Halászlé
Vaření rybSuroviny, na 2l vody: minimálně 1 kg ryb více druhů - méně kvalitní ( tloušť, plotice, proudník, apod.), kvalitní (okoun, candát, štika, nebo alespoň kapr). Dále slanina, cibule, rajčata nebo protlak, paprikové lusky ( nejsou nezbytné), nové koření, celý pepř, bobkový list, mletá paprika, feferonka nebo mleté chilli, 1 dcl suchého bílého vína ( nemusí být), sůl dle chuti, ev. zelená petrželka.
Postup: jedná se o moji modifikaci klasického postupu, který umožňuje kulturnější konzumaci bez nutnosti máchání rukou v tomto pokrmu.
Nejprve uvaříme méně kvalitní ryby s 1 cibulí a polévkovým kořením(pepř, pimento, bobkový list). Vaříme asi 1 hodinu. Asi 10 minut( dle velikosti kusů) před ukončením varu přidáme ryby kvalitnější a necháme na okraji plotýnky jen "táhnout". To proto, aby nedošlo k jejich rozpadnutí a šly dobře vykostit (přidáme-li předtím bílé víno, riziko rozpadnutí se dále minimalizuje). Zcedíme. Maso z ryb obereme. To z méně kvalitních propasírujeme ( máme-li kvalitních hodně a jsme -li líní, můžeme přilepšit našemu hundovi),maso z kvalitních uschováme.
Vyškvaříme slaninu. Cibuli orestujeme do sklovita, zarestujeme dostatečné množství mleté papriky ( jen krátce, aby nezhořkla) a přidáme rajčata a papriky ( nebo protlak, ev. lečo). Rozdusíme, zalijeme vývarem. Přidáme propasírované maso z ryb méně kvalitních a vaříme cca 45 minut. Těsně před odstavením přidáme maso ryb kvalitních, to jen prohřejeme a již nevaříme. Dochutíme pálivou paprikou a ev. sekanou petrželkou a servírujeme.
Jedná se o typický pokrm rybářů povodí Dunaje a jeho přítoků, v Slavonii pak známý pod názvem "fišpaprikáš". Podle toho, co jsem se dočetl a viděl, připravuje se tento legendární pokrm ideálně v kotlících přímo u vody a to zajišťuje jistě kvalitnější gurmánský zážitek. Nemíchá se, aby se maso nerozpadlo, ryby se pak obírají rukama až na talíři. Údajně nejlepší halászlé je z hlavy sumce. Čekal jsem dosud, že tento recept zde uvede některý ze Slovenských kolegů, jsou k tomu jistě povolanější. Nadále by mě zajímal jejich způsob přípravy této vpravdě super bašty, kterou všem vřele doporučuji. I u zarytých odmítačů rybích pokrmů jsem se u ní setkal s nadšeným ohlasem.
vráťa, 30.11.-000
Průměrná známka: 2,00
Diskuse k receptu
Kde to žije - všechna témata
21:01Rybáři a vinařství 196
20:43Jak poznám dopad krmítka na dno ? 19
20:41Ryby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 70
20:41Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 7
20:28Feeder vs. picker 15
19:35Pruty Hearty Rise 272
17:14Pruty pro lehkou kaprařinu 44
15:18Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha 40
14:32Výběr prutů značky Century 593
14:10Rybolov v Rumunsku 0
12:06Lepší prut na těžší přívlač 705
10:13🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 125
3:38Nohejbalové jádro rybářů 414
StOrient Rods pruty 196
StKoupě matchového prutu 11
Co je nového - všeobecné
17:31Bleskovka: Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
GScarp.cz
Rádi Vás kdykoli uvítáme na našem internetovém obchodě rybářské potřeby a nově i v naší kamenné prodejně. V našem...