Rybí salát od Martina

Rybí saláty a zavináče

Na salát zpracováváme většinou ryby s méně kvalitním masem (popř. moc kostí) - cejn, plotice, karas apod.., sůl, sladkokyselý nálev (DEKO, NOVA), salátová zelenina, cibule, majonéza, ocet.

Očištěné, vykuchané ryby rozpůlíme, a dáme je zpařit do vroucí vody (pouze 1-2 minuty). Do připraveného nálevu (oproti receptu v návodu DEKO přidáváme asi o 2 dcl octa navíc a také trochu více soli) vložíme zpařené půlky ryb. V chladnu necháme zhruba 3-4 dny uležet. Po potřebné době vyjmeme ryby z nálevu, a vykostíme (moc kostí již zde nebude - pouze páteř + největší kosti). Maso nakrájíme na kousky přidáme salátovou zeleninu (já používám zeleninu, kterou si sám za podobným účelem zavařuji, ale lehce ji lze nahradit kupovanou sterilovanou zeleninou do salátů - mrkev, hrášek atd..), syrovou cibuli, majonézu. Zamícháme, ochutnáme, pokud je salát moc kyselý lze přisladit zamíchat a znovu ochutnat cca po 2 hodinkách, pokud tomu chybí něco jiného lze dosolit, připepřit, dokyselit citronou šťávou apod..

Tento salát mě naučil dělat můj otec, který ho dělá již dlouhou řadu let a mohu Vám říci, že jsem zatím lepší rybí salát nejedl.

K salátu se nejlépe hodí čerstvé pečivo (rohlíček).

P.S. pro nedočkavce
Pokud chceme salát připravit rychleji, lze postupovat obdobně s tím rozdílem, že zpařené ryby dáme do horkého nálevu a následně necháme uležet pouze cca 1 den.

 

Maty, 30.11.-000
Průměrná známka: 2,25

Diskuse k receptu

rommi - Profil | St 27.5.2009 10:08:34

Maty >> jj :-))

Maty - Profil | St 27.5.2009 10:07:57

To si piš, v jednoduchosti je vždy síla

rommi - Profil | St 27.5.2009 10:04:48

Maty >> to sa ani necudujem, ze sa pouziva....
odkedy som ho tu nasiel, inak ani salat nerobim - je to pomerne jednoduchy a pohodlny recept.

Maty - Profil | St 27.5.2009 10:03:20

rommi >> šak v pohodě. Mě ani nenapadlo, že po 10ti letech co tu ten můj recept leží, ho ještě někdo používá :)

rommi - Profil | St 27.5.2009 10:01:52

Maty >> ano, to je pravda...
v ziadnom pripade sa nesnazim nejako prznit povodny recept...:-) je velmi dobry

Maty - Profil | St 27.5.2009 9:58:49

rommi >> Jasně tím z toho už uděláš trochu něco jiného, tím netvrdím, že to nebude dobré :)

rommi - Profil | St 27.5.2009 9:49:43

placew >> budem len rad, mozes aj SZ

placew - Profil | St 27.5.2009 9:48:04

rommi >> na tresku mam iny recept, mozem ho tu dodat ak chces. Aj to chuti ako treska z obchodu, len lepsie :)

rommi - Profil | St 27.5.2009 9:41:36

podla tohto receptu ho robim uz dost dlho.
trochu som si ho este upravil:
maso obrate od kosti este raz sparim horucou vodou - definitivne sa upravia tie casti, ktore poriadne nepresli octom - najma hrubsie casti na chrbte a pod.
maso nekrajam, ale spolu s ostatnymi surovinami meliem na masovom mlynceku - vysledny salat ma konzistenciu ako kupovana treska.

Lauri - Profil | St 27.5.2009 9:20:53

To musím vyzkoušet,jen nevím jestli vyrdžím tak dlouho čekat než bude salát hotov. Zkusím to ze sleďů. Nevím kde bych splašil cejny a karase.

gobek - Profil | St 27.5.2009 8:54:43

vyzkoušel jsem,vinikající! můžu jenom doporučit.