Halászlé

Vaření ryb

Suroviny, na 2l vody: minimálně 1 kg ryb více druhů - méně kvalitní ( tloušť, plotice, proudník, apod.), kvalitní (okoun, candát, štika, nebo alespoň kapr). Dále slanina, cibule, rajčata nebo protlak, paprikové lusky ( nejsou nezbytné), nové koření, celý pepř, bobkový list, mletá paprika, feferonka nebo mleté chilli, 1 dcl suchého bílého vína ( nemusí být), sůl dle chuti, ev. zelená petrželka.
Postup: jedná se o moji modifikaci klasického postupu, který umožňuje kulturnější konzumaci bez nutnosti máchání rukou v tomto pokrmu.
Nejprve uvaříme méně kvalitní ryby s 1 cibulí a polévkovým kořením(pepř, pimento, bobkový list). Vaříme asi 1 hodinu. Asi 10 minut( dle velikosti kusů) před ukončením varu přidáme ryby kvalitnější a necháme na okraji plotýnky jen "táhnout". To proto, aby nedošlo k jejich rozpadnutí a šly dobře vykostit (přidáme-li předtím bílé víno, riziko rozpadnutí se dále minimalizuje). Zcedíme. Maso z ryb obereme. To z méně kvalitních propasírujeme ( máme-li kvalitních hodně a jsme -li líní, můžeme přilepšit našemu hundovi),maso z kvalitních uschováme.
Vyškvaříme slaninu. Cibuli orestujeme do sklovita, zarestujeme dostatečné množství mleté papriky ( jen krátce, aby nezhořkla) a přidáme rajčata a papriky ( nebo protlak, ev. lečo). Rozdusíme, zalijeme vývarem. Přidáme propasírované maso z ryb méně kvalitních a vaříme cca 45 minut. Těsně před odstavením přidáme maso ryb kvalitních, to jen prohřejeme a již nevaříme. Dochutíme pálivou paprikou a ev. sekanou petrželkou a servírujeme.
Jedná se o typický pokrm rybářů povodí Dunaje a jeho přítoků, v Slavonii pak známý pod názvem "fišpaprikáš". Podle toho, co jsem se dočetl a viděl, připravuje se tento legendární pokrm ideálně v kotlících přímo u vody a to zajišťuje jistě kvalitnější gurmánský zážitek. Nemíchá se, aby se maso nerozpadlo, ryby se pak obírají rukama až na talíři. Údajně nejlepší halászlé je z hlavy sumce. Čekal jsem dosud, že tento recept zde uvede některý ze Slovenských kolegů, jsou k tomu jistě povolanější. Nadále by mě zajímal jejich způsob přípravy této vpravdě super bašty, kterou všem vřele doporučuji. I u zarytých odmítačů rybích pokrmů jsem se u ní setkal s nadšeným ohlasem.

 

vráťa, 30.11.-000
Průměrná známka: 2,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.