Proč je lepší vyhořet než chytat kapry

Kategorie: Kaprařina
Při svém pravidelném hledání různých rybářských informací na webu jsem narazil na zajímavý článek, který jsem si musel přečíst. Původně jsem podle jeho názvu myslel, že autor bude odpůrcem lovu kaprů nebo kaprů samotných, ale nakonec z toho byla rozumná úvaha o tom, proč všeho moc škodí - proč příliš mnoho ulovených kaprů snižuje zážitek z lovu i samotným kaprařům. Posuďte sami:

Je to tu, napsal jsem to a teď vysvětlím, proč si myslím, že je lepší nic nechytit, než chytat kapry, a než se zeptáte, tak ne, nepil jsem, nekouřil jsem, ani jsem nic "nebral" (nebo aspoň ne u tohoto psaní).

Mluvím přímo od srdce a 100% význam toho co chci říct je v těchto slovech: Každý kaprař by měl pravidelně odcházet bez úlovku, a pokud se vás to netýká, tak nejste správný kaprař.

Kaprařina vrací rybáře do dob evoluce lovu a sběru, staví váš důvtip proti šikovnosti protivníka s nic více než oštěpem a kamenem (dnes prutem a olovem díky firmě Korda) a je to jeho vnitřní posvátné místo, samota a soupeření, co jej činí kaprařem.

Pro mne jsou 3 pevné důvody, proč nic nechytit je lepší než ulovit, a myslím, že mnoho z vás bude souhlasit. Tady je první znich - výzva.


Proč si vybírat snadné cíle?

Rybářská výzva se zrodila před tisíci lety, kdy člověk byl jen o trochu víc jak opice. Mnoho rybářů zůstalo v této primitivní fázi vývoje, ale výzva ukrytá v kapraření se u mne rychle projevila. Možná proto, že jsem cíleně lovil slušnější kapry aktivně asi 4-5 let, předtím jsem byl zapřísáhlý plavačkář jako mnoho z nás, nebo možná také proto, že rybáři "rychlokvašky" obsadili naše klubové vody a vytlačili nás aktivněji hledat ráj.

Kdybych chytl kapra pokaždé, když jdu na ryby, nudilo by mne to, často bych měnil loviště a ze stejného důvodu, proč vrcholem kaprařiny jsou jezera typu "Car Park Lake at Yately", bych nechtěl dostat dávku adrenalinu, když můj hlásič zakričí.

Ulovení velkého kapra je třešničkou na dortu při mém rybolovu, a pro ty, kteří si neuvědomují, že nechodí lovit kvůli úlovku: žijete ve snu, pochopíte to dříve či později.

Nechápejte mne špatně, všichni chceme mít ohnutý prut, přílěžitostně je potřeba i výlet na násaďáky pro vyzkoušení montáží a nástrah, ale to se nedá dělat pořád. Překvapuje mne, kolik závodních rybářů tohle dělá, konstatní boj o nejvyšší váhu ryb je velká sranda, ale kaprařina to není, že? Pokud ano, tak potřebujeme nové jméno, možná "pronásledovatelé kaprů".

Není nic vzrušujícího na pronásledování kaprů, než sebrat všechny své dovednosti, zkušenosti a znalosti revíru a vytvořit perfektní návazcovou montáž, správně ji nahodit a čekat na záběr - ale to není všechno. Nejlepší své životní lovy jsem měl, když jsem vyhořel ve velkém stylu na klubové vodě čekajíc až do konce a vytahujíc jen to, co jsem nahodil.

Takže pro mne je prvním dobrým důvodem pro nicnechycení to, že tím vznikají výzvy. Pro mne je pronásledování kaprů bez výzvy pouze kempování u prutů.


Cítíte ten adrenalin?

Okamžik, kdy vyjde plán, je jedním z nejlepších vzrušení na rybaření. Udělat si svou nástrahu, navrhnout vlastní montáž, najít krmící se kapry a nachystat všechno perfektně pouze za odměnu ulovení kapra je čistý adrenalin. Ti kapraři, kteří stále používají kupované návazce, hotové boilies a loví stále na přerybněných jezírcích, neví, o co přicházejí, a je mi jich líto. A cítím, že je naší povinností je naprosto ignorovat, nechat je pokračovat v tom co dělají a nechat naše revíry jen pro nás.

Pokud víte, že každá nástraha a každá montáž vhozená do vody chytí rybu, kde je vzrušení, kde je adrenalin?

Rozumím, proč si mnoho rybářůo skutečných kaprařech myslí, že je to nuda, když nás vidí v křeslech a procházet se po břehu bez práce. Nevidí, co se nám za schémata, strategie a zvláštnosti honí v hlavě.

Myslím, že mnoho rybářů ani nevyzkouší skutečnou kaprařinu a zůstanou u té obyčejné ze 3 důvodů: nesoutěžní nátura, nevědomost a počet mozkových buněk.

Dostáváme se k třetímu důvodu, proč myslím, že každý rybář by měl pravidelně skončit bez ryby, a tím je sebezdokonalování.


Třetí důvod, proč vyhoření je povinnost pro každého kapraře

Sebezdokonalování zní trochu 'poradensky', ale patří to k prvním dvou bodům. Jak se sakra chcete zlepšovat jako rybář, zlepšovat se a chytat ryby větší a lepší, pokud vše, co udělat, je pořád to stejné, pokaždé chytíte desítky ryb na místním přerybněném revíru za pomoci kupované nástrahy a montáže?

Vyhořet znamená poučit se, adaptovat, zdokonalovat v tom, co jste se naučili. Čím více času věnujete učení, tím lepším budete rybářem, a není nic lepšího pro křivku pokroku, než vyhořet na novém revíru.

Pokud nachytáte na každém místě, pak máte buď velké štěstí, nebo se nezlepšujete jako rybář, protože si nekladete výzvy a chytáte každý týden stále stejně nudně na nějakých sádkách.

Vyhoření podporuje sebezdokonalování, je hnací silou přizpůsobení a růstu v lepšího rybáře.

Tak to byly 3 důvody, proč je fajn nic nechytit. Teď běžte ven pro svou první nulu k úspěchu a já vám slibuji, že toho nebudete litovat.



Myšlenka na závěr...

Vyhoření podporuje sebezdokonalování, což opačně vede k tomu, abyste si kladli výzvy až k momentu, kdy vše do sebe zapadne a je z toho výprava života. Pro mě je každá sezóna o tomto, pracovat na jedné výpravě, prácovat na sebezdokonalování a motivovat se k další výzvě.

Bagrování kaprů na místních sádkách každý týden je jako mít ve škole stejnou přednášku každý den.


Přeloženo z webu http://www.fishable.co.uk pod původním názvem "3 reasons why blanking is better than catching carp" od autora Danny Chapman.

 
Martin M. - 9.7.2012

Diskuse k miničlánku

Martin M. - Profil | Pá 28.9.2012 9:23:04

kakr >> diky :)

kakr - Profil | Pá 28.9.2012 9:16:34

Martin M. >>
V roce 2011 (MP voda) bylo ze 2 436 sumářů 163 bez jediné docházky = 6.7% "sponzorů".
P sumářů bylo 210, bez docházky 12 = 5.7% "sponzorů".
Jako perlička je člen, který si každoročně bere MP + P povolenku republikovou ( 6 000kč) a nejde k vodě.
Takové máme nejraději:-))

Martin M. - Profil | Čt 27.9.2012 21:26:00

kakr >> tretina vykaze jen dochazku, ale mas prosim i informaci, kolik lidi vraci uplne nepopsanou povolenku? Tzn. sponzori :-)

retrívr - Profil | Čt 27.9.2012 21:18:23

nofish >> No , netvrdil bych to tak vehementně. Znám revír, kde chytali ti vyvolení, bohužel v mém věku z křesla do pytle a pak utloukli klackem a metrák za rok nebyl problém. U toho tlučení byla moje žena / já byl vláčet/, já bych mu tu hubu rozbil, opakuji moje věková kategorie, v době se to stalo jsem byl tak o pět mladší než dotyčný.Dostal aspoň svý od manželky před lidma.Opakuji než to sežrali sumci, tak to ročně nebyl při inetresu problém.

kakr - Profil | Čt 27.9.2012 21:06:09

Kocháč >>
Víš jak se na to množství nadře?
Diplomy nedáváme:-))

Kocháč - Profil | Čt 27.9.2012 21:01:36

kakr >> A dostal ten specialista na granuláče diplom?

nofish - Profil | Čt 27.9.2012 21:01:05

kakr >> No udělat metrák cejna za rok, to není jen tak. To už si musí pán docela máknout. Ale co, rozhodující je průměr. Mě se*ou ne lidi co berou hodně, ale ti, co berou a nepíšou....
A mizím. Zítra je volno, jde se na ryby.

kakr - Profil | Čt 27.9.2012 20:56:34

nofish >>
Jednoznačně dominuje kapr.
Máme ovšem borce, kteří si přisvojí více jak 100kg cejna, nebo 50kg ostroretek a 40kg tloušťů. Náš nejlepší "specialista" na duháky jich dokázal z našeho revíru odnést 103 ks/34kg.
U nás se musí zapsat každá ryba ,která má zákonnou míru v cm hned po ulovení a celkem se to dodržuje,neb přijít o papíry kvůli nezapsané ostroretce se nevyplácí.

retrívr - Profil | Čt 27.9.2012 20:51:19

Insurance >> Proto ten článek nemá nic společného s realitou tady.

retrívr - Profil | Čt 27.9.2012 20:49:14

kakr >> Jo.

nofish - Profil | Čt 27.9.2012 20:48:41

kakr >> jj, jasně. Mě by spíš zajímalo jak je to s druhy ryb. Jako třeba 14kg ale z toho je teba 13,3kg kapr. Spíš by mě prostě zajímalo jak to je s jinými rybami než kaprem. Protože vím, že u nás se třeba lidi ani neobtěžují psát cejna, plotice, ostré a podobné ryby, co mají psát až při ukončení docházky. Papírově to pak teda klidně může vypadat, že je skoro nikdo ani nebere.

kakr - Profil | Čt 27.9.2012 20:44:04

nofish >>
Průměry jsou zavádějící, okolo 14kg/člen/rok.
Ale bacha, více jak třetina rybolovců vykáže jen docházky. Median by byl přesnější.

Můj oblíbený příklad, půjdeme spolu, koupíme kuře, sežeru je sám a statisticky jsme sežrali každý půl.

Insurance - Profil | Čt 27.9.2012 20:41:50

retrívr >> Souhlas. Jen to poopravím. Většinou nic nechytí. :))

nofish - Profil | Čt 27.9.2012 20:38:30

kakr >> taky si furt myslím, že v průměru se odnese prd. Max u toho kapra to udělá nějaké kusy u toho imaginárního, průměrného, rybáře. Tak ať si občas nějaký hladovec vezme víc no.... Jaké je v MRS "skore průměrného rybáře"? Jako skore všeho, i s bílou rybou a tak.

retrívr - Profil | Čt 27.9.2012 20:36:05

Martin M. - >> Přijde mi, že to jede celý jinam.

kakr - Profil | Čt 27.9.2012 20:34:30

nofish >>
Naprostý souhlas, před hafo roky se v MRS zavedl limit 40ks/kapr/rok. Měli jsme u nás borce(už nežije),který měl každoročně okolo 80kaprů, po zavedení limitu jich najednou měl 38. Za dva roky se limit 40ks zrušil a borec zase lapal 80ks. Tehdy byly povolené 2ks/doch.
Vždy se najde pár jedinců, kteří výrazně převyšují počty přisvojených ryb, ale to je výjimka potvrzující pravidlo. Dnes hodně rybářů vrací sumáře jen s docházkami, přitom ryb nalapají dost, prostě je vrací vodě.

nofish - Profil | Čt 27.9.2012 20:33:53

Martin M. >> Ale jo. Máme tu těch přiblblých 40 na rok a mi to nevadí. Ale zrovna u kapra to je podle mě hloupost a hlavně, musí být kontrola. Český člověk potřebje dohled. Jsou jiné ryby co by si ten limit zasloužily daleko více.