Uzený kapr

Uzení ryb

Kapra nakrájim na potkovy tak 3 cm široký pak ho naložím do hrnce se slanou vodou. Do vody dám na 1,5-2 litru asi 150 gramů soli a aspon 4 stroužky česeneku bud ho nakrájím nebo rozmačkám . Nechám ho přes noc v chladu. Udim kapra tak že potkovy podvážu prováskem a pomalu udim ze začátku jenom teplým kouřem po 4 hodinách přiložim aby se kapr dodál když se hodně fajruje hned vod začátku tak popraská a neni tak doprej. udim asi 4 -5 hodin.Udim bukem,ne dubem ten je kyselej.

 

Tomáš556 - Profil, 11.11.2011
Průměrná známka: 1,65

Diskuse k receptu

ploutev4 - Profil | Ne 23.11.2014 18:53:57

uzený kapr je výborný. já dávám 6 deka soli na 1 litr vody a svářené kření na ryby.

tuzemak - Profil | Ne 14.7.2013 12:37:49

já udím následovně,rybu nakrájím na podkovy,utřu česnek ze solí,rybu tím potřu a nechám v ledničce přes noc uležet,druhý den to fláknu do vyhřátý udírny,ke konci uzení to občas postříkám smíchaným olejem a pivem,získá to parádní barvu a chuť..

Krtek11111 - Profil | Ne 14.7.2013 12:30:32

já jsem zkoušel, dva stroužky česneku rozmačkat a dvě polívkoví žlíce soli udělat s toho pastu a nandat na 3 kapry nechat týden v lednici a nechal jsem to vyudit v plynové udírně a říkám vám že to nemá chybu a můžu říct že je to lepší než v domácí udírně:) a pěkně štavnatý:) a to ryby normálně nejím

biliboj - Profil | Ne 14.7.2013 12:12:38

tý soli je skoro moc dáváme 60 g na litr a je to akorát a to jím slaný dost potom už je z toho slaneček a strácí se chuť kapra

retrívr - Profil | Čt 22.12.2011 18:24:48

TIRO >> Teď jsi mne nahlodal. Ta čtvrtka tam , jen si neumím vybavit, zda si nepletu dobu s naložením.Možná máš pravdu, že je 2 a čtvrt a 3 a čtvrt naložený v soli, tedy slaný vodě. TE´D omluva jsem zmatenej.Mluvím ale o kaprovi a těch 80 plaí. Výsledek chutnán několikrát.

TIRO - Profil | Čt 22.12.2011 18:15:16

retrívr >> To je moc, když udíte cejny, tak je maso na žebrech spečené a kosti se nedají vytáhnout.

TIRO - Profil | Čt 22.12.2011 18:12:38

S lákem souhlasím, jen doporučuji česnek rozmačkat. Uzení začít s otevřenou udírnou aby ryby oschly. K uzení si přidávám ještě sýr eidam v utěrce a kus klobásy. Po změknutí se ze sýru udělá krásná kapka a po vyuzení připomíná slovenský oštěpek. Pozor, udit jen do 60 stupňů. Nejlepší je mít v udírně píschnutý kotelní teploměr. Pak je to hračka.

retrívr - Profil | Čt 22.12.2011 18:06:20

Tomáš556 >> Dík. Já jen proo, že kamarád udí na 80 přesně 3 a čtrvrt hod., spíš míň a je to zlatové a super.Tak mne to zajímá. OK.

Tomáš556 - Profil | Čt 22.12.2011 17:58:57

retrívr >> na kolik stupnu nevim ja v udirně nemam teploměr možná kolem 50-70 ke koncí víc

retrívr - Profil | Čt 22.12.2011 17:51:15

Tomáš556 - >> Mě to příjde hrozně dlouho.Na kolik to udíš ?

Tomáš556 - Profil | Čt 22.12.2011 17:40:38

trool >> třeba jo ale maso bude asi hodně mastný.

Dida - Profil | St 21.12.2011 12:54:45

nedavno jsem dělal téměř stejným recptem, můžu jen doporučit, ten česnek v tom nemá chybu, ještě přidávám do nálevu nakrájené kousky citronu.

trool - Profil | St 21.12.2011 12:44:51

Muže to byt dobre i naložene voleji.