Můj přítel sumec

Autor: Jakub Vágner

Nakladatelství: Fraus
Rok vydání: 2010
Počet stran: 362
Cena: 599 Kč

muj pritel sumec Tento knižní titul byl bezesporu jedním z nejočekávanějších v letošním roce. Pojďme se tedy podívat, jestli si takovou pozornost opravdu zaslouží. Na první pohled zaujme kvalitní křídový papír. Bohužel v dnešní době už to u knížky za šest stovek není vždy pravidlem, dalším plusem je i formát, který si nakladatelství Fraus evidentně oblíbilo a nutno podotknout, že v ruce sedí při čtení opravdu dobře.

Samotný obsah je rozdělen do 7 tématických kapitol. První z nich, „Hledání sumčí Atlantidy“, má lehce zavádějící název. Jde zde hlavně o představení medailónků známých sumcařů, kteří se více či méně na obsahu knížky podíleli. Ať už přímo, či nepřímo. Objevují se v průběhu listování jména, která opravdu jistý zvuk mají, například Olivier Portrat, Arnout Terlouw a další. V průběhu celé knížky se s výše zmíněnými osobnostmi budeme setkávat častěji. V podstatě u každé kapitoly najdeme jejich názor na věc. V následující kapitole „Báje, legendy, domněnky a skutečnost“, se autor zabývá zajímavými tématy. Dokáže opravdu sumec útočit na vodní ptactvo? Jak tento dravec reaguje na počasí a skutečně nemá rád světlo? To všechno se zde dočtete. Autor se také pozastavuje nad možností útoku sumce na člověka. K němu skutečně dojít může, ale pouze při souhře mnoha okolností. Zejména musí být sumci ve tření, jejich agresivita se při ochraně hnízda zvýší natolik, že opravdu může dojít i k napadení člověka. Ten se ovšem musí svojí neopatrností k hnízdu přiblížit, není to tak, že by sumec aktivně vyhledával, koho pokousat. V kapitole „Čtvero ročních období“ se naopak dozvíme jednotlivá specifika lovu sumce velkého v průběhu roku. Pokud existují nějaké fígle, jak být úspěšný třeba na jaře, najdete je právě zde. V poslední době se rovněž zimním lovem vyvrací fakt, že sumec v ledové vodě nežere. Ani tato publikace nezůstává pozadu a tématu se věnuje poměrně obšírně. „Sumcovití – biologie“ je část, která nesmí chybět v žádné knížce, pojednávající o specifickém rybím druhu. Zde ovšem dostanete pořádnou porci jako přídavek. Autor se totiž neomezil jen na sumce velkého, ale jak už napovídá samotný název kapitoly, řeší i celý rod. Dozvíte se mimo jiné i o příčinách albinismu, který je u sumců přímo pověstný a spoustu dalších biologických informací. Autorovi zde podali pomocnou ruku kapacity ze světa vědy. Kapitola „Techniky lovu a vybavení“ je nejrozsáhlejší z celé knihy. Na 168 stranách se dozvíte vše potřebné a pokud budete číst skutečně poctivě, nemělo by vám již do budoucna činit problémy sestavení jakékoliv montáže, navázání sumcařských uzlů nebo prostě jen výběr vhodného prutu. Sumec je sice jenom jeden, ale přístup k jeho lovu se jistě v různých zemí liší. A jak? Přečtěte si kapitolu „Sumci bez hranic“. V závěru publikace autor sepsal svoji honbu a zároveň sen. Tím nebylo nic jiného, než ulovení sumce, jehož váha by překročila 100 Kg. Sami uvidíte, že se to podařilo.

Co napsat závěrem? Snad jen, že pokud se rozhodnete pořídit si tento titul, neměli byste být zklamáni v žádném směru. Kniha má totiž tu obrovskou výhodu, že si v ní najde něco úplně každý. Ať už ji dostane do ruky zkušený sumcař, který třeba jen porovná uvedené montáže se svými, nebo se do ní začte začínající rybář, kterému naopak usnadní počáteční cestu světem rybařiny.

Diskuse ke knize

Kolis - Profil | Ne 27.3.2011 22:37:47

Daniel H., kurwa ty jsi mudrc, sumče....o(

Daniel H. - Profil | So 26.3.2011 14:38:07

Určite na tom nepracoval 13 rokov (let)!!!!!