Pstruh po mojem.

Pečení ryb

Pstruh, nebo jakákoli jiná ryba- množství dle toho co chytneme:)
Brambory nové- množství dle poštu lidí. Jinak počítejme tak 2-3 brambory jako pěst na osobu.
Sádlo dle oka.
Máslo půl kostky.
Smetanu- klidně dvě.
Sůl, pepř, kmín, koření dle chuti.
Česnek, cibule.
Sýr, slanina nebo špek.

Plech s vysokým okrajem, vymažeme sádlem. Sádla raději méně, abychom pak sos který vznikne z másla a smetany mohli bez výčitek i s chutí použít na brambůrky a rybu na talíři. Brambory, pokud máme nové, jen omyjeme a nakrájíme i se slupkou. Pstuha nasoleného z předchozího dne vložíme do plechu a obsypeme brambory nakrájenými na kolečka. kolečka musí být slabá protože ryba se peče rychleji než brambory, tak abychom synchronizovali dobu pečení. Okořeníme pokud možno jen brambory, abychom neskreslili chuť ryby. Na rybu samotnou použijeme jen sůl a trochu kmínu. Na brambory pak sůl, kmín, pepř, a koření na brambory. Cibuli vložíme též do brambor, musí být nakrájená jen na kolečka, nikoli na drobno. Pokud již máme rybu na plechu a brambůrky okořeněné, proložíme je plátky másla. Šoupneme do trouby na 250- 300 stupňů Celsia a než se nám brambory a ryba z půlky propečou, můžeme si zatím otevřít pivínko ze sedmého schodu a poslechnout kapku peprné muziky, např.: Heloween:) z hudebního opojení nás ale vyruší upomínka na pstruha trápícího se v bramborovém objetí. Zkontrolujeme a prolejeme smetanou, proložíme plátky sýra, slaniny a česneku. Vložíme zpět do trouby a necháme vypéct přebytečnou vodu. Mno v průběhu další fáze pečení si můžeme dopřát další intermezzo v podobě správně vychlazeného škopku. Dobu pečení neuvádím, protože je na každém jak chce mít rybu a brambory vypečené. Pstruha rozporcujeme přímo na plechu, naservírujeme, brambůrek, se smetanovým sosem, kusy ryby námi s láskou a 2ma promilemi v krvi připravené a můžeme koštovat. Dobrou chuť. Nádobí nám samozřejmně někdo umyje:)

 

colek - Profil, 18.7.2006
Průměrná známka: 1,50

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.