Okoun – pruhovaný bandita

Autor: Tomáš Rozsypal

Nakladatelství: Fraus-fox
Rok vydání: 2007
Počet stran: 160
Cena: 330 Kč

okoun pruhovany bandita, kniha Tomase Rozsypala       Toto knižní dílo vydalo plzeňské nakladatelství Fraus. Na pultech prodejen se objevilo během prosince roku 2007. Knihu napsal Tomáš Rozsypal, známý především jako šéfredaktor časopisu Kajman. Někteří z nás ho mohou znát jako prvoligového závodníka v přívlači, který v současné době závodí za tým „Chytej“ Tábor. Jiní ho naopak mohou znát z rybářských DVD z edice „Chytej“. Celá kniha disponuje 160 stranami - psaný text 150 stran. Zbytek knihy vyplňují reklamní upoutávky na jiné knihy od nakladatelství Fraus, rybářské zájezdy a v poslední řadě rybářské náčiní sloužící především k lovu na přívlač. Nakladatelství Fraus knihu zařadilo do své edice „Průvodce sportovního rybáře“. V této edici se vyskytují knihy napsané pouze českými autory.
      Celé dílo je rozepsáno do pěti hlavních kapitol. To ovšem neznamená, že by se celá kniha dala přečíst za jedno odpoledne, protože skoro všechny kapitoly (kromě první a poslední) disponují značným počtem podkapitol, které ještě hlouběji rozeberou celkovou problematiku.
      Pokusím se zde jen pro představu napsat, o čem která kapitola včetně jejich podkapitol pojednává.
      První kapitola má název „Proč zrovna okoun?“. Autor zde v sedmi bodech popisuje, z jakých důvodů ho uchvátilo chytání těchto „pruhovaných banditů“. Celá tato kapitola by se dala brát jako jakýmsi pomyslným úvodem knihy.
      V další kapitole s názvem „Životopis a biologie“ je popsán život okouna. Od zrození, celkový růst ryby až po množení a pečování okounů o samotné jikry, ze kterých se poté vylíhne nová generace. Nechybí zde ani návod na vytvoření umělého třecího hnízda pro okouny. Tuto kapitolu ještě vyplňují trofejní úlovky okouna říčního, kde nechybí tabulky, ve kterých jsou zaznamenány největší dosavadní úlovky na českých a slovenských vodách. V této kapitole ještě můžeme nalézt další podkapitoly, které velmi rozsáhle pojednávají o hledání a posléze i nacházení okounů na stojatých a tekoucích vodách během 4 ročních období. Je zde zmiňováno i o faktorech, které mají zásadní vliv na braní „pruhovaných dravců“.
      Další kapitola nese název „Rybolovné techniky s přirozenými nástrahami“. Název této kapitoly je opět natolik výstižný, že každému čtenáři určitě ihned v mysli proběhne, o čem se zde bude asi psát. V této kapitole se můžeme dočíst o tom jakými prvky lze nalákat okouna, aby projevil zájem o naší přirozenou nástrahu. Také se zde můžeme dočíst o lovu okounů na plavanou na řekách i rybnících za pomocí matchového prutu, boloňky a nebo biče. Za plavanou ihned následuje chytání okounů na položenou za pomoci „klasických“ a feederových prutů. Jako poslední rybolovná technika s přirozenými nástrahami je zde zmíněn lov na marmišku. V úseku o lovu na marmišku nechybí ani část pojednávající o chytání na dírkách za pomoci tohoto „kousku kovu“. Kromě vyjmenovaných rybolovných technik je zde psáno i o nejrůznějších živočišných nástrahách, které autor s úspěchem používá při lovu okounů. Jsou to například žížaly, červy, larvy chrostíků, pijavice, patentky a samozřejmě nesmím opomenout na živé a mrtvé rybičky či jejich části. Nechybí zde barevné ilustrace jak navázat montáž či různé varianty nastražení nástrahy na háček.
      Nadcházející kapitola má název „Rybolovné techniky s umělými nástrahami“. Pojednává o umělých nástrahách a přívlači. Pokud by jsem se měl alespoň v zkratce o některých zmínit, tak je to lov na rotační třpytky, plandavky, pilkery, cikády, devony, woblery, twistery, rippery, smáčky, gumové raky. Nechybí zde ani nejrůznější úpravy umělých nástrah, abychom dosáhli při lovu co možná největšího úspěchu, různé způsoby jejich nastražení či výběr ideální barvy, velikosti a v neposlední řadě výběr ideálního náčiní pro lov s jednotlivými umělými nástrahami. U každé v knize zmíněné umělé nástraze je nakresleno a srozumitelně popsáno několik námětů, jak umělou nástrahu „vodit“. V závěru kapitoly je napsáno i o alternativí chytání okounů na mušky za pomoci lehkého vláčecího a i muškařského prutu.
      Poslední kapitola z celé knihy má název „Závěr“. Autor zde popisuje co ho vedlo k napsání této knižní publikace o okounovi a zároveň doufá, že se pozvedne popularita lovu této nádherné ryby, jako je to u ostatních ušlechtilých ryb.
      Kniha má velmi srozumitelný a čtivý text. Autor zde předává své dlouhodobě získané zkušenosti v lovu této ryby. Nemyslím si, že by byla napsána jen pro potencionální uchazeče o lov okounů. Určitě si v ní něco najde i pokročilý rybář, který se nějaký ten čas jejich lovu věnuje.
      Na celé publikaci se kromě autora (Tomáše Rozsypala) podíleli ještě další dva autoři. Prvním z dvojce autorů je RNDr. Pavel Balák, který sepsal podkapitolu s názvem „Trofejní úlovky říčního okouna“. Druhým autorem je Ing. Radek Zemánek. Ten se podílel na knize podkapitolou s názvem „Streamer – okouní killer“. S příspěvky těchto autorů se ještě čtenáři mohou pravidelně setkávat na stránkách časopisu Kajman.
      U některých podkapitol se vyskytují barevně označené odstavce z nápisem „Tip“, kde autor předává čtenářům další užitečné rady, jak chytat ještě lépe.
      Celé dílo je spolu s textem doplněno mnoha srozumitelnými nákresy, které mnohem lépe usnadní pochopení celé problematiky. Jsou vytvořeny samotným autorem knihy. Jestli si mohu dovolit subjektivnější názor, tak musím konstatovat, že jsou velmi srozumitelné a neposlední řadě i velmi zdařilé. Společně s nimi knihu doplňují také fotografie. Ty jsou buď dílem samotného autora a nebo jeho kamarádů.
      Samozřejmě i tato kniha má jistě některé vady na „kráse“. Ale abych řekl pravdu, měl jsem veliký problém některé tyto vady najít. Tak snad jen pro některé čtenáře může být negativním prvkem veliké množství fotografií. Já s tímto ale problémy neměl. Někdo může zase namítat, že by zde mohly být napsané některé kuchařské recepty na úpravu vlastnoručně ulovených okounů. Mě by to přišlo ale zbytečné, jelikož tato kniha patří od edice „Průvodce sportovního rybáře“, tak se očekává, že čtenáři jsou sportovní rybáři, kteří vracejí většinu svých úlovků vodě.
      Pravidelní čtenáři časopisu Kajman si mohli v minulých letech všimnout seriálu od stejného autora (Tomáše Rozsypala), ale na rozdíl od knihy měl celý seriál název „Okoun – pruhovaný barbar“. Některé části tohoto seriálu doma mám, takže jsem je mohl porovnat s knihou.
      Musím konstatovat, že některé pasáže v časopise jsou stejné jako některé úseky knihy. I když některé části knihy se od časopisu liší, pořád mi to přišlo stejné. Takže dle mého subjektivního názoru pokud by dlouholetý a pravidelný odběratel časopisu Kajman (a zároveň majitel celého seriálu „Okoun – pruhovaný barbar“) uvažoval o koupi této knihy, tak mi to přijde celkem zbytečné. Ovšem je pravdou, že v knize je seriál o lovu okounů v ucelené formě, na rozdíl od jednotlivých dílů v časopisu.

      Co říci závěrem? Na mě celá kniha zanechala velice dobrý dojem. S postupem doby si ji určitě se zájmem ještě několikrát přečtu. Na pomyslném žebříčku bych pro ni vytyčil ty nejvyšší místa.

brčkoo, 11.4.2008

Diskuse ke knize

Práša321 - Profil | Út 9.10.2012 10:49:30

Tuhle knížku jsem četl už taky a myslím že je to velice dobrá knížka pro všechny co se snaží ulovit okouna.