Uzeny cejn

Uzení ryb

Většina rybářů udí pouze klasické ryby,jako je úhoř,kapr,sumec či pstruh. Ovšem i jiné druhy ryb se velmi hodí do udírny! Například všem dobře známí cejn. Dá se ve velkém počtu ulovit takřka na všech revírech,takže i za jednu vycházku máme udírnu plnou. Jak postupovat při uzení? Nachytané ryby (doporučuji 30 cm a víc)pouze vykucháme,nez­bavujeme je ovšem hlavy ani šupin. Po vyuzení se dá totiž kůže i se šupinami lehce stáhnout,to nám šetří čas za škrábání šupin. Poté ryby nasolíme (raděj více než méně) a uložíme na 24 hodin do lednice. Poté je vložíme do udírny a pomalu udíme asi 5 hodin na tvrdém dřevě,napřílad buku,dubu,aká­tu,švestce nebo třešni. Nejlépe chutnají ještě teplé,ovšem dají se i skladovat.

 

mistr_kapr - Profil, 30.6.2009
Průměrná známka: 1,17

Diskuse k receptu

Flying trout - Profil | Čt 29.9.2011 16:12:17

oškrábat, cejn jde škrabar super!
a ten dub mi na uzení nevoní! Ovocné dřeviny a buk, ten je nejlepší. Suchý dřevo a bez kůry.

zamilovanejboy - Profil | Út 30.6.2009 17:02:31

a rozhodně oškrábat šupiny!!!

zamilovanejboy - Profil | Út 30.6.2009 16:59:28

cejn moc nepadá, malý určitě ne, vetší řežu na podkovy... tak 5-7 cm,

a kapr uzený je taky mňam...
(a zkuste piliny, namočený, nebo švestku)
a s paprikou moc nepřehánět...

Anýzový dědek - Profil | Út 30.6.2009 16:49:00

Ja je spejluju a davam na rost brichem dolu.

Geneticist - Profil | Út 30.6.2009 16:44:49

pri uzení musí padat z háku, nebo ne?

Hromy - Profil | Út 30.6.2009 16:37:30

Anýzový dědek >> jj

Anýzový dědek - Profil | Út 30.6.2009 16:36:32

Hromy >> Vetsi (50+) jsou lepsi. Jinak je to Chrocht,chrocht ! ! !

Hromy - Profil | Út 30.6.2009 16:25:53

Anýzový dědek >> jj presne tak..

Anýzový dědek - Profil | Út 30.6.2009 16:17:39

Doporucuju je jeste preci jen zbavit šupin a opaprikovat dobrou paprikou napr.Kotanyi. A bricho roztahnout spejlemi, aby se lepe vyudili.