Uzeni cejni

Uzení ryb

sul, cesnek, sirka (nebo drivko), snurka, hacky do udirny



Obcas o prazdninach udime na chate ryby (predevsim cejny, protoze jsou celkem mastni a chutni. A taky se jich chytne nejvic. :-) Ani kapr neni spatny, ale cejn je cejn)



Ryby vykuchame, oskrabeme a urizneme jim hlavy. (aby se co nejlepe proudily) Patricne nasolime a nacesnekujeme (osobne mam cesnek rad, takze s nim nesetrim a na kazdou rybu davam co se na ni vejde - i na stranu kde byly supiny) Do brisni dutiny vlozime sirku, nebo drivko, aby zustala otevrena a pekne se vyudila. Pote nechame ryby ulezet cca 1 - 5hodin. (podle toho jakou uz na ryby mate chut, ale dele je lepe) Ryby napichneme kousek za ocasem na hak a jeste omotame snurkou, aby pri uzeni nespadly. (spravne uchyceni ryb je asi to nejdulezitejsi na celem uzeni, protoze nic nenastve vic nez spadle a spalene ryby :-() Pote rozdelame v udirne ohen a zacneme udit. Z pocatku muze byt zar celkem velky, aby se ryby prohrali, ale pozdeji je nutno udit opatrne (nejlepe tresnovym drevem). Ryby se udi kratsi dobu nez klasicke "bucky", takze kdyz rano zacnete, tak nekdy odpoledne budou ryby hotove.

Uzene ryby vydrzi v pohode nekolik dni v chladnem sklepe, nebo se daji skladovat v lednicce.

 

Roman C. - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 2,43

Diskuse k receptu

vavřinec - Profil | So 4.4.2009 23:31:18

jak dlouho to pak vydrží.

kykina - Profil | So 4.4.2009 23:18:56

Já dávám uzené cejny do oleje: cejny oberu od kostí, naskládám do skleničky (od malé tatarky), proložím kuličkou nového koření, 2-3 kuličkami pepře a kouskem nového koření. Poté zaliji celé olejem a dám sterilovat na 20 min. Chutnají lépe než kupované olejovky a božské jsou s cibulí. Ňamková svačinka nebo večeře