Gabroše a pečenáče

Rybí karbenátky, salámy

Nálev - lák:

Na 10 sklenic je potřeba: 1 litr octa, 3,6l vody, 21 kuliček pepře.7 kuliček nového koření, 7ks bobkového listu, 3 lžičky hořčičné semínka, 3 lžičky cukru, 10 lžiček soli.


Na 7 sklenic je potřeba: 0,7 litr octa, 2,5 l vody, 15 kuliček pepře.5 kuliček nového koření, 5ks bobkového listu, 2 lžičky hořčičné semínka, 2 lžičky cukru, 7 lžiček soli.


Na 5 sklenic je potřeba: 0,5 litr octa, 1,8 l vody, 11 kuliček pepře.4 kuliček nového koření, 4ks bobkového listu, 1 lžičky hořčičné semínka, 1,5 lžičky cukru, 5 lžiček soli.



Karbanátky - gabroše:

Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a 24 hod necháme proležet v chladu. Pak dáme do varu vodu, ve které ryby povaříme tak dlouho, až jde maso od kostí. Masou vyloupeme a vykostíme - přehlédnuté kosti zachytí nebo rozemele mlýnek na maso.
Mlýnkem proženeme maso s občasnou lžíčkou strouhánky a cibulí (1 kg masa = 1 menší cibule). Do vzniklé hmoty přidáme podle chuti pepř (nemusíme šetřit) a cca na 2 kg 1 vajíčko. Lehce promícháme a vytvoříme gabroše (hovínka), které okutálíme ve strouhánce. Ve friťáku smažíme do červena.
Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

Pečenáče:

Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a necháme 24 hodin proležet v chladu. Pak ryby opláchneme, rozporcujeme na podkovy a obalíme v hladké mouce (nejlepší je hladká mouka s kořením - toto je záležitost čistě soukromá). Ve friťáku smažíme do červena.
Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a nakonec znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

Na gabroše jsou nejlepší: 1. tolstolobik
2. cejn
3. kapr, plotice amur

Na pečenáče jsou nejlepší: 1. lipan, candát, štika
2. pstruh, plotice
3. hrouzek

Recepty Petra Gabriela z roku 1988

 

brach - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 1,31

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.