Kapr načerno

Vaření ryb

1,5kg živého kapra
sůl
200g zeleniny (celer, mrkev, petržel)
1 cibule
5 zrnek pepře
3 kuličky nového koření
bobkový list
špetka tymiánu
citronová kůra
60g másla
3 lžíce octa
40g strouhaného chleba
40g perníku
1 lžíce šípkové zavařeniny
0,25l červeného vína nebo černého piva
1 lžíce rybízové zavařeniny
1 lžička cukru
30g mandlí
30g rozinek

Upravujeme-li kapra načerno, musíme při zabíjení zachytit krev. Rybu vypláchneme octem, který rovněž uschováme. Kapra rozdělíme na díly a osolíme. Na másle zpěníme zeleninu, cibuli a koření, zalijeme vínem a přidáme ocet, jímž jsme rybu vyplachovali. Příliš hustou omáčku rozředíme a vařime 8-10 minut. Poté do ní přidáme kapra a vaříme dalších 15 minut na mírném ohni. Rybu z omáčky vyjmeme, omáčku přecedíme a přimícháme do ní zavařeninu, perník, strouhaný chleba, oloupané a na nudličky nakrájené mandle, oprané rozinky a cukr upražený na karamel. Omáčku okyselíme citronovou šťávou a 5 minut ji povaříme. Potom do ní vložíme kapra a necháme ještě prohřát. Kapr načerno je nejchutnější, když jej necháme proležet do druhého dne. Příloha: jemný knedlík

 

Josef Vychytil - Profil, 1.7.2006
Průměrná známka: žádná

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.