Interaktivní muzeum ve Vodňanech

Kategorie: Všeobecné
Střední rybářská škola Vodňany plnila po celou dobu své existence funkci osvěty v oblasti rybářství. Zvlášť důležité to bylo v první polovině minulého století, kdy tato škola byla jedinou vzdělávací institucí pro oblast produkčního rybářství, a to i v mezinárodním měřítku. Její role v šíření moderních poznatků o chovu ryb byla v té době nenahraditelná.


Stávající podoba akvarijní expozice

Také v současné době je škola častým cílem výprav zájemců z celé naší republiky. Jedná se o rybářské kroužky, třídy základních škol, rodiny s dětmi. Není výjimkou, že jen v rámci jednoho dne otevřených dveří školu navštíví i přes 500 návštěvníků. Aby byli návštěvníci spokojeni, vytváří odborní učitelé pro tyto příležitosti tématické výstavy. Například se jedná o výstavy preparovaných ryb, vodních ptáků a savců vázaných na vodní prostředí, raků, škeblí, vodních bezobratlých. Ve škole je také stálá expozice ryb v akváriích. Ta má dvě sekce – studenovodní a teplovodní. Ve studenovodní části je v pěti nádržích až 40 druhů ryb žijících na našem území.
Pokaždé, když byla ve škole vytvářena nějaká tématická výstava, tak si odborní učitelé posteskli, jaká je škoda, že pracně vytvořená expozice má jen dočasný charakter, a že po několika dnech je nutné vše znovu uložit do depozitářů. A tak již delší dobu byla vyslovována myšlenka vytvořit vlastní školní interaktivní muzeum. Díky prostředkům získaným z grantových programů EU se v současnosti tvorba školního muzea stala realitou.
Základem muzea bude i nadále expozice živých ryb v suterénu školy, která bude ještě více rozšířena. Bude vylepšen vzhled nádrží, popisky ryb i technologické vybavení. Druhá část vznikne v půdních prostorách školy. Složité trámové konstrukce k tomu přímo vybízejí. V této části bude umístěna ukázka vodního biotopu s preparovanými živočichy. K vidění budou i druhy vzácné, se kterými se není až tak snadné setkat běžně v přírodě. Další část představí skutečnou historii rybářství. Budou k vidění různé typy sítí používaných při rybolovu i výlovech rybníků (dnes již zapomenuté sítě – obůzka, shonka, praporec apod.), pytlácké náčiní, vývoj rybářských navijáků a prutů, modely rybničních hrází, výpustí a bezpečnostních přepadů, staré geodetické pomůcky, líhňařské přístroje a mnoho dalších zajímavých exponátů. V poslední části bude malý promítací sál.
Když se řekne muzeum, zavání to tak trochu starými časy a co si budeme nalhávat, muzea nejsou vyhledávaným cílem zejména mladé generace. A právě pro mládež je celá expozice připravována. Proto použijme raději označení „interaktivní expozice“. A v čem bude toto muzeum jiné, interaktivní?
Pro návštěvníky bude připravena jakási prohlídková trasa. Na ní budou plnit různé úkoly. Náročnost bude zvolena podle věku návštěvníků. Ti budou například určovat druhy ryb, budou si moci vyzkoušet jednoduché analýzy vody, podívat se na živý plankton pod mikroskop nebo plnit různé úlohy na interaktivní tabuli. Kromě odborného výkladu si budou moci vše „osahat“ a vyzkoušet.


Věřím, že čtenáři tohoto článku tuší, jaký je hlavní cíl celého snažení odborného týmu rybářské školy. Cílem je přispět v současné době k popularizaci produkčního rybářství i sportovní rybařiny, zejména mezi školní mládeží. Čísla, která uvádí rybářské svazy svědčící o poklesu počtu dětí zapojených v rybářských kroužcích, jsou alarmující. Je to jistě fenomén současné doby. Vždyť je tak snadné podívat se internet a tam si vše najít. Ale znalost zákonitostí přírody a se na počítači naučit nedá.
Školní interaktivní muzeum by mělo být dokončeno na podzim, nebo spíše před vánocemi, letošního roku. O tom, jak se povede celou akci realizovat se můžete sami přesvědčit. Všichni zájemci jsou vždy ve škole vítáni. Podrobnější informace o provozu muzea bude možné zjistit na webových stránkách školy.
 
- 7.1.2013

Diskuse k miničlánku

Nerodia - Profil | Út 8.1.2013 15:57:02

Rád bych ho navštívil,ale na jejich stránkách o něm nemohu nic najít. Bude otevřené i v době výstavy ?