MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách

Kapr vařený v páře

Vaření ryb

4 porce očištěného a vykuchaného kapra,1 1/2 lžičky zázvoru,1/2 lžičky mletého kmínu,1 lžička čerstvého nebo sušeného kopru,1 1l2 lžičky soli.









Postup
Kapra očistěte, vykuchejte a odkrojte hlavu. Přes hřbet nakrájejte porce široké asi 5 centimetrů, tzv. podkovy. Porce naskládejte do porcelánové nebo keramické mísy a zasypte je kořením a solí.

Mísu dejte na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjte pokličkou. Nízkou vložku podložte kastrůlkem, aby se pod ni vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry.

Asi 10 minut vařte na silnějším ohni. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte asi 45 minut, až se velké kosti začnou oddělovat od masa a vystupovat na povrch. Tehdy je kapr hotový. Pak ochutnejte.

Kapr vařený v páře to určitě vyhraje nad kaprem vařeným ve vodě; není vodnatý ani rozvařený. Maso zůstane pevné a zachová si vlastní chuť jen nepatrně obohacenou kořením. Důležitý je především zázvor. Ten u ryby připravované „po čínsku“ nesmí chybět.

Uvařené porce kapra rozdělte na talíře a polijte je vývarem, který zbyl na dně mísy. Jako přílohu doporučuji chléb.

Obměna: Mezi porce kapra položte pár špalíků pórku. Delším vařením v páře pórek změkne a není příliš vzhledný. Na talíři s kaprem se však objevit nemusí. Přidává se především pro chuť, jako koření.

 

NeJ - ®, 15.9.2011
Průměrná známka: 3,40

Diskuse k receptu

N Sven - ® Pá 16.9.2011 13:13:52
Fishky >> nejlepší je, vařit ho ve vodě, odkud pochází. Pak se žádné vonné látky nevypaří :-)
N Fishky - ® Pá 16.9.2011 13:11:41
Je lepší kapra vařit v páře nebo ve vodě? nevypařuje se moc vonných látek? :-)
N malamut - ® Pá 16.9.2011 13:08:05
To už by snad bylo lepší ho pustit :-)))
N Sven - ® Pá 16.9.2011 12:37:32
Jo, dobře si to ošlehnul :-)
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20357
N patlal - ® Pá 16.9.2011 10:48:31
Bleeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
N NeJ - ® Pá 16.9.2011 10:22:24
Nebudu zde dávat něco,co nemám vyzkoušené.Tohle můžu falt doporučit!!
N oskus - ® Čt 15.9.2011 15:52:48
Pán je zřejmě gurmán...
N Poušťák - ® Čt 15.9.2011 15:37:24
A za stálého míchání vylejeme do hajzlu...)))))
N Pedro1 - ® Čt 15.9.2011 14:56:09
Jak tak koukám,tak všichni půjdou dneska chytit kapřa a tento recept vyzkouší.Samé pozitivní ohlasy:-)
N TomK78 - ® Čt 15.9.2011 14:53:35
No nevím. Na páře se dají dělat méně tučné ryby jako je pstruh, okoun, candát... v poho. Ale dělat takto kapra, to už člověk musí být hodně odvážný.... Nehledě k tomu že okoun je hotovej za 6 - 7 minut, to samé pstruh, tak nechápu, proč kapra vařit 45 minut...
N Anýzový dědek - ® Čt 15.9.2011 14:51:37
Dotaz: Zázvor čerstvý nebo sušený mletý? - Pokud bych dal sušený, tak se to nebude dát jíst při tom množství- zhořkneto.
N šmudla - ® Čt 15.9.2011 14:23:44
Já když vidím v receptu nakrájejte rybu na podkovy tak recept nedočtu.
Podkovy vymyslel nějakej estét bez znalosti rybí anatomie. Opravdu výborný si z těch hřbetních vidliček dělat kratší a ještě kratší kousky kostí na každé straně podkovy. Snažím se dělit porce rovnoběžně s těmi kůstkami a u kapra už aji filetuju když přijde kostra do polívky. Když už z kostiček dělat menší kousky tak nahusto a vykostit rybičku 3-4mm řezy přes kůstky( otestováno úspěšně na plotici, cejnovi, kaprovi a včil poslední adepti tloušti). Chce to disciplínu a opravdu ostrý nůž(to vykoštování rozřezáním mezisvalových kostiček na neškodné krátké kousky).
Koření na ryby: česnek granulovaný, červená paprika mletá sladká, cibule porek, drcený kmín a občas Kari nebo normální klasický grilovací koření či koření na kuře.
Zázvor nebo takzvaný Rybí koření směs mi teda absolutně nešmakuje.
N ocuc - ® Čt 15.9.2011 14:20:27
Ryby nežeru
N Pedro1 - ® Čt 15.9.2011 14:19:38
Na závěr to celé vezměte a vyhoďte.
Jednou jsem ochutnal takhle připravenou rybu včetně zázvoru a vzpomenu si na to vždycky,když vidím u vody nějakou zdechlinu,která už je trochu měkčí.
N kuzma - ® Čt 15.9.2011 14:12:36
to asi moc slavný nebude .. :)
N patlal - ® Čt 15.9.2011 14:10:32
Ble...

[ Vstoupit do diskuse - 16 reakcí ]


Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniSHIMANO Naviják Ultegra XSC 5500

Za 4 088 Kč s DPH.
Navijáky střední třídy ve vynikající ceně jsou osazeny Shimano brzdou Instant drag. Ve srovnání s předchozím modelem série Ultegra XS jsme hrdi, že můžeme oznámit využití technologie X-ship i v těchto modelech série XSC. Poskytuje navijákům hladší chod a výrazně zvyšuje přenos výkonu.


akce, rybareni2x Fox Warrior S 10ft/300cm/3lb

Za 4 598 Kč s DPH.
CENA ZA CELÝ PÁR 2ks - Skvělé dvoudílné pruty které nemají ve své třídě konkurenci za cenu, po registraci výrazně sníženo. Pruty s nádechem exklusivních, mnohem dražších prutů


Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
Penzion Soroya Penzion Soroya

Poskytujeme ubytovanie a člny pre morsky a sladkovodny rybolov, turistiku na ostrove Soroya v mestečku Sorvaer v severnom Norsku. Jedna sa o...