MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách

Uzený kapr

Vaření ryb

Celého kapra bez hlavy a ocasu nasolíme, potřeme česnekem, posypeme kořením na ryby ( ale není podmínkou ) a necháme den před uzením odležet.
Před tím, než kapra dáme do udírny,roztáhmeme břišní dutinu dřívkem. Kapra necháme cca 4-5 hodin udit.

 

Fil@s - ®, 6.12.2009
Průměrná známka: 2,73

Diskuse k receptu

N Fil@s - ® Po 25.7.2011 18:33:42
Anýzový dědek >> Sorry, příště si dám pozor abych uvedl všechny detaily. Netušil jsem že takovým "chytrým hlavám" tady na mrku je potřeba psát i vhodné dřevo na uzení...
N cejar - ® Po 25.7.2011 18:14:47
Pánové,pár mých zkušeností (někdo se mnou nemusí souhlasit):
Na kilo masa dávám 2 deka česneku a tři deka soli,do ryby to důkladně vetřu u uložím na tři-čtyři dny do chladna.
Dřevo-všeobecně tvrdé,buk,habr, né dub,je kyselý a ořech zase hořký! Výborné je ovocné dřevo,třešeň,švestka,višeň,ale pro mne je hůře dostupné.Piliny nepoužívám,protože nikdy nevíte,co v nich je přimíchané.
S jalovcem opatrně,je hodně aromatický a chce to zkušenosti.
Co se týká teploty,bez teploměru,pokud na mase chvilku udržím ruku a nepopálím se ,je to akorát.Pokud to s teplotou přepísknete,nic se nedějě,pouze nebude ryba uzená,ale pečená,naopak pokud je kouř moc chladný musíte udit déle.
Doba uzení u drobnějších ryb (půlky kapra)je tak 4-5 hodin.
N VendyV - ® Po 25.7.2011 17:10:08
Uznavám,že teplota tam chybí.Vzhledem k tomu,že udím ryby dost často,tak už mi to ani nepřišlo,že to tam není.
N Anýzový dědek - ® Po 25.7.2011 13:35:10
nofish >> No když to tedy má být použitelný recept, tak bych to uvedl.
N nofish - ® Po 25.7.2011 13:02:59
Anýzový dědek >> tak to už máš jedno ne? To už jsou takové detaily, že se v tom nevyznáš :-D To tam taky teda měl napsat, jestli pod to dolů dává pyliny, aby měl kam kapat tuk :-)
N Anýzový dědek - ® Po 25.7.2011 13:01:41
nofish >> Já měl na mysli, jesti, třeba nepřidává jalovec nebo třešnové dřevo pro lepší vůni a chuť.
N Anýzový dědek - ® Po 25.7.2011 12:59:11
VendyV >> Nejlepší jsou reakce po 2 letech od zveřejnění.....hihih
N nofish - ® Po 25.7.2011 12:58:21
přidávám se k nespokojencům :-D Naložit? Ať si to naloží každý podle sebe. Ale u uzení, je zásadní věc teplota. To dřevo je snad každému jasné, to už rovnou můžete chtít napdsat tvrdé dřevo, ne však ořech............
N Anýzový dědek - ® Po 25.7.2011 12:55:42
MiPo >> Koření na ryby je různé, to bys mohl vědět.
N MiPo - ® Po 25.7.2011 12:29:13
Anýzový dědek >> asi neumíš číst -koření na ryby - udí 4-5 hodin a dřevo asi tvrdé ne!
N Lauri - ® Po 25.7.2011 12:21:49
Stručné to sice je, ale jako laik bych stejně nevěděl jak ho vyudit. Pokud nenapíšeš kolik soli dáváš , tak ho můžeš nedosolit nebo naopak přesolit. Podle mě je lepší ho dát do solného láku,ale to je každého věc. U uzení mi chybí teplota, když bych rozpálil udírnu moc,tak bych mohl být nemile překvapen. Ten co si udí ryby sám, tak si je bude udit po svém dál a ten co by s uzením rád začal si s tímto receptem moc nepomůže.
N DAVISS - ® Po 25.7.2011 12:17:34
VendyV >> právě do společnosti je na prd, blbě se porcuje. Že se sežere celej, vo tom žádná
N VendyV - ® Po 25.7.2011 12:08:49
Uzený kapr je nejlepší do společnosti,takže v pohodě se sní celý a nejen jeden,dle zkušeností,a udí se mnohem lépe než na podkovy a je šťavňatější.Ale samozřejmně je to věc názoru,každému to vyhovuje jinak.
N DAVISS - ® Po 25.7.2011 12:04:01
Fild@ >> Fil@s - >> udit kapra v celku je blbost, teda pokud ho nesežereš celýho sám
N VendyV - ® Po 25.7.2011 12:01:18
Já si naopak myslím,že recept je stručný a výstižný.A pan Anýzový děděk už je asi dědeček a potřebuje brýle,jinak by si přečetl,že je napsáno" udíme 4-5 hodin.Mě se tento recept líbí a už ho mám i vyzkoušený.Hodnotím výborně
N Anýzový dědek - ® Ne 6.12.2009 13:39:26
Nezlob se, ale pripomina mi to vtip na Kapra po skotsku: "Kapra obereme, kosti prodame!"
Nepises jake koreni na ryby, jak dlouho udis, na jakem dreve atd. Hodnotim za 3 - za snahu.

[ Vstoupit do diskuse - 16 reakcí ]

Co je nového - všechna témata

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniOkuma Naviják Enduro Baitfeeder (SLEVA 53%)

Za 699 Kč s DPH.
Naviják Enduro od firmy Okuma obsahuje grafitovou cívku, má patentovaný eliptická oscilační systém EOS-navíjení do kříže a strojně obráběný převod z lodní mosazi.


akce, rybareniKORDA Booster-Dip Goo

Za 420 Kč s DPH.
Korda Goo je dip, booster atraktor a zvýrazňovač v jednom. Oblak, který vychází z nástrahy, která byla potřena s Goo, musíte vidět, aby jste uvěřili a právě díky němu je Goo tak revoluční. Tato tajemná kapalina obsahuje pečlivě vyvážené atraktory a chuťové stimulátory.


Doporučujeme e-shop
Rubrika E-shopy
CARPPRODUCT.CZ CARPPRODUCT.CZ

Váš specialista nejen na lov kaprů. Zavedený E-shop s dlouholetými zkušenostmi a kamennou prodejnou, na trhu jsme přes 20 let....