Berkley FLEX víkend na L.Maře

Kategorie: Všeobecné
Začátkem listopadu proběhla na Slovensku u Liptovské Mary předváděcí akce americké společnosti PURE FISHING, která má aktuálně v portfoliu 14 světových značek a mezi jinými i Berkely. A právě na tohoto výrobce přívlačových nástrah byl celý prodloužený víkend zaměřený, speciálně se jednalo o prezentaci novinek z řady FLEX, tedy gumových nástrah na lov dravců (inovativních nových tvarů a barev pro nadcházející sezonu). Celou akci spolupořádala společnost Rybolov, která na českém trhu tuto značku zastupuje. Novinky přijeli předvést zástupci z Francie, kteří se aktivně podílejí na vývoji. Nástrahy sami navrhují a pak testují v praxi. Akce byla určena nejen pro ČR a SR, ale pozvaní byli i zástupci rybářů z Polska a Maďarska.


Celé čtyři dny se ubíraly ve velmi přátelském duchu, společný koníček je přece jen něco, co boří všechny běžné bariéry. Navíc Liptovská Mara je krásná velká vodní plocha zasazená do překrásné krajiny v podhůří Tater a Roháčů, takže výhledy z lodí, ze kterých lov probíhal, byly naprosto úžasné a lov ryb byl o to příjemnější. Počasí předvedlo prakticky vše, co si lze na rybách představit, od mlhy, deště a zatažena, až po krásné, téměř modré nebe a klidnou hladinu bez větru.

Každý účastník dostal ihned po příjezdu kromě propagačních drobností i krabičku plnou nástrah různých velikostí, tvarů a barev a k tomu odpovídající „jig-heads“ – hlavičky, na které se nástrahy napichují. Samotný lov dravců probíhal výhradně z motorových člunů. Francouzští vývojáři a testeři si dovezli dva svoje plně vybavené čluny, ze kterých poté předváděli v praxi, jak se jednotlivé nástrahy mají správně ve vodě vodit. Všichni rybáři tak měli možnost se postupně vystřídat na lodích francouzských kolegů, kde dostávali patřičný výklad a názorné ukázky, jak jednotlivé věci ve vodě správně prezentovat. Ti ostatní provozovali lov z půjčených člunů, které zde byly k dispozici po celou dobu testování. Každý z rybářů si tak mohl vše vyzkoušet v praxi v různých hloubkách a podmínkách.


Kromě nástrah samotných bylo možné také vyzkoušet speciální krátké pruty se špičkovou akcí určené k lovu z lodě (cca do 1,5 metru délky). Zajímavostí byl také malý přídavný elektromotor na člunech Francouzů, který obsahoval GPS, takže když jste ulovili rybu, bylo možné znovu si dojet přesně na stejné místo. Loď udržovala stále stejnou pozici bez ohledu na proud nebo sílu větru. Vše se ovládalo pomocí bezdrátové klíčenky, takže ani nebylo nutné sedat za volant. Samozřejmostí byl i kvalitní echolot, na kterém bylo vidět, zda se loď pohybuje nad slibným místem plným ryb, nebo nad rovnou pustinou.

I když to vypadá, že v oblasti gumových nástrah bylo již vše vymyšleno, určité drobné inovace mohou nástrahu zatraktivnit. Proto se samozřejmě jednotliví výrobci snaží odlišit svoje výrobky od konkurence různými drobnými vychytávkami. To ostatně potvrdila i páteční přednáška francouzského testera, který podrobně představil jednotlivé gumové nástrahy a jejich nové vlastnosti. Pár zajímavých postřehů z přednášky přinášíme. Představeny byly gumové nástrahy z řady Flex, která je zastoupena třemi různými tvary – Flex Grub Shad, Flex Slim Shad a Flex Rib Shad:


Flex Grub Shad – tradiční twisterová gumová nástraha s mnohem výraznějším zavalitějším tělem než u běžného twisteru v osmi různých barevných variantách


Flex Slim Shad – gumová rybka s výrazným žebrováním, mohutným vysokým tělem a ripperovým ocáskem v osmi barevných kombinacích


Flex Rib Shad – gumová rybka se středním žebrováním a se zúžením v oblasti přechodu těla do ocásku (styl ripper, kopyto, …) pro výraznější chod nástrahy

Žebrování by podle francouzského testera mělo u gumových nástrah způsobovat ve vodě vibrace, které dráždí a lákají dravce. Při vývoji nástrah je také kladen důraz na propustnost světla a jeho odlesky od nástrahy, proto se do gumových směsí přidávají různé flitry, případně se směsi dělají průhledné nebo průsvitné, aby lámaly světlo. Důležitý je i tvar nástrahy, a to jak silueta, tak i tvar, který je více či méně aerodynamický podle toho, jaký pohyb se od gumy očekává. Každé odlišné rozšíření nebo zúžení způsobuje jiný tlak a tím i jiný chod nástrahy. Gumové nástrahy jsou dnes často doplněné i o 3D oči, které dodávají sestavě realističtější vzhled.
Několik dotazů se týkalo i na jigových hlaviček, hlavně jejich barvy a toho, zda vůbec hraje nějakou roli. Tester odpověděl, že jednou lovili s kolegou na naprosto totožnou nástrahu, která se lišila pouze barvou hlavičky, a úlovky byly v poměru 8 : 1. Když si s kolegou zkusili vyměnit pruty, situace se opakovala v opačném poměru.


Na přednášce byla také velmi detailně popsána technika zvaná „drop shot“, která se ukázala jako nejúčinnější metoda lovu během testování. Na Maře byli při chuti především okouni, protože voda byla ještě poměrně teplá a menší rybičky byly stále rozprostřené po celé vodní ploše. Drop shot je typ vertikální přívlače, jakási třepačka, která sice známá je, ale variant jak vše sestavit je více. Zde se osvědčilo koncové olovo, nad kterým je ve výšce asi 20–60 cm navázaný lehký ostrý háček s očkem, a na tomto háčku je napíchnutá malá gumová rybička, v našem případě asi 4–5 cm dlouhá. Sestavu spustíme na dno, vlasec „došponujeme“, abychom přesně cítili, kdy už je olovo na dně a kdy ještě ne, a střídavě potřepáváme prutem. Potřepávání střídáme s pauzou, během které necháváme vše v klidu a sledujeme napnutný vlasec. Pokud ucítíme pocukávání nebo prudší škubnutí, pak okamžitě sekáme. Okouni nástrahy hltali vcelku spolehlivě.
Zajímavá informace padla na přednášce ohledně úspěšné barvy nástrahy. Pokud je ryba ulovená za krajíček tlamy, často se zdá, že se jedná o úspěšnou nástrahu. Není to úplně pravda. Úspěšnou nástrahu ryba většinou zhltne hlouběji do tlamky, takže teprve až když jsou úlovky chyceny takto, zvolili jste tu správnou nástrahu.
Nezapomnělo se ani na jigové hlavičky. Ty byly k dispozici od tvarů oválných přes zaobleně špičatější připomínající hlavu rybičky až po skosené jigové hlavy, které by měly způsobovat trhavý pohyb ze strany do strany. Všechny byly opatřeny velmi ostrými háčky.


Celá akce byla velmi dobře zajištěna po všech stránkách, včetně příjemného ubytování a dobrého jídla, takže organizátorům patří za tuto předváděcí akci samozřejmě velká pochvala a věřím, že se můžeme pomalu těšit na další ročník.
 
Roman C. - 18.11.2012

Diskuse k miničlánku

Čety - Profil | So 22.2.2014 18:14:50

Zažil som jednu propagáciu na Liptove od Berkley .My amatéri sme im závideli, ako im to ide.Predvádzali nejaké nástrahy o ktorých sme nevedeli vlastne nič.Ťahali rybu za rybou.Od zubáča až po kapra.Jednalo sa o hlbinnú prívlač.Používali na to gumy, zaťažené olovkom--neviem momentálne názov.Ostatní rybári, ktorí boli v ich blízkosťi nechytili ani šupinku.Skúšali sme možné aj nemožné-Twistre,Pikleri,vobleri hlboko potapavé a kopu iných nástrah. V ten deň ryby vôbec nešli. Proste sme babráci, alebo nevieme ako na na to.Po čase som sa dozvedel s priatelmi, že tieto návnady, ktoré používali boli dipované. Tak že ked´ sa povie A -tak sa má povedať aj B-.alebo napisať.Myslím si, že nie v technike, ale v tom dipovaní bolá celá finta.Smáčki maju kvalitné.Čety.

vaga - Profil | Út 20.11.2012 13:00:58

nie je dolezite ze houno chytis.. dolezite je vediet opisat to.. pripomina mi to pribeh znameho kaprara ktory na znamom jazere nemal 3 tyzdne zaber ale odfotil diviaka..

Dalas - Profil | Po 19.11.2012 17:39:34

MISO* >> )) čus, bo chytli dá se říct podle očitých svědků dohromady víš co.. Houno..

Tčko - Profil | Po 19.11.2012 13:29:35

Som rád že si Berkley vybral na propagáciu svojej gumičky práve Maru. Je tam teraz strašne málo vymakaných člnov a ešte menej žabožrútov, ktorý pri fotení držia otrieže ako burani za spodú sánku. Ďakujem za hodnotný príspevok.

maracarps - Profil | Po 19.11.2012 9:59:06

Krásný jigging,poslední dobou, hodně popularní rádoby přívlač :-))

hivi - Profil | Ne 18.11.2012 23:13:56

MISO* - Profil | Ne 18.11.2012 22:56:08

fotky ulovkov ziadne? Jeden okys?