Toustové boilie

Kategorie: Všeobecné
Ryby a především kapři mají velmi rádi pečivo, ale to se rozpadá příliš rychle a tak jsem si velmi oblíbil rohlíkové boilie, takzvaný rohlíkáč. Stále se jedná o pečivo, ale už vydrží na háčku mnohem déle. Vím, že se tato nástraha dá koupit snad úplně v každých rybářských potřebách, ale to by mě rybaření na ně nebavilo tak, jako když si je udělám sám.

Rohlíkače, které si dělám sám, už tak snad ani nelze pojmenovat, protože používám jinou surovinu, ale stále dost podobnou. V tomto krátkém článku popíši svůj postup při výrobě spíše tedy tousto-chlebového boilie, i když tomu budu říkat dále rohlíkáč.

Potřebné věci

nůžky
prkénko
jehla
režná (či jiná) nit
vykrajovací kleště
nůž
mikrotenový pytlík
nějaké to pečivo (v tomto případě použiji toustový chléb)
mikrovlnná trouba



Jelikož plátek toustového chleba je dost tenký a po napaření ho budeme ještě lisovat, tak ho přelomíme v půlce a přeložíme přes sebe, tím vznikne sice menší, ale silnější plátek.


Přelomený plátek toustového chleba dáme do mikroténového pytlíku, který na konci párkrát zatočíme, aby z pytlíku moc neutíkal vzduch.


Sáček vložíme do mikrovlnky a zapneme. Až se uvnitř pytlík začne nafukovat, tak troubu vypneme.


Po otevření mikrovlnky je pytlík asi takto nafouklý.


Pytlík dáme mezi dvě prkénka a opřeme se o vrchní prkénko lokty, nebo ho nějak zatížíme - tím chleba slisujeme. Prkýnko držíme zatížené asi půl minuty.


Takto nějak vypadají slisované plátky toustového chleba.


Tloušťka dvou slisovaných plátků se pohybuje kolem 5ti milimetrů.


Vezmeme vykrajovací kleště a rychle vykrajujeme, než chléb zgumovatí, protože se pak špatně vykrajuje.


Okraje toustového chleba nevykrajujeme, protože jsou tvrdé a drolí se.


Vykrájené kuličky (spíš placičky) navlékneme jehlou na režnou nit. A pár hodin necháme uschnout, aby se po zavázání nescvrkly - to by padaly z háčku.


Ještě na niti kuličku dvěma uzlíky přivážeme a dotáhneme, potom odstřihneme.


Toto všechno je z jednoho přelomeného plátku toustového chleba.


Namočením rohlíkáče v melase nebo jiném dipu zvýšíte atraktivitu nástrahy a prodloužíte dobu rozpadu.


Takoví kapři se po rohlíkáčích mohou utlouct.

Závěr

Tyto skvělé nástrahy si můžete vyrobit do zásoby, v rybářských potřebách byste krabičku rohlíkáčů koupili asi za 60 Kč, což sice není mnoho, ale doma je uděláte za pár kaček. Pro mě je daleko důležitější ta radost, kterou mám z ulovených ryb na vlastnoručně vyrobené nástrahy, kterou si prostě koupit nelze.

 
PepíkPepík - 24.4.2013

Diskuse k miničlánku

žabák - Profil | Čt 30.5.2013 20:42:29

Uděláno, odzkoušeno a výsledky se dostavily skoro hned. Labe: kapříci okolo 35 - 45 cm a krásní Cejni. Seč - Malinký kapřítka a jeden tloušť.... Určitě budu vyrábět dál a doporučuju všem

hoooky - Profil | Po 20.5.2013 19:23:47

Zdravim, toto boilis je super, sam si ho delam 2 roky z obycejnych rohliku, akorat po zavazani na nit trochu orosím a obalim v sušenem česneku, to se mi osvetčilo nejvíc

pulec7cze - Profil | St 15.5.2013 16:49:30

Mě to přijde jako zajimavé, je pravdou že věřim že to bude fungovat no už také vyrábim a porovnám na co víc pujdou :) Nikl vs. Rohlíkáč :)

deliqvent - Profil | Út 7.5.2013 17:18:59

Iblea >>

Ďalší príspevok z kategórie "Nemam čo robiť, pišem pič*viny"

dedek212 - Profil | Út 7.5.2013 16:09:08

Zdravim,prihodim tu neco do pranice.udelal jsem si taky rohlikace z 5 rohliku a mam asi 150 kulicek za 5 korun a i kdybych je hazel za sebe na brech tak si to ta ryba "urcite najde" a ze kapri nemaji 20 kg mi nevadi protoze na obic. rohlikac se da chytit vic kilo kapru za jedinej den nez se podari chytit kaprarum na smradlavy koule za vikend stravenej v bivaky.a o to jde ne? at se dari DEDEK

Opavak1 - Profil | Po 6.5.2013 19:18:04

Super! Fakt mám rád, když se recykluje. Češi (a Maroaváci spolu se Slezany samozřejmě!!!) jsou výborní improvizátoři. Díky za nápad. Jednoduché a věřím, že funkční. žádné spešl proteiny, žádné dipy ala ananas s chobotnicí, žádné dovozové předražené sračky :-)

rybářka I. - Profil | Po 6.5.2013 18:48:20

Já bych navrhovala rohlíkáčokaprolap :-)))) To snad každý pochopí a je to úplně český :-)))

marmyš - Profil | Po 6.5.2013 18:22:55

Iblea >> Já bych navrhoval tomu říkat rohlíkové pečenáče,když se rohlík peče a nevaří.

Pvl - Profil | Po 6.5.2013 17:46:08

Poušťák >> A mohl by mít slitování se starým a nemocným člověkem .Není liž pravda :o§) EDIT : Pepík Pepík jej měl :o§)

Poušťák - Profil | Po 6.5.2013 17:43:08

Leorim >> občas si hrkni nebo přelešti,uklidňuje to...o))))))))

Leorim - Profil | Po 6.5.2013 17:26:19

Pvl >> je mě to šumák už to neřeš asi teprve s chytáním začínáš že máš takové otázky..a promin jestli jsem se tě dotkl

mannnik - Profil | Po 6.5.2013 14:57:39

lada78 >> díky;-)

lada78 - Profil | Po 6.5.2013 14:56:14

mannnik >> :-))) tobré

mannnik - Profil | Po 6.5.2013 14:54:05

Iblea >> napiš si do Bruselu, tam se taky chytaj pitchovin (třeba pomazánkovýho másla)

Iblea - Profil | Po 6.5.2013 14:07:04

Jéžišmarjá, čemu budete ještě říkat boilies?
http://en.wikipedia.org/wiki/Boilie?oldid=368652906​
Či boilie?
Boilies jso "vařenáče"!
Radím idiotům nastudovat si, jak se řekne anglicky "vařit".
Od to vznikl název vařených kuliček.
Kuličky vylisované z rohlíků nemají s boilies nic společného.
boiling - vaření
boiling - vařící se
boiling - vřelý
boiling - rozbouřený
boiling - kypící
boiling - žhavě
boiling - horký
boiling - kypivě
boiling - var
boiling - vařící
boiling - várka
boiling - vření
boiling glassware - sklo varné
boiling glassware - varné sklo
boiling hot - vařící
boiling hot - vřelý
boiling mad - velmi naštvaný (fráz.) g
boiling plate - varná plotýnka
boiling plate - elektrická plotýnka
boiling point - var (podst.jm.) (fyz.) g
boiling point elevation - zvýšení bodu varu
boiling reactor - varný reaktor
boiling stone - varný kamínek
boiling test - zkouška varem
boiling-point - bod varu
boiling-point depression - snížení bodu varu
boiling-point method - ebulioskopie
boiling-pot - vír
boiling-water reactor - varný reaktor
boilover - překypění

Pvl - Profil | Ne 5.5.2013 12:31:50

Leorim >> ´Máš málo svých starostí ? Reakce jako od debila nic ve zlém EDIT : uvědom si jednu věc ,každý nemůže být myšlenkově na stejné úrovni jako ty . Někdo je chytřejší někdo jako magor -já jsem bohužel spadnul do té skupiny co jsi napsal .Buď rád, že to" spadlo" na mne a tím pádem se to třeba vyhnulo tobě !

Leorim - Profil | Ne 5.5.2013 11:03:36

Pvl >> ty máš otázky jak magor..nic ve zlém asi nuda co?

PepíkPepík - Profil | So 4.5.2013 21:05:51

deliqvent >> když to navlíknu na nit tak to nechám pár hodin nebo přes noc, potom zavážu a už to nemusíš sušit a mužeš to dát třeba do krabičky. Doba rozpadu neni moc dlouhá, ono se to nasákne a změkne to ale třeba 25 min to vydrží. Na feederu měním každý nához novou kuličku

deliqvent - Profil | So 4.5.2013 13:05:12

Chlapi a ako dlho nechávate sušiť vykrojené "boilies"? Závysí od toho potom aj doma rozpadu? Prípadne, aka dlha je as doba rozpadu? Za info dik vopred.