Kapr na kyselo

Ostatní recepty

1 kapr, sůl, pepř mletý, nové koření celé, bobkový list, prášková želatina, ocet, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), cibule, škvařené sádlo nebo olej

Kapra zabijeme, zbavíme šupin (kůži zásadně nestahovat), vykucháme, opereme ve studené vodě a podélně rozpůlíme, hlavu oddělíme, rozpůlíme, zbavíme žáber a rovněž řádně vypereme. Vnitřnosti zbavíme žluči a střev a rovněž vypereme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kolečka a vložíme do kastrolu asi 3 až 5 cm vysokou vrstvu (čím více zeleniny, tím lépe). Na zeleninu uložíme osolené a popepřené vnitřnosti z kapra, půlky hlav kůží navrch a dále podélně rozpůleného kapra rovněž kůží navrch posoleného a popepřeného z obou stran.
Přidáme několik kuliček nového koření a 3 až 5 bobkových listů. Dále vše podlijeme cca 0,1 až 0,2 l octa a posypeme práškovou želatinou (50g). Přikryjeme poklicí a dáme dusit. Dusíme tak dlouho, aby šlo dobře maso od kosti, pak odkryjeme mírně poklici a dusíme až do doby, dokud se zelenina mírně nepřipálí (ozve se charakteristickou vůní).

 

Míra Rybář - Profil, 22.6.2006
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

NeJ - Profil | St 17.8.2011 11:35:39

Díky za výborný recept.Vyzkoušeli jsme ho a moc jsme si pochutnali.Zařadil jsem si ho mezi své oblíbené a určitě ho častokrát zopakuji.