Awa-Shima cup - Pasohlávky 2011

Kategorie: Feeder
Závodní trať Pasohlávky na revíru Dyje 7 je známý úsek, kde každým rokem probíhá několik klání v plavané. Za příhodných podmínek, což je na Mušově hlavně vítr, se dá nachytat velké množství ryb, hlavně velkých cejnů a na rozdíl od závodního úseku Pavlov na Dyji 5, zde ryby reagují na krmení daleko rychleji. V minulém roce přibylo rybářů v MRS, kteří se chtějí poměřit v lovu feederovou technikou. Najít vhodný revír, kam by se vešlo 50 závodících rybářů, není lehké a tak byl vybrán závodní úsek Pasohlávky.


Vítězné družstvo Feeder Team JIHOMORAVÁCI MO Vyškov ze svými trofejemi, zleva: Jaroslav Břoušek, Lukáš Hanák, Petr Chadraba

Závod, který pořádal odbor plavané, sekce feeder LRU MRS, proběhl 29.5.2011. V prvním závodě letošního ročníku Awa-Shima Cupu promluvila do průběhu bouřka, v druhém závodě zase prudké ochlazení a třetí závod do třetice všeho dobrého už měl klapnout na jedničku, co se týče počasí. Předpovědi počasí tomu ale moc nefandily. V sobotním oficiálním tréninku až do 18 hodin pršelo a ryby nejevily moc aktivity. Sem tam se chytila nějaká ryba, na některých místech se ulovilo i více. Prostě slabota a vyhlídky na neděli nebyly moc příznivé. V neděli se 46 závodníků o půl deváté ráno pustilo do lovu mušovských ryb. Ryby reagovaly na krmení daleko lépe než na sobotním tréninku. Někde se začalo lovit hned v první půlhodině závodu, někde ryby najely na krmení později. V Áčku se ulovilo necelých 60 kg ryb. Vítěz Tomáš Musil měl ulovené ryby o váze 14 780 g, druhý Petr Chadraba 10 380 g a třetí Martin Toman 7 140 g. Béčko bylo na úlovky lepší, chytilo se přes 100 kg ryb. O sektorové vítězství se bojovalo na místech 12 až 16. Zvítězil Laďa Dítě – 18 540 g těsně před Martinem Maťákem 17 600 g a Radkem Černým 13 440 g. Céčko bylo ráno nejslabší, zde se ulovilo necelých 50 kg ryb. Na vítězství stačilo Láďovi Olivovi 8 920 g, druhý byl Jakub Šabata – 7 040 g a třetí Lukáš Hanák 6 660 g. Ráno bylo 7 lidí bez úlovku. Klidnou atmosféru závodů narušil jeden ze závodníků, který při nahazování urval všechny montáže a tím spustil sérii nepublikovatelných nadávek a výroků. Po udělení napomenutí za toto extempore se ale rychle uklidnil a vše pokračovalo v předchozím klidném duchu.

Na odpolední kolo se vítr, který foukal do zad, utišil a sluníčko pořádně začalo „topit“. Zkrátka přesně to, co na Mušově ryby nemají rády. Ze začátku to vypadalo, že se snad nechytí ani ryba. Nakonec se jich přece jenom několik podařilo chytit. Celkem se v odpoledním kole ulovilo přes 78 kg ryb. Tentokrát byly velkou výhodou forhonty a místa okolo. Prostředky sektorů a Béčko byli spíš o náhodné rybě nebo dvou. Někteří závodníci se záběru vůbec nedočkali, bez úlovku skončilo 26 lidí. Jako jediný si s touhle situací dokázal poradit Jakub Šabata, který si v Béčku zvolil lovné místo daleko od břehu, za linií všech krmných míst.
Odpolední závod byl na úlovky nejbohatší v Áčku, kde se lovilo od forhontu do místa A9, ostatní místa byla „hluchá“. První byl Martin Toman s 11 780 g, druhý junior David Holeš s 6 500 g a třetí Juraj Kořínek s 3 660 g. V B sektoru zvítězil již zmiňovaný Jakub Šabata s 7 040 g před Martinem Maťákem s 2 540 g a Tomášem Musilem 2 040 g. Zde bylo uloveno 15 kg ryb, to je jen dvakrát více, než váha úlovku vítěze sektoru. V Céčku jasně dominoval Petr Chadraba, kterému vylosovaný forhont pomohl ke zdolání 19 020 g ryb, převážně pěkných cejnů. Dvojku v sektoru C „udělal“ Juraj Chovanec, 6 820 g a trojka patřila Laďovi Ševčíkovi. Dalším třem závodníkům se podařilo vytáhnout rybu, ostatní vyšli naprázdno. Celkově se v sektoru C ulovilo odpoledne necelých 31 kg ryb, hlavně díky devatenácti kilům Petra Chadraby.
V závodě se lovili převážně cejni a kapříci, bylo uloveno několik skaláků, plotic, jesenů, perlínů, okounů a lín.


Nejúspěšnější Junioři, zleva: 3. místo Jarda Šašek, 1. místo Petr Vafek, 2. místo David Holeš

Po zvážení se netrpělivě čekalo na vyhlášení vítězů. Ve hře byl i přeborník MRS v LRU feeder a Divize MRS. Výsledky byly hodně vyrovnané.
V tomto kole byl z mládeže do 18 let nejúspěšnější David Holeš na celkovém 16. místě (součet umístění 15, váha 8 360 g). Druhý Petr Vafek (17,5 a 2 900 g) a třetí desetiletý Erik Novotný (19,5 a 3 080 g), který se s první feederovou závodní sezonou pasuje více než dobře.
V kategorii jednotlivců zvítězil Petr Chadraba díky vyšší váze se součtem umístění 3, nejvyšší dosažená váha 29 400 g. Druhý Jakub Šabata 3, 14 080 g a třetí Martin Maťák 4, 20 140 g.

V druhém kole Divize družstev MRS zvítězil tým Feeder Team JIHOMORAVÁCI MO Vyškov (21,5 a 44 680 g) před AWA-SHIMA Třebíč Preston (23,5 a 29 320), třetí byli RaMáDi (24 a 28 460 g).

Přeborníkem MRS LRU feeder za rok 2011 se stal Jakub Šabata před Laďěm Dítětem a Petrem Chadrabou.

Divizi MRS družstev 2011 vyhrál tým Feeder Team JIHOMORAVÁCI MO Vyškov, před Greenhorn´s feeder team MYSTIX Jihlava a AWA-SHIMA Třebíč Preston. Družstvo Feeder Team JIHOMORAVÁCI MO Vyškov ve složení Petr Chadraba, Lukáš Hanák a Jaroslav Břoušek bude MRS reprezentovat v 1. lize LRU feeder v roce 2012. Mezi mládeží do 18. let byl nejlepší Petr Vafek před Davidem Holešem a Jardem Šaškem.



Pohled na závodní pole

Tento závod zamíchal i celkovým pořadí Awa-Shima cupu 2011. Laďa Dítě (21) se posunul ze třetího na první místo, Jan Seidl (25) zůstal na druhém místě a na třetí místo se posunul ze sedmé pozice Jakub Šabata (26). Jarda Břoušek (29) spadl z vedoucí průběžné pozice na 4. příčku. Laďa Ševčík (31,5) se posunul z 8. místa na 5. Tento závod s pořadím pěkně zamíchal, posunů vpřed (a tím i propadů) bylo v průběžném hodnocení jednotlivců hned několik.

V soutěži družstev zůstalo pořadí na prvních čtyřech místech stejné, avšak bodové rozdíly se poměrně vyrovnaly. Rozdíl mezi prvním týmem Cannibals a čtvrtým Awa-Shima Třebíč Preston je 16 bodů. Vasr.cz se posunul na 5. příčku a Mladí feederaři spadli na 7. místo.

Poslední závod se koná první víkend v září na chovném rybníku Silniční v Lipníku u Třebíče, což je pro drtivou většinu závodníků neznámá voda. Nejčastěji lovenými rybami zde budou jednoznačně kapři, jejich lov bude rozhodovat o celkovém pořadí Awa-Shima Cupu mezi jednotlivci i družstvy. Těšíme se po prázdninách.

Feederu zdar.

Foto: Martin Líbal a Laďa Ševčík
 
RADYNEK - 7.6.2011

Diskuse k miničlánku

Zajda - Profil | St 8.6.2011 10:27:10

Pěkné to bylo, až na ty ryby, co se jim moc nechtělo..:-( Budu-li zdravý a bohatý aspoň jako letos, tak přijedu rád zase...:-)

Juraj - Profil | St 8.6.2011 8:38:35

Nejsem žádnej jeden ze závodníků. Prostě jsem kokos, vše jsem urval a nechal prchlivost cloumat svým majestátem. Já tě Radku žalovat nebudu. Příště klidně jmenovitě. Kdyby jsi měl po půlhodině závodu 3/4 krmení v čudu, nakrmeno měl a nevěděl kde a neměl ani jednu vzdálenost, tak by jsi se nevyjadřoval o mnoho slušněji. Určitě ale tiššeji. To je pravda. Jinak pěkný článek.

cmano - Profil | Út 7.6.2011 22:32:35

nadherný článek líp to ani vystihnout neslo