Nakládání ryb

Uzení ryb

Přísady:Petržel,bazalka,bobkový list,nové koření,jalovec,pepř a česnek.Na litr vody dávám asi 50 g soli a 30-40 g cukru.Při přípravě je nutné,aby se vše alespoň pět minut vařilo.Po uvaření se nechá nálev,než se do něj dávají ryby,pořádně vychladnout.
Ryby by měly být v nálevu nejméně 10 hodin.Pokud chcete ryby udit dříve,musíte nálev více přisolit.Po vyjmutí z nálevu porce opláchneme,usušíme a klademe do udírny zahřáté asi na 80 stupňů.Udíme jednu,ale i dvě hodiny.
Potom teplotu snížíme na 70 stupňů a udíme asi 4-5 hodin,potom teplotu snížíme ještě na 40 stupňů a udíme ještě asi 3 hodiny.Právě v této fázi dostává maso tu správnou lákavou barvu.Vyuzené ryby necháme ještě asi 3 hodiny odpočívat a teprve potom se do nich pustíme.
Ze dřeva je na uzení ryb nejlepší olše,habr,dub i akát.Dřevo musí být bez kůry a naprosto suché.

 

NeJ - Profil, 27.3.2011
Průměrná známka: 2,75

Diskuse k receptu

jiri22 - Profil | So 24.11.2012 17:41:47

teď jsem vydedukoval, že jde asi o uzení-tak se omlouvám.

jiri22 - Profil | So 24.11.2012 17:40:51

Vara-záleží na tom, co chceš udělat na konec. Jestli marináče, zavináče a nebo salát.

1) marináče nejprve upečeš obalené a nebo v marinádě a naložíš jako zavináče do cibule, mrkve-je to v podstatě nálev do okurek, můžeš deko.Tím, že opečeš se maso zatáhne a vydrží déle.

2) zavináče buď přeleješ horkým lakem a nebo vlažnějším. Horký se musí dřív sníst, protože se dřív ryba rozloží a nebo uděláš nakonec salát. Kam dáš krom zeleniny i zelí a můžeš buď majonézu a nebo jogurt-to mají rády ženský (teda s tím jogurtem) Já zavináče sním tak do týdne, potom jsou už rozpaňhané.

MontoyaF1 - Profil | So 24.11.2012 17:25:41

Čau chlapi já teda udím kapry cca 4 hodiny tak nevím jak může někdo napsat 10. Jo a olše je na uzení supr, u ryb bych řek že lepší než buk, nedá se sní totiž dosahnout tak vysoké teploty jako u buku.

vara - Profil | Ne 28.8.2011 16:57:53

ok dikes jsou velky))

Sven - Profil | Ne 28.8.2011 16:55:33

vara >> no, na dva cejny to neumím :-)) ale pošlu ti svůj recept do SZ

vara - Profil | Ne 28.8.2011 16:48:10

zdravim lidi,muze mi nekdo poradit jak nalozit ryby do sladkokyseliho nalevu,delam to prvne a na netu to nemuzu poradne najit diky,mám doma 2 nasoleny cejny

Fanax - Profil | Pá 8.4.2011 8:34:20

NeJ >> Na tom obrázku to vypadá famozně,jen ta doba uzení se mi zdá dlouhá,ale asi to máš vyzkoušené.Dík za recept,zas je co zkoušet.

Paranoidní Schizofrenik - Profil | Pá 8.4.2011 8:27:29

10 h je dost i na pořádně prorostlej bůček, k tomu ještě habr s olší to je síla.....
doporučuju nastudovat opravdu dobrou příručku : Malá škola uzenáře.......
zde : jaknato.webpark.cz/uzeni/files/mala_skola_uzenare-p​redpisy.doc

stetak - Profil | Pá 8.4.2011 8:20:40

Těch 10 hod se Mně zdá také nějak moc u nás max 6 hod ,co se týká olše na uzení běžná vec.

NeJ - Profil | Pá 8.4.2011 7:49:29

Ten recept jsem si kdysi opsal z časopisu ,,Rybářství".Máme to vyzkoušené a je to výborné.Mimochodem i úhoř se udí při 80 stupních 20 minut a potom při 50 stupních ještě 2-3 hodiny.

tuzemak - Profil | Ne 27.3.2011 20:04:35

no tak to je bomba recept,bez octu bych to ještě bral,udit takovou dobu rybu snad nemyslíš vážně??ztoho ti zůstane mížná ten provázek,a olše na uzení slyším poprvý,jedině buk nebo ovocný dřeviny,pár kg masa sem už vyudil,takže nějaký zkušenosti mám....

retrívr - Profil | Ne 27.3.2011 19:57:45

NeJ - >> Přijde mi to , zvlášť po naložení, taky dost dlouho.

xxl - Profil | Ne 27.3.2011 19:55:07

.....deset hodin udit rybu.--- no to je sóda !!!!!