candát

Vaření ryb

Candát se zdá být asi jednou nejkvalitnějších sladkovodních ryb a proto mi bylo líto použít z candíta pouze filety. Proto jsem si dopracoval technologii na zhodnocení celé ryby takto:
Candátí filet se pouze upeče na pánvi s kořením či bez koření dle vlastní chuti. Nejraději používám minimum koření gyros od f. gurmeko. Přílohou k pečené rybě jsou použity vařené brambory a nedodělané hranolky 2 x 2 mm z mrkve a celeru rovněž kořeněné gyrosem.
Odpad z filetování používám po ovaření na rybí salát nebo do rybí polévky.
Salát se skládá z ovařeného obraného masa z candátího filetu a přidáním přiměřeného množství sterilované zeleniny (moravanka nebo kunovjanka), majonézy, cili omáčky z chili , cibule česneku.. a soli. odpad z filetování vařím v osolené octové vodě v které nechám po cca 5 min. vyru odpad z filetování vychladnout.
Polévku rovněž vyrábím z odpadu při filetování candáta. Odpad zbavený kůže a vnitřností včetně "sražené krve" u pátěře povařím v osolené vodě spolu se zeleninou ( mrkev, trochu celeru,cibule, pórku ..) rovněž asi 5 - 10 minut. Po vychladnutí vývaru oberu z odpadu veškeré candátí maso. Větší kousky masa dám bokem a zbytek přidám do vávaru se zeleninou. Poté vývar se zeleninou a masem rozmixuji. Po přidání kosků candátího vařeného masa a vařené zeleniny ( mrkev na krájená na kousky ) je vše hotovo. Ž jde o kvalitní polévku vás přesvědčí zrosolovatělý vyachladlý vývar.
Jedná se o rybí pokrm bez kostí a téměř bez rybího zápachu. Z candáta se neupotřebí pouze kůže , vnitřnosti a kosti. Tímto vzdávám čest tak dokonelé rybě jak ve vodě tak i na talíři. Petru Zdar!
Ouj.

 

Oujezdský, 23.6.2006
Průměrná známka: žádná

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.