Maďarské halászlé

Rybí polévky

1kg rybieho masa-kapor,amur,sumec,šťuka
2 vetšie cibuľe
2 zelen.papriky
feferonky(podľa chuti)
4 olúpané paradajky(rajčata)
3 mrkve,jeden petržlen alebo zviazaná petržlenová vňať
5 vetších zemiakov(brambory)

mletá maďarská paprika
peper
vegeta
soľ
bujon"halászlé"kúpite v HU (nemusí byť)

Cibuľu speníme,pridáme nakrájené papriky,paradajky a to všetko orestujeme.Do toho dáme mletý peper s paprikou chvíľu zapražíme a podlejeme vodou.
Nakrájanú mrkvu s petržlenom,zemiaky povaríme do polovic,dosolíme.Nakoniec dáme na desať min povariť rybie maso.Dochutíme vegetou,feferonkou.
Podľa množstva vývaru zahustíme na jemno postrúhaným zemiakom.
Podávame s chlebom.Po konzumácii doladíme vínom Tokaji furmint,cuveé nebo hárslevelú

 

Arsenal - Profil, 20.8.2011
Průměrná známka: 2,25

Diskuse k receptu

Balzer - Profil | Ne 1.7.2012 14:30:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal >> Tak tento recept vyskúšam, číta sa to dobre :-)

vaereckoff - Profil | Ne 1.7.2012 14:27:32

Venca888 >> děkujeme:-)

Venca888 - Profil | Ne 1.7.2012 14:19:36

lada78 >> tak dobrou chuť... :-)

lada78 - Profil | Ne 1.7.2012 13:31:04

Venca888 >> jak píše-ryba není hovězí-rybí vývar máš za pár minut hotový.

Venca888 - Profil | Ne 1.7.2012 13:23:24

vaereckoff >> když myslíš, že rybí vývar uděláš po deseti minutách varu, tak o.k.

kranex - Profil | Ne 1.7.2012 11:07:07

recept na madarske halasle by sa mal zacinat...zoberieme ziabrovku alebo taplu,nachytame nejake ryby...

vaereckoff - Profil | Ne 1.7.2012 10:46:07

Venca888 >> ryba není hovězí:-)

Venca888 - Profil | Ne 1.7.2012 10:17:17

vaereckoff >> desetiminutovym povařenim ryb? :-)

Venca888 - Profil | Ne 1.7.2012 10:16:47

target 40 >> ale potřebuješ. jak správně píšeš - vytvoříš ho vařenim surovin v kotlíku. Ale rozhodně ne desetiminutovym vařenim rybího masa... :-)

Arsenal - Profil | Ne 1.7.2012 1:36:27

vaereckoff >> Tento recept pochází z oblasti Bodrogu,z pomezí SK a HU.
Na tento recept mně navedl jeden starej rybář z Maďarska,když mi bylo tak 18 let.
Nakonec,k tomu kraji mám hodně moc blízko :-) Írtem?

target 40 - Profil | Ne 1.7.2012 0:13:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Venca888 >>
nic proti ale na halászle rybí vyvar nepotřebuješ, ten vytváříš vařením všech surovin v kotlíku. Příprava halászlé se dost zásadně liší od naší klasické rybí polévky :-)

vaereckoff - Profil | So 30.6.2012 23:08:23

Venca888 >> :-) rybí vývavar mám, už z těch ryb co vařimk v tomto receptu:-), ale jinak dobrá odpověd:-)

Venca888 - Profil | So 30.6.2012 19:06:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vaereckoff >> tak ty recepty se lišej kraj od kraje, ba město od města a všichni tvrděj, že to jejich Halaszle je to pravý. Kdysi jsem o tom viděl dokument buď na TV Paprika nebo na Fishing&Hunting - Maďaři pořádaj soutěže, vařej to tam na ulici v kotlíkách a předháněj se, kdo to bude mít lepší... Nicméně i když budu maximálně schovívavej a respektovat krajovou odlišnost přípravy, tak se jen těžko dá omluvit fakt, že v tomhle receptu chybí rybí vývar... :-) vcelku zásadní ingredience pro jakoukoliv rybí polivku...

vaereckoff - Profil | So 30.6.2012 18:58:44

Venca888 >> tak něco málo jo? ale nevím, jestli někdo ví že tam třeba patří i jikrové knedlíčky:-)

Venca888 - Profil | So 30.6.2012 18:54:44

vaereckoff >> ale tak něco společnýho to má - jsou v tom ryby, zelenina a dotyčnej to tak nazval.. :-)

vaereckoff - Profil | So 30.6.2012 18:50:57

Venca888 >> Já si tam moc nemyslím, že to nemá nic společnýho:-)

Venca888 - Profil | So 30.6.2012 18:47:41

vaereckoff >> možná proto, že to s halaszle nemá co dělat... a třeba hlasoval jen jeden člověk, kterej to věděl... :-)

vaereckoff - Profil | So 30.6.2012 18:45:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

proč dostal tenhle recept průměrně 4? to by mě fakt zajímalo...a jiný už podle množství a skladby surovin hnusy maj třeba 1,5? se fakt divim...