od břehu, v tom jsme nejvíce váhali, ale moc chytří jsme z toho nebyli. Ryby braly skoro všude, sice ne úplně "na hod", ale šlo to. Velikost byla různá, ale převládal jednoznačně cejn kolem 20 až 35 cm, výjiměčně i větší. Radek chytil sice 2 cejny přes 50 cm, viděli jsme i zaseknout (a nezdolat) pár kaprů, ale byly to značně náhodné ryby a aspoň pro sobotu jsme stanovili plán chytat jakékoliv ryby všech velikostí na malé nástrahy a změnit strategii pouze, pokud se kolem nás začnou chytat ryby větší. V tréninku nám ostatně vůbec nefungoval hnoják jako nástraha, což je pro závody primární selektivní nástraha, se kterou se sice déle čeká na záběr, ale pak ji vezme zpravidla slušný cejn.

Na sobotu byly za hlavní nástrahu určeny patentky v počtu 4-6 kusů s jedním červem nebo pinkou a vydržet u nich co nejdéle i za cenu, že jejich nastražování je zdlouhavější, než když se napichují třeba 2 červi. Montáže jsme si připravili paternostery i průběžky s návazci kolem 50 - 80 cm. Krmítka stačila 20 - 40 gramů - více nebylo potřeba, vlastně to téměř neteklo a těžší krmítka se propadala do bahna.

Krmení jsme namíchali už v pátek večer na zahrádce pronajaté chalupy. Vsadili jsme na 2 různé směsi, ať je možnost změny, pokud by nám to nešlo a bylo potřeba překrmit jinam - jedna směs je univerzálnější na všechny říční ryby, druhá více na cejny. V součtu mají asi 10 litrů a limit je 12, takže si nemůžeme dovolit dát do obou směsí hlínu - bereme si tedy každý 2 litry jemné hlíny zvlášť a přidáme si ji do krmení až u vody podle toho, kterou směs budeme zrovna používat. Dalo by se ale asi chytat i bez hlíny.

Zbytek pátečního večera se nesl ve znamení grilování s přáteli - bylo nás zde ubytováno 7 - kromě našeho týmu s Dejvem ještě čabi, Vláďa Hrabal (mistr grillu) a Petr Přidal.

Živé nástrahy jsme si chystali v sobotu dopoledne - červy, pinky, hnojáky, malou patentku, velkou patentku. Zde platilo to stejné co u návnad - sice jsme využili celý limit 2,5 litru, ale to jen proto, že jsme předem nevěděli, jestli bude potřeba stříhat do krmení hnojáky (větší cejni), nebo to bude spíše o malé patence a pinkách (malé ryby). Kukuřici jsem vynechal úplně.

Sobotní los vypadal následovně - já neutrální C1, Radek taktéž nicneříkající B6, Papin o něco horší F4 - sektor s forhontem. Věci jsme si museli nanosit na svá místa pěšky, protože majitel pozemku kolem řeky nedal souhlas k vjezdu vozidel. S přesunem nám pomohl Dejv, který jel s námi jako břehař a fotograf.

V mém sektoru jsme se sešli 3 reprezentatni a státní trenér, plus další kvalitní závodníci. A všichni jsme trpěli na slunci v třicetistupňovém vedru.

V přípravě jsem si nachystal 5 prutů - jedno heavy (hlavně na úvodní zakrmení) a čtyři media. Na všch 1oz špičky. Viděl jsem, že mnoho závodníků vytáhlo i pickery a light pruty, což jinde nebývá vidět. I proto jsem zvolil vzdálenost asi 35 metrů - tipoval jsem, že tak daleko většina závodníků s měkkými pruty nepůjde a mohl bych mít pro sebe více prostoru. To se mi potvrdilo už při úvodním zakrmování, kdy lovci kolem mne zůstali více u břehu. Nejčastěji jsem viděl chytat kolem 25-30 metrů.

Zakrmil jsem asi 6 středních krmítek, dvě z nich jsem stiskl jen málo a vyklepnul návnadu již u hladiny, ostatní jsem nechal dopadnout pěkne na dno. Pro jistotu jsem si hodil pár krmítek i na vzdálenost cca 12 metrů, ale nakonec jsem zde chytat ani nezkusil - nebyl důvod. Hned první nahození dozadu jsem měl záběr. A ryby braly pěkně, především menší cejni. Jen málokteré nahození jsem byl bez záběru, ale ne vždy to byl záběr na zaseknutí nebo se zaseknutí nepovedlo. Ryby braly celých 5 hodin rovnoměrně a nachytal jsem jich kolem 13 kg - kromě asi 4 slušnějších cejnů to byly všechno menší ryby - bodoval aktivní styl lovu s menšími nástrahami. Ve svém sektoru jsem vyhrál, Radek měl s podobnou vahou ve svém sektoru trojku, ale Papin bohužel skončil s devítkou. Dejv dobře posílal instrukce, co komu funguje, a v čem je potřeba být lepší.



Večer jsme poladili pár detailů, navázali potrhané pruty, domíchali krmení a zase pogrilovali krkovičku s pár chlazenýma. Co jsme se bavili s ostatními, tak většinou zachytali ti, kteří chytali dál od břehu (pokud nepočítám krajní sektory), ale druhý den se dalo čekat, že ryby budou brát lépe a mohlo by stačit chytat blíž - takový lov je rychlejší a přesnější. V sobotu se chytlo v průměru velmi slušných 9,5 kg.

Druhý den jsme si vylosovali já E2, Radynek C10, Papin B4 - tedy bez forhontových sektorů - a to je fajn. Auto jsem měl zaparkované až u zákazu vjezdu, takže jsem to měl přijatelných jen asi 250 metrů a kluci ještě blíž. V sektoru se mi zase leskly hvězdy, ale jak správně říkal jeden slovenský kolega "keď chceš vyhrať, musíš ich pojebať všetkých".

Opět jsem váhal se vzdáleností od břehu, přecejen se dalo očekávat, že ryby budou aktivnější a kratší vzdálenost by mohla být efektivnější. Ale pak jsem si uvědomil, že tohle byl včera nejslabší sektor (průměr jen 5 kg - což byla třetina oproti áčku) a vyhrál zde čabi, který házel 55 metrů - tedy 15-20 metrů za ostatními (má nacvičeno z Mušova - však nám tam loni jako náhradník hodně pomohl; letos již chytá v hlavní sestavě za jiný tým). Tak daleko jsem nešel, ale 38 metrů jsem si naklipoval na všechny 4 pruty.

Po signálu jsem nejdříve při zakrmování upálil jediný prut s paternosterem, což jsem bral pozitivně jako znamení, že mám dnes chytat na průběžky :-) Zakrmil jsem asi 6 krmítek a začal chytat - záběry opět přicházely od prvního nahození a nepřestaly snad 3 hodiny. Od třetího nahození už jsem přešel z patentek na hnojáky. Tahal jsem rybu za rybou a byly o něco větší než včera. Už v půlce závodu jsem tipoval, že mám minimálně tolik, co v sobotu za celý závod (13 kg). Bohužel druhá půlka byla slabší. Nevím, co se stalo, ale záběry už nepřicházely do dvou minut po nahození, nebo byly velmi slabé a nedařilo se mi je vždy proměnit. Sice jsem občas něco vytáhnul, ale ten dobrý pocit, že by to mohlo vyjít na další jedničku, mne velmi rychle opouštěl. Naštěstí se mi podařilo občas chytit větší rybu (40cm kapřík, cejni kolem 40-45 cm), ale vůbec jsem neměl přehled, co se chytá dál proti proudu v mém sektoru. Dokud mi to šlo, tak jsem kolem sebe nekoukal, a když mi to pak nešlo, tak se zdálo, že ostatní aspoň nějaké menší ryby tahají stále. Hlavně Vláďa Hrabal vlevo ode mě chytal v rychlém tempu. V neděli jsem chytal silnější návazce a větší háčky než v sobotu, tak jsem ke konci kola zjemnil na sobotní úrověň a ještě jsem něco málo za poslední půlhodinu vytáhnul. Jistý jsem si ale byl až po zvážení. Tipoval jsem, že mám přes 20 kg, a až ke mně se navážilo nejvíce kolem 17 kg, tak už jsem byl klidnější a po navážení 22 kg to ze mne spadlo. Druhá jednička. Brzy na to se ale dozvídám, že nás takových bylo více a já mám nejmenší součet vah, takže končím na třetím místě. Body do žebříčku jsem si připsal v plném počtu, tak mne to až tak nemrzelo - však stejně tentokrát nebyly žádné věcné výhry, jen poháry.



Radek skončil druhé kolo s trojkou - bylo vidět, jak mu spadl kámen ze srdce, protože celé kolo posílal po Dejvovi vzkazy, že je na tom špatně - měl ale dobrý finiš. Papin udělal průměrnou šestku, kterou jsme po včerejší devítce brali všemi deseti, ikdyž loni jsme u něj byli zvyklí na lepší výsledky. Dohromady nám to ale stačilo na skvělé třetí místo v týmech! Vyhrála trojice Štěpničků (COLMIC FEEDER TEAM ČESKÝ ŠTERNBERK), druzí Velebný, Matas, Sičák (Rybářský Kroužek - BROWNING FEEDER TEAM), třetí Martin Brückner, Radek Černý, Martin Maťák (PRESTON FEEDER TEAM - MRK.cz). V jednotlivcích první Martin Štěpnička 1+1 a 43.720 gramů, druhý Dušánek Tomáš 1+1 41.520 gramů, třetí Martin Maťák 1+1 36.680 gramů. Musím zmínit i čtvrtého Petra Havlíčka, kterému tento závod sednul a s výsledkem 1+2 by kdykoliv jindy byl na bedně.



Průměrný úlovek za oba dny byl 11,5 kilogramů. Deset kilo se dalo udělat i na menších rybách (cca 50 ks), pokud se chytaly pravidelně a efektivně (nezasekávat doprázdna), ale pro větší váhy bylo potřeba mít štěstí na větší ryby, nebo menší ryby selektovat větší nástrahou a pasivnějším stylem a počkat si tak na větší cejny.

Další články a fotky z tohoto závodu najdete zde:
http://feedertrebic.cz/index.php/soumarina-za-chytacku
http://www.fishing-feeder.cz/cs/mdl/info/2kolo-1ligy-cr-lru-feeder-2013
http://www.fishblog.cz/index.php?o=2&z=128
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151770164195941.1073741832.292370910940&type=1

Výsledky zde:
http://www.feedertrebic.cz/vysledky/vysledky2011/1liga2koloNovyDvur_2013.xls

Průběžné pořadí ligy zde:
http://www.feedertrebic.cz/vysledky/vysledky2011/1liga_2013celkem2kole.xls
 
Martin M. - 28.7.2013

Diskuse k miničlánku

Krutoslaw - Profil | Út 30.7.2013 17:48:41

Super článek ! Vše od Martina opravdu žeru, prostě mě články od něj baví ! Jen tak dál a hlavně chlapi ať vám to v týmu šlape !
Jinak doufám, že pana Martina někdy potkám u vody a třeba prohodíme pár slov.

Bečetka - Profil | Po 29.7.2013 20:20:51

Taky mám rád články o závodech.

Jinak tohle je můj domovskej revír a doufal jsem, že podobná váha ryb by se mohla ulovit. Byl jsem se s rodinou v sobotu podívat na trať asi hodinu po začátku kola. Překvapilo mě, že 99% pole používalo paternoster (až takovou oblíbenost jsem nečekal) a taky mě překvapilo, že nemálo rybářů lovilo pár metrů u břehu, přitom v těhle místech je (bejvalá) Lužnice dost široká a je to velká voda a ne nehluboká. Asi v tréninku měli na blízko úspěch, tak na to vsadili...

Víc závodnickejch článků.

Martin M. - Profil | Po 29.7.2013 15:24:28

JJanekk >> souviselo to s tim, ze to proste vyzkousis, jestli to nahodou s delsim navazcem neni lepsi. Sam jsem nakonec chytal na kratsi.

JJanekk - Profil | Po 29.7.2013 15:13:00

Martin M. - >> Super, tyhle závodnické články mě hrozně baví, i když sám nezávodím. Překvapily mě ty dlouhé návazce (80 cm) na vodě, která skoro netekla. Já mám parametr délka návazce spojený s teplotou vody a hlavně s rychlostí proudu. Nebo to souviselo s tím bahnem?