MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách

Rybí salát od Martina

Rybí saláty a zavináče

Na salát zpracováváme většinou ryby s méně kvalitním masem (popř. moc kostí) - cejn, plotice, karas apod.., sůl, sladkokyselý nálev (DEKO, NOVA), salátová zelenina, cibule, majonéza, ocet.

Očištěné, vykuchané ryby rozpůlíme, a dáme je zpařit do vroucí vody (pouze 1-2 minuty). Do připraveného nálevu (oproti receptu v návodu DEKO přidáváme asi o 2 dcl octa navíc a také trochu více soli) vložíme zpařené půlky ryb. V chladnu necháme zhruba 3-4 dny uležet. Po potřebné době vyjmeme ryby z nálevu, a vykostíme (moc kostí již zde nebude - pouze páteř + největší kosti). Maso nakrájíme na kousky přidáme salátovou zeleninu (já používám zeleninu, kterou si sám za podobným účelem zavařuji, ale lehce ji lze nahradit kupovanou sterilovanou zeleninou do salátů - mrkev, hrášek atd..), syrovou cibuli, majonézu. Zamícháme, ochutnáme, pokud je salát moc kyselý lze přisladit zamíchat a znovu ochutnat cca po 2 hodinkách, pokud tomu chybí něco jiného lze dosolit, připepřit, dokyselit citronou šťávou apod..

Tento salát mě naučil dělat můj otec, který ho dělá již dlouhou řadu let a mohu Vám říci, že jsem zatím lepší rybí salát nejedl.

K salátu se nejlépe hodí čerstvé pečivo (rohlíček).

P.S. pro nedočkavce
Pokud chceme salát připravit rychleji, lze postupovat obdobně s tím rozdílem, že zpařené ryby dáme do horkého nálevu a následně necháme uležet pouze cca 1 den.

 

Maty, 30.11.-000
Průměrná známka: 2,33

Diskuse k receptu

N rommi - ® St 27.5.2009 10:08:34
Maty >> jj :-))
N Maty - ® St 27.5.2009 10:07:57
To si piš, v jednoduchosti je vždy síla
N rommi - ® St 27.5.2009 10:04:48
Maty >> to sa ani necudujem, ze sa pouziva....
odkedy som ho tu nasiel, inak ani salat nerobim - je to pomerne jednoduchy a pohodlny recept.
N Maty - ® St 27.5.2009 10:03:20
rommi >> šak v pohodě. Mě ani nenapadlo, že po 10ti letech co tu ten můj recept leží, ho ještě někdo používá :)
N rommi - ® St 27.5.2009 10:01:52
Maty >> ano, to je pravda...
v ziadnom pripade sa nesnazim nejako prznit povodny recept...:-) je velmi dobry
N Maty - ® St 27.5.2009 9:58:49
rommi >> Jasně tím z toho už uděláš trochu něco jiného, tím netvrdím, že to nebude dobré :)
N rommi - ® St 27.5.2009 9:49:43
placew >> budem len rad, mozes aj SZ
N placew - ® St 27.5.2009 9:48:04
rommi >> na tresku mam iny recept, mozem ho tu dodat ak chces. Aj to chuti ako treska z obchodu, len lepsie :)
N rommi - ® St 27.5.2009 9:41:36
podla tohto receptu ho robim uz dost dlho.
trochu som si ho este upravil:
maso obrate od kosti este raz sparim horucou vodou - definitivne sa upravia tie casti, ktore poriadne nepresli octom - najma hrubsie casti na chrbte a pod.
maso nekrajam, ale spolu s ostatnymi surovinami meliem na masovom mlynceku - vysledny salat ma konzistenciu ako kupovana treska.
N Lauri - ® St 27.5.2009 9:20:53
To musím vyzkoušet,jen nevím jestli vyrdžím tak dlouho čekat než bude salát hotov. Zkusím to ze sleďů. Nevím kde bych splašil cejny a karase.
N gobek - ® St 27.5.2009 8:54:43
vyzkoušel jsem,vinikající! můžu jenom doporučit.

[ Vstoupit do diskuse - 11 reakcí ]

Co je nového - všechna témata

Začátek pstruhové sezóny:


Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniNaviják Shimano Sedona FI

Za 1430
Novinka od firmy Shimano. Naviják Sedona FI, který je díky nízké ceně nejdostupnějším modelem, vybaveným novou převodovkou Hagane


akce, rybareniprologic bulldozer mimicry 3d water g

Za 239
Šokový vlasec, který je díky použitému speciálnímu materiálu extrémně odolný a prakticky téměř nezničitelný.


Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
CA HITRA CA HITRA

Naše cestovní kancelář nabízí autobusové a individuální zájezdy na rybaření ve středním Norsku, v rybářsky vyhlášené oblasti na ostrově...