Sportovní rybaření - Lov na položenou, část II.

Autor: Jacek Kolendowicz, Tadeusz Zalewski

Nakladatelství: Finidr
Rok vydání: 1999
Počet stran: 350, z toho 3 reklamní
Originál: Wedkarstwo gruntowe cz. II, Polsko, 1997
Cena: 349,-

       V první části této knihy, volně navazující na předchozí díl, ze dočtete vše o nástrahách a návnadách. V druhé je detailně popsána taktika lovu těchto druhů ryb: ouklej, hrouzek, jelec, ježdík, plotice, perlín, cejn, cejnek, lín, kapr, amur, karas obecný, karas stříbřitý, jesen, tloušť, parma, ostroretka, podoustev, okoun, úhoř, mník, sumec, štika, candát. Na závěr knihy je několik stránek věnovaných rybářským soutěžím (LRU plavaná).
       Celá kniha si zachovává rysy prvního dílu, tzn. stejná "kvalita" překladu a stejně vysoká úroveň textu, fotografií a kreseb. Opět je hlavní důraz kladen na plavanou, ale u jednotlivých druhů ryb najdete i popis lovu na rybičku, lov z hladiny, na boilies a pomocí feederového prutu. Kromě muškaření a vláčení je zde prostě všechno. Nemalou výhodou obou dílů těchto knih je to, že pocházejí z Polska, které je nám jak geograficky tak přístupem k rybolovu velmi blízké. Až na některé výjimky, jako jsou např. typická polská přírodní jezírka, vše, co je zde popsáno, platí i u nás.
       Veškeré informace v této knize jsou objektivní a není zde místo pro sebemenší pochybnosti o jejich pravdivosti. Soukromé domněnky autorů byly vynechány, nebo jsou psány jako poznámky k textu a je u nich zdůrazněno, že jde jen o příklad a nemusí to tak být vždy. Autoři se evidentně snažili napsat knihu, která bude mít svou hodnotu i po mnoha letech. Podle mého názoru se jim to povedlo. Bohužel by se asi zhrozili, kdyby si uměli přečíst český překlad...

Hodnocení:
Překlad: 3
Obsah: 1
Fotografie: 1
Kresby: 1

Hodnotil: Martin Maťák

Diskuse ke knize

MartenBear - Profil | Čt 18.2.2016 8:36:17

Nejlepší kniha o rybaření, kterou jsem kdy četl. Obsahuje spoustu užitečných a ne úplně známých informací. Není to žádná rychlokvaška, kterých jsou v knihkupectví haldy, tohle je opravdová rybářská bible. Povinná četba. Už sháním první díl. Překlad občas úsměvný, jediná vada této knihy.

Soulfish - Profil | Ne 26.5.2013 23:07:44

jsem rád, že mám doma oba díly a že ni to i něco dalo

Hiram - Profil | Čt 14.1.2010 19:09:40

Stejně jako první díl: Rybářská bible! Okamžitě přečíst!!!! Dodává ohromné množství detailních informací které musí znát každý rybář pokud má v úmyslu chodit na ryby a ne k vodě. Kniha má přesně to co ostatním na trhu chybí. K pláči je občas překlad, lehká neaktuálnost a dostupnost na trhu zaplaveném brakem.