Tak zase nám v roce 2009 změnili zase zákon paní Milerová.

Kategorie: Všeobecné
Pro potěchu rybařící obecné společnosti se však nejedná o něco, čeho by se měla bát. Všechny změny dopadají na ty, jež tento zákon provádějí do praxe, tedy na rybářské orgány, nás obyčejných „klientů“, jak rádi šéfové občanského sdružení říkají se nedotýká a neplynou pro nás z nich žádné povinnosti.

První změna, která nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2010, se týká změny pojmosloví ve vztahu k rybářské stráži (RS), která již nebude „veřejným činitelem“, ale „úřední osobou“. Na podstatě věci to nic nemění. Jde jen o její přejmenování v souvislosti s přijetím nového trestního zákoníku č. 41/2009 Sb. a útok na „veřejného činitele“ alias „úřední osobu“ bude nadále trestné.
V této souvislosti je třeba zmínit alespoň ustanovení § 325 trestního zákoníku, které RS (jako úřední osobu) chrání před užitím násilí trestem odnětí svobody až na dobu šestnácti let a to podle míry způsobené újmy RS.
Na druhou stranu i RS je pod možností uložení trestu odnětí svobody a to podle § 329 trestního zákoníku za zneužití pravomoci úřední osoby od šesti měsíců do tří let např. proto, že vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu, překročí svou pravomoc nebo nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci a způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu hrozí ji za to trest až do 12 let. Také ji hrozí, z ustanovení § 330 trestního zákoníku, za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, až 5 let trestu odnětí svobody.

Druhou změnu zákona o rybářství způsobil zákon č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech.
Jistě jste slyšeli od exministra Langra o Egonovi, Czechpointech atd. Státní správa dělá pořádek ve svých evidencích a to jak v registru fyzických a právnických osob, v katastru nemovitostí ale také v oprávněních úředníků, co mohou a co nesmějí. K tomu Parlament schválil několik zákonů – tzv. zákony o registrech.
No a aby mohly rybářské orgány fungovat jakožto úředníci státní správy v oblasti rybářství (neplatí pro samosprávné orgány – občanská sdružení ČRS či MRS), tak v zákoně o rybářství, tímto zákonem řekli, které údaje o nás „klientech“ jim bude Ministerstvo vnitra poskytovat. Půjde např. o referenční údaje ze základního registru obyvatel, údaje z agendového informačního systému evidence obyvatel, údaje z agendového informačního systému cizinců, kde obdrží jméno, popřípadě jména, příjmení, datum a místo narození; u subjektu údajů, který se narodil v cizině, datum, místo a stát, kde se narodil atd. To všechno od 1. července 2010.

Třetí změna byla provedena zákonem č. 281/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím daňového řádu, a která ale nabývá účinnosti skoro až za dva roky dnem 1. ledna 2011. V zákoně o rybářství se vypustilo, že pokutu za uloženou sankci vymáhá celní úřad.
Podle nového Daňového řádu bude pro vymáhání uložených pokut za uloženou sankci podle § 162 odst. 2 stanoven tento postup: Pokud orgán veřejné moci, který uložil platební povinnost k peněžitému plnění v rámci dělené správy, není současně příslušný k vymáhání tohoto peněžitého plnění, předá příslušnému správci daně nezbytné údaje o uložení nebo vzniku této platební povinnosti, včetně stejnopisu rozhodnutí s vyznačením právní moci a přehledu předávaných rozhodnutí. Však ony si rybářské orgány poradí.

A poslední změnou, která je v právním řádu už od roku 2006, je zákon č. 267/2006 Sb., o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců. Tato změna z těchto zákonů nabývá účinnosti nejpozději – dnem 1. ledna 2013. Má vazbu na změnu právních předpisů v oblasti pojišťování a týká se jen členů RS.
Do 31. prosince 2012 je rybářská stráž za pracovní úrazy odškodňována podle předpisů o odškodňování pracovních úrazů – tedy podle zákoníku práce a od prvního ledna 2013 bude odškodňována podle občanského zákoníku, podle jeho ustanovení o odpovědnosti za škodu na zdraví v některých zvláštních případech. Půjde tedy o použití ustanovení § 425 a násl. Občanského zákoníku a odpovědnost bude mít „Každý, pro koho fyzická osoba plnící veřejné funkce byla činná, odpovídá této osobě za škodu, která jim vznikla porušením právních povinností nebo úrazem při výkonu funkce nebo v přímé souvislosti s ní.“. Vzhledem k tomu, že RS navrhuje uživatel rybářského revíru, ale jmenuje jej rybářský orgán, a protože RS jako fyzická osoby vykonává činnosti pro stát, jako státní orgán (úřední osoba), bude zajímavé sledovat jak rybářské orgány, které RS jmenovaly jim také budou hradit.
Tak Petrův.
 
Turňa - 19.10.2009

Diskuse k miničlánku

Venca888 - Profil | St 21.10.2009 12:32:01

Jarda Š. >> nevim nevim... schovívavost se dá vyžadovat v případě, kdy někdo poruší předpisy omylem či z neznalosti. Ale nevidim důvod, proč volat po schovívavosti v momentě, kdy někdo naprosto úmyslně porušuje pravidla a předpokládá, že se mu na to nepřijde, případně, že bude kontrola právě schovívavá...

Jarda Š. - Profil | Po 19.10.2009 15:45:10

kakr >> Jistě, shovívavost je v takovém případě možná jen v tom, že mu nařídíš složit udice a zapíšeš do povolenky výstrahu, ale rovnou mu jí nesebereš.

kakr - Profil | Po 19.10.2009 15:38:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Turňa >>
Pasáž -

Na druhou stranu i RS je pod možností uložení trestu odnětí svobody a to podle § 329 trestního zákoníku za zneužití pravomoci úřední osoby od šesti měsíců do tří let např. proto, že vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu, překročí svou pravomoc nebo nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci a způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu hrozí ji za to trest až do 12 let. Také ji hrozí, z ustanovení § 330 trestního zákoníku, za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, až 5 let trestu odnětí svobody.

by měla být povinně vkládána do diskuzí, ve kterých bivníci apelují na shovívavost RS při po půlnočním lovu z bivaku.

Jinak dobrý....

Jarda Š. - Profil | Po 19.10.2009 15:09:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dobrý článek, nemám výhrady.

Turňa - Profil | Po 19.10.2009 14:31:06

Milos_Dia >> Na to, žes diakritický a "kvituješ", jsem ti musel poděkovat.

Milos_Dia - Profil | Po 19.10.2009 14:12:35

Dobrý, dost dobrý, díky.