Zimní lovy 4

Kategorie: Feeder
Lov číslo 4 - řeka MRS, 18.12.2012
Čas lovu: 12:30 - 16:00 hod.
Počasí: zataženo, mlha, bezvětří, 1 stupěň

Konečně po týdnu mrazů přišla malinká obleva. První den celý propršel, ale druhý už jsem byl u řeky.

Na místě, které jsem znal a kde jsem se plánoval usadit, byl ale kolem břehu asi 3 metry široký pás ledu. Šel jsem dál proti proudu až tam, kde už bylo na menší hloubce trošku větší proudění a led se zde nevytvořil. Hloubku jsem odhadoval kolem 2 metrů, což by mělo stačit. Nikdy dříve jsem zde ale nechytal. Věděl jsem, že v tomto úseku řeky je silná populace říčních druhů ryb - plotice, podoustve, ostroretky, tloušti, jeseni a možná i nějaká parma. A těm by trochu větší proud a menší hloubka nemusely vadit. Dále jsou tu kapři a cejni, s těmi to už asi bude horší.


Své místo jsem jen narychlo proházel krmítkem, abych si udělal představu, jestli před sebou nemám nějakou naplaveninu s menší hloubkou. Po nahození na napnutém vlasci nechávám klesat krmítko a počítám si, jak dlouho trvá, než dopadne na dno. Orientačně jedné sekundě odpovídá půl metru hloubky - záleží na velikosti a hmotnosti krmítka. Samozřejmě jde o odhad a o potvrzení, že nechytám na úplně jalovém místě třeba na půlmetrové hloubce, když všude jinde jsou 3 metry.

Čekal jsem minimum záběrů, takže jsem si nachystal 2 pruty - oba "najemno". Vetšinou zkuším aspoň jeden prut na větší rybu, ale tentokrát jsem si tolik nevěřil, takže jsem na oba dal 0,13mm návazce a malinké háčky. Jeden byl Owner pin hook velikost 14, druhý Gamakatsu feeder velikost také 14 - myslím ale, že to byl můj poslední pokus s nimi, pár jsem jich narovnal a není to úplně ono. Budu se muset poohlédnout u jiné značky po podobném tvaru, protože pravě tento tvar mi vyhovuje.

Krmení jsem měl jen asi 1 litr z 0,5 kg suché směsi Bait Tech Omen - slaná návnada s příchutí česneku - úplně jako byste pomleli smažené posolené topinky potřené česněkem. V suchém stavu česnek není tolik cítit, ale po namočení už není pochyb, že ho tam je fakt hodně. Používal jsem tohle krmení naposledy letos na jaře na Mušově, tam se mi osvědčilo, ale pak už jsem zase zkoušel jiné návnady a vrátil se k němu až teď. Bohužel jsem zapomněl, jak moc lepivá je - chtělo to tentokrát síto, které jsem neměl. Měl jsem co dělat, abych aspoň trochu vzniklé hrudky rozdrobil. Holt takové bývá cejnové krmení, které má slepit a udržet i hodně červů nebo různého partiklu.

Do návnady jsem přidal kelímek barevných červů, které jsem z něj potom vybíral i na háček. Půlka červů již byla zakuklena, což mi hodně pomohlo, protože jak se později ukázalo, minimálně polovina záběrů byla právě na jednu kuklu.

Na jednom prutu jsem měl klasickou průběžnou montáž se "zimní" délkou návazce 40 cm, druhý prut byl průběžný paternoster s 50cm návazcem. Krmítka shodně 30 gramů.


Už od prvního nahození bylo jasné, že tu ryby jsou. Brzy přisla první ryba - plotice asi 25 cm. Potom už braly dlouhou dobu jen podoustve kolem 35 cm, největší mohla mít k 40 cm. To už jsou ryby, které si i cvrknou brzdou navijáku. Více záběrů jsem měl na průběžného paternostera, ale popravdě stále bojuji s jeho navázáním, mně se to prostě motá. Ale já na to přijdu a tuhle válku vyhraji :-) Když se sestava při nahození nezamotala, tak do 5 minut přišel aspoň malý záběr - tedy ne zas takovej hukot jako v létě, ale na zimu dobrý. I na druhý prut bylo mnoho záběrů, ale ten jsem nechával s 5ti červy nahozený delší dobu - většinou ryby červy otrhaly, a když už tam zbyl jeden nebo dva, tak přišel poctivý záběr.



Postupně záběrů přibývalo, raději jsem tedy zmenšil krmítka, abych častým nahazováním nedopravoval do vody zbytečně mnoho návnady. Úplně nejmenší své krmítko jsem měl jen jedno a bylo pro tohle chytání naprosto ideální. Nakonec jsem chytal už jen na jeden prut - vybral jsem si ten s průběžkou, protože záběry byly poctivé a přecejen průběžka skoro vždy chytá o trochu větší ryby. Jen jsem na ni prodloužil návazec na 60 cm - a myslím, že to trochu pomohlo. Nejlepší nástraha byl jeden červ a možná ještě lepší jedna samotná kukla.

Poslední hodinu lovu mi najeli cejni a jiné druhy ryb už jsem nechytl. Bylo jich asi 6 kusů, někteří kolem 40 cm, zbytek tak 30 - 35 cm. Trvalo jim přes 2 hodiny, než mou návnadu našli.


Cejn není typická ryba pro zimní lovy, na některých revírech ho přes zimu nechytíte, i když jich je tam spousta, a přitom jinde jich třeba tolik není, ale dají se lovit celou zimu. Logiku jsem v tom nenašel. Zrovna zde cejnů moc není ani v létě. Naopak by zde mělo být dost ostroretek a tloušťů, kterým zima nedělává problém, ale tentokrát se neukázali.

Celkem odhaduji, že jsem ulovil tak 20 ryb za 3 hodiny čistého času. Zachytal jsme si pěkně a ryby na tuhle roční dobu nebyly úplně nejmenší. V létě by mne to tu nebavilo, to se dají chytat kvalitnější ryby jinde, ale v zimě takový výsledek beru. Užil jsem si pěkný den u vody lépe, než jsem čekal.


Co bych udělal jinak?

Přidat tmavou hlínu do krmení, klidně 1:1. Na to jsem zapomněl. Stačila by rovnou z břehu u řeky.

Přesát navlhčenou návnadu (nebo i hlínu) na jemném sítu. Mám takové malé síto, které se dá držet v ruce a nepotřebuji kýbl. Kromě známého faktu, že v zimě ryba pomaleji tráví, potrava se posunuje ve střevech pomalu a tedy ji pár větších soust rychleji zasytí, bych to udělal i proto, že jemnější zrnka návnady mají větší povrch. Rozpadlá, jemně přesetá návnada pod vodou proto voní více, než stejně objemná, ale hrudkovitější návnada.

Více malých "zimních" krmítek. Asi prolezu své staré zásoby, co mám doma v krabici. Poslední roky jsem krmítka spíše zvětšoval, teď mám období, kdy raději s aktivnějším stylem častěji nahazuji a používám krmítka menší.

 
Martin M. - 23.12.2012

Diskuse k miničlánku

MrKos - Profil | Pá 28.12.2012 14:07:06

Martin M. - >> pěkné... domnívám se, že při kombinaci forpasu 0,13 a háčku vyobrazeného tvaru a velikosti 14 se budou rovnat skoro všechny háčky na trhu, případně to bude muset být háček z podstatně silnějšího drátu na ůkor tenkého a "chytlavého" tvaru ... ten forpas hravě unese 2kg a to pro háček č.14 není málo

kokišek - Profil | Čt 27.12.2012 22:58:14

Tak to je nádhera, zítra vyrážím na Svitavu...

rozbora - Profil | Út 25.12.2012 8:37:27



Tento pohodový článok v nepohode ma tak nabudil, že už ráno pôjdem na rieku. Ale tento pohľad z okna ma presvedčil o opaku...

RabuKate - Profil | Ne 23.12.2012 14:57:25

Krásný článek, děkuji. Mám s brachancem podobnou zkušenost před třemi týdny - teplota kolem nuly, lehce sněžilo, bezvětří. Přišli jsme, zakrmili koulema jako v létě, co nához to max. do pěti minut záběr, ale za hodinku dvě to začalo podstatně slábnout, asi už se rybky nažrali a odjeli. Přijeli pak i větší ryby ale všechny kromě jedné spadly - měli jsme jemné sestavy - kmen .16, návazec .10, háček 14, vzdálenost cca 15-20m na špici spadlého stromu. Co bych udělal já jinak je asi přidat hrubého partiklu do směsi a stejně jak píše Martin krmit pouze krmítkem a spíše menším. Při najetí větších ryb na konci chytačky změnit sestavu na hrubší ale už se sttmívalo a byli jsme tak vymrzlí že jsme to rádi zabalili. I tak to byla krásná chytačka a hezká neděle u vody.