Kapr vařený v páře
Vaření ryb4 porce očištěného a vykuchaného kapra,1 1/2 lžičky zázvoru,1/2 lžičky mletého kmínu,1 lžička čerstvého nebo sušeného kopru,1 1l2 lžičky soli.
Postup
Kapra očistěte, vykuchejte a odkrojte hlavu. Přes hřbet nakrájejte porce široké asi 5 centimetrů, tzv. podkovy. Porce naskládejte do porcelánové nebo keramické mísy a zasypte je kořením a solí.
Mísu dejte na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjte pokličkou. Nízkou vložku podložte kastrůlkem, aby se pod ni vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry.
Asi 10 minut vařte na silnějším ohni. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte asi 45 minut, až se velké kosti začnou oddělovat od masa a vystupovat na povrch. Tehdy je kapr hotový. Pak ochutnejte.
Kapr vařený v páře to určitě vyhraje nad kaprem vařeným ve vodě; není vodnatý ani rozvařený. Maso zůstane pevné a zachová si vlastní chuť jen nepatrně obohacenou kořením. Důležitý je především zázvor. Ten u ryby připravované „po čínsku“ nesmí chybět.
Uvařené porce kapra rozdělte na talíře a polijte je vývarem, který zbyl na dně mísy. Jako přílohu doporučuji chléb.
Obměna: Mezi porce kapra položte pár špalíků pórku. Delším vařením v páře pórek změkne a není příliš vzhledný. Na talíři s kaprem se však objevit nemusí. Přidává se především pro chuť, jako koření.
Diskuse k receptu
Sven - Profil | Pá 16.9.2011 13:13:52
Fishky - Profil | Pá 16.9.2011 13:11:41
Sven - Profil | Pá 16.9.2011 12:37:32
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20357
Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:56:09
TomK78 - Profil | Čt 15.9.2011 14:53:35
Anýzový dědek - Profil | Čt 15.9.2011 14:51:37
šmudla - Profil | Čt 15.9.2011 14:23:44
Podkovy vymyslel nějakej estét bez znalosti rybí anatomie. Opravdu výborný si z těch hřbetních vidliček dělat kratší a ještě kratší kousky kostí na každé straně podkovy. Snažím se dělit porce rovnoběžně s těmi kůstkami a u kapra už aji filetuju když přijde kostra do polívky. Když už z kostiček dělat menší kousky tak nahusto a vykostit rybičku 3-4mm řezy přes kůstky( otestováno úspěšně na plotici, cejnovi, kaprovi a včil poslední adepti tloušti). Chce to disciplínu a opravdu ostrý nůž(to vykoštování rozřezáním mezisvalových kostiček na neškodné krátké kousky).
Koření na ryby: česnek granulovaný, červená paprika mletá sladká, cibule porek, drcený kmín a občas Kari nebo normální klasický grilovací koření či koření na kuře.
Zázvor nebo takzvaný Rybí koření směs mi teda absolutně nešmakuje.
Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:19:38
Jednou jsem ochutnal takhle připravenou rybu včetně zázvoru a vzpomenu si na to vždycky,když vidím u vody nějakou zdechlinu,která už je trochu měkčí.
Kde to žije - všechna témata
ÚtVDE - Robinson , vše kolem . 36
ÚtRybářská videa: Monfish Cup 2024 1
ÚtÚhyn kaprů v rybníku 1,5ha 35
ÚtKaras obecný - pomozte najít lokality (MiniČlánek) 155
ÚtHALDORÁDO - kompletný sortiment . 14
ÚtChov okrasného ptactva 840
ÚtOhře, úlovky, nástraha 819
ÚtFrantiškův rybník jak to tam jde 20
ÚtFeeder videa - výběr MM 147
ÚtVlastní výroba multifunkčního vozíku za kolo ( elektrokoloběžku ) na převoz rybářských věcí. 33
ÚtSahara- názory a zkušenosti 69
ÚtRevír Dyje 11 36
Útvydra říční 144
ÚtPoradna: Chov ryb, rybníkářství 1279
ÚtLowrance hook 9 4
Co je nového - všeobecné
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
ÚtBleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....