I ženy mají své místo mezi rybáři

Kategorie: Kaprařina
Nikdy by mě asi nenapadlo, že bych mohla sedět u vody a čekat na záběr. Spíš to bylo o tom chytat bronz a přečíst si nějakou knížku. V klidu, ničím nerušená. Často jsem pozorovala manžela při chytání a nijak mě to ani nelákalo. Jednou, ale přišla nesmělá výzva manžela: Chceš si ho vytáhnout? To byla asi zlomová otázka, která změnila můj život a dala mě nový koníček a to rybaření. Vytáhla jsem si prvního kapra a měla velkou radost.
Určitě jsem měla štěstí v tom, že Luděk je všestranný rybář, který zná veškerý rybářský techniky a pomalu se mě snažil všemu naučit, i když ty nervy byly velký a já jsem mu za to dnes vděčná. Každá technika má něco do sebe plavaná, vláčení a hlavně lov na boilies.
Největší kámen úrazu bylo asi nahazování. Chodily jsme v zimě trénovat na louku, a když se dnes podívám na některá videa, musím se tomu jen smát. Žádný prut jsem, ale nezlomila a složila takovou malou zkoušku. Konečně jsem byla připravená začít chytat sama, což mě někdy dost vadilo, protože jsem měla vedle sebe asistenta, kterému se pořád něco nezdálo.
Začalo jsem chytat na plavanou a bylo mě jedno jak velký ryby chytám, hlavně že to bralo a já byla spokojená. Dokonce jsem se zúčastnila i místních závodů a vyhrála první místo v kategorii žen.
Nakonec ale vyhrál lov na boilies a velké ryby. Neskutečně dlouhé zdolávání, dlouhé souboje kdy bolí ruka a člověk v duchu už prosí rybu, aby byla v podběráku.
Dnes jezdíme, kdy se dá a snažíme se většinou využít volné víkendy. Pozoruji, že mnoho žen ale u vody není a tento koníček nás moc nezajímá. Mě ale dal spousty krásných zážitků a příhod. Poznala jsem díky tomu hodně nových lidí jak u vody, tak na společenských rybářských akcích.
Hodně přibývá kaprařských závodů, hlavně dvojic. My jsme se už také nějakých zúčastnily a s celkem dobrými výsledky. Navzájem se v týmu doplňujeme a většinou tahám ryby já, protože mě tak často nepadají. Tyto závody v kamarádském duchu jsou perfektní a já se vždy těším na ty stejné lidi, které tam zase potkám. Nejvíce se mě líbí závody v campu Brodský u Červeného Kostelce. Majitel pan Hrstka je skvělý člověk a dokáže vždy závod perfektně zorganizovat.
Poznala jsem ale i to převrácenou stranu mince. Nepořádek u vody, velký hluk a hlavně velká závist ostatních rybářů.
Věřím, že do budoucna potkám u vody i více žen, se kterýma bych si mohla vyměnit svoje rybářské zkušenosti a popovídat i o jiných věcech než jen o rybách.
Všem přeji hodně strávených chvil u vody, dobrých úspěchů na rybářských závodech a především pevné nervy s vašimi manželi na rybách.




 
- 23.5.2012

Diskuse k miničlánku

kubanec - Profil | St 12.9.2012 16:00:23

ma dcera si taky zvyka od mala....

Mirdas 3 - Profil | St 12.9.2012 15:53:11

Tak to by bylo dost dobrý,dobrých parťáků u vody nikdy není dost a ženských těch je jak šafránu,tam se jí klidně dá říct"Hele nech to plavat"

rozbora - Profil | Ne 17.6.2012 19:04:22



Dobrú ženu najlepšie pri vode hľadať :-)

mypeters - Profil | Čt 14.6.2012 13:29:48

Štěpánka Černá - >>Zeny jsou velmi casto uspesnejsi nez chlapi,asi maji ten spravny cit...tak ze,sve misto mezi rybari maji na 110%...

Márvin - Profil | Čt 14.6.2012 13:09:00

myslím že seznamka by byl dobrej nápad pokud by to fungovalo bylo by to super ale asi bude vic rybaru než rybárek :-D

fraisix - Profil | Út 5.6.2012 13:20:45

matt03 >> tu už tady založil Netipa - tak ji můžeš oživit :)

matt03 - Profil | Út 5.6.2012 13:16:35

A co založit na mrku rybářskou seznamku? třeba : " Osamělý rybář hledá osamělou rybářku". Zn. Provláčíme se spolu životem. :-)

Miláno BRH - Profil | Pá 1.6.2012 10:55:57

dobře si to Luděk zařídil! Budu se ho muset zeptat na to jak dlouho tě přemlouval. Mě se to u přítelkyně za 8 let nepovdařilo a to jsem jí ze začátku taky pár kapříků nechal zdolat. Tak ať se ti daří a Luďka přechytáváš! :-D

vokounek - Profil | Út 29.5.2012 23:39:16

rozbora >> ja som myslel že s tými netopiermi vo vlasoch je to len povera ale vidím že som sa mýlil. úplne vidím tú atmosféru úteku od vody :) prajem veľa rybárskeho šťastia ;) ja som teraz dorazil od vody a pofušoval som to jak sa dalo. zabral mi pekný kapor na štuplík a odtrhol mi to lebo som zabudol že to bola len 14 navazec. kurňa strašne nerád im nehávam pirsing. chudák kaprík..

pohodak - Profil | Út 29.5.2012 18:33:46

poznam aj ja zopar zien rybarok a poniektore dokonca nemaju problem prechytat vsetkych chlapov na zavode
je to nasa partacka ktora ma stale dobru naladu

Kreja - Profil | Út 29.5.2012 18:24:17

Štěpánka Černá - >> moc hezký článek Škoda že nejde aby si manželka rybáře to chytání mohla vyzkoušet na jeden manželův prut Třeba i za nějaký menší příplatek k manželově povolence Svaz by na tom vlastně vydělal Mamina si to tajně zkusila a hned ji to chytlo ale kdyby nás viděl porybný tak nás ukřižuje.Jedinou možností je udělat si papíry ale jak si je má udělat když ani pořádně neví o co jde.Všichni jsme začínali tak že nám prut někdo párkrát půjčil J.

rozbora - Profil | Út 29.5.2012 17:55:22

vokounek >>
Rybárka Terka č. 2

Naša ženská rybárska trojčlenka začala pracovať.
Marika, šikovná v ručných prácach, najmä štrikovaní. Ba čo viac, naučila sa aj technike našich predkov, paličkovaniu. Svoju zručnosť a techniku paličkovania začala používať aj na látanie poškodených podberákov a výrobu sieťok proti hmyzu, čím si získala obdiv aj u chlapov, zarytých odporcov účasti žien pri vode.
Tretia Boženka, ktorej deti ktoré prešli materskou škôlkou kde pracovala doteraz v obci nepovedia inak ako teta Božka. Aj ona sa stala platnou členkou ženskej rybárskej partie.

Spolu sme vyskúšali viaceré spôsoby lovu rýb. Ale nočný lov nám chýbal. Tak sme sa v jeden júnový odvečer vybrali opáčiť amurov, ktorí najmä po súmraku vyrážajú za potravou. Spokojne sme rozložili a nahodili udice s háčikmi ovešanými čerešňami a ticho klebetili. Po zotmení však začalo niečo nalietavať okolo nás a hladinu vody s divnými zvukmi ktoré mali ďaleko od slastného mľaskania amurov. Najskôr sme si mysleli, že to chlapi z háštim strieľajú z prakov na zakrmovanie aby nás vystrašili. Statočne sme odolávali pridaním hlasitisti našich rečí o nevychovanosti rybárov. Lenže keď sa niečo Božke zakvačilo do vlasov a nechcelo to ísť von, to už bolo nad naše rybárske nervy. v panike sme zbalili veci a utekali od rybníka.

Až pri svetle bateriek na ceste od rybníka sme ju zbavili toho dotieravca ktorým bol netopier. Áno, to malé ušaté zvieratko ktoré potvrdzuje kvalitu prírody kde žije. Nevrátili sme sa späť, stačilo. Počkáme až amurkovia dorastú...

Miras - Profil | Po 28.5.2012 13:45:01

tichy blazen >> Začal jsem ještě o chlup dřív než ty:-)

rozbora - Profil | Po 28.5.2012 13:42:15

tichy blazen >>


Ak by toto vedel Viewegh skôr, určite by napísal román Výchova rybářek v Čechách ! :-)

tichy blazen - Profil | Po 28.5.2012 8:06:52

výchova nových rybářek započata již v raném věku