STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA

Rybí polévky

vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dcl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky
sůl, asi 2 litry vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list. 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky), nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla

Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. do měkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané kapří hlavy (bez žáber a očních bulv), zalijeme je osolenou vodou, přidáme překrojené cibule, očištěnou zeleninu vcelku, koření a vše vaříme mírným varem asi tři čtvrtě hodiny. Nyní vývar scedíme, smícháme jej s vývarem s vnitřností a vložíme do něho pokrájené vnitřnosti, obrané a na kousky nakrájené maso z uvařených kapřích hlav. Nakonec zahustíme polévku moučným máslem a krátce povaříme.
Nemáme-li k přípravě polévky jikry, pak je můžeme do značné míry nahradit tím, že místo uvedeného zahušťování moučným máslem opražíme na másle hrubou krupici do růžova, kterou pak v polévce povaříme, a tím současně polévku i zahustíme.
Do hotové polévky můžeme ještě přidat ve vývaru uvařenou a na nudličky nakrájenou zeleninu.
Příloha: na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle

 

Jirusa - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.