Kapr vařený v páře

Vaření ryb

4 porce očištěného a vykuchaného kapra,1 1/2 lžičky zázvoru,1/2 lžičky mletého kmínu,1 lžička čerstvého nebo sušeného kopru,1 1l2 lžičky soli.









Postup
Kapra očistěte, vykuchejte a odkrojte hlavu. Přes hřbet nakrájejte porce široké asi 5 centimetrů, tzv. podkovy. Porce naskládejte do porcelánové nebo keramické mísy a zasypte je kořením a solí.

Mísu dejte na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjte pokličkou. Nízkou vložku podložte kastrůlkem, aby se pod ni vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry.

Asi 10 minut vařte na silnějším ohni. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte asi 45 minut, až se velké kosti začnou oddělovat od masa a vystupovat na povrch. Tehdy je kapr hotový. Pak ochutnejte.

Kapr vařený v páře to určitě vyhraje nad kaprem vařeným ve vodě; není vodnatý ani rozvařený. Maso zůstane pevné a zachová si vlastní chuť jen nepatrně obohacenou kořením. Důležitý je především zázvor. Ten u ryby připravované „po čínsku“ nesmí chybět.

Uvařené porce kapra rozdělte na talíře a polijte je vývarem, který zbyl na dně mísy. Jako přílohu doporučuji chléb.

Obměna: Mezi porce kapra položte pár špalíků pórku. Delším vařením v páře pórek změkne a není příliš vzhledný. Na talíři s kaprem se však objevit nemusí. Přidává se především pro chuť, jako koření.

 

NeJ - Profil, 15.9.2011
Průměrná známka: 3,40

Diskuse k receptu

Sven - Profil | Pá 16.9.2011 13:13:52

Fishky >> nejlepší je, vařit ho ve vodě, odkud pochází. Pak se žádné vonné látky nevypaří :-)

Fishky - Profil | Pá 16.9.2011 13:11:41

Je lepší kapra vařit v páře nebo ve vodě? nevypařuje se moc vonných látek? :-)

malamut - Profil | Pá 16.9.2011 13:08:05

To už by snad bylo lepší ho pustit :-)))

Sven - Profil | Pá 16.9.2011 12:37:32

Jo, dobře si to ošlehnul :-)
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20357

patlal - Profil | Pá 16.9.2011 10:48:31

Bleeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

NeJ - Profil | Pá 16.9.2011 10:22:24

Nebudu zde dávat něco,co nemám vyzkoušené.Tohle můžu falt doporučit!!

oskus - Profil | Čt 15.9.2011 15:52:48

Pán je zřejmě gurmán...

Poušťák - Profil | Čt 15.9.2011 15:37:24

A za stálého míchání vylejeme do hajzlu...)))))

Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:56:09

Jak tak koukám,tak všichni půjdou dneska chytit kapřa a tento recept vyzkouší.Samé pozitivní ohlasy:-)

TomK78 - Profil | Čt 15.9.2011 14:53:35

No nevím. Na páře se dají dělat méně tučné ryby jako je pstruh, okoun, candát... v poho. Ale dělat takto kapra, to už člověk musí být hodně odvážný.... Nehledě k tomu že okoun je hotovej za 6 - 7 minut, to samé pstruh, tak nechápu, proč kapra vařit 45 minut...

Anýzový dědek - Profil | Čt 15.9.2011 14:51:37

Dotaz: Zázvor čerstvý nebo sušený mletý? - Pokud bych dal sušený, tak se to nebude dát jíst při tom množství- zhořkneto.

šmudla - Profil | Čt 15.9.2011 14:23:44

Já když vidím v receptu nakrájejte rybu na podkovy tak recept nedočtu.
Podkovy vymyslel nějakej estét bez znalosti rybí anatomie. Opravdu výborný si z těch hřbetních vidliček dělat kratší a ještě kratší kousky kostí na každé straně podkovy. Snažím se dělit porce rovnoběžně s těmi kůstkami a u kapra už aji filetuju když přijde kostra do polívky. Když už z kostiček dělat menší kousky tak nahusto a vykostit rybičku 3-4mm řezy přes kůstky( otestováno úspěšně na plotici, cejnovi, kaprovi a včil poslední adepti tloušti). Chce to disciplínu a opravdu ostrý nůž(to vykoštování rozřezáním mezisvalových kostiček na neškodné krátké kousky).
Koření na ryby: česnek granulovaný, červená paprika mletá sladká, cibule porek, drcený kmín a občas Kari nebo normální klasický grilovací koření či koření na kuře.
Zázvor nebo takzvaný Rybí koření směs mi teda absolutně nešmakuje.

ocuc - Profil | Čt 15.9.2011 14:20:27

Ryby nežeru

Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:19:38

Na závěr to celé vezměte a vyhoďte.
Jednou jsem ochutnal takhle připravenou rybu včetně zázvoru a vzpomenu si na to vždycky,když vidím u vody nějakou zdechlinu,která už je trochu měkčí.

kuzma - Profil | Čt 15.9.2011 14:12:36

to asi moc slavný nebude .. :)

patlal - Profil | Čt 15.9.2011 14:10:32

Ble...