Rybí salát

Rybí saláty a zavináče

První nálev: ocet s vodou 1 : 1
Druhý nálev: ocet 0,25 l, voda 0,75 l, 20 dkg cukru, 2 dkg soli, 8 kul. pepře, 4 kul. nového koření, 2 bob. listy, 1-2 hřebíčky, 3-4 velké stroužky(nakrájené, nasekané)česneku, 10 minut povařit. Poměr cukru a soli, octa a vody lze upravit dle vlastní chuti.

Cejni, plotice, tloušti a pod. Ryby očistíme, vykucháme, rozřízneme po páteři na poloviny, odstraníme páteř a silná žebra. Čisté půlky silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme v chladu 48 hod. proležet. Bez nasolení se ryby v octu rozpadnou na kaši, kterou za stálého míchání a sakrování lijeme do kanálu. Nasolené ryby pak naskládáme do sklenice, při tom prokládáme cibulí nakrájenou na silnější kolečka a zalijeme prvním nálevem. Po 3 - 4 dnech vylijeme první nálev a dáme druhý (vychladlý) nálev. Po dalších 3 - 4 dnech slijeme druhý nálev do hrnce a povaříme v něm na hrubém struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, celer (má pak stejnou chuť jako ryby). Ryby a cibuli zatím nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme vychladlou uvařenou zeleninu a nakrájenou kyselou okurku. Přidáme majolku, zamícháme a necháme do druhého dne proležet.
To je můj léty osvědčený recept, sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Ten druhý lák salát zjemní, není pak tak ostrý. Zatím to každému velmi chutnalo.

Současně se dá udělat ještě jedna specialita. Část nakrájeného rybího masa s cibulí z přípravy salátu dám stranou s trochou nálevu, přileju trochu stolního oleje a silně prosypu mletým pepřem. Promíchám a nechám do druhého dne proležet.
Super bašta na probrání po večerním tahiti.

 

Véna S. - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 1,42

Diskuse k receptu

NEUSTUPA - Profil | Čt 2.10.2014 11:36:06

Starc55 >> jenom říkám,ocet ti maso nezhutní. Sůl ti maso zpevní . Kůži stahuji až před krájením.

S&F - pescador - Profil | Čt 2.10.2014 10:42:40

Nechci dělat někomu reklamu ale rybí salát i zavináče dle tohle kolegy je super. A nemusí být ani zrovna s duháků .... http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=617052&idzapisu=92​69053

Starc55 - Profil | Čt 2.10.2014 10:36:17

NEUSTUPA >> Rybí salát dělám celej život, vždy bez kůže a nikdy se mě to nezesračkovalo. Kosti ani nevyndávám, mimo páteře a žeberních.

NEUSTUPA - Profil | Čt 2.10.2014 10:31:25

Starc55 >> Po octu ti maso zesračkovatí.Sůl ti maso zpevní.

Starc55 - Profil | Čt 2.10.2014 10:11:42

antony >> Nerozpadne, ten ocet to zhutní a drží to pokupě.

antony - Profil | Čt 2.10.2014 9:04:43

Starc55 >> to mě taky napadlo, ale nerozpadne se ti to maso pak? Přece jenom kůže to drží pohromadě.

Starc55 - Profil | St 1.10.2014 20:15:38

antony >> Já kůžu před naložením odstraním. Víc mě to chutná bez kůže.

beda1 - Profil | St 1.10.2014 19:21:46


antony - Profil | St 1.10.2014 18:48:08

Salát jsem podle stejného receptu (v knize od J.Štěpničky) dělal už párkrát, ale někdy, spíše teda docela často se mi stane, že kůže na rybím mase tak jakdyž zesklovatí, či zrosolovatí. Netušíte, čím to je způsobené?
Díky

Bušák - Profil | St 24.9.2014 9:21:03

Véna S. >> přesně,nej je ta příprava,pak už to jde,a hlavně výsledek

Véna S. - Profil | St 24.9.2014 9:14:22

Bušák >> Nejvíc času zabere příprava ryb, pak už to jde. Než pak pokrájím ryby do salátu, tak je zelenina uvařená. Musím však přiznat, že už jsem ho dlouho nedělal, protože pomalu není čas jít ty ryby nachytat. U ryb jsem skoro pořád, na rybách skoro vůbec :-(((.

Starc55 - Profil | Út 23.9.2014 20:23:41

Polčis >> Dobrý. To už si každej doladí podle své chuti. Díky.

Polčis - Profil | Út 23.9.2014 20:19:52

Starc55 >> Omlouvám se,mám tolik práce,že se mi to vykouřilo z hlavy.
Jinak je to proces na sedum dní v dvou nálevech.
První je víc octový,skládá se z octu,vody cukr a sůl tuším.
Druhý je taktéž ocet,voda,sůl,cukr a celý pepř s novým kořením a bobkovým listem.
Po prvním nálevu se vytáhnou vetší kosti a naloží se do druhého nálevu.
Nakrájím cibuli na půlkolečka a spařím dvě minuty horkou vodou a smíchám s majonézou.Já dávám půl na půl s bílým jogurtem.
Uvařenou mrkev nastrouhám nahrubo,zavařenou okurku najemno,přidám trochu láku z okurek a smíchám s rybou nakrájenou na kostky.Ochutit solí a pepřem.
Přesný poměr nálevu nemám teď v hlavě,ten je doma a já pracovně pryč.

Kukin1 - Profil | Út 23.9.2014 15:09:59

Dawemaster >> vyzkouším, děkuji :)

Dawemaster - Profil | Út 23.9.2014 14:09:19

Kukin1 >> Někde na netu jsem četl,že se směs ryb a zeleniny dá normálně zavařit, a když chceš salát,tak jen otevřeš sklenici,vyliješ nálev a přimícháš majolku.

Bušák - Profil | Út 23.9.2014 13:52:14

Véna S. - >> ahoj,recept vypadá zajímavě,osobně bych se s tím nedělal,ale kámoš ho dělá z vetších cejnů a je to fakt lahůdka,občas dostanu vzorek tak si mlaskám,ale taky kňučí že to je hrozná práce

Starc55 - Profil | Út 23.9.2014 13:10:10

Polčis >> Kde máš ten slíbený recept? Slíbils a nedals.

Véna S. - Profil | Út 23.9.2014 12:04:04

Smrtak >> Odpovídám až dnes, dlouho jsem na ten svůj recept nekoukal. Kořenovou zeleninu přiměřeně k množství masa z ryb, já to už beru od oka, každý má jíný vkus. Vyzkoušej jednu velkou mrkev a kus celeru, dost se to svaří, nakonec to tam nemusíš dát všechno. Přístě třeba přidáš víc zeleniny.

Kukin1 - Bez majonézy to vydrží v ledničce poměrně dlouho, i s majolkou ho mám v ledničce zavřený v doze třeba týden a nic se mu nestane. Jak je to kyselé od octa, tak tam žádná málá potvora neleze. :-)))

Polčis - jde to také, ale tady ta cibule dělá mosty, aby ryby neležely na sobě a lák mohl všude, a za ten týden také skoro zesklovatí.

Eli - Profil | Út 23.9.2014 11:06:59

Programátor >> souhlasím, z amura je salát výborný.

Každopádně tento recept rád vyzkouším.