Ryba na grilu

Grilování ryb

Co je třeba:
Ryba - já používám čerstvé tresky (blue cod- pokud jste na jižní polokouli, jinak stačí obecná), ale bude stačit okoun, štika, candát. (kapr bude asi moc mastný). Při půlení ryby odříznu páteř a sloupnu kůži.
limetka - má jemnější chuť (jinak citron)
sůl
nať petržele a lístky koriandru - čerstvé!!!
čerstvé chilli
olivový olej
alobal

příprava limetky (citronu):
odřízneme konce až na dužninu. Po té postavíme limetku na jeden řez a z hora dolů odřezáváme kůru až na dužninu. Tady opravdu pozor protože kůra je hořká a může pokrm totálně znehodnotit.Pak naplátkujeme.

Postup:
Minimálně dvojitý alobal pokapeme olivovým olejem a položíme dva plátky limetky. Rybu posolíme z obou stran a položíme na limetky. Přidáme čerstvé chilli, které zbavíme jader a nakrájíme na slabé nudličky. Kdo má rád opravdu ostré, může semínka ponechat.
Nyní nastává prostor pro kreativitu -můžete přidat koření- kmín pepř atd, ale myslím že nejlepší je nechat vyniknout chuť ryby. Přidáme snítku petrželové nati a koriandrové lístky. Opět nepřehénět, aby nepokazili chuť. Položíme dva plátky limetky a můžeme balit.
Použijte raději větší kus alobalu, aby byl balíček opravdu utažený. Správně zabalený balíček poznáme bohužel až na grilu, když se pěkně nafoukne a neuchází.

Pečeme 10-20 min, podle tloušťky plátku ryby, neotáčíme, protože limetky na spodu balíčku zabrání připálení i prichycení k alobalu.
Určitě by se dal použít i pstruh, ale zde bych doporučil dát limetku do břišní dutiny.

Podáváme s tím co máte rádi. Já osobně doporučuji trochu oliv olejem pokapat podélně rozříznutou bagetu a pak řezem na krátko položenou na grill

Pokud se někdo tento recept pokusí vyzkoušet, byl bych rád za názor.

Dobrou chuť

 

kotrba - Profil, 30.6.2006
Průměrná známka: 3,67

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.