Malovýroba masných červů

Kategorie: Všeobecné
Téměř každý, kdo chytá (a nejen na feeder !) používá často jako návnadu masné červy. Samozřejmě, že se dají koupit v obchodě, jako v dnešní době téměř vše.Je to pohodlnější, ale problém nastane, když je potřebuje člověk ještě několik dní po nákupu. Buďto musí opět do obchodu, kde je zcela určitě nemají – a to pravidelně , nejčastěji v pátek odpoledne, kdy odjíždíte k vodě nebo na chatu.

Stoprocentně se také nevyhnete boji s manželkou, která tvrdě hájí prostory své ledničky, kam se musí červi do chladu uskladnit.Bohorovně to pak sice povolí, ale musí být v několika dobře uzavíratelných skleničkách a zagumičkovaných igelitových sáčcích a každopádně se musí během tohoto krátkého období tolerance stejně co nejdřív zlikvidovat – to musíte slíbit na svou duši i na psí uši!

Když je nedáte do chladu, máte během krátké chvíle v průhledné uzavírací krabičce nebo skleničce všechny úhledně zakuklené a téměř k nepotřebě, i když v odborné literatuře se i o larvách mluví jako o dobré návnadě. Bohužel se ale už téměř nehýbou a mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že jejich lákavost je beznadějně pryč.Můžete si to zkusit porovnat-dát na háček několik červů a pak několik kukel-záběr se sice dostaví, ale ne tak jak v prvém případě.

Zkoušel jsem vyrobit nějaké zařízení, které je na několika webech popsáno, ale nevyhovovalo mi.Pak jsem náhodou dal do starého hliníkového hrnku dvě rybí hlavy a ten jsem nechal stát v umělohmotné krabici, co se používá na maso.

Samozřejmě, že jsem na něj zapomněl a po týdnu jsem jej zase objevil stát na okně v zahradě.

Krabice byla plná krásných masných červů, radost pohledět.Vrtěli se okolo hrnku v šíleném maglajzu, protože hrnek byl na několika místech děravý.Důležité bylo ale, že nemohli dál.Maglajzu nebylo až tak moc a červi byli okolo stěn na suchu.Zkoušeli sice vylézt po téměř kolmé stěně krabice,ale zase padali po několika milimetrech svého výstupu zpět.Větší část se nahrnula do stínu hrnku a tam se zmítali, jako vlna.

Tak jsem to vylepšil.Do dna hrnku jsem udělal vrtákem asi do poloviny dna dírky průměr okolo 3 mm.Hrnek jsem posadil do kelímku od velké hořčice a asi 5 cm nade dnem jsem udělal 2 díry 8 mm .Celé jsem to posadil zpět do umělohmotné krabice od masa.Když si ji pořizujete, tak je dobré, aby ji neotevírala manželka, ale vy.Musíte si dát práci a vystřihnout zvrchu zatavené PVC tak, aby se vytvořil zpětný okraj.Ten zabrání červům, pokud by se jim podařilo zapatlat vnitřek stěn, přece jej přelézt.Taky ji musíte, v rámci údržby, asi po půl roce uvnitř dobře omýt saponátem, protože ji červi na stěnách ušmudlí, jak se pokouší vytrvale lézt nahoru.

Kelímek od velké hořčice jsem ještě podložil dvěma klacíky, aby vznikl prostor pod ním pro dočasné ubytování červů a je hotovo.

Také jsem odzkoušel variantu – vše z umělé hmoty-viz obrázky. Nesmíte zapomenout provrtat jakýmkoliv způsobem(teplým hřebíkem, pájkou atp.) několik děr v prvé ,horní nádobě.V dolní-tedy té do které je zasunuta horní děravá je třeba zase vyřezat několik děr asi 5 cm nad dno do boku stačí průměr tak kolem 8mm - aby měli kudy vylézt a opět podložit celé dvěma klacíky, aby měli červi kam zalézt do stínu.Tam se zklidní.

Do horní nádoby dávám jen hlavy ryb, hřbetní a ostatní ploutve.Měkké maso nebo celé ryby tam nedávejte, protože dole v kelímku se utvoří víc maglajzu a ten může přetéct dírami na boku.Maglajz ale potřebují, protože v něm rostou.Masní nebo taky kostní červi mají raději kosti.Pochopitelně musíte sem tam dodat krmení a staré ožrané kosti částečně odsypat.Něco tam vždy ale nechte.

Celou malovýrobnu mám ještě uloženou pro jistotu v plechovém, starém pekáči.Z obrázků vidíte, že záchytná vana z kontejneru od masa s okrajem může být i hodně mělká-třeba i jen několik cm.Pokud je dobře udělán okraj, tak to nepřeleze ani jeden červ-ale jistota je jistota.

Pak už jen stačí pinzetou něco vzít sebou nebo odsypat .A pokud se zakuklí, tak to tak nebolí, protože se dodávají pořád dál a dál.Kukly můžete stejně zamíchat bez výčitek do krmení.

Jinak vylézají ven červi celkem čistí, že stačí jen do krabičky, kam je odsypáváte na lov, dát trochu strouhanky.Vybírám je ale a dávám na háček zásadně pinzetou.Jednak to jde líp navléknout a druhak, kdo se jich štítí, tak se s nimi takto líp srovná-nehledě na vlastní hygienu.

Zdá se mi také, že na ně i ryby berou víc, než na ty z obchodu.Pravda je, že jsou někteří menší, ale ti se dají nasypat do krmení, kde je to celkem jedno.

Červíky uchovávám, když jdu na ryby, v malé kulaté umělohmotné krabičce od léků, kde jsem jen provrtal víčko mnoha otvory 0,5 mm vrtákem.Větší dírou prolezou ven ale bez dírek po čase rychleji uhynou.

Provozuji to tak již třetí rok a bez problémů.Manželka ani neví, že je něco takového přítomno na zahradě, protože to skoro není ani cítit.Ani kočky mě na ně nechodí.Nevím proč, ale za celou dobu se jim to nepodařilo objevit i když mám tuto výrobnu necelý metr nad zemí.
Víc vám dokreslí připojené fotografie.

Přeji všem dobrý chov a samozřejmě i dobrý lov. Petru zdar !









 
rysTR - 28.8.2012

Diskuse k miničlánku

rysTR - Profil | Čt 30.8.2012 15:42:50

Pánové, jak si to tu pročítám, mohu posoudit, jak dalece agresivní jsou kteří návštěvníci ,kterého webu.Proto jsem to dal na 3 weby a chtěl posoudit stále se mi vtírající názor-viz dál.Myslím, že na MRKu je to snad už tradicí(myslím tím nepřejícnost a agresivitu)- a nevím proč?Většina diskutujících je schopna svými příspěvky zcela odradit jakéhokoliv autora-bohužel.Přečtěte si reakce na Chytej-tam je to o solidaritě a přátelství mezi rybáři.Každý nemusí zrovna vše, co kdo napíše-to pochopím.Taky má každý jiné finanční možnosti ale nemusí sem cpát tento vše zničující názor,že když on na to má tak ostatní, co se zařídí jinak, jsou pak podle něho šunt! Tak je to bohužel zde z celé diskuse cítit. Omlouvám se, že jsem si dovolil takto vstoupit,ale nedalo mi to.
Anebo i jinak pochopeno-Mám prodejnu, prodávám červy a někdo mi kazí obchod!

Louda - Profil | Čt 30.8.2012 15:42:43

Je snadnejsi si je nechat poslat

Louda - Profil | Čt 30.8.2012 15:40:22

nemusí se to dělat na mase já nechal krmení na balkóně a po nějaké době jsem tam měl pinky ale dělat to ve větším mně ani nenapadne

hraji - Profil | Čt 30.8.2012 9:09:12

fotojakes >> pěstování vlastních brambor mi připadá jako smysluplná práce, bez ohledu na to, kolik korun se tím ušetří. Chování červů mi jako smysluplné nepřipadá, už jen protože to s pravděpodobností hraničící s jistotou je porušením zákona. A ušetřené peníze, ty tady asi hrají roli. Rybář, pro kterého je drahý kelímek červů na docházku, během téže jedné docházky vysaje tři píva a vykouří půl krabičky cigaret. Vše je pouze otázkou priorit.

Woohooo - Profil | Čt 30.8.2012 8:55:32

Ledňáček (Iceman) >> Nova doba :) Pri pestovani by to aspon toliko nesmrdelo ...

Cloud - Profil | Čt 30.8.2012 0:27:46

rysTR - >> Od té doby,co jsem závodně začal zkoušet plavačku,jsem měl stejné potřeby si vytvořit dostatečné množství kostňáků.
Nedělal jsem to,ale pro krabičku pár kostňáků,ale aby bylo i do krmení!
Ale to na "štěstí", pro mě ještě ryba nebyla Kámoš,ale Soupeř!
Dnes už takovou PRASEČINU nedělám!! (A králíky nechovám!Jako jiní.)

Základ činil vždy cca 5 kg "bílé ryby"(oškrábané a vykuchané),to znamenalo,co teplý den, tak denně dalších 5 kg rybích proteinů,aby mršky měly dostatek papu.
Dělal jsem je hned u vody Vltavy,tak nebylo problém je pár dní odkrmovat!
Nejhorší bylo pro mě čištění Kostňáků!
Dvakrát jsem skončil s otravou v nemocnici, která naštěstí byla jen 200metrů od místa čištění vzdálená :-))

Čpavek je zákeřnej! Bacha na něj!!!!!!

bremic - Profil | St 29.8.2012 18:23:47

Jen přátelé žehu se svých červů nedočkají :) Pochovají ale nechovají :)

Ledňáček (Iceman) - Profil | St 29.8.2012 18:19:36

Woohooo >> pěstuje ze max. zelenina, mastňáci se dají jedině chovat.

Woohooo - Profil | St 29.8.2012 17:56:28

kakr >> Nech toho :))) takle to nefunguje :D ... ten prispevek je pro ty co chteji pestovat :)) poburuje me ze si sem nekdo vleze kdo nechce a este ostatnim kazi "srandu" :)))

kakr - Profil | St 29.8.2012 17:04:57

Woohooo >>
Kdo Tě nutí příspěvky číst?
Máš si dát do ignoru ty, které nemáš rád a díky moudrému MRKu je neuvidíš......

rybomil - Profil | St 29.8.2012 16:56:06

Trochu nechápu, proč dáváš na oba servery, tedy MRK i chytej úplně stejný článek ??? Fakt divný.
Jinak v takhle malým to asi podle mě nemá cenu vůbec skoro začínat ??????????
Když už jedu výrobu tak na plastový kýble od Primalexu. Cílem jsou tak 3 litry i více červů.Díry ve dnu hrnečku jsou podle mě blbost, prosákne ten tekutý humus a červáci se zbytečně dříve kuklí, nejsou předčištěný.Taky neřešíš nějak ochranu před děštěm a hlavně před sýkorami, brhlíky, kteří je tuze rádi a brzy se tam slítne půl lesa. Na rybích odpadech nejsou ty správný červi a víc smrdí. Když to založíš na tom správným místě a správným základě, ani to moc nesmrdí.Na 1000 červů mám až 50 těch velkých , alá žádaní a mnou vyhledávání sloni, jen od jiné mouchy. Ryby je milují snad ještě víc než ty sloncle.
Čím víc vrstev pilin ,tím méně práce s čištěním a smradu. Dělám je cca 30 let, ale poslední dobou k stáru jsem taky už v tomhle směru zlenivěl...... jak říkám 3 litry a víc. Vono je taky rozdíl , když do futra dáš 2 kelímky, nebo 2 litry :§)



Barbusek : ale jo, pod 100 větší množství, někde i za tekutý kolek. A patentky takový, že by ti lezly voči z důlků.

fotojakes - Profil | St 29.8.2012 16:29:52

kakr >> Já to nezkoušel a ani mě to neláká, ale po přečtení toho článku si troufám tvrdit, že to bude méně náročné, než se celý rok starat o zahradu se zeleninou a řádky brambor:-) Jediný rozdíl bude případný smrad a potřebný silný žaludek na práce s tím.


Woohooo - Profil | St 29.8.2012 16:20:18

kakr >> Je to porad mene smradlave nez tady sedet a do kazde diskuze davat svoje moudra ... kazdy pokud chce necht si to zkusi dyt co ... urco z toho budou mit vetsi radost nez travit ten cas tady a cist prispevky nekerych prispivatelu ...

PYTLAKS - Profil | St 29.8.2012 16:12:45

viděl bych to spíš takto,někoho přece těší,že si na svou vyrobenou nástrahu něco chytí,ať již se jedná o napařený rohlík,kolínko,bojlí,tak samo vobler,rotačka,červi jdou vyrobit s minimálním zápachem,stačí pouze dobře ořezaná hovězí nebo vepřová kost,tak aby ji neodnesla kočka,a mouchy se postarají samy,stačí ji pouze položit na pletivo na králikárny a pod to dát bedýnku s pilinami,jednoduché,ale rybářské potřeby mám kousek,tak mi to není třeba

kakr - Profil | St 29.8.2012 15:50:14

fotojakes >>
Je kapánek rozdíl pěstovat brambory a zeleninu nebo chovat masňáky.
Nikoho neodsuzuji,. jen se mi zdá, že práce a hlavně smrad z masňáků je při dnešní dostupnosti zbytečná.
Masňáky jsem choval v dobách, kdy skutečně nebyli k mání, tak vím o čem píši.......

fotojakes - Profil | St 29.8.2012 15:42:13

Nenapadlo by mě, že podobný článek vyvolá takové reakce. Nikdo nikoho nenutí se do toho pouštět, ale tomu kdo s tím chce začít by to mohlo pomoci.

Někdo tu argumentujete, že těch pár korun za to nestojí, ale opravdu jsou lidé, pro které i těch pár korun dost znamená. Moje babička, ač bydlí kousek od supermarketu, pěstuje brambory, které se dají koupit za pár kaček. Přitom je to halda práce a roční výsledek je pár ušetřených stovek.